Eristyksen suomalainen edelläkävijä
Palo- ja kosteusteknisesti turvalliset FF-PIR-eristeet soveltuvat käytettäväksi P1-paloluokan rakennuksissa ja niillä on ympäristöministeriön asetuksen mukainen VTT:n sertifikaatti.
Finnfoam Oy:n valmistamat homehtumattomat lämmöneristeet luovat perustan ympäristöystävälliselle ja kosteusteknisesti turvalliselle rakentamiselle. Innovatiivinen toisen sukupolven johtama perheyritys on aina ollut edelläkävijä ympäristöasioissa niin omilla tuotteillaan kuin toiminnassaan.
Finnfoamin valmistamat homehtumattomat ja vikasietoiset lämmöneristeet mahdollistavat rakennuksille pienen käytönaikaisen hiilijalanjäljen rakenteellisen energiatehokkuuden kautta. Rakennusten päästöistä jopa 70 prosenttia syntyy käytönaikana ja minimoimalla lämmityksen ja jäähdytyksen tarpeet rakenteellisella energiatehokkuudella, eli hyvin lämmöneristetyllä vaipalla, on tänä päivänä - ja erityisesti tulevaisuudessa - tärkeää.
Ympäristöystävällisyys näkyy myös tuotannon kehityksessä. "Yli 30 vuoteen Finnfoamin tuotannostamme ei ole tullut jätettä vaan kaikki levyjen työstöjäte ja sekundalevyt on kierrätetty tuotantomme kierrätyslinjoilla takaisin raaka-aineeksi - kyse on siis vain halusta. 2000-luvun alussa olimme ensimmäinen valmistaja maailmassa, joka siirtyi käyttämään koko tuotannossaan hiilidioksidia ponneaineena jalokaasujen sijaan" Finnfoamin toimitusjohtaja Henri Nieminen kertoo.
Viime vuosina monissa alan toimijoiden puheenvuoroissa on vähätelty tehokkaan lämmöneristämisen merkitystä, vedoten tulevaisuuden muuttuviin ilmasto-olosuhteisiin. Rakenteellinen energiatehokkuus eli hyvä lämmöneristys on kuitenkin tulevaisuudessakin rakentamisen tärkeimpiä perusasioita ja sen merkitys vain korostuu, kun pyritään saavuttamaan alhainen hiilijalanjälki tinkimättä asumismukavuudesta ja hyvästä sisäilmasta. Lämmöneristeet toimivat molempiin suuntiin: kesällä hyvä lämmöneristystaso taso laskee jäähdytystarvetta merkittävästi.
Kesien lämmetessä ja rakennuksia jäähdytettäessä vesihöyrynvirtaussuunnat vaihtelevat vuoden aikojen mukaan. Näissä olosuhteissa käytettävien lämmöneristeiden tulee toimia oikein. "Kosteusteknisen turvallisuuden takia esimerkiksi Etelä-Euroopassa markkina-alueen mukaan seinien ja kattojen lämmöneristeistä 60-80 prosenttia on homehtumattomia muovipohjaisia lämmöneristeitä. Finnfoamin lämmöneristevalikoima kattaa kaikki nämä vikasietoiset ja homehtumattomat lämmöneristeet: Finnfoam (XPS), FF-EPS ja FF-PIR -eristeiden kanssa ei ole riskiä kosteuden tiivistymisestä höyrynsulun väärälle puolelle" Nieminen summaa.
Finnfoam varmistaa rakenteiden pitkäikäisyyden
Lähes 40-vuotiaan perheyrityksen juuret ovat syvällä roudassa. Rakennusten routasuojaus onkin yksi rakentamisen tärkeimpiä perusasioita, mutta samalla lämmöneristeelle rankimpia käyttökohteita, jossa Finnfoam- eli XPS-eristeet ovat parhaimmillaan. Kunnolla toteutetun routaeristyksen ensisijainen tavoite onkin taata rakenteiden kestävyys kaikissa olosuhteissa. Tämä tavoite vaatii toteutuakseen juuri oikeanlaisen eristeen.
-Terassien sekä muiden piharakenteiden osalta voi helposti käydä niin, että tämä vaihe jää vähemmälle huomiolle tai unohtuu kokonaan. Näin saattaa tapahtua, kun harhaudutaan ajattelemaan, että ollaan niin sanotusti rakentamassa vain jotain pienempää. Tosiasia kuitenkin on, että jos tekee kerralla kunnolla, niin säästyy jokavuotiselta korjaustyöltä, alustaa rakennusinsinööri Diana Ponkkala.
Ponkkalan työnantaja on konsultointi- ja suunnitteluyritys Ramboll, joka työllistää noin 13 000 asiantuntijaa maailmanlaajuisesti. Ponkkala on rakennesuunnitteluosaston osastopäällikkö.
- Pahimmillaan routiminen voi aiheuttaa sen, että käsissä on lopulta jatkuva korjauskohde. Routaeristyksen suunnittelussa ja toteutuksessa ei kannata säästää, kun haluaa pitkällä tähtäimellä taloudellisesti kestävän ratkaisun. Huolellisella suunnittelulla ja toteutuksella saavutetaan paras lopputulos, joka on kestävä ja kokonaistaloudellinen, Ponkkala tiivistää.
Jokaisen on helppoa kuvitella, mitä tapahtuu eristeelle, joka päästää kosteutta sisäänsä: eristeen lämmöneristyskyky heikkenee ja jäätyessään eriste rikkoutuu. Onkin ensisijaisen tärkeää valita eriste, joka on luotettava kaikissa olosuhteissa.