Helatorstai on pyhäpäivä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
20084_10609.jpg

Helatorstai on Suomessa pyhäpäivä, joka tänä vuonna sattuu samalle päivälle Vapun kanssa.

Helatorstaita vietetään neljäntenäkymmenentenä päivänä pääsiäisestä. Pääsiäisen vuosittainen ajankohta vaihtuu muinaisen kuukalenterin mukaan, joten Helatorstain ajankohta vaihtuu samoilla säännöillä. Koska pääsiäinen on aina sunnuntai, on helatorstai aina torstai. Pääsiäinen päättyy helluntaihin ja helatorstai valmistelee tätä päättymistä.

Helatorstai on Kristillinen juhlapäivä, sitä on vietetty 300-luvulta lähtien. Nimen alkuosa hela juontuu ruotsinkielen sanasta helig, pyhä. Puhutaan siis pyhästä torstaista. Vielä 1800-luvulla helatorstai oli erittäin tärkeä juhlapäivä. Muun muassa vanha maatalouskulttuuri kunnioitti helatorstaita suuresti - uskomuksen mukaan tuon päivän ajateltiin olevan niin pyhä ettei silloin edes ruoho kasva.

Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20127_31592.jpg
Pientalon ääneneristys ja akustiikka
Energiatehokkuus on asia, johon kertarakentaja törmää lähes poikkeuksetta ja energiatehokkuus on huomioitu lähes poikkeuksetta myös talopaketeissa. Sen sijaan ääneneristys ja akustiikka jää monelta huomioimatta. Energiatehokkaat, hyvin eristetyt tiiviit rakenteet ja rakennusosat tuovat mukanaan apua ulkoa tulevien häiritsevien äänten eristämiseen. Ääni kulkee kuitenkin eri tavoilla ja eri reittejä. Hyvin eristetyn rakennuksen kohdallakin saattaa ongelmaa tulla vielä rakenteiden keveydestä. Huomioitavaa on myös se, että pehmeiden eristeiden ääneneristävyys on parempi, kuin kovien eristeiden. Sisätilojen ääneneristyksessä ja akustiikassa onkin sitten jo usein toivomisen varaa. Ääneneristävyys ja akustiikka tulisikin huomioida suunnitteluvaiheessa.
20163_45709.jpg
Puu-ulkoverhouksen toteutus ja uusiminen
Yleisimmin käytetty ulkoverhous suomalaisissa pientaloissa on puu-ulkoverhous, jonka toteuttaminen on varsin helppoa. Oikein toteutettuna sekä huollettuna se on pitkäikäinen ja suomalaiseen maisemaan sopiva vaihtoehto. Aikaa myöden voi kuitenkin tulla tarve uusia ulkoverhous, talon ilmeen muuttamisen, lisäeristämistarpeen tai ulkoverhouksen huonokuntoisuuden vuoksi.
Lumon lasiterassi kevät 2024
Lasitus onnistuu vanhempaankin taloon
Oletko koskaan miettinyt, että voisit tuoda ripauksen luksusta arkeen ja juhlaan omassa kodissasi? Voisit rentoutua kahvikupin kanssa terassillasi kiireisen päivän päätteeksi ja hengähtää raittiissa ulkoilmassa? Voisit tarjoilla illallisen terassilasien suojassa tavallisena maanantaina tai järjestää lasten synttärit säästä riippumatta ja olla murehtimatta riittääkö kodin sisällä tila kaikille vieraille.Tai ehkäpä sinulla on vanhempi rintamamiestalo, jonka terassi kaipaa uudistusta, mutta et ole varma, miten lisäisit sen käyttöikää ja viihtyvyyttä?
49_P_106956_1.jpg
Rakennusten energiamuotokertoimet uudistettu
Valtioneuvosto on antanut asetuksen, jolla uudistetaan rakennusten energiamuotokertoimet. Asetus on osa lähes nollaenergiarakentamisen säädöspakettia.Rakennettu ympäristö aiheuttaa nykyään noin kolmasosan Suomen kasvihuonekaasupäästöistä.Energiamuotokertoimet ohjaavat kohti energiatehokasta rakentamista ja kestävää luonnonvarojen käyttöä. Mitä suurempi kerroin on, sitä vähemmän kuluttavaksi rakennus tulee suunnitella.Rakennuksissa 1.1.18 alkaen käytettävät energiamuotokertoimet(suluissa 31.12.17 asti voimassa olevat)· sähkö 1,20 (1,70)· kaukolämpö 0,50 (0,70)· kaukojäähdytys 0,28 (0,40)· fossiiliset polttoaineet 1,00 (1,00)· rakennuksessa käytettävät uusiutuvat polttoaineet 0,50 (0,50)"Uusiutuvia energialähteitä ja energiatehokkuutta lämmityksessä pitää edistää. Siksi uusiutuvien polttoaineiden ja kaukolämmön kertoimet ovat alhaisimmat. Myös sähköntuotannossa päästötön tuotanto lisääntyy. Siksi sähkön kerrointa on ollut perusteltua alentaa", painottaa asunto-, energia ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.Tänään (30.11.2017) annettu asetus on osa lähes nollaenergiarakentamisen säädöspakettia, johon kuuluu myös maankäyttö- ja rakennuslain 1.1.2017 voimaantullut muutos sekä kaksi ympäristöministeriön asetusta, jotka on tarkoitus antaa vuoden 2017 aikana. Asetus on myös osa rakennusten energiatehokkuusdirektiivin toimeenpanoa Suomessa.Uudet energiamuotokertoimet tulevat voimaan 1.1.2018 ja ne koskevat uusia rakennuksia, kun hankkeen lupahakemus jätetään 1.1.18 tai sen jälkeen.Ympäristöministeriön ohjeita
202011_60051.jpg
Nyt on syyshuollon aika! Muista myös kesämökki
Katto pitää kodin kuivana, suojaa rakenteet kosteudelta ja on yksi talon julkisivuista. Syksyn sateet ovat olleet rankkoja ja yleensä niiden aikaan huomataankin, jos katolla kaikki ei ole kunnossa. Säännöllisellä huollolla katto pysyy kunnossa pidempään. Katolla kannattaakin käydä kahdesti vuodessa, keväisin ja syksyisin. Erityisen tärkeää on varmistaa katon kunto ennen lumen tuloa. Lue BMI:n vinkit katon kausihuoltoon!
202210_79775.jpg
Paranna hyvinvointiasi älyvalaistuksella
Luonnon valon vuorokausirytmi ohjaa sisäistä kelloamme aamusta iltaan. Vietämme kuitenkin suurimman osan ajasta sisätiloissa, jolloin vastaavan optimaalisen valaistuksen toteuttaminen kodin tiloihin on tärkeää hyvinvointimme ja jaksamisen kannalta. Erityisesti pimeinä vuodenaikoina laadukkaan valaistuksen merkitys korostuu entisestään. Uudenlainen älykäs päivänvalovalaistus parantaa vireyttä aamulla, keskittymistä päivällä ja rentoutumista illalla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton