Ikkunan termit
Ikkunat eivät suinkaan ole kaikki keskenään samanlaisia. Erot eri vuosikymmenillä valmistettujen ikkunoiden välillä ovat merkittäviä.
Vuosikymmeniä sitten valmistetut ikkunat saattoivat olla ilman erillistä huolehtimista vetoisia, vaatia säännöllistä huoltoa maalausten sekä kittausten osalta ja jumiutua säänvaihteluiden mukaan.
Varusta ikkunasi oman tarpeesi mukaisesti
Nykyään ikkunoihin on saatavilla erilaisia ominaisuuksia aina ääneneristävyydestä matalaenergiaratkaisuihin. Ikkunoiden ulkopuite valmistetaan kestävästä alumiinista, joka ei vaadi huoltoa ja on perinteistä puupuitetta kestävämpi ratkaisu.
Lisävarusteina ikkunoihin on saatavilla mm. aurinkosuojaus, sälekaihtimet ja tuuletusikkunat sekä -luukut. Jokainen voi valita haluamansa ja tarvitsemansa ominaisuudet omiin ikkunoihinsa.
Auki, kiinteä, lämpölasi, turvalasi tai ääneneristyslasi - ikkuna tarjoaa paljon vaihtoehtoja
Ikkunoita on mahdollista saada avautuvina, kiinteinä sekä palosuojaikkunoina. Perinteisten mallien lisäksi valikoimista löytyy myös vaihtoehtoja erikoisempia ratkaisuja hakevalle sekä tilanteisiin, joissa perinteinen ikkuna ei toimi halutulla ja toivotulla tavalla.
Eristyslasi eli lämpölasi, koostuu useista lasikerroksista ja toimii kokonaisuutena, joka parantaa lämmöneristystä. Karkaistu lasi eli tutummin turvalasi on vahvaa ja sitä käytetään ikkunoissa, joiden alareuna tulee normaalia alemmas. Turvalasi särkyessään murenee pieniksi palasiksi suurten viiltävän terävien lasinsirujen sijaan. Äänieristyslasi on suunniteltu vähentämään ulkoa tulevan melun pääsyä sisätiloihin.
Ikkunoiden energiatehokkuusvaatimus eli U-arvo
Ikkunoiden energiatehokkuusvaatimus ilmoitetaan käyttäen U-arvoa (yksikkö W/m²K). Kun U-arvo on pieni, eristää ikkuna tällöin paremmin lämpöä. U-arvo ei kuitenkaan yksinään kerro kaikkea.
Energiatehokkuuden tarkasteluun otetaan mukaan myös ikkunarakenteen ilmantiiveys sekä auringon säteilyenergian hyötykäyttö. Auringonsäteilyn kokonaisläpäisylläkin on oma kerroin, niin kutsuttu g-arvo. Sen tehtävänä on kertoa, paljonko ikkunan ulkopintaan tulleesta auringonsäteilystä pääsee ikkunan läpi lämmittämään tilaa.
Miksi ikkunoilla on energialuokitus? Yksinkertaisesti siksi, että eri ikkunamallien energiatehokkuutta olisi helpompi vertailla. Energialuokituksessa lasketaan U-arvon, g-arvon sekä ikkunan ilmanpitävyyden mukaan vertailuarvo E (yksikkö kWh/m2).
Mitä E-arvo sitten kertoo? Motiva antaa sivuillaan hyvän esimerkin: E-arvon ollessa 100 kWh/m2, tarkoittaa, että joka ikinen ikkunaneliömetri aiheuttaa 100 kWh:n vuotuisen energiankulutuksen.
Mitenkäs ne ikkunan eri osien nimet oikein menivätkään?
Karmi, karmin yläkappale, puite, kynte ja niin edelleen. Mitä osaa ikkunasta milläkin termillä tarkoitetaan?
Aloitetaanpa perusteista:
- Karmi on niin sanotusti ikkunan runko, se kiinteä kehys, joka kiinnitetään rakennuksen seinään.
- Puiteaukkojen avautumisesta riippuen karmi voi koostua paitsi perus karmikehästä, jolloin yleensä avautuu yksi ikkuna-aukko, mutta siinä voi olla myös vaaka- tai pystyjakokarmi, jolloin ikkunassa on useampi avautuva osa.
- Puite on ikkunan liikkuva osa, joka avautuu sisälle tai ulos ja johon lasit on kiinnitetty. Puite on taas kiinnitetty karmiin saranoiden avulla. Jos ikkuna ei avaudu, siinä ei varsinaisesti ole puitteita.
- Useimmissa tapauksissa ikkunoissa on erikseen sisä- ja ulkopuite.
- Puiteaukko on lyhyesti yhden lasipinnan koko. Näitä voi olla yhden karmin sisällä useampia.
- Ikkunan kätisyys katsotaan siitä kummalle puolelle ikkuna avautuu, oikealle vai vasemmalle kun se avautuu kohti.
- MEK tarkoittaa avautumatonta (kiinteää) eristyslasista valmistettua ikkunaa, jossa on 2- tai 3 lasia.
- MSE tarkoittaa 3-lasista sisälle avautuvaa ikkunaa, jossa sisin puite on varustettu 2-lasisella eristyslasilla ja ulkopuite erillislasilla.
- Kynte / Lasituskynte on eräänlainen ura/huullos, johon ikkunalasi tukeutuu puitteessa.
Vanhakin on mahdollista kunnostaa
Mikäli kodissasi, mökilläsi tai vaikka mummolassasi on vielä paikoillaan niin kutsutut perinteiset, käsityönä tehdyt ikkunat, älä suotta säikähdä, jos niiden pinnasta maali hilseilee tai ikkunakitti on paikoin haljennut tai jopa pudonnut pois.
Tällaiset ikkunat on aikanaan valmistettu tiheäsyisestä puusta, joka kyllä kestää säärasitusta, kunhan niiden kuntoa muistetaan tarkkailla ja reagoida kun jotain ilmenee.
Ammattitaitoinen puuseppä tai työhön vihkiytynyt restauroinnin ammattilainen osaa ja pystyy kunnostamaan ikkunasi ennalleen. Kysy siis ihmeessä ammattitaitoista osaajaa oman asuinpaikkakuntasi korjausrakentamiskeskuksesta.
Info
Vinkki:
Täysin kunnossa olevia ja hyvin toimivia vanhoja ikkunoita ei kannata hävittää. Jos ikkunat on kuitenkin aika vaihtaa uudempiin, kannattaa vanhoja ikkunoita tarjota esimerkiksi kierrätykseen erilaisiin korjausrakentamiskeskuksiin. Taitava tee-se-itse -nikkari rakentaa vaihtoehtoisesti niistä kasvihuoneen omalle pihamaalle.