• Etusivu
  • Talo

Kodinhoitohuone tilana

Rakentajan toimitus
Julkaistu 04.03.2008
20083_9258.jpg

Toiminnot

Kodinhoitohuoneella on monta tehtävää. Siellä hoidetaan vaatehuolto: likapyykin keruu, pyykinpesu koneella ja käsin altaassa, pyykin kuivatus rummussa tai kaapissa tai narutelineellä, silitys, mankelointi, vaatteiden paikkaukset, usein pyyhkeiden ja liinavaatteiden säilytys sekä mahdollisesti myös muuta vaatesäilytystä. Kodinhoitohuoneessa sijaitsee siivouskomero, ellei se ole keittiössä. Täällä ommellaan, askarrellaan ja harrastetaan, tehdään pienimuotoisemmat kunnostustyöt ja kukkien mullanvaihto. Harrastusvälineet voivat tarvita säilytyspaikkansa täältä. Voipa tila olla pieni kuntosalikin.

Useimmiten kodinhoitohuoneesta on talon toinen uloskäynti ja siinä yhteydessä kuraeteinen, missä kätevästi voi suihkuttaa lasten kuravaatteet, puhdistaa koiran tassut ja jättää hiihtolenkkivarusteet kuivumaan. Samaisesta ovesta voidaan viedä pyykkiä ulos naruille kuivumaan, vaatteita tuulettumaan ja mattoja kopisteltavaksi.

20083_9259.jpg
20083_9260.jpg
20083_9261.jpg

Kodinhoitotila on miltei aina muiden märkätilojen yhteydessä eli tämän kautta kuljetaan saunan pesuhuoneeseen. Kodinhoitohuoneella on tällöin vielä yksi virka: saunan pukuhuone. Tilasta halutaan mennä ulos terassille vilvoittelemaan, mahdollisesti ottaa extrajääkaapista juomat mukaan. Huoneen jatkeena voi olla tekninen tila lämmityslaitejärjestelmineen, lämminvesiboilereineen ja keskuspölynimureineen.

Paljon asioita huomioitavaksi suunnittelussa, jotta tilasta saadaan toimiva ja viihtyisä. Huoneen sijainnillakin on merkityksensä. Vähentää kantamismatkaa, kun vaatehuone tai –komerot ovat lähettyvillä. Toisesta kerroksesta pyykit voi ohjata vaatehuoltoon kuilua pitkin. Keittiön läheisyys helpottaa eri kotitöiden – ruoanlaiton ja pyykinpesun hallitsemista yhtäaikaisesti. Toisaalta vieraskylpijät on mukavampi ohjata saunaan olo/takkahuoneesta.

Materiaalit ja pinnat - tyyli ja väritys

Kun kodinhoitotilassa ollaan paljon veden kanssa tekemisissä, huone on syytä rakentaa märkätilana. Helposti puhdistettava, liukastamaton laattalattia ja maalatut pyyhittävät seinät ovat käytännöllisiä. Kaappien ovilla voi luoda haluamaansa tyyliä pelkistettyyn tai kartanotyyliseen suuntaan. Viihtyisämpää on, jos pukuhuoneosion voisi jotenkin sulkea liukuovella tai verholla omaksi istuskelunurkkaukseksi tilasta, missä voi roikkua pyykkejä narulla.

Kodin suunnittelussa voisi jättää aikaa ja rahaa kodinhoitohuoneellekin. On mukavampaa puuhastella arkisten askareiden parissa, kun työtilassa viihtyy. Huoneen väritys on mieleinen, ikkunasta voi katsella pihalle ja silityksen jouduttajana on ehkä radio tai televisio. Ilmanvaihto vie tehokkaasti pyykkien kosteuden ja saunojien höyryt.

20083_9263.jpg
20083_9264.jpg

Valaistus

Kodinhoitohuoneen valaistus on yhtä tärkeä kuin keittiön. Tarvitaan riittävästi yleisvaloa katosta ja työskentelyvaloa tasoille esim. kaapistojen alta. Luonnonvalo tähänkin huoneeseen on tervetullutta.

20083_9265.jpg
Teksti: Sisustustoimittaja Anu Tuovinen
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20193_56845.jpg
InsulSafe on toimiva ratkaisu yläpohjaan
Kotien energiatehokkuus on ollut puheenaiheena pitkään. Yksi yleisimmistä paikoista, josta lämpö pääsee karkaamaan, on huonosti eristetty katto. Jopa 20 % kodin lämmöstä saattaa poistua sitä kautta. Yläpohjan lisälämmöneristyksellä on helppo lisätä kodin energiatehokkuutta. Samalla kun suunnittelee lisäeristystä, kannattaa tarkastaa yläpohjan kunto.
20195_58011.jpg
Mitkä ovat lasiterassin rakentamisen a ja o?
Monissa kodeissa mietitään terassin rakentamista omakoti- tai rivitalopihaan tuomaan lisätilaa ja uudenlaista asumismukavuutta. Kattamaton terassi eli patio ei kuitenkaan suojaa viileiltä keleiltä, sateelta ja tuulelta. Oletpa rakentamassa uutta taloa tai remontoimassa vanhaa, pohdi terassilasien hankkimista. Lasitettu terassi lisää terassin käyttöastetta huomattavasti.
201911_60931.jpg
Yksilölliset lattiakaivot viimeistelevät Design by Lauri -ohjelman kodit
Lauri Ylösen juontamassa Design by Lauri -ohjelmassa on seurattu lokakuusta alkaen, miten tunnettujen suomalaisten vapaa-ajan asunnot toteutuvat unelmista rakennusvaiheeseen ja lopulta valmiiksi vapaa-ajan kodeiksi.Mukana nähdään Ville Leinon ja Eveliina Alanteen, Toni Wirtasen ja Jannika B:n sekä Mikko Kuustosen ja Hanna Brotheruksen vapaa-ajan kodit. Neljäntenä kohteena rakennetaan ystävysten, Tommi Korpelan ja Kari Hietalahden modernia kalastusmökkiä. Yhdistävänä tekijänä kaikissa kohteissa ovat kotimaisen Vieserin yksilölliset lattiakaivoratkaisut.− Kylpyhuoneen voi viimeistellä upeilla designlattiakaivoilla, mutta monille suomalaisille ne ovat vielä vieraita. Nyt voimme tarjota mahdollisuuden päästä kurkistamaan, miltä ratkaisumme näyttävät asennettuina oikeisiin kohteisiin ja minkälaisia sisustusunelmia niiden avulla on pystytty kylpyhuoneissa toteuttamaan, iloitsee Vieser Oy:n markkinointi- ja viestintäpäällikkö Anna Elo.
20074_4485.jpg
Tulikiven vuolukiviset pihakivet
Tulikivi on tuonut ainoana yrityksenä markkinoille täysin kotimaiset, vuolukiviset pihakivet. Tulikiven vuolukivisillä pihakivillä on helppo suunnitella pihalle yksilöllinen, kauniisti rytmitetty ja näyttävä kokonaisuus. Vuolukiveä on helppo työstää itse, ja myös sen asentaminen on helppoa. Aitona luonnontuotteena hillityn harmaa vuolukivi sointuu moneen ympäristöön ja materiaaliin.Mallistoon kuuluvat vuolukiviset antiikkikivet, jossa kiven kulmat on kauniisti pyöristetty. Antiikkikivet luovat kauniin patinoituneen vaikutelman. Vapaan muodon ansiosta ne on helppo asentaa itse. Esimerkiksi polut ja patiot näyttävät antiikkikivillä päällystettyinä kuin luonnon muovaamilta.
20238_82780.jpg
Uusi lukkosaumaruuvi peltikatolle - paran­nettua kiinnityksen toimivuutta
Katto on talon tärkein suoja ja sen tulee kestää koko rakennuksen käyttöiän. Peltikatossa kiinnikkeet ovatkin avainasemassa pitäen katteen lujasti kiinni alustassa estäen siten kosteuden tunkeutumisen yläpohjan rakenteisiin.
20199_60114.jpg
Pientäkin remonttia varten kannattaa hankkia ajan tasalla olevat rakennuspiirustukset
Tiesitkö, että pientäkin remonttia varten kannattaa hankkia ajantasalla olevat rakennuspiirustukset kohteesta? Kuntien rakennusvalvonnoista saa ostaa rakennuskuvat, ja ne ovat kätevästi saatavilla myös verkkokaupasta niissä kunnissa, joissa Lupapiste Kauppa on avattu.Kun teet esimerkiksi keittiö- tai kylpyhuoneremonttia, on suunnittelijoiden lähtökohtana ajantasaiset kuvat. "Remonttiprojektit onnistuvat nopeammin ja turvallisemmin, säästöistä puhumattakaan, kun oikeat lähtötiedot ovat saatavilla alusta alkaen." kertoo tuotepäällikkö Paula Vahtola Evolta Oy:stä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton