• Etusivu
  • Talo

Näin teet kiinnityksen seinään

Rakentajan toimitus
Julkaistu 04.01.2022Päivitetty 05.01.2022
20221_74322.jpg

Kodin seiniin tehtävistä kiinnityksistä yleisimpiä ovat taulut, peilit, hyllyt, naulakot, vaatekoukut, televisiot ja valaisimet, jotka kaikki tarvitsevat tukevan kiinnitystavan pysyäkseen paikoillaan. Valitsemalla oikeanlaisen kiinnikkeen ja suorittamalla asennusvaiheet huolella onnistut varmasti.

Selvitä materiaali, johon kiinnität

Ensimmäinen kiinnikkeen valintaa ohjaava tekijä on seinän materiaali. Selvitä ensin onko kyseessä kipsilevy, betoni, tiili vai puulevy tai laudoitus. Seinää koputtelemalla kumea, onttomainen ääni kertoo levyseinästä ja napakka puolestaan kiviseinästä. Varmempi tapa todeta materiaali on tehdä pieni koeporaus huomaamattomaan kohtaan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, voit myös käyttää rakenneilmaisinta apuna selvityksessä.

Materiaalin ollessa selvillä, valitaan sen mukaan ostettavat kiinnikkeet sekä tarvittava poranterä. Kiinnikkeen valinnassa tulee lisäksi huomioida myös kiinnitettävän osan paino. Kantavuuden voi tarkistaa kiinnikepaketin kyljestä. 1kN on noin 100 kg. Kiinnikkeen koon kasvaessa sen kantavuus on myös isompi.

Valitse ruuvin kantaan sopiva kärki

Ruuvauskärjen tulee sopia malliltaan sekä kooltaan kiinnikkeessä olevaan kantaan. Esimerkiksi ristipään on "istuttava" koon puolesta juuri oikein, jotta se ei pyörähdä väännettäessä ja riko kantaa. Kannan rikkoutuessa ruuvia on mahdotonta enää kiristää tai irrottaa alustasta.

Yleisimmät ruuvinkannat ovat: Urakärki (latta), Philips (ristipää), Pozidriv (ristipää), HEX (kuusiokolo) ja Torx.

20221_74323.jpg

Kiinnikkeen huolellinen asentaminen

Esiporauksella tehdään reikä kiinnikkeen asentamista varten. Tähän valitaan seinän materiaalin mukaan joko kivi- tai puuterä. Tieto käytettävän terän paksuudesta löytyy kiinnikepaketista.

Ennen poraamista terään on hyvä merkitä esimerkiksi teipillä tai tussilla kohta, joka osoittaa tarvittavan reiän syvyyden. Tämä syvyys määräytyy kiviseinissä propun (muovitulppa) mukaan, joka asetetaan porattuun reikään ennen ruuvin asentamista.

Kivimateriaaliin kuten betoni- tai tiiliseinään poratessa tarvitaan yleensä porakoneen iskutoimintoa. Reikä puhdistetaan joko puhaltamalla tai imurin avulla, jotta irtopöly saadaan poistettua. Tällöin tartunnasta saadaan pitävä.

Kiinnikettä asentaessa ruuvauskärjen tulee olla kooltaan täysin yhteneväinen ruuvin kannan kanssa. Ruuvinvääntimellä kiristäminen kannattaa aloittaa matalilla kierroksilla tasaisesti painaen, jotta kiinnike kiristyy oikein eikä ruuvauskärki lipeä pois kannasta.

Talo
väliseinät
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20239_83139.jpg
Viisi seikkaa, miksi puukuitueristettä kannattaa harkita kodin eristeeksi
Tämän päivän rakentamisessa arvostetaan erityisesti luonnonmukaisuutta sekä vastuullisuutta. Valinnat tehdään tietoisesti ja harkiten, sillä harva rakentaa tai remontoi useaa kotia elämänsä aikana. Ympäristön turhaa kuormittamista pyritään välttämään ja mahdollisuuksien mukaan valitsemaan tuotteita, joiden raaka-aineet ovat uusiutuvia. Nykyisin kiinnitetään selvästi enemmän huomiota rakennusmateriaaleihin sekä niiden ominaisuuksiin. Viime vuosien rakentamisen eräänlaisena positiivisina trendeinä ovat nousseet esille erityisesti energiansäästö sekä eristämisen tärkeys.Vertailun vuoksi keräsimme yhteen viisi seikkaa, miksi puukuitueristettä kannattaa harkita tosissaan eristysvaihtoehdoksi.
201412_41967.jpg
Eristä sauna lämpö- ja kosteusteknisesti oikein
Kun saunan eristerakenne tehdään perinteisellä tavalla vasten kiviseinää, ovat puu ja kivi suorassa yhteydessä toisiinsa. Kosteus- ja homevaurioita ajatellen tämä on riskialtis yhdistelmä. Koska alumiinilaminaatti on helposti repeytyvää, rakenteeseen syntyy herkästi vuotokohtia. Tällöin saunan suuri kosteuspitoisuus pääsee kastelemaan rakenteen. Pienetkin rakennusvirheet kostautuvat ja saattavat helposti aiheuttaa ongelmia rakenteisiin.
20183_52126.jpg
Askarruttaako seinien eristäminen?
Kun kodin eristys ja ilmanvaihto on toteutettu oikein, on asuminen viihtyisää ja terveellistä. Suuri etu on myös lämmityskulujen pieneneminen. Eristämisestä herää usein paljon kysymyksiä. Tässä on listattuna yleisimpiä kysymyksiä seinien eristämisestä vastauksineen. Vastaukset on antanut kehitys- ja markkinointijohtaja Asso Erävuoma Finnfoamilta.
Seinärakenne
Ääneneristys kuntoon seinissä ja lattiassa
Ääneneristys, akustiikka ja äänen kulkeutuminen huonetiloista toiseen ovat merkittäviä tekijöitä asumisviihtyvyyden kannalta. Termit saattavat joskus mennä puhekielessä sekaisin, joten lienee paikallaan hieman kerrata näitä keskeisiä termejä.
20182_51519.jpg
Näin asennat itse sisustustiilet
Sisustustiilien suosio kodin sisustamisessa on lisääntynyt. Tiilillä saat eläväpintaisen tehosteseinän tai seinän osan. Voit helposti tehdä erilaisia yksityiskohtia niin keittiöön kuin olohuoneeseenkin. Wienerbergerin tiililaattojen valikoimassa on useita eri värejä ja tiilet on helppo asentaa myös itse.
7_P_17659.jpg
Vaasan asuntomessuilla
Tavoitteena on saada kesäksi kauniita pihoja ja viihtyisiä puistojaPuutarhakaupunginosaksikin kutsuttu Suvilahden kaupunginosa tarjoaa loistavat puitteet viherrakentamiseen. Merenrannassa sijaitsevalla messualueella on tietoisesti panostettu viheralueisiin ja pihoihin. Ympäristössä on yhteensä kahdeksan erilaista puistoa, joita on alettu rakentaa jo vuoden 2007 kesällä. Tavoitteena on saada koko alue kukoistamaan, jotta se viihtyisyydessään palvelee sekä messukävijöitä että suvilahtelaisia ja kaikkia vaasalaisia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton