• Etusivu
 • Rakentaminen

Ihanan kotoisa ja älykäs asuntomessukohde Lilla Hygge

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Schneider Electric Finland Oy
Julkaistu 19.06.2023
20236_82391.jpg

Tumma keittiönkaapisto kokoaa sisustuksen yhteen kauniisti ja mustat yksityiskohdat, kuten Exxact-sähkökalusteet, korostavat yksityiskohtia.

Jos haet inspiraatiota tunnelmallisesta ja tummiakaan värejä pelkäämättömästä sisustuksesta, kurkista Loviisan asuntomessujen Lilla Hygge-kohteeseen. Lampelan perheelle valmistettu Dekotalon Lilla Hygge tarjoaa kaikkea tätä ja vähän enemmänkin. Talo on suunniteltu lapsiperheen arkeen, mutta ylellistä arjen luksusta ja älykästä järjestelmää unohtamatta.

Talosta löytyy riittävästi tilaa lapsiperheen asua ja toimia yhdessä, mutta rakennusta ei silti ole tehty liian suureksi. Upean kodin huoneistoala on 159 m². Talossa on erityisesti kiinnitetty huomiota kauniisiin sekä käytännöllisiin yksityiskohtiin.

Viimeinkin riittävästi tilaa ja työhuone

Lilla Hyggeen elokuussa Loviisan Kuningattarenrantaan muuttaa Lampeloiden perhe: Hannele, Markus sekä pojat Ilmari ja Eliel. Kodista piti löytyä myös tilaa Markuksen aikuiselle tyttärelle, joka vierailee myös usein talossa.

Lampeloiden tie asuntomessujen rakentajaperheeksi kulki pienen mutkan kautta.

– Minua kiehtoi ajatus messutalosta, joten vakoilin messujen verkkosivuja ja taivuttelin Markusta suunnitelmani kannalle. Kun viimein kävin katsomassa Loviisan asuntomessujen tonttien hakuaikoja, huomasin surukseni niiden menneen jo umpeen! Muutamalla talonrakennusfirmalla oli onneksi tontti vailla asukkaita, ja valitsimme lopulta yhteistyön Deko-Talon kanssa, Hannele Lampela riemuitsee.

Tunnelmallinen kohde Loviisan asuntomessuilla: Lilla Hygge.
Tunnelmallinen kohde Loviisan asuntomessuilla: Lilla Hygge.

– Saimme juuri sitä, mitä halusimme! Deko-Talon rakennusarkkitehti Julia Heinonen osasi toteuttaa meidän toiveisiimme ja budjettiimme sopivan kokonaisuuden, Hannele Lampela kehuu.

– Korkeat huoneet vaikuttavat yllättävän paljon tilan tuntuun, hengitys kulkee vapaammin ja ideat lähtevät lentoon! Viimein saan myös oman työhuoneen, viimeiset kymmenen vuotta olen tehnyt töitä kotona sohvannurkassa istuen, Lampela iloitsee.

Älykkyys on Lilla Hyggessä vakiona

Älykoti oli kokonaan uusi ajatus Lampeloille. Mielikuvat älykodista eivät välttämättä vastanneet todellisuutta. Piti ensin ymmärtää älykoti konseptina.

– Olemme kaikki elämäntapanautiskelijoita, jotka viihtyvät kotona yhdessä leffoja katsellen. Älykodista innostuin siinä vaiheessa, kun ymmärsin sen tarjoavan pieniä herkkuja arkeen. Älypistorasiaan kytketyn kahvinkeittimen saa päälle Wiser-sovelluksen nappia painamalla, kuin olisi oma hovimestari kahvia valmistamassa! Lastenhuoneet on meillä sijoitettu alakertaan ja aikuiset nukkuvat ylhäällä, mutta jos pojat hipsivät yöllä viereen nukkumaan, sytyttää liiketunnistin heille käytävään valot automaattisesti, Lampela kuvaa.

Dekotaloissa on Wiser-älykotivalmius vakiona, ja talotoimittaja esittelee kaikille asiakkailleen erilaisia älykotivaihtoehtoja sähkösuunnitteluvaiheessa. Älykoteihin on saatavilla runsaasti erilaisia arkea helpottavia laitteita ja ominaisuuksia vesivuotosensoreista valaistuksenohjaukseen.

– Älyominaisuuksia voi laittaa koko kotiin tai vaikka vain osaan huoneista. Koko talon kattavan järjestelmän sijaan pari älypistorasiaa tai liiketunnistimella toimivat vessan valot riittävät hyvin alkuun, ja älyjärjestelmään voi myöhemmin kytkeä uusia laitteita. Meistä älykotivalmius on uudessa talossa nykyään aivan yhtä tärkeä kuin vaikka varaus sähköauton latauspisteelle Deko-Talon myyntijohtaja Mika Issakainen
kuvaa.

Tulevaisuudessa Lampelat harkitsevat uusien turvaominaisuuksien liittämistä älykotiinsa.

– Seuraavana listalla ovat älysovellukseen liitettävät kamerat, joiden avulla kodin tilannetta voi tarkkailla, kun asukkaat ovat muualla. Vähän aikaa sitten myös hoksasin, että poikien tuosta kasvaessa kameroiden kautta näkee, onko kotona käynnissä luvattomat bileet, Lampela nauraa.

Voit lukea lisää kodinohjauksesta täältä:
Älykoti langattomana helposti niin uuteen taloon kuin remonttikohteeseenkin >>
Kodinohjaus säästää vaivaa ja energiaa >>
Apua kodin arkeen älykoti Wiser-ratkaisuilla >>

Valitse värit vapaasti - Exxact

Lampeloiden kotiin asennettiin Exxact sähkökalusteet sekä Wiser-älykotijärjestelmä. Yksi syy Exxactin käytölle Dekotaloissa on laaja värivalikoima, mitä myös Lampela arvostaa. Hän kuvaa Lilla Hyggen antrasiitinvärisiä sähkökalusteita ulkoasultaan moderneiksi mutta pyöristetyn muotonsa ansiosta myös talon perinteiseen ilmeeseen sopiviksi. Lisäksi hän mainitsee erikseen kirjastohuoneeseen valitut Exxactin läpinäkyvät lasikehykset, joiden alta huoneen näyttävä kukkatapetti jää näkyviin.

Alakerrasta löytyvät poikien huoneet on sävytetty myrskynsinisiksi, joka kestää aikaa esikouluiästä teiniksi asti. Tumma, mutta samalla neutraali, väri antaa oivan pohjan kaikelle sisustukselle, käytitpä sitten muussa sisustuksessa, kuten kalusteissa tai koriste-esineissä, valkoista tai rohkeita värejä.

Lilla Hyggessä sisustuksessa on uskallettu käyttää myös tummia värejä, ja niille sopivat täydellisesti antrasiitin sävyiset sähkökalusteet. Kodin vaaleat seinät ovat saaneet kaverikseen mustat sähkökalusteet muun muassa yläkerran oleskelutilassa ja keittiössä. Tummat aksentit tuovat sisustukseen draamaa ja ylellisyyden tuntua.

Lue lisää sähkökalusteista:
Harkitut yksityiskohdat kiinnittävät huomion – yhtenä kriteerinä kohtuu hinta >>
Sähköä sisutukseen ja iloa silmälle käyttömukavuudesta tinkimättä >>

Info

Info

Dekotalo Lilla Hygge

 • Huoneistoala: 159m²
 • Kerrosala: 184m²
 • Kokoonpano: 5h, k + rt + oh, pu, kph, s, khh, 2 wc, ark.et., aula
 • Kerrosluku: 2
 • Asukasmäärä: 4
 • Talotehdas: Deko-Talo Oy
 • Arkkitehtisuunnittelu: Rakennusarkkitehti Julia Heinonen
 • Exxact-sähkökalusteet ja Wiser-älykotijärjestelmä: Schneider Electric
 • Sisustussuunnittelu: Koto Sisustussuunnittelu
 • Pihasuunnitelu: Mona Kalpala / Vihersuunnittelu Cielo
Schneider Electric Finland Oy
Rakentaminen
automaatio
suunnittelu
sähkö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20234_81349.jpg
Miten kodinohjaus toimii ja mitä se maksaa?
Älykoti-ohjausjärjestelmät parantavat talon turvallisuutta sekä säästävät turhia askelia, energiaa sekä kustannuksia. Kodin sähkölaitteet, valaistus, tietoliikenne ja lämmitys muodostavat kokonaisuuden, joka vaatii ohjausta. Sen voi toteuttaa yksinkertaisilla ohjauskytkimillä ja läsnäolo-, liike- ja lämpötilatunnistimilla tai kattavammalla älykotijärjestelmällä. Kun vältetään jatkuva päälle ja pois kytkeminen, elämä helpottuu ja energiaa säästyy.Wiser-älykotijärjestelmä auttaa muun muassa opitimoimaan energiankulutusta. Älykotijärjestelmä parantaa niin turvallisuutta kuin viihtyvyyttäkin. Schneider Electricin Wiser-älykotijärjestelmä on helppo asentaa. Wiser yhdistelee normaaliin kaapelointiin kytkettyjä asennuskalusteita langattomiin sensoreihin, joka muodostaa automaatiokokonaisuuden. Järjestelmä on helppo räätälöidä jokaiseen kotiin sopivaksi kokonaisuudeksi.Wiser-älykotin on myös tietoturvallinen valinta.
20217_71735.jpg
Suojaa kodin sähkölaitteet salamaniskulta
Kesä tulee ja luvassa on jälleen ukkosia. Salamaniskujen aiheuttamat virtapiikit rikkovat usein kodin elektroniikkaa. Sähkönjakelun turvallisuutta voidaan parantaa huomattavasti lisäämällä keskukseen muutamia erityisiin turvatoimintoihin tarkoitettuja komponentteja. Niiden lisäämistä on hyödyllistä arvioida kohteen kriittisyyden mukaan. Asiantuntijat kertovat, miten kodin sähkölaitteet kannattaa suojata salamaniskuilta.
20221_76557.jpg
Paina nappia, kun haluat kahvia - älykoti hoitaa loput
Arkiaamuna jokainen säästetty hetki on kullanarvoinen. Kaipaisitko sinäkin joskus pikku apulaisia, jotka muistaisivat, kun sinä unohdat, ja ehtisivät, kun sinulla on liian kiire? Älykodissa nämä tekniset ratkaisut tekevät arjestasi helpompaa ja turvallisempaa.
20184_52708.jpg
Parin vuoden jälkeen kotiautomaatio on osoittanut tarpeellisuutensa
Olemme aikaisemmin esitelleet porvoolaisen perheen, joka muutti uuteen omakotitaloonsa vuoden 2016 kesällä. Talon isäntä tiesi, että hän haluaa tähän kotiin lapsiperheen arkea helpottavaa automaatiota lisäämään asumismukavuutta. Hän valitsi kotiinsa ABB-free@home-kotiautomaation ja asennuskalustesarjaksi Impressivon.Nyt taloon muutosta on kulunut kohta pari vuotta ja on aika ottaa selvää, miten arki on sujunut. Onko silloin valitut toiminnot vielä käytössä, mitä on muuttunut ja onko järjestelmään tullut lisää ominaisuuksia?Lue myös aikaisempi osa: Kotiautomaatio osaksi talopaketteja
202010_67046.jpg
Täyden värintoiston led-valaisimet auttavat myös kasveja voimaan hyvin
Pimeään vuodenaikaan, kun luonnollista auringonvaloa ei ole tarpeeksi saatavissa, niin kasvit kuin ihmisetkin hyötyvät hyvälaatuisesta keinovalosta. Hyvälaatuisessa keinovalossa on myös kasvien tarvitsemia valoaallonpituuksia, kuten sinistä ja punaista. Kun valitset kotiin hyvälaatuiset valaisimet, voit vaikuttaa myös kasvien hyvinvointiin.
20213_69566.jpg
Taloyhtiöt hankkivat nyt autoja asukkaille - Näin toimii yhteis­käyttö­auto
Miltä kuulostaisi aina omalla pihalla käyttövalmiina oleva auto, jonka korjauksista, katsastuksista ja renkaiden vaihdosta ei tarvitse itse huolehtia – ja, joka kaupunkiajossa voi olla käyttäjälleen julkisen liikenteen matkoja halvempi? Monet taloyhtiöt hankkivat nyt asukkaiden käyttöön yhteiskäyttöautoja.Yhteiskäyttöautot nostavat paitsi yksittäisten asukkaiden, myös koko asukasyhteisön elämänlaatua.Helsingin Vuosaaressa sijaitsevan asunto-osakeyhtiö Kivisaarentie on 12 kerrostalon ja 512 huoneiston yhtiö. Kaupunkiajoon sopiva Omagon Volkswagen pysäköitiin yhteiseen pihaan keväällä 2020 osana yhtiön uudistumisstrategiaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton