• Etusivu
  • Rakentaminen

Aito ja alkuperäinen painumaton hirsi on testattu tuhansissa taloissa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Honkarakenne Oyj
Päivitetty 14.12.2023
20235_81703.jpg

(Kuva: Honkarakenne)

Honkarakenteen hirsinööritTM kehittivät 20 vuotta sitten hirren, joka ei painu. Hongan painumaton hirsi mullisti hirsiarkkitehtuurin ja -rakentamisen.

Vielä 1990-luvulla hirsitaloilla ei ollut asiaa kaupunkien kaava-alueille – sen ei koettu soveltuvan ympäröivään rakennuskantaan. Kaupunkien kaava-arkkitehdit vaativat taloilta eheyttä ja yhtenäistä tyyliä, ja hirsitalot tunnisti vielä tuohon aikaan perinteisestä ristinurkasta, joka pomppasi esiin julkisivusta.

– Perinteinen kuivuessaan painuva hirsi ei mahdollistanut modernien ja sulavalinjaisten hirsitalojen suunnittelua, Hongan tuotejohtaja Eino Hekali sanoo. "Talojen yleisilme oli niin sanotusti mökkimäinen."

Hongalla alettiin pohtia, voisiko asialle tehdä jotain. Tuotekehityksen puolella uskottiin vahvasti, että tarve moderneille hirsitaloille kasvaisi tulevaisuudessa.

Samoihin aikoihin tuli myös Saksasta – yhdestä Hongan suurimmista markkina-alueista – tarve uudenlaiselle hirsiratkaisulle.

– Saksaan haluttiin erittäin energiatehokkaita, niin kutsuttuja passiivienergiataloja, joiden ulkoseinään ei enää riittänyt pelkästään hirsi. Avuksi tarvittiin lisäeristysseinä. Kerrosrakenteen toteuttaminen olisi huomattavasti helpompaa, jos käytössä olisi painumaton hirsi", kertoo Hongan tuotekehityspäällikkö Jukka Rintamäki.

"Nyt tuli aika kehittää se."

Pitkäjänteistä tavoitteellista testausta ja kehitystä

Hongan hirsinööritTM – mukana jo silloin Jukka Rintamäki ja Eino Hekali – alkoivat kehittää erilaisia ratkaisuja. He tekivät laajasti erilaisia kokeita, koeajoja ja -asennuksia, joiden myötä hirren painumattomuus haluttiin varmentaa.

– Kokeilimme erilaisia liitos- ja tiivistysratkaisuja saumoihin ja salvoksiin. Halusimme löytää rakenteen, joka kestää kaikkein vaativimpiakin olosuhteita, Jukka kertoo.

Pienilläkin teknisillä yksityiskohdilla voi Jukan mukaan olla iso merkitys hirsirakenteen ilma- ja vesitiiviyteen sekä sitä kautta muun muassa energiankulutukseen.

Lopulta kaikki vaatimukset täyttävä tekninen rakenne löytyi eräänä myöhäisenä sunnuntai-iltana

– Olihan se hetki merkittävä, Jukka sanoo. Ymmärsimme, miten innovaatio tulee muuttamaan arkkitehtuuria ja tuomaan siihen täysin uusia mahdollisuuksia.

Silloinen toimitusjohtaja näki myös uuden tuotteen arvon. Hän päätti, että nyt luodaan sellainen mallisto, joka tuo esiin innovaation hyödyt.

Projektin nimi oli Huima hetki. Se ei esitellyt ainoastaan uusia Hongan talomalleja vaan näytti mullistuksen, jonka Hongan keksintö voisi saada rakennusalalla aikaan: uutta arkkitehtuuria, uusia materiaaleja, uudenlaista estetiikka. Uusi aikakausi.

Painumaton hirsi palautti hirsitalot kaupunkeihin

Ensimmäiset Hongan painumattomasta hirrestä tehdyt rakennukset nousivat Saksaan. Vuosi oli 2003, eli tänä vuonna Hongalla juhlitaan innovaation 20-vuotista taivalta.

Saksan markkinoiden passiivitalotarpeisiin luotiin ensin ohuehko painumaton hirsi, jonka yhteydessä ulkoseinissä käytettiin lisäeristysseinää. Suomessa ulkoseinään halutaan yleensä pelkästään massiivinen hirsi, joten tuotteesta kehitettiin seuraavaksi myös paksumpi versio.

Maailman ensimmäinen massiivisesta painumattomasta lamellihirrestä tehty talo – Villa Sopanen – rakennettiin Inkooseen meren rantaan samana vuonna kuin Saksan talot.

– Painumaton hirsi mullisti koko markkinan, Eino sanoo.

Yhtäkkiä hirsitaloja pystyi suunnittelemaan kaupunkialueille. Painumattoman hirren kautta tuli mahdolliseksi luoda linjakasta modernia ilmettä, joka toi hirsitalojen desingin hyvin lähelle kivitalojen designia.

– Esimerkiksi Turussa on kivitalokaava-alueella Hongan hirsitalo, Jukka kertoo.

– Talo näyttää ulkoa kivitalolta, mutta sisältä se on täysin hirsitalo – kyseessä on eristerapattu hirsitalo, jonka painumaton hirsi mahdollistaa.

Hongan innovaatio mahdollistaa myös sen, että hirteen voi helposti yhdistää muita materiaaleja kuten suosittuja suuria lasiseiniä.

20 vuoden kokemuksella – varmasti painumaton

Hongan painumaton hirsi oli markkinoiden ensimmäinen – se aito ja alkuperäinen.

Vuosien saatossa sen teknisiä ominaisuuksia on jatkuvasti kehitetty paremmiksi. Samoin painumattoman hirsitalon visuaalisuutta on kehitetty luomalla huomaamaton hirsien välinen saumarakenne sekä moderni nollanurkkarakenne. Hirsitaloja ei enää erota muusta rakennuskannasta ellei eroa nimenomaan haluta korostaa arkkitehtuurissa.

Hongan innovaation tuotesuojan voimassaolon loputtua viisi vuotta sitten ovat muutkin hirsitalovalmistajat kehittäneet omia versioitaan painumattomasta hirrestä, sillä se mahdollistaa uudenlaista hirsiarkkitehtuuria ja -rakentamista.

– Hongan painumaton hirsi on ollut 20 vuotta markkinoilla, ja sitä on testattu kaikenlaisissa olosuhteissa. Meillä on tuhansien talojen käytännön testauksen kautta koeteltu tuote, Eino sanoo.

Honka on toimittanut painumattomia hirsirakennuksia äärimmäisiin sääolosuhteisiin kuten Japanin taifuunialueille ja arktisen kylmille alueille sekä myös kuumiin olosuhteisiin. Hongan hirsi kestää ja toimii niissä kaikissa.

Perinteisesti hirrestä on rakennettu kesämökkejä ja omakotitaloja. Hongan painumattoman hirren ansiosta jopa kouluja ja kerrostaloja rakennetaan hirrestä.

– Voimme ylpeänä sanoa, että Hongan painumaton hirsi on markkinoiden tutkituin ja testatuin, Eino sanoo.

Honkarakenne Oyj
Rakentaminen
hirsitalot
asuminen
rakennukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20227_78987.jpg
Hirsinen atriumtalo japanilaisella twistillä - tutustu uuteen Honka Haikuun
Naantalin asuntomessuilla ihastuttanut Honka Haiku on moderni skandinaavinen atriumtalo japanilaisella twistillä. Talo on sovitettu tontille herkkää kivikkoista luontoa kunnioittaen, erityisesti sen puita ja kalliota varjellen. Sisustuksessa on käytetty rohkeasti puuta, suojaisalla atriumpihalla on japanilainen puutarha ja saunaosastolla rauhoittava kylpylä, joka on kuin onsen, kuuma lähde. Vähäpäästöiset M1-luokan materiaalit, innovatiivinen aurinkosähköjärjestelmä sekä älykkäät tekniset ratkaisut pienentävät asumisen hiilijalanjälkeä ja tukevat kestävää tulevaisuutta. Honka Haiku onkin A-energialuokan talo.
20214_70042.jpg
Näin rakennat hirsitalon - 5 vaihetta
Yksi elämän suurimmista päätöksistä on oman kodin tai hirsimökin rakentaminen. Projektin edetessä teet ratkaisuja, jotka vaikuttavat sinun ja perheesi elämään vuosia – jopa vuosikymmeniä.
Honka Huomen
Honka hirsitalojen uutuusmallisto – löydä oma suosikkisi!
Kun etsit ideoita ja inspiraatiota tai jopa valmista hirsitalomallia uuteen kotiin, on Honka hirsitalojen talvimallisto ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Tarjolla on niin täysin uusia talomalleja kuin vanhan ja hyväksi todettujen mallien vieläkin paremmaksi kehitettyjä malleja. Mikä on Sinun suosikkisi?
Kotkan kaupunki Pirtilä ja Kyllönen
Merellistä tunnelmaa ja monipuolisia asuinmahdollisuuksia Kotkassa
Kotka, tuo merellinen helmi Suomenlahden rannalla, houkuttelee asukkaita monipuolisilla palveluillaan, upealla luonnolla ja vilkkaalla kaupunkielämällään. Kaupunki tarjoaa merimaiseman lisäksi lyhyet välimatkat joka paikkaan sekä edullisen hintatason. Kotka voi olla kiinnostava asuinpaikka sinullekin, sitä se on ainakin Saku Pirtilälle ja hänen puolisolleen Oona Kyllöselle.
luminen auto autotallin edustalla
Autotallinoven vaihtaminen onnistuu myös talvipakkasella
Monella autotalli toimii eräänlaisena varastotilana. Hyllyiltä löytyy jos jonkinlaista purkkia ja purnukkaa, jotka eivät saa altistua kylmälle. Joillain saattaa myös olla autotallissaan vesipiste – ja se mitä viimeiseksi talliinsa haluaa on vettä joka suuntaan ruiskiva haljennut vesiputki.Mitä tulisi tehdä siinä tapauksessa, jos autotallinovi kaipaa kipeästi vaihtoa ja talvipakkanen paukkuu nurkissa – tuleeko vain odottaa kevääseen?Vastaus esitettyyn kysymykseen on ei, ja tässä tulevat syyt miksi.
20121_29218.jpg
Katepal-bitumikatteet uusille ja vanhoille katoille
Katepal Oy on Suomen johtava bitumisten kateaineiden ja bitumituotteiden valmistaja. Se on perustettu vuonna 1949. Tuotantolaitokset sijaitsevat Lempäälässä, Tampereen naapurissa. Päätuoteryhmiä ovat SBS-kumibitumipohjaiset rullatavarat, kattolaatat, sivelyaineet ja pakattu bitumi.Tuotteet ovat eurooppalaisten harmonisoitujen tuotestandardien mukaisesti CE-merkittyjä. Katepal-tuotteilla on lisäksi Kattoliiton tuoteluokituksen mukainen VTT:n sertifikaatti, Tiehallinnon tuotehyväksyntä sekä useiden vientimaiden tyyppihyväksynnät. Katepal Oy noudattaa sertifioitua ISO 9001 -laatujärjestelmää. Ympäristöasiat huomioimme kaikessa toiminnassamme.Katepal Oy:n jatkuva tuotekehitys on suuntautunut katteiden kestävyyden ja käyttäjäystävällisyyden lisäämiseen. Perinteisistä "kattohuovista" on tullut nykyaikaisia kumibitumikermejä ja kattolaattoja, joissa yhdistyvät asennuksen helppous, upea ulkonäkö ja pitkäaikaiskestävyys.Lue lisää bitumikatteista

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton