• Etusivu
  • Talo

Asukkaan ja omistajan vastuulla on suojella omaisuuttaan tulvalta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 28.11.2024
talvinen katunäkymä jossa useita pienkerrostaloja

Oman alueen tulvavaroituksia ja -tiedottamista on syytä seurata, sillä kiinteistön omistajan ja asukkaan vastuulla on suojella itseään ja omaisuuttaan omilla toimillaan. Näin muistuttavat Suomen ympäristökeskus ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö.

Tulva-aika on yleensä Etelä- ja Lounais-Suomessa keväällä, mutta tulvatilanteita saattaa kehittyä myös märkinä ja leutoina talvina sekä syksyllä. Tulvatilanteen kehittymistä voi seurata esimerkiksi vesi.fi -sivuston tulvatilannekartasta.

Suositeltavia käytännön toimia ennen tulvaa

Asukkaan ja kiinteistön omistajan kannattaa hyvissä ajoin selvittää, miten tulva on alueella aiemmin vaikuttanut tai miten sen oletetaan leviävän. Apuna voi käyttää tulvakarttoja. Jos on epätietoisuutta siitä, onko oma kiinteistö tulvariskialueella, asia kannattaa selvittää hyvissä ajoin.

Kaupunkialueilla vahinkoriskiä lisäävät hulevesitulvat. Kiinteistöjen omistajat ja niiden asukkaat voivat vähentää ja osin estää tulvista aiheutuvia vahinkoja hyvällä varautumisella. Vähintään kolmen asunnon rakennuksissa tulee olla pelastussuunnitelma.

Omaisuuden turvaamiseksi on hyvä varautua siirtämään omaisuutta turvaan sekä hankkia esim. hiekkasäkkejä ja muita suojaamismateriaaleja. Koska vesi saattaa tulla asuntoon myös kellarin tai wc:n viemärin kautta, on hyvä varmistaa, että viemärin mahdollinen takaiskuventtiili on kunnossa. Kellarin lattian ritiläkaivon tukkimista varten kannattaa varata muovia ja painoiksi sopivia esineitä.

Tulva voi aiheuttaa myös välillisiä riskejä, kuten juomaveden saastumisen, tulipalon, avunsaannin vaikeutumisen tai estää kotoa poistumisen. SPEK muistuttaa, että hätätilanteiden varalta kotiin on tärkeää hankkia alkusammutusvälineitä, ensiaputarvikkeita sekä kotivaraa. Siihen kuuluu puhdasta juomavettä, ruokaa ja muita välttämättömyystarvikkeita useammaksi päiväksi.

Poikkeuksellisten tulvavahinkojen korvaamiskäytäntö muuttuu

Valtio ei enää korvaa tulvista koituvia vahinkoja. Tulvan varalle voi kuitenkin ottaa vakuutuksen. Vakuutusyhtiöiden tarjoamat vakuutukset korvaavat sekä vedenpinnan noususta että rankkasateista aiheutuvia tulvavahinkoja.

Jos tulvaturvan sisältävää vakuutusta ei ole, kiinteistön tai irtaimiston omistaja vastaa itse poikkeuksellisten tulvien aiheuttamista kustannuksista. Kotivakuutukseen sisältyvää tulvaturvaa kannattaa tiedustella omasta vakuutusyhtiöstä.

Tulvavahinkojen korvaaminen >>

Vastuunjako tulvatilanteissa

  • Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY) vastuulla on vesitilanteen seuranta, tulvavaarasta tiedottaminen sekä ennakoivat tulvantorjuntatoimenpiteet kuten säännöstelyn ohjaus.
  • Suomen ympäristökeskus SYKE tekee tulvaennusteita ja karttoja sekä tukee ELY-keskuksen toimintaa.
  • Pelastusviranomainen suunnittelee ja johtaa sekä toimintaa tulvantorjuntatilanteissa että pelastustoimintaa.
  • Kunta suojelee omia rakenteitaan ja toimintaansa sekä tukee pelastusviranomaisia.
  • Asukas ja kiinteistön omistaja suojelee ihmisiä ja omaisuutta omatoimisesti.
Talo
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20191_56040.jpg
Lunta katolla?
Suomen ympäristökeskus (SYKE) seuraa aktiivisesti maaston lumikuormaa ja ylläpitää ajankohtaista tietoa sekä reaaliaikaista laskentaa lumikuormasta verkkosivuillaan. Rakennevioista johtuvia isojen hallien kattojen sortumia esiintyy usein alkutalvesta lumikuorman ylittäessä 100 kg/m2 tai runsaiden sateiden jälkeen, kun lumikuorma kasvaa nopeasti.
Asbestipurkajat työssä
Asbestia sisältävien rakenteiden purku kuuluu ammattilaiselle
Asbestiksi kutsutaan kuitumaisia silikaattimineraaleja. Nämä kuuluvat serpentiineihin tai amfiboleihin. Asbestilajeja ovat krysotiili, krokidoliitti, amosiitti, antofylliitti, tremoliitti ja aktinoliitti. Kaikki asbestilajit ovat terveydelle vaarallisia. Kuitumaista asbestia terveysvaikutuksiltaan muistuttaa myös erioniitti, joka on erikseen mainittu valtioneuvoston säädöksissä asbestityöstä.
nostolava-auto vanhan tiilisen viljamakasiinin vieressä ja mies korkealla korissa
Nostolava-auto ensikertalaisen testissä: Nostolava-auton avulla turvallisesti korkeuksiin
Jouni Järvisen pihalla Kyröskoskella seisoi kaksi valtavaa ja kallistunutta pihakoivua. Etäämmällä odotti jyrkkä ja hauraskin sammaloitunut katto puhdistusta. Kahden päivän aikana Jouni onnistui ensikertalaisena kaatamaan nämä jättiläiset ja puhdistamaan vanhan kuivurin katon nostolava-auton avulla.
202111_73600.jpg
Koronapassin käytön laajentaminen rakennusalalle?
Rakennusteollisuus RT vaatii koronapassin käytön laajentamista rakennusalalla, jolla rokotekattavuus on vasta 60 prosenttia.
202111_73849.jpg
Kuntoarvio auttaa selvittämään korjaustarpeet
Pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS) yhdessä kuntoarvion kanssa auttaa hallitusta pitämään taloyhtiön kunnossa.
20201_62262.jpg
Ota Coppi®!
Talotekniikkamoduuli tai -tilaratkaisu saattaa monen korvaan kuulostaa isolta ja rumalta huoneelta osana upouutta kotiasi, mutta käytännössä Coppi® voi pelastaa sinut ja perheesi monilta ongelmilta ja vahingoilta. Ja se sulautuu kotisi sisustukseen juuri niin kuin haluat.Miksi oma Coppi® kannattaa hankkia?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton