Ennen keittiöremonttia – ota huomioonnämä 11 asiaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.01.2023
201411_41798.jpg

Kun suunnittelet keittiöremonttia, selvitä mitä kaikkea remonttiin kuuluu

Kun suunnittelet keittiöremonttia, selvitä mitä kaikkea remonttiin kuuluu. Jotta kokonaisuus olisi onnistunut, ei välttämättä riitä pelkkien kalusteiden uusiminen, vaan koko tilan remontointi on tarpeellista. Aina kannattaa kysyä nauvoja ammattisuunnittelijalta, jolta saat mahdollisimman toimivan ja omiin tarpeisiisi suunnitellun keittiön.

Ota huomioon nämä asiat hyvissä ajoin ennen keittiön remonttia:

1. Tarvitaanko lupa?

Pääsääntöisesti jos tilan käyttötarkoitusta muutetaan tai kantaviin seinärakenteisiin kosketaan, tarvitaan aina lupa. Ennen remontin alkua kannattaakin olla yhteydessä oman kunnan rakennusvalvontaan.

2. Onko lattia tarpeellista uusia?

Onko vanha lattia esimerkiksi vino tai jääkö vanhojen kaappien alta paljastuva lattia esille? Onko lattiamateriaali sopiva keittiölle? Lattia kannattaa uusia, kun huone on joka tapauksessa tyhjä. Lattian uusiminen myöhemmin on työläs urakka.

3. Sijoitetaanko uusia kaappeja eri paikoille kuin vanhoja?

Mieti, kuinka haluat käsitellä esille jääneet seinät ja varmista, että kalusteiden asennusta helpottavat tukipuut ovat oikeilla paikoillaan seinärakenteissa. Helpointa voi olla purkaa vanhat levyt ja levyttää seinäpinnat uudelleen, jolloin kalustetuet saa helposti asennettua ja sähkövedot vietyä seinien sisään. Uusi seinä on helppo myös käsitellä.

4. Uudet sähköasennukset

Usein vanhoissa keittiöissä on vain muutama pistorasia ja sähköjohdot ovat vanhoja. Remontin yhteydessä uusi keittiön sähköt ja lisää pistorasioita, sillä niitä ei ole koskaan liikaa. Älä unohda valaistusta. Keittiössä tarvitaan hyvät työvalot, yleisvalo sekä himmeämpi tunnelmavalo.

5. Putkivetoja uusiksi?

Onko keittiön vesipisteellä tarve siirtyä tai onko taloon tulossa jossain vaiheessa putkiremontti? Uusi keittiön osuus jo keittiöremontin yhteydessä tai teetä putki- ja keittiöremontti "yksillä pölyillä".

6. Onko ilmanvaihto kunnossa?

Johdetaanko ruoanvalmistuksen käryt liesikuvun tai -tuulettimen kautta hormiin vai aktiivihiilisuodattimen läpi takaisin huoneilmaan? Onko tarvetta putkivedoille? Jos asut taloyhtiössä, selvitä yhtiön säännöt.

7. Asutko taloyhtiössä?

Remontista on ilmoitettava isännöitsijälle/hallitukselle ja esitettävä suunnitelmat asunto-osakeyhtiölain mukaan.

8. Käytä ammattilaisia hyväksi

Tarvitset remontissa sähkömiehen, putkimiehen sekä rakennusalan ammattilaisen. Kalusteasennuksen saa usein kalustetoimittajalta, jolta kannattaa pyytää tarjous koko remontista. Jos suunnittelu tuntuu vaikealta, kannattaa siihen hommaan palkata suunnittelun ammattilainen.

9. Muista laatia selkeät urakkasopimukset urakoitsijoiden kanssa

Selvitä myös mitä keittiötoimitus pitää sisällään.

10. Mitä tehdä vanhoilla, hyväkuntoisilla kalusteilla?

Kalusteet toimivat niin autotallissa kuin kesämökilläkin. Voit laittaa myynti-ilmoituksen esimerkiksi tori.fi-sivustolle.

11. Uusitaanko kodinkoneet?

Uudet energiatehokkaat kodinkoneet on aina kannattava sijoitus. Jos et aio uusia kodinkoneita, tarkista vanhojen kodinkoneiden mitoitus. Huomaa myös, että esimerkiksi jääpalakoneella varustettu pakastin voi vaatia vesiliitännän.

Mieti, kuinka haluat käsitellä esille jääneet seinät ja varmista, että kalusteiden asennusta helpottavat tukipuut ovat oikeilla paikoillaan seinärakenteissa.
Mieti, kuinka haluat käsitellä esille jääneet seinät ja varmista, että kalusteiden asennusta helpottavat tukipuut ovat oikeilla paikoillaan seinärakenteissa.
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20148_40714.jpg
Vältä kosteusongelmat hyvällä suunnittelulla
Kosteus ja home - rakennusten yleinen vitsausSuomalaiset ovat oppineet aikojen saatossa, miten ilmastossamme pitäisi rakentaa. Harjakatot, reilut räystäät ja riittävän korkea kivijalka ovat tarjonneet hyvän suojan säitä sekä kosteutta vastaan. Rakenteet ovat päässeet kuivumaan ja tuulettumaan tarkoituksella jätetyistä tuuletusraoista. Kaikesta huolimatta monet rakennukset kärsivät käyttöikänsä aikana jonkin asteisista kosteusvaurioista. Mikäli kosteusvauriota ei korjata, kehittyy kosteusvauriosta helposti homevaurio, joka pilaa rakenteita ja tekee asunnot asumiskelvottomiksi.Kosteus on tärkeää pitää poissa jo suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa. Luotettavat rakenneratkaisut ja materiaalit sekä ammattitaitoinen suunnittelija yhdessä rakentajan kanssa ovat avainasioita laadukkaassa rakentamisessa. Tarkalla suunnittelulla ja materiaalivalinnalla saadaan ehkäistyä turha kosteuden kerääntyminen ja tiivistyminen rakenteisiin.
201410_41456.jpg
Puukoulussa sauna
Sauna jos mikä on paikka, missä käytetään puuta. Puulla verhoillaan seinät ja katto. Luonnollisesti myös lauteet tehdään puusta tai ainakin verhoillaan puulla. Aikoinaan myös saunojen lattiat on tehty puusta. Nykypäivän saunassa puu on edelleen varteenotettavin vaihtoehto löylyhuoneen pintamateriaalina. Muutosta on tapahtunut eniten siinä, että lauteet ovat saaneet uutta muotoa ja puulajien valikoima on lisääntynyt. Perinteisimmät löylyhuoneen materiaalit ovat olleet kuusi ja haapa. Seuraavassa tarkastelemme rakenteellisia seikkoja puun käytössä ja eri materiaalivaihtoehtoja.
201412_41959.jpg
Kiukaan vaihdos vaikuttaa korvausilmaan
Toimiva ilmanvaihto on saunassa yhtä tärkeä elementti kuin kiuas ja lauteet. Silloin, kun isoisä saunan laittoi, oli tarpeen johtaa korvausilmaa lattian rajasta lähelle puukiukaan tulipesää. Se edesauttoi palamista ja ilmaa saatiin vielä löylyihinkin. Sen jälkeen on monta pesällistä puuta palanut suomalaissaunoissa, kunnes sähkökiukaat ovat vallanneet puhdistautumispyhättömme.Sähkökiuas haluaa kaverikseen korvausilmaventtiilin 30–60 cm kivipinnan yläpuolelle. Nyt, kun vettä heitetään kiukaalle, nouseva ilmavirta nappaa mukaansa raitista ilmaa. Happipitoiset löylyt antavat oman mausteensa kylpemisen rentouttavaan vaikutukseen. Hanki korvausilmaventtiilit täältä
20203_63707.jpg
Pintojen desinfiointi on nyt erityisen tärkeää
Koronavirus Covid-19 herätti kaikkien ihmisten huomion käsien desinfiointiin ja hyvään käsihygieniaan. Toinen yhtä tärkeä osa virusten ja bakteerien hävittämisessä on pintojen desinfiointikäsittelyt. Kodeissa esimerkiksi kalusteet, työtasot, seinät ja lattiapinnat ovat oivallisia kasvualustoja erilaisille mikrobeille.
20153_42877.jpg
A1-eristeen uusi, parempi pinta ja helpompi asennettavuus!
Tuotekehityksemme seurauksena alumiinipintaiset IV-eristeemme ovat jatkossa europaloluokan A1 eristeitä, kiitos uuden pintamateriaalin. Haluamme myös helpottaa asennustyötä, ja siksi esittelemme myös näille tuotteille soveltuvan uuden asennustavan ja uudet asennustarvikkeet, eli ISOVER-nitojan sekä -niitit. Uusi asennusmenetelmä korvaa perinteisen rautalankavarmistuksen ja näin ollen säästää aikaa 30 %.
20228_79428.jpg
Hyvä eristys toimii sekä pakkasia että hellettä vastaan
Usein mielletään, että eristyksen tarkoitus on ainoastaan pitää kylmä syys- ja pakkasilma poissa sisätiloista. Eristyksen tarkoitus on kyllä pitää kylmä loitolla, mutta tiesitkö, että hyvän eristyksen ansiosta myös paahtavan kuuma helleilma pysyy poissa ja kodin sisäilma säilyy miellyttävän viileänä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton