• Etusivu
  • Rakentaminen

Paloturvallisuusmääräykset ja –ohjeet vaikuttavat myös rakentamisessa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.10.2024
paloturvallisuusääräykset-rakennettaessa-1920x1080

R eli kantavuus. Rakenne kestää sortumatta tietyn ajan.

Rakentajan on otettava huomioon joukko rakennusten paloturvallisuutta koskevia määräyksiä ja ohjeita. Nämä sisältävät muun muassa tietoa paloluokituksista sekä yleisiä määräyksiä ja vaatimuksia koskien esimerkiksi palokuormia, palon rajoittamista palo-osastoon, rakenteiden kantavuutta, palon leviämisen estämistä yms.

Määräykset rakennusten paloturvallisuudesta löytyvät Suomen rakentamismääräyskokoelman osista E1-E9. Lisäksi autosuojien paloturvallisuudesta löytyvät erilliset ohjeet rakentamismääräyskokoelmasta E4.

Tässä muutamia tärkeimpiä pientaloja ja pientalojen autosuojia koskevia käsitteitä, määräyksiä ja periaatteita.

Mitä tarkoittavat paloluokat?

Kantavat ja osastoivat rakennusosat jaetaan luokkiin sen perusteella, miten ne kestävät paloa. Kun käytetään merkintöjä R, REI, RE, EI tai E, puhutaan kantavuudesta, tiiviydestä tai tiiviydestä ja eristävyydestä.

Näiden merkintöjen jälkeen ilmoitetaan palonkestävyysaika minuutteina yhdellä seuraavista luvuista: 15, 30, 45, 60, 90, 120 , 180 tai 240. Näin muodostuva merkintä on rakennuksen paloluokka.

Esimerkiksi seinän paloluokka voi olla REI 60 ja siinä olevan oven luokka EI 30 tai E 30. Rakennusosa, joka täyttää vain tiiviysvaatimuksen E, voi aiheuttaa vaaraa lämpösäteilyn vuoksi. Tämä on otettava huomioon määrittämällä suojaetäisyys uloskäytävän kulkureittiin sekä syttyviin materiaaleihin.

Merkintää voidaan täydentää tunnuksella M, mikä tarkoittaa iskunkestävyyttä palotilanteessa. Lisäksi suojaverhouksilla on omat luokkansa ja merkintänsä. Myös rakennustarvikkeet jaetaan luokkiin sen perusteella, miten ne vaikuttavat palon syttymiseen ja sen leviämiseen sekä savun tuottoon ja palavaan pisarointiin.

<p data-block-key="eayrc">E eli tiiveys. Rakenteeseen ei synny halkeamia tai aukkoja.</p>
E eli tiiveys. Rakenteeseen ei synny halkeamia tai aukkoja.
<p data-block-key="rv9ko">I eli eristävyys. Rakenne rajoittaa lämpötilan nousua vastakkaisella puolella.</p>
I eli eristävyys. Rakenne rajoittaa lämpötilan nousua vastakkaisella puolella.

Rakennuksen paloluokka

Rakennuksen paloluokat ovat P1, P2 ja P3. Paloluokkaan P1 kuuluvan rakennuksen kantavien rakenteiden oletetaan kestävän palossa sortumatta. Tällaisen rakennuksen kokoa ja henkilömäärää ei ole rajoitettu.

Paloluokkaan P2 kuuluvan rakennuksen kantavien rakenteiden vaatimukset voivat olla paloteknisesti P1-luokitetun rakennuksen tasoa matalampia. Riittävä turvallisuustaso saavutetaan asettamalla vaatimuksia erityisesti pintaosien ominaisuuksille ja paloturvallisuutta parantaville laitteille. Lisäksi rakennuksen kokoa ja henkilömääriä on rajoitettu rakennuksen käyttötavasta riippuen.

Paloluokkaan P3 kuuluvan rakennuksen kantaville rakenteille ei aseteta erityisvaatimuksia palonkestävyyden suhteen. Riittävä turvallisuustaso saavutetaan rajoittamalla rakennuksen kokoa ja henkilömääriä rakennuksen käyttötavasta riippuen.

Saman rakennuksen eri osat voivat kuulua eri paloluokkiin edellyttäen, että palon leviäminen on estetty palomuurilla. Palomuurin erottamien rakennuksen osien uloskäytävät on kuitenkin rakennettava erillisiksi siten, että palomuurissa mahdollisesti olevaa ovea ei tarvitse käyttää palotilanteessa.

Info

Info

Paloluokat ja niiden vaatimukset

P0-paloluokka:

  • Käytetään, kun rakennus suunnitellaan oleellisilta osin tai kokonaan käyttäen oletettuun palonkehitykseen perustuvaa menettelyä.
  • Rakennuksen eri osat voivat kuulua eri paloluokkiin, edellyttäen, että palon leviäminen osasta toiseen on estetty palomuurilla.

P1-paloluokka:

  • Kantavien rakenteiden oletetaan kestävän palossa sortumatta.
  • Rakennuksen kokoa ja henkilömäärää ei ole rajoitettu.

P2-paloluokka:

  • Kantavien rakenteiden vaatimukset voivat olla paloteknisesti P1-luokitetun rakennuksen tasoa matalampia.
  • Riittävä turvallisuustaso saavutetaan asettamalla vaatimuksia erityisesti pintaosien ominaisuuksille ja paloturvallisuutta parantaville laitteille.
  • Rakennuksen kokoa ja henkilömääriä on rajoitettu rakennuksen käyttötavasta riippuen.

P3-paloluokka:

  • Kantaville rakenteille ei aseteta erityisvaatimuksia palonkestävyyden suhteen.
  • Riittävä turvallisuustaso saavutetaan rajoittamalla rakennuksen kokoa ja henkilömääriä rakennuksen käyttötavasta riippuen.

Keskeisimmät paloturvallisuusvaatimukset

Keskeisimmät paloturvallisuusvaatimukset käsittelevät rakenteiden kestoa, palon leviämisen rajoittamista niin rakennuksen sisällä kuin myös sen lähiympäristössä sekä henkilöiden pelastamista. Myös pelastushenkilöstön turvallisuus on otettava huomioon jo rakennusvaiheessa.

Kaiken kaikkiaan rakennus on suunniteltava, rakennettava ja varustettava niin, että palon syttymisen vaara on mahdollisimman pieni. Määräykset ja ohjeet pienistä savupiipuista ovat Suomen rakentamismääräyskokoelman osassa E3, ohjeet muuratuista tulisijoista osassa E8 sekä ohjeet kattilahuoneista ja polttoainevarastoista osassa E9. Sähkö- ja lämmityslaitteistoista on annettu lisäksi erikseen määräyksiä.

Palo-osastojen rakentaminen

Rakennus on jaettava palo-osastoihin palon ja savun leviämisen rajoittamiseksi, rakennuksesta poistumisen turvaamiseksi, pelastus- ja sammutustoimien helpottamiseksi sekä omaisuusvahinkojen rajoittamiseksi.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että rakennuksen eri kerrokset, kellarikerrokset ja ullakko on yleensä rajattava eri palo-osastoiksi. Myös käyttötavaltaan tai palokuormaltaan oleellisesti toisistaan poikkeavat tilat on tavallisesti rakennettava eri palo-osastoiksi.

Esimerkkejä tavanomaisista palo-osastoista ovat porrashuone, asuinhuoneisto, autosuoja ja kattilahuone sekä tuotantorakennuksen tuotantotila ja tuotevarasto. Ullakon tasolla oleva hissin konehuone, saunatilat tai muut vastaavat tilat erotetaan yleensä muusta ullakosta kukin omaksi palo-osastokseen.

Osastoivat rakennusosat laitteineen ja varusteineen on tehtävä siten, että palon leviäminen osastosta toiseen estyy määrätyn ajan. Rakennusosien luokkavaatimukset kerroksissa ja kellareissa on määritelty erikseen.

Osastoivassa rakennusosassa olevan oven, ikkunan ja muuta pienehköä aukkoa suojaavan rakennusosan palonkestävyysajan tulee yleensä olla vähintään puolet osastoivalle rakennusosalle vaaditusta palonkestävyysajasta. Osastoivan oven tulee olla yleensä itsestään sulkeutuva ja –salpautuva. Jos ovea normaalikäytössä pidetään auki, se on varustettava laittein, jotka sulkevat oven palon sattuessa.

Osastoivan rakennusosan läpi saa johtaa tarpeelliset putket, roilot, kanavat, johdot ja hormit sekä kuljetinlaitteistojen edellyttämät läpiviennit edellyttäen, etteivät ne olennaisesti heikennä rakennusosan osastoivuutta.

Palokatkot paikoilleen

<p data-block-key="1ih59">Tuli on huono isäntä mutta hyvä renki.</p>
Tuli on huono isäntä mutta hyvä renki.

Ullakot ja ontelot on tehtävä siten, ettei palon syttymisen eikä palon ja savun leviämisen vaara olennaisesti kasva niiden takia. Ontelot jaetaan osiin tehokkailla katkoilla. Katkojen suunnittelussa on otettava huomioon mm. rakenteiden tuuletustarve. Seinämäisten rakennusosien ontelot katkaistaan vähintään kerroksittain tehokkailla palokatkoilla palon leviämisen rajoittamiseksi.

Ulkoseinät ja parvekkeet on myös rakennettava siten, että palo ei leviä niiden kautta. Ulkoseinärakenteiden suunnittelussa otetaan huomioon palon leviämisvaara ulkoseinän ulkopintaa pitkin, ulkoseinärakenteen sisällä sekä ulkoseinän ja osastoivan rakennusosan liitoksen kautta.

Myös ikkunoiden suunnittelussa on huomioitava palon leviämisvaara osastosta toiseen. Rakennustarvikkeilla ja pintamateriaaleilla on lisäksi omat, tarkoin määritellyt luokkavaatimuksensa.

Info

Info

Turvalliset palokatkotuotteet

Palokatkotuotteen tulee sopia tarkoitukseensa eli esim. sulavien muoviputkien läpivientejä palosuojatessa tulee valita tuote, joka tulipalossa paisuu ja täten korvaa sulaneen materiaalin ja tiivistää aukon. Tällainen on mm. grafiittia sisältävä palokatkotuote.

TYTAN-palokatkotuotteet on suunniteltu turvalliseen rakentamiseen.

Palon leviämisen estäminen naapurirakennuksiin

Rakennusten välinen etäisyys on jätettävä riittäväksi, jotta palo ei leviä helposti naapurirakennuksiin ja jotta aluepalon vaara jää pieneksi. Jos rakennusten välinen etäisyys on alle 8 metriä, pitää palon leviämisen rajoittamisesta huolehtia muulla tavoin.

Vesikaterakenteen on oltava sellainen, ettei se syty helposti naapurirakennuksen palosta. Silloin, kun rakennetaan niin lähelle toista rakennusta, että palon sattuessa sen leviäminen olisi todennäköistä, tai jos rakennetaan kiinni toiseen rakennukseen, on käytettävä palomuuria.

Samalla tontilla tai rakennuspaikalla olevia rakennuksia voidaan paloteknisessä mielessä pitää yhtenä rakennuksena, jolloin tavanomainen osastointi on riittävä. Tämä edellyttää, että rakennukset kuuluvat samaan paloluokkaan ja että niistä muodostuva kokonaisuus alittaa vastaavan paloluokan yhdelle rakennukselle asettamat kerrosala- ja henkilömäärärajoitukset.

Rakennuksesta on voitava poistua turvallisesti tulipalossa tai muussa hätätilanteessa. Uloskäytävien on oltava tarpeeksi väljiä ja helppokulkuisia, jotta rakennuksesta päästään riittävän nopeasti ulos. Myös ovien on oltava helposti avautuvia, ja yli 60 hengen rakennuksissa niiden on avauduttava poistumissuuntaan. Uloskäytävien ja niihin johtavien tilojen ovissa ei pidä käyttää lukkoja, jotka voi takalukita avaimetta siten, ettei niitä saa sisäpuolelta auki ilman avainta.

Pääsy sammutuskohteeseen ja sammutuslaitteet

Ullakon jokaiseen palo-osastoon on päästävä ulkokautta sammutustyötä varten. Sammutusreitit on järjestettävä siten, että kellarikerroksiin päästään maanpinnan tasolta kulkematta kerroksien uloskäytävien kautta. Sammutusreitin vähimmäisleveys on 900 mm. Yhteen asuntoon liittyvään kellaritilaan ei kuitenkaan tarvitse tehdä erillistä sammutusreittiä.

Rakennus on myös varustettava tarkoituksenmukaisilla alkusammutusvälineillä siten, että sammutustoimet voidaan käynnistää jo palon alkuvaiheessa.

P2-luokan 3-8-kerroksinen rakennus tulee lisäksi varustaa automaattisella sammutuslaitteistolla. Määräys ei koske kuitenkaan 3-4-kerroksista P2-luokan asuinrakennusta, jossa kaikki kerrokset kuuluvat samaan asuinhuoneistoon ja jossa rakennuksen korkeus on enintään 14 metriä.

<p data-block-key="6duww">Sammutuspeite on viisas hankinta jokaiseen kotiin.</p>
Sammutuspeite on viisas hankinta jokaiseen kotiin.

Tavaran säilytys

Pelastuslain mukaan, vaaratilanteessa henkilöiden on pystyttävä pelastautumaan tai heidät on pystyttävä pelastamaan ja että pelastustoiminta on mahdollista sekä pelastushenkilöstön turvallisuus on otettu huomioon.

Helposti syttyvää materiaalia tai muuta tavaraa ei saa säilyttää ullakolla, kellarissa, rakennuksen alla tai sen välittömässä läheisyydessä niin, että siitä aiheutuu tulipalon syttymisen tai leviämisen vaaraa tai että tulipalon sammuttaminen vaikeutuu.

Rakennuksen omistajan ja haltijan sekä toiminnanharjoittajan on osaltaan huolehdittava siitä, että uloskäytävät ja kulkureitit niille pidetään kulkukelpoisina ja esteettöminä ja muutenkin sellaisessa kunnossa, että niitä voidaan käyttää turvallisesti ja tehokkaasti.

Uloskäytävillä sekä ullakoiden, kellarien ja varastojen kulkureiteillä ei saa säilyttää tavaraa.

Palovaroitin

Palovaroitin on pakollinen jokaisessa asunnossa, myös kesäasunnolla. Palovaroittimen toimintavalmiudesta vastaa asukas, on kyseessä sitten omistaja tai vuokralainen. Nykyään uudisrakennuksissa palovaroitin on kytkettävä suoraan sähköverkkoon, vanhoissa kohteissa käytetään vielä paristokäyttöisiä. Testaa varoittimen toimintakunto kuukausittain ja vaihda paristo vuosittain.

Asuntoon tulee asentaa palovaroitin jokaista alkavaa 60 m2 kohden, mutta kuitenkin niin, että jokaiseen kerrokseen tulee vähintään yksi varoitin. Palovaroitin tulee asentaa vähintään 50 cm etäisyydelle seinistä, nurkista, kattopalkeista ym. esteistä, eikä sitä asenneta tuuletuskanavien tai -ikkunoiden läheisyyteen.

Autosuojan paloturvallisuus

Autosuojaan vaadittavan sammutuskaluston taso riippuu autosuojan koosta: Tavanomaiset pientalon autosuojat kuuluvat 1. suojaustasoon, mikä edellyttää tavallista alkusammutuskalustoa.

Suojaustasolla 2 vaaditaan lisäksi automaattinen palonilmoitin ja suojaustasolla 3 automaattinen sammutuslaitteisto. Tarkat pinta-alat ja paloluokitukset sekä niiden edellyttämät sammutuskalustot löytyvät taulukoituna Autosuojien paloturvallisuusohjeiden yleisestä osiosta.

Autosuojasta voi olla yhteys rakennuksen muihin tiloihin. Muun rakennuksen yhteydessä oleva autosuoja rakennetaan kuitenkin erilliseksi palo-osastoksi. Yhteys umpinaisesta autosuojasta muun tilan uloskäytävään, tulisijalliseen tilaan tai tilaan, jossa oleskelee ihmisiä, sallitaan vain siten, että myrkyllisten ja palavien kaasujen leviäminen on tehokkaasti estetty. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yhteydet umpinaisesta autosuojasta asuintiloihin ja kattilahuoneeseen järjestetään ovin rajoitetun erillisen tilan, esimerkiksi tuulikaapin kautta.

Autosuojasta ei saa olla yhteyttä palovaaralliseen eikä räjähdysvaaralliseen tilaan. Jos suoja on kooltaan yli 200 neliötä, se pitää varustaa palonalkujen sammuttamiseen tarkoitetuilla laitteilla, kuten käsisammuttimilla tai paloposteilla.

Savunpoiston järjestäminen ei yleensä edellytä erityistoimia, vaan siihen riittää mahdollisuus käyttää suojan ikkuna- ja oviaukkoja.

<p data-block-key="d7146">Ei osastointivaatimusta 8 m etäisyydellä.</p>
Ei osastointivaatimusta 8 m etäisyydellä.
<p data-block-key="9p3jd">Ei osastointivaatimusta kun etäisyys on 4 m ja autosuojan koko on 60m2 tai alle.</p>
Ei osastointivaatimusta kun etäisyys on 4 m ja autosuojan koko on 60m2 tai alle.

Suojaetäisyydet muistettava myös autosuojaa rakennettaessa

Erillinen autosuojarakennus on rakennettava riittävän kauas muista rakennuksista. Autosuojarakennukselle riittävä etäisyys toisesta rakennuksesta ilman erityistoimenpiteitä on vähintään 8 metriä, ja enintään 60 neliön suojalle vähintään neljä metriä.

Jos etäisyys jää näitä pienemmäksi, rakennuksia pidetään palotekniseltä kannalta yhtenä rakennuksena. Tällöin autosuoja erotetaan asuintiloista luokan EI 30 rakennusosin. Osastoivassa seinässä olevalta ovelta edellytetään 15 minuutin palonkestävyysaikaa. Yleensä lämpöeristetty ulko-ovi täyttää tämän vaatimuksen.

Myös naapuritontin rakennuksiin on oltava 8 metrin etäisyys. Jos etäisyys jää tätä pienemmäksi, pitää palon leviämisen rajoittamisesta huolehtia muilla keinoilla.

<p data-block-key="9fiz3">Osastointitarve etäisyyden ollessa alle 4 m.</p>
Osastointitarve etäisyyden ollessa alle 4 m.
<p data-block-key="hdt7e">Autokatos tai autotalli kiinni rakennuksessa.</p>
Autokatos tai autotalli kiinni rakennuksessa.

Lue lisää:
Pelastuslaki (Finlex, valtion säädöstietopankki)

Lähteet:
RakMK E1-E9
Sisäasiainministeriö, pelastustoimi

Rakentaminen
paloturvallisuus
rakennuslupa
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kotkan kaupunki KE
Siintääkö haaveissa uusi koti ja tontti Kotkassa?
Kotkan kaupungin tarjoamat tontit sijaitsevat usein luonnonkauniilla asuinalueilla meren läheisyydessä tai metsien ympäröiminä. Tontteja löytyy erilaisiin budjetteihin ja elämäntapoihin, olipa toiveena moderni omakotitalo tai idyllinen kesämökki. Vakituiseen asumiseen tarkoitetut tontit ovat erikokoisia ja sopivat niin pienten kuin suurtenkin perheiden tarpeisiin.
Lyyra-korttelin tiilijulkisivu
LYYRA – Hakaniemen uusi tiilikortteli
Hakaniemeen on rakenteilla uusi maamerkki, kolmen rakennuksen LYYRA-kortteli. Alueen viime vuosien lähes ainoat uudisrakennukset nousevat Siltasaarenkadun molemmin puolin aivan metron sisäänkäynnin viereen.
weber-muuratut-tulisijat-laastit
Tulisijan muuraukseen ei käy mikä tahansa laasti
Tulisijan muuraukseen käytettävät laastit on suunniteltu kestämään tulisijan eri osiin kohdistuvat lämpörasitukset ja lämpötilojen vaihteluista johtuvat liikkeet. Rappauslaastit ja pinnoitteet antavat paljon mahdollisuuksia tulisijan ulkonäön viimeistelyyn. Tulisijalaastit ovat valmiita kuivatuotteita, joihin työmaalla lisätään vaan vesi.Tulisijan muurauslaastitTulisijan runko muurataan joustavalla saviuunilaastilla weber ML Savi Saviuunilaasti. Kuorettoman tulisijan näkyviin jäävät muuraussaumat saumataan weber JSL 5 Jälkisaumalaastilla. Ennen jälkisaumausta tulisijan pitää olla kuivunut ja lämmitetty kerran kunnolla. Saumaus tehdään jäähtyneeseen tulisijaan. Tulipesä ja tulta vasten olevat osat muurataan tulitiilistä weber fire mortar Tulenkestävällä muurauslaastilla. Tulen kanssa kosketuksissa olevat pinnat voidaan myös valaa tulenkestävällä valumassalla weber VM Tuli Valumassa. Valumassan käyttökohteita ovat muun muassa lieden laki, kuristusosa, leivinuunin laki ja ylityspalkit. Tulisijan erillisen kuoren muuraukseen käytetään harmaata tai värillistä weber ML5 Värillinen Muurauslaastia.
200711_7426.jpg
Kenen kanssa sinä vietät yösi?
Ihminen viettää elämästään keskimäärin kolmanneksen nukkuen. Useimmat nukkuvat yönsä omassa vuoteessaan. Sänky ja vuodevaatteet ovat myös pölypunkille mieluinen elinympäristö. Yhdessä sängyssä niitä voikin majailla noin 10 000. Pölypunkki on mikroskooppisen pieni niveljalkainen, joka käyttää ravinnokseen mm. ihosta irtoavaa hilsettä ja muita huoneilmassa esiintyviä hiukkasia. Se viihtyy erityisesti vuodevaatteissa, matoissa, verhoissa ja muissa kodin tekstiileissä, joihin kiinnittyvistä hiukkasista sen on helppo noukkia ravintonsa.
201610_47506.jpg
Vallox FinnBuild-messuilla
Vallox palasi vanhoille Valmet-juurilleen esittelemällä Finnbuild 2016 -messuilla Vallox Aito Kotilämpö -ilmalämmityskoneen. Yritys lanseerasi messuilla markkinoille myös uuden Vallox Capto-liesikupusarjan.
20154_42933.jpg
1930-luvun talon remontti etenee: pinnoitetytöt jatkuvat
Seurantakohteessa seurataan vanhan hirsirunkoisen omakotitalon remontoimista pariskunnan ja heidän lapsensa kodiksi. Kertojana toimii perheen äiti. Talon remontoinnissa on tarkoitus käyttää mahdollisimman paljon ajalle tyypillisiä materiaaleja sekä värejä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton