• Etusivu
  • Talo

Ikkunan asennus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.04.2015
20154_43187.jpg

Tarvittavat materiaalit

- akkukone

- puukiiloja

- karmi- tai puuruuveja (sinkittyjä ja vähintään 6 mm halkaisijaltaan)

- vesivaaka

- rullamitta

- vasara

- käsisaha

- ruuvinväännin

Ikkunoiden mitat ilmoitetaan moduulimittana leveys x korkeus, jossa yksi moduuli (M) on 100 mm. Ikkunaa valittaessa mittaa asennusaukon leveys ja korkeus useasta eri kohdasta. Karmin ja seinän väliin jätetään yleensä 10–15 mm:n tilkeväli. Esimerkiksi 900 x 1200 aukkoon sopii 9 x 12M (890 x 1190 mm) kokoinen ikkuna.

Valmistelevat työt

1. Ennen työtä tarkistetaan ikkuna-aukon mitat. Pystysuoruus ja suorakulmaisuus tarkastetaan vesivaa’alla. Karmi puhdistetaan pölystä. 2. Ikkuna-aukon ulkopuolelle kiinnitetään topparilaudat, jotta ikkuna ei pääse tippumaan. Aukon alapuun päälle kiinnitetään asennuspalat.

3. Ikkunapuitteet irrotetaan karmista asennuksen ajaksi.

Asennus

4. Karmi nostetaan asennuspalojen päälle ja tarkistetaan syvyysmitta.

20154_43188.jpg

5. Karmi kiristetään paikalleen yläkulmista kiilojen avulla.

20154_43189.jpg

6. Kiiloja lisätään myös kiinnityspisteiden yläpuolelle. Karmin vaaka- ja pystysuoruus tarkistetaan ja mitataan ristimitta. Karmin asentoa säädetään kiilojen avulla.

20154_43190.jpg

7. Karmi kiinnitetään puurunkoon ruuveilla ja kiviseinään naulatulpilla. Kiinnityksen jälkeen tarkistetaan ristimitta sekä pysty- ja vaakasuoruus.

20154_43191.jpg

8. Ikkunapuitteet asennetaan paikalleen ja tarkastetaan ikkunan käynti. Tarvittaessa säädetään ruuveilla ja kiiloilla. Kiinnitysreiät peitetään muovitulpilla.

20154_43192.jpg

Tilkitseminen

9. Aukon ja karmin väliin pursotetaan saumausvaahtoa sisältä ulospäin. Saumausvaahtoa ei saa pursottaa liikaa, ettei karmi väänny vaahdon laajentuessa. Sopiva määrä on noin 2/3 karmin syvyydestä. Vaahdon kuivuttua mahdolliset ylipursumat leikataan pois.

20154_43193.jpg

Lähde: Ratu 0419

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20212_24979.jpg
Tiesitkö, että radonin vuoksi 300 ihmistä sairastuu syöpään vuosittain?
Mittarin painuessa pakkaselle, lisääntyy radonpitoisen ilman virtaus maaperästä sisätiloihin. Mikäli asunto sijaitsee harjulla tai soramaalla tai se on rakennettu kallion päälle, on perusteltua epäillä korkeita radonpitoisuuksia. Myös savimaille perustetussa talossa saattaa olla radonia sillä perustusten ja alapohjan alle tuodut täyttösorakuormat ovat mahdollisesti louhittu kalliosta, jossa on korkea radonpitoisuus.
20228_79276.jpg
Mitä CLT-rakentaminen on? Kysymyksiä ja vastauksia yhä yleistyvään rakentamistapaan
Omakotitalojen, kerrostalojen, koulujen ja päiväkotien rakentaminen CLT:stä on yleistynyt jatkuvasti. Vihreät arvot, luonnonläheisyys ja laadukas sisäilma ovat nostaneet merkitystään ja arvoaan erityisesti rakennusten käyttäjien keskuudessa. Tehokas elementtirakentaminen, jolla haetaan kustannustehokkuutta rakentamiseen, on sekin myös yleistynyt rakennusteollisuudessa. Näihin haasteisiin, toiveisiin ja muutoksiin CLT eli ristiinlaminoitu massiivipuu vastaa mainiosti.Mutta mitä CLT on, mitä se maksaa ja mikä on CLT:n ja hirren ero?
20177_49736.jpg
Raikkaan ilman kodit
Mikkelin asuntomessut olivat avoinna 14.7.–13.8.2017. Sinäkin vuonna useat asuntomessurakentajat olivat valinneet etäohjattavat MyVallox-ilmanvaihtokoneet.Näissä kohteissa on Vallox ilmanvaihtokone:Kohde 2 – Design-Talo PalaKohde 8 – Villa SaimaanhelmiKohde 16 – Asunto Oy Saimaan Ateljee IKohde 17 – Ainoa Villa HelKa Kohde 19 – Muuramen HelmiKohde 21 – Rauhan ja Onnin JukkataloKohde 22 – Ainoa Villa ElisaKohde 24 – MinunVALOKohde 25 – AnkkurirantaKohde 26 – KotikonttiKohde 27 – Villa KuusikkoKohde 29 – FortumKoti (rak. Ahopelto Group)Kohde 31 – Samitalo Villa 143
20228_79433.jpg
Säästä asunnon energian­kulutuksessa - yhdessä asiassa säästäminen on kuitenkin virhe
Energianhintojen noustessa alkaa moni hakemaan säästökohteita asumisesta. Motivan äskettäin julkaisema Astetta alemmas-kampanja tarjoaa konkreettisia keinoja, joilla jokainen voi välttää turhaa kulutusta ja säästää fiksusti. Yksi säästökohde kannattaa kuitenkin unohtaa.
20218_72045.jpg
Mummotapetit ovat taas muotia
Mummotapetti ei ole tietenkään mikään virallinen sisustustrendi tai tapettikategoria, mutta kuvastaa erittäin oivallisesti tämän hetken yhtä sisustus suuntaa. Mummotapettien esiinmarssi nivoutuu yhteen kiinnostuksesta vanhoihin maalaistaloistaloihin ja mummon mökkeihin. Moni haluaa muuttaa maalle etätöihin, lähemmäs luontoa, raikkaaseen ilmaan ja verkkaisempaan elämäntyyliin.
20128_31925.jpg
Mitä kiviainesta?
PintakiviaineksetPintakiviaineksia käytetään liikennöitävien alueiden ja oleskelualueiden pintakerroksissa.Liikennöitävä alue tehdään kallio- tai soramurskeesta 0/11…16. Oleskelualueen kivituhkapäällyste tehdään kallio- tai soramurskeesta 0/4…8. Oleskelualueen pintakerrokseen voidaan levittää myös ohut kerros soraa tai someroa. Piha-alueiden ja kaivantojen tasaukseen voidaan käyttää tasaushiekkaa tai tasausmursketta.Liikennöitävillä alueilla tarkoitetaan pihateitä tai muita liikennealueita, joilla liikenne on vähäistä. Oleskelualueilla tarkoitetaan kävelyreittejä ja piha-alueita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton