• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihdon avulla terve talo ja terveet asukkaat

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyöVallox Oy logoVallox Oy
Päivitetty 05.04.2025
201710_50727.jpg

Talot ja asunnot rakennetaan nykyisten rakenusmääräysten myötä aina vain tiiviimmiksi, jotta ne kuluttaisivat mahdollisimman vähän lämmitysenergiaa. Se tarkoittaa kuitenkin, että myöskään sisäilman kosteus ei poistu rakenteiden aukoista, vaan tiivis talo tarvitsee koneellista ilmanvaihtoa. Tarpeenmukainen ilmanvaihto varmistaa, että ihmiset ja rakenteet pysyvät terveinä: ylimääräinen kosteus ja hiilidioksidi poistetuvat sisäilmasta ja tilalle tuodaan raikasta ja suodatettua ilmaa. Lämmöntalteenottolaitteet tuovat puhtaan ulkoilman lämmöntalteenottokennon läpi, missä poistoilmasta talteenotettu lämpö siirtyy tuloilmaan ja lämmitysenergian tarve vähenee.
Anna ilmanvaihtoratkaisu aina ammattilaisen suunniteltavaksi. Suunnittelija varmistaa, että asuntoosi valitaan oikean kokoinen ilmanvaihtokone ilman, että se kuluttaa liikaa energiaa.

Muistilista ilmanvaihtokoneen valintaan

Ilmanvaihtokoneen mitoitus
Ilmanvaihtokoneen tulee olla oikean kokoinen asunnon henkilömäärään ja tilaan nähden. Sisäilma tulee vaihtaa kerran kahdessa tunnissa. Kun tämä toteutuu ilmanvaihtokoneen puolella teholla, on myös riittävästi tehostusvaraa esim. märkätilojen kuivattamiseen. Tähän mitoitukseen perustuvat Vallox-ilmanvaihtokoneiden ohjeelliset neliömäärät. Huoneiden, erityisesti märkätilojen määrä tai erikoistilat, kuten uima-allas, vaikuttavat
ilmanvaihtojärjestelmän mitoitukseen. Ilmavirroiltaan liian pieni ilmanvaihtokone saattaa aiheuttaa esim. ääniongelmia, koska sitä joudutaan käyttämään maksimiteholla, mutta ylimitoituksestakaan on harvoin etua.

Ilmanvaihdon ohjaus
Oletko aktiivinen ilmanvaihdon käyttäjä vai haluatko, että ilmanvaihto säätyy aina automaattisesti oikealle teholle? Ilmanvaihtokoneen ohjaimen tila- tai nopeuskytkimellä ilmanvaihtoa voi itse säätää tarpeen mukaan.
Mukavuudenhaluiselle käyttäjälle kosteus- ja hiilidioksidianturit takaavat aina hyvän sisäilman. Automaattinen säätö on edullista ylellisyyttä. Uusimpia Vallox-ilmanvaihtokoneita voi ohjata myös internet-yhteydellä millä tahansa päätelaitteella.
Näin ohjain on aina mukanasi!

<p data-block-key="yswlg">Kosteuden, hiilidioksidin ja esimerkiksi hajujen poistaminen niiden syntylähteiltä pitää talon sekä asukkaat terveinä ja lisää asumismukavuutta. Tilalle tuodaan puhdasta, lämmintä ja suodatettua ilmaa. Tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla ja energiatehokkailla ilmanvaihtokoneilla kustannuksetkaan eivät päätä huimaa.</p>
Kosteuden, hiilidioksidin ja esimerkiksi hajujen poistaminen niiden syntylähteiltä pitää talon sekä asukkaat terveinä ja lisää asumismukavuutta. Tilalle tuodaan puhdasta, lämmintä ja suodatettua ilmaa. Tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla ja energiatehokkailla ilmanvaihtokoneilla kustannuksetkaan eivät päätä huimaa.

Liitettävyys
Vallox-ilmanvaihtokoneet on mahdollista liittää myös taloautomaation piiriin mallista riippuen Modbus-väylän kautta tai LON- tai KNX-muuntimen avulla.

Jälkilämmitys
Mitä parempi lämmöntalteenoton vuosihyötysuhde koneessa on, sitä vähemmän jälkilämmitystä tarvitaan – jos ollenkaan, sillä poistoilmasta saatava lämpö riittää leudossa ilmastossa lähes ympäri vuoden. Jos jälkilämmitys kuitenkin on tarpeen, tuloilman lisälämmityksen voi toteuttaa joko sähköpatterilla tai talon lämmitysjärjestelmään liitetyllä vesipatterilla. Korkeimpien hyötysuhteiden koneissa jälkilämmitys kannattaa aina hoitaa sähköllä sen edullisempien hankinta- ja asennuskustannusten takia.

Huurtumisen esto
Asennettaessa korkean hyötysuhteen lämmöntalteenottokone pohjolan koviin olosuhteisiin, lämmöntalteenottokennon huurtumisen tai jäätymisen esto on yksi ilmanvaihtokoneen tärkeimpiä ominaisuuksia – niin todellisen hyötysuhteen, ilmanvaihtokoneen energiankulutuksen kuin luotettavuudenkin kannalta. Vallox MC-sulatusautomatiikka ei tarvitse energiaa kuluttavaa etulämmitystä, eivätkä uudet MyVallox-ilmanvaihtokoneet
pysäytä koskaan tuloilmapuhallinta. Näin talon painesuhteet pysyvät vakiona eikä ilmanvaihtokone häiritse takan toimintaa.

Puhaltimet
Tasavirtapuhaltimet kuluttavat alle puolet vaihtovirtapuhaltimien sähköenergiasta puolenkertaisella ilmanvaihdolla ja ne ovat myös monipuolisemmin säädettävissä.

Hyötysuhde
Ilmanvaihtokonetta valitessa kannattaa vertailla todellista poistoilman lämmöntalteenoton vuosihyötysuhdetta eikä vain tuloilman lämpötilahyötysuhdetta. VTT:n sertifikaatti on hyvä apu eri koneiden luotettavaan vertailuun. Poistoilman vuosihyötysuhde kertoo, kuinka suuri osuus tuloilman lämmittämisestä voidaan tehdä poistoilman lämpöenergialla keskimäärin vuodessa.

Ilmanvaihtokoneen sijoitus
Kun talon koko kasvaa, myös tarvittavat ilmavirrat ja koneen fyysinen koko kasvavat. Suuremmat ilmavirrat aiheuttavat väistämättä enemmän ääntä. Huoneisiin kuuluva ääni voidaan poistaa kanaviston äänenvaimentimilla, mutta suuremmat ilmanvaihtokoneet on aina suositeltavaa sijoittaa erilliseen tekniseen tilaan, josta koneen käyntiääni ei kantaudu asuntoon.
Huomioi myös, että ilmanvaihtokonekin vaatii säännöllistä huoltoa ja huolto vaatii tilaa.

Taipuisa Vallox BlueSky -ilmanjakojärjestelmä on helppo asentaa
Vallox BlueSky on taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Pienen kokonsa ansiosta (ø 75 mm) kanavat on mahdollista asentaa alaslaskuihin ja rakenteiden sisään. Lisäksi asennuksen nopeus ja vähäinen kanavaosien tarve tekevät Vallox BlueSky -kanavasta edullisen ratkaisun sekä uudisrakennukseen että saneeraukseen.

Tilaa esite

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

201311_37013.jpg
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuutta
Peruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.
iloinen pariskunta sohvalla
Miten ohjaan ilmanvaihtoa puhelimella tai tietokoneella?
Nykyajan ilmanvaihtojärjestelmät eivät ole pelkästään ilman vaihtamiseen tarkoitettuja laitteita – ne ovat älykkäitä ratkaisuja. Etäohjauksen avulla ilmanvaihdon hallinta on entistä helpompaa ja tehokkaampaa. Voit säätää ilmanvaihtoa suoraan puhelimella tai tietokoneella, seurata kodin ilmanlaatua reaaliajassa ja varmistaa, että energiaa ei kulu turhaan.Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä hyötyjä se tuo kodin asukkaille.
Sohva ja istujat
Vallox suodattimet
Lämmöntalteenotolla varustettu hallittu ilmanvaihto on nykyaikainen ratkaisu kodin ilmanvaihtoon. Voit itse säätää ilmanvaihdon mieleiseksi tai antaa automaattisen hiilidioksidi- ja kosteus-ohjauksen hoitaa sen. Puhdas sisäilma on oleellista hengityssairauksien ehkäisemiseksi. Erityisen suuri merkitys sisäilmalla on ihmiselle, jolla on allergioita tai yliherkkyyttä.
20111_24111.jpg
Uusi matalaenergia ilmanvaihtokone uudiskohteisiin ja saneeraukseen
Uusi matalaenergiailmanvaihtokone, joka sopii ilman kanaviston muutostöitä takavuosien yleisimmän omakotitalojen ilmanvaihtokoneen - MUH-Ilmavan tilalle. Vallox 121 SE :n kanavayhteet (6 kpl) ovat samat kuin vuosien 1983-2004 aikana valmistetuissa Ilmava/Vallox 100 ja 120 ilmanvaihtokoneissa.Kone on teholtaan keskisuuren asunnon ilmanvaihtolaite – max ilmamäärät 107/102 l/s, 100Pa. Se soveltuu erinomaisesti niin pien-, rivi- kuin kerrostaloasuntojenkin peruskorjaukseen ja uudisrakentamiseen. Vallox 121 SE on varustettu automaattisen säädön mahdollistavalla elektronisella Vallox Digit SED- ohjausautomatiikalla.
Ilmanvaihtoremontti kuvituskuva
Ilmanvaihdon saneeraus
Vallox Oy on kehittänyt kompaktin ratkaisun pien- ja rivitalon ilmanvaihdon parantamiseen. Matalaenergia ilmanvaihtokone sekä halkaisijaltaan 75 mm ilmanvaihtokanava mahdollistavat ratkaisun, jossa valtaosa ilmanvaihdon tarvitsemista laitteista voidaan sijoittaa esimerkiksi eteisen katon alaslaskuun.
mies katsoo ilmanvaihtokanavia katossa
10 vinkkiä ilmanvaihdon suunnitteluun
Pientalon ilmanvaihdon suunnittelussa on otettava huomioon niin rakennusmääräykset kuin käytännön olosuhteetkin. Ilmanvaihtokoneen sijoitus, teho, automatiikka ja kanavien reititys vaikuttavat kaikki siihen, kuinka tehokkaasti ja miellyttävästi järjestelmä toimii arjessa.Tässä artikkelissa esittelemme 10 tärkeää vinkkiä, jotka auttavat sinua varmistamaan, että pientalosi ilmanvaihto toimii suunnitellusti, energiatehokkaasti, hiljaisesti ja huoltovapaasti. Olitpa sitten rakentamassa uutta tai remontoimassa vanhaa, näiden ohjeiden avulla vältät yleisimmät sudenkuopat ja varmistat terveellisen sisäilman vuosiksi eteenpäin.
20217_71726.jpg
Hyvä LVI-suunnittelija toteutti toiveet Lohjan Asuntomessuilla
Lohjan Asuntomessualueelle kotinsa rakentaneille Saara ja Tomi Norrbylle tärkeä suunnittelun lähtökohta oli raikas ja puhdas sisäilma. Kullanarvoinen apu tavoitteiden saavuttamisessa oli ammattitaitoinen LVI-suunnittelija.
Passiivitalon perustukset ja aloitus
Ilmanvaihto avainasia
Jussi Nevanpää teki aikoinaan pioneerityötä ja rakensi kolmihenkiselle perheelleen Lietoon omakotitaloa, joka täytti VTT:n passiivitalolle asettamat kriteerit. Esimerkkejä ei tarjolla tuolloin ollut 2008, mutta Jussi Nevanpää toteaa, että kysymys ei ole rakettitieteestä, vaan tiiviistä rakentamisesta, laadukkaista osista ja järjestelmistä sekä huolellisesta toteutuksesta. Suurin haaste passiivitalorakentamisessa oli hänen mielestään ilmanvaihto, johon hän löysi ratkaisun Vallox Oy:ltä.
Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
Vallox 125 MV
Vallox Digit SED – Ilmanvaihdon ohjaukseen uusia ominaisuuksia
Vallox Oy:n digitaalinen Digit SED -ilmanvaihdon ohjauskeskus saa uusia ominaisuuksia. Ohjaukseen on liitetty viikkokello-ohjaus, takkakytkin ja koneen käynnistysnäppäimen lukitus.
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.
20131_33265.jpg
Huippuluokan ISOVER-eristeet
Lämmöneristämisen ja ilmanvaihdon oikeanlainen toteuttaminen on eräs keskeisimmistä tekijöistä rakennuksen asumisviihtyvyyden kannalta. Tehokkaaseen lämmöneristämiseen sijoitetut eurot palautuvat pienentyneinä lämmityskuluina muutamassa vuodessa. Rakenteet tulee suunnitella ja toteuttaa siten, että lämmöneriste pysyy kuivana eikä sen läpi kulje hallitsemattomia ilmavirtauksia.
201411_41837.jpg
Parannuskonsti sisäilmalle: korvausilmaventtiilit
Uutta raitista ja suodatettua ulkoilmaa tulee johtaa kaikkiin makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen – niihin huoneisiin, joista ei johdeta "käytettyä" ilmaa ulos poistoilmaventtiilien kautta (mm. keittiö ja WC).Uutta ilmaa johdetaan sisätiloihin koneellisesti tai korvausilmaventtiilien kautta.Korvausilmaventtiiliä valittaessa kannattaa huomioida muutamia asioita: toimivuus ja suodattimen laatu.
20105_21832.jpg
Löylynautinto kuntoon
Saunan remonttia suunniteltaessa kannattaa miettiä, miten toimiva ilmanvaihto toteutetaan. Hyvin toteutettu ilmanvaihto lisää löylyjen tuomaa nautintoa ja kuivaa tilat kylpemisen jälkeen. Sauna pysyy jatkuvasti raikkaana ja sinne on mukava mennä kerta toisensa jälkeen.
20183_52052.jpg
Näin parannat 1970-80-luvun talon ilmanvaihtoa
Puiset tuuletusluukut ja julkisivun puolelta löytyvät metalliset ikkunasäleiköt ovat tyypillinen näky 1970-1980-luvuilla rakennetuissa asunnoissa. Kyseisinä vuosikymmeninä asuntojen riittävään ilmanvaihtoon ei kiinnitetty samalla tavalla huomiota kuin nykyään. Yleinen sisäilmaan laatuun vaikuttava ongelma on korvausilmaventtiilien puuttuminen.Liian vähäisen korvausilman voi havaita sisäilman tunkkaisuutena tai epämiellyttävinä hajuina, jotka kulkeutuvat rakenteiden raoista. Usein oman kodin sisäilmaan ollaan totuttu, eikä huonosti vaihtuvaan ilmaan kiinnitetä huomiota. Kodissa vierailevat ihmiset tämän kyllä huomaavat, mutta kynnys huomauttaa asiasta on varsin korkealla. Mikäli asiasta pystyy hienovaraisesti vihjaamaan, saattaa tehdä ison palveluksen sekä asukkaan, että hänen kotinsa terveydelle.Kodeista löytyvät puiset tuuletusluukut tarjoavat vaivattoman ja edullisen mahdollisuuden korvausilman saannin parantamiseen.Velco VTR-100 –korvausilmaventtiilit on helppo asentaa kodin puisiin tuuletusluukkuihin. Termostaatilla toimivat venttiilit eivät vaadi sähköä toimiakseen vaan toiminta perustuu venttiilin vahatermostaattiin. Venttiili vetäytyy kylmällä ilmalla pienemmälle, jolloin niiden säätämisestä ei tarvitse kantaa huolta. Venttiileihin on myös saatavilla lisävarusteena äänenvaimentimet ja tehokkaat Filtrete-suodattimet. Näin venttiilien kautta ei kantaudu melua ja ulkoilman epäpuhtaudet jäävät suodattimeen.
20148_40714.jpg
Vältä kosteusongelmat hyvällä suunnittelulla
Kosteus ja home - rakennusten yleinen vitsausSuomalaiset ovat oppineet aikojen saatossa, miten ilmastossamme pitäisi rakentaa. Harjakatot, reilut räystäät ja riittävän korkea kivijalka ovat tarjonneet hyvän suojan säitä sekä kosteutta vastaan. Rakenteet ovat päässeet kuivumaan ja tuulettumaan tarkoituksella jätetyistä tuuletusraoista. Kaikesta huolimatta monet rakennukset kärsivät käyttöikänsä aikana jonkin asteisista kosteusvaurioista. Mikäli kosteusvauriota ei korjata, kehittyy kosteusvauriosta helposti homevaurio, joka pilaa rakenteita ja tekee asunnot asumiskelvottomiksi.Kosteus on tärkeää pitää poissa jo suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa. Luotettavat rakenneratkaisut ja materiaalit sekä ammattitaitoinen suunnittelija yhdessä rakentajan kanssa ovat avainasioita laadukkaassa rakentamisessa. Tarkalla suunnittelulla ja materiaalivalinnalla saadaan ehkäistyä turha kosteuden kerääntyminen ja tiivistyminen rakenteisiin.
20199_59738.jpg
As.oy Remontti-Mallinnus Osa 9. Taloyhtiön ilmanvaihtoremontti
As.oy Remontti-Mallinnus on Omataloyhtiö.fi:n kuvitteellinen taloyhtiö, jonka elämää ja remontointia pääset seuraamaan as.oy Remontti-Mallinnus -artikkelisarjassa. Artikkelisarjasta löytyy runsaasti tietoa taloyhtiön elämästä ja remontoinnista.
20224_77602.jpg
Ilmanvaihto­remontilla eroon sisäilma­ongelmista
Usein taloyhtiöissä koetaan tarvetta parantaa ilmanvaihtoa ja pienentää energiankulutusta. Asukkaille ja hallituksen jäsenille voi kuitenkin olla vaikeaa hahmottaa, mitä ilmanvaihdolle voi tai pitää tehdä ja mikä on muutosten vaikutus. Hyvin suunniteltu ilmanvaihtoremontti huomioi käyttötarpeet, parantaa asumismukavuutta sekä tuo kustannussäästöjä taloyhtiölle.
Nainen avaa veluxin lapeikkunaa
Kattoikkuna parvelle tuo valoa ja tilantuntua – Näin onnistut mökillä
Parvi on todella monipuoliseen käyttöön soveltuva ratkaisu mökkiolosuhteisiin. Siellä yövytään, sinne varastoidaan sesonkitavaraa ja siellä oleskelevat usein myös perheen nuorimmat jäsenet. Pieneen mökkiin on saatu helposti tehtyä parven myötä lisää käyttötilaa.Usein kuitenkin parvi jää hämäräksi, koska siellä ei ole omaa ikkunaa – erityisesti suomalaisissa hirsimökeissä ja saaristomökeissä tämä on tavallista.
201410_41456.jpg
Puukoulussa sauna
Sauna jos mikä on paikka, missä käytetään puuta. Puulla verhoillaan seinät ja katto. Luonnollisesti myös lauteet tehdään puusta tai ainakin verhoillaan puulla. Aikoinaan myös saunojen lattiat on tehty puusta. Nykypäivän saunassa puu on edelleen varteenotettavin vaihtoehto löylyhuoneen pintamateriaalina. Muutosta on tapahtunut eniten siinä, että lauteet ovat saaneet uutta muotoa ja puulajien valikoima on lisääntynyt. Perinteisimmät löylyhuoneen materiaalit ovat olleet kuusi ja haapa. Seuraavassa tarkastelemme rakenteellisia seikkoja puun käytössä ja eri materiaalivaihtoehtoja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton