Käyttäjäkokemus kotiautomaatiosta parin vuoden jälkeen
Parin vuoden jälkeen kotiautomaatio on osoittanut tarpeellisuutensa
Kotiautomaatio valvoo ja lisää asumisviihtyvyyttä.
Olemme aikaisemmin esitelleet porvoolaisen perheen, joka muutti uuteen omakotitaloonsa vuoden 2016 kesällä. Talon isäntä tiesi, että hän haluaa tähän kotiin lapsiperheen arkea helpottavaa automaatiota lisäämään asumismukavuutta. Hän valitsi kotiinsa ABB-free@home-kotiautomaation ja asennuskalustesarjaksi Impressivon.
Nyt taloon muutosta on kulunut kohta pari vuotta ja on aika ottaa selvää, miten arki on sujunut. Onko silloin valitut toiminnot vielä käytössä, mitä on muuttunut ja onko järjestelmään tullut lisää ominaisuuksia?
Lue myös aikaisempi osa: Kotiautomaatio osaksi talopaketteja
Arkea helpottavia toimintoja heti alusta alkaen
Kotiautomaatiossa oli alusta asti valojen, vesikiertoisen lattialämmityksen termostaattien ja ilmastoinnin ohjaukset. Olohuoneen pistorasiat olivat ohjattavia, samoin autotallin pistorasiat, jotta voitiin käyttää ajastetusti autojen lohkolämmitystä. free@home-järjestelmään kytkettiin myös Philips Ambilight tv, mikä mahdollisti sen, että olohuoneeseen sai musiikin tahtiin toimivat valotehosteet, ja jotka toimivat yhdessä Hue-värivalojen kanssa. Järjestelmään oli kytketty myös ovipuhelinjärjestelmä.
– Erittäin käteväksi on havaittu ns. "kaikki pois"-ohjaus silloin, kun lähdemme esimerkiksi töihin. Tällöin kaikki valot sammuvat, lattiatermostaatin lämpötila laskee ja ilmanvaihdosta putoaa noin 30 % pois, ABB:n Josi Roppola kertoo.
– Energiansäästö on todellista, kun pystyy käyttämään tällaisia ohjauksia. Näin säästäminen on todella helppoa. Kaukolämpökohteen sähkölasku on edelleen noin 11 % pienempi kuin aikaisemmin.
Muutoksia ja lisäyksiä kotiautomaatioon
– Ensimmäisen puolen vuoden aikana tuli tehtyä enemmänkin muutoksia ohjauksiin esimerkiksi valoryhmiin. Sen jälkeen ei paljon muutoksia enää tarvittu tehdä. Ohjaukset sopivat hyvin perheen elämään nykymuodossaan, toteaa Roppola. Kovin usein ei muutenkaan kannata ohjauksia muuttaa, koska silloin voi itsekin mennä helposti sekaisin siinä, mitä juuri tämän kytkimen painallus saa aikaa, kertoo talon asukas.
Lisäyksiä sen sijaan on tehty. Esimerkiksi kaikki piha- ja seinävalot ovat astronomisen kellon takana. Valot syttyvät ja sammuvat kellon mukaan automaattisesti. Joskus vahingossa valot sammutettiin kytkimestä ja tähän tehtiinkin sitten järjestelmään ohjaus, jolla valot ovat aina iltaisin päällä. Näin niitä ei voi vahingossa sammuttaa, eikä tarvitse tulla pimeässä kotiin.
Sääasema on asennettu autokatoksen kulmaan jälkikäteen. Autonlämmityksen ohjaus on sääaseman asentamisen jälkeen ohjattu niin, että jos lämpötila on alla + 5 astetta, autonlämmitys kytkeytyy päälle kahdeksi tunniksi. Sisällä free@home-näytöltä näkeekin nyt suoraan myös ulkolämpötilan, tuulen nopeuden ja sateen.
– Varastossa on kosteusvahti koekäytössä ja hienosti antoi hälytyksen näyttöön, puhelimeen sekä Sonos-järjestelmän kautta vielä äänihälytyksen. Joten kosteusvahti on kohta oikeasti käytössä.
Entä ovatko muut perheenjäsenet oppineet käyttämään kodinohjausjärjestelmää? Yllättävän hyvin, kuuluu vastaus.
– Valaistuksen ohjaus, autonlämmitys, säätilan tarkistus ja ulko-oven avaus ovat kovassa käytössä. Mielenkiintoista onkin, että tässä talossa eivät avaimet juuri kulu, koska käytössä on ABB-Welcome-ovipuhelin, joka mahdollistaa oven avaamisen kännykällä. Kätevää!
Mitä tekisin toisin?
Kysyttäessä mitä perhe tekisi toisin, tulee käytännön kautta pari vinkkiä. Kaikki pistorasiat kannattaisi olla ohjattuja, koska näin ne saataisiin kaikki "poissa"-tilaan silloin, kun lähdetään kotoa. Näin varmistetaan, että mitään ei voi jäädä vahingossa päälle. Tai joulun aikaan voisi ohjata jouluvaloja myös muissa huoneissa kuin olohuoneessa.
Vieraiden on välillä hankala tietää, mikä kytkin ohjaa vaikkapa keittiön valoja. Kytkimiin voisi lisätä merkintäkilven ja se onkin seuraavia hankittavia lisäyksiä järjestelmään. Pieni, mutta elämää helpottava idea.
Lopuksi vielä yksi kysymys: Valitsisitko kotiautomaation edelleen kotiisi? Vastaus tulee epäröimättä, "Kyllä".