• Etusivu
  • Talo

Näin teet kiinnityksen seinään

Rakentajan toimitus
Päivitetty 05.01.2022
20221_74322.jpg

Kodin seiniin tehtävistä kiinnityksistä yleisimpiä ovat taulut, peilit, hyllyt, naulakot, vaatekoukut, televisiot ja valaisimet, jotka kaikki tarvitsevat tukevan kiinnitystavan pysyäkseen paikoillaan. Valitsemalla oikeanlaisen kiinnikkeen ja suorittamalla asennusvaiheet huolella onnistut varmasti.

Selvitä materiaali, johon kiinnität

Ensimmäinen kiinnikkeen valintaa ohjaava tekijä on seinän materiaali. Selvitä ensin onko kyseessä kipsilevy, betoni, tiili vai puulevy tai laudoitus. Seinää koputtelemalla kumea, onttomainen ääni kertoo levyseinästä ja napakka puolestaan kiviseinästä. Varmempi tapa todeta materiaali on tehdä pieni koeporaus huomaamattomaan kohtaan. Mikäli tämä ei ole mahdollista, voit myös käyttää rakenneilmaisinta apuna selvityksessä.

Materiaalin ollessa selvillä, valitaan sen mukaan ostettavat kiinnikkeet sekä tarvittava poranterä. Kiinnikkeen valinnassa tulee lisäksi huomioida myös kiinnitettävän osan paino. Kantavuuden voi tarkistaa kiinnikepaketin kyljestä. 1kN on noin 100 kg. Kiinnikkeen koon kasvaessa sen kantavuus on myös isompi.

Valitse ruuvin kantaan sopiva kärki

Ruuvauskärjen tulee sopia malliltaan sekä kooltaan kiinnikkeessä olevaan kantaan. Esimerkiksi ristipään on "istuttava" koon puolesta juuri oikein, jotta se ei pyörähdä väännettäessä ja riko kantaa. Kannan rikkoutuessa ruuvia on mahdotonta enää kiristää tai irrottaa alustasta.

Yleisimmät ruuvinkannat ovat: Urakärki (latta), Philips (ristipää), Pozidriv (ristipää), HEX (kuusiokolo) ja Torx.

20221_74323.jpg

Kiinnikkeen huolellinen asentaminen

Esiporauksella tehdään reikä kiinnikkeen asentamista varten. Tähän valitaan seinän materiaalin mukaan joko kivi- tai puuterä. Tieto käytettävän terän paksuudesta löytyy kiinnikepaketista.

Ennen poraamista terään on hyvä merkitä esimerkiksi teipillä tai tussilla kohta, joka osoittaa tarvittavan reiän syvyyden. Tämä syvyys määräytyy kiviseinissä propun (muovitulppa) mukaan, joka asetetaan porattuun reikään ennen ruuvin asentamista.

Kivimateriaaliin kuten betoni- tai tiiliseinään poratessa tarvitaan yleensä porakoneen iskutoimintoa. Reikä puhdistetaan joko puhaltamalla tai imurin avulla, jotta irtopöly saadaan poistettua. Tällöin tartunnasta saadaan pitävä.

Kiinnikettä asentaessa ruuvauskärjen tulee olla kooltaan täysin yhteneväinen ruuvin kannan kanssa. Ruuvinvääntimellä kiristäminen kannattaa aloittaa matalilla kierroksilla tasaisesti painaen, jotta kiinnike kiristyy oikein eikä ruuvauskärki lipeä pois kannasta.

Talo
väliseinät
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201412_41967.jpg
Eristä sauna lämpö- ja kosteusteknisesti oikein
Kun saunan eristerakenne tehdään perinteisellä tavalla vasten kiviseinää, ovat puu ja kivi suorassa yhteydessä toisiinsa. Kosteus- ja homevaurioita ajatellen tämä on riskialtis yhdistelmä. Koska alumiinilaminaatti on helposti repeytyvää, rakenteeseen syntyy herkästi vuotokohtia. Tällöin saunan suuri kosteuspitoisuus pääsee kastelemaan rakenteen. Pienetkin rakennusvirheet kostautuvat ja saattavat helposti aiheuttaa ongelmia rakenteisiin.
20221_74425.jpg
Kolhuilta ei voi välttyä - ei niin ihmiset kuin seinätkään
Koti on meille jokaiselle tärkeä paikka. Siellä tapahtuu elämä: arjen ilot ja surut sekä kaikki siltä väliltä. Kolhuiltakaan ei voi välttyä – ei niin ihmiset kuin seinätkään.Kokemukset tekevät ihmisistä vahvoja ja kasvattavat kestämään sen, mitä eteen tuleekaan. Mutta kodin seinissä kestävyyttä pitää yllä vuosikymmenten aikana tapahtunut tuotekehitys sekä erilaiset tuote- ja rakenneratkaisut. Näin on myös kipsilevyjen kohdalla.
20212_68449.jpg
Kysymyksiä ja vastauksia liittyen joka kodin rakennuslevyyn
Markkinoiden kovin rakennuslevy, Gyproc Habito, on ollut markkinoilla jo useamman vuoden, mutta yhä edelleen levyn ominaisuudet herättävät mielenkiintoa ja kysymyksiä. Murretaanko siis pari myyttiä aiheesta?Voiko todella olla, että kipsipohjainen rakennuslevy kestää vauhtia ja elämää? Ja miten voi olla mahdollista, että painavienkaan esineiden ripustamiseen ei tarvita erikoiskiinnikkeitä vaan tavallinen puuruuvi riittää?
20211_68124.jpg
Teräksinen moduulirakentaminen on ekologinen vaihtoehto
Moduulirakentaminen on helppo ja turvallinen tapa rakentaa nopeasti asunto-, sairaala- tai toimistomoduuleita. Aulis Lundell Oy on innovoinut muuntojoustavia tilaratkaisuja sekä ihmisten että rakennusmääräysten muuttuviin tarpeisiin. Moduulirakentamista on tehty jo aikojen alusta puusta, mutta Aulis Lundell Oy:n moduulien rungot tehdään kierrätettävästä ja turvallisesta teräksestä.
20213_69375.jpg
AKOwall kaikkien rakennusten kaikkiin väliseiniin
AKOwall on ontelomainen, kivirakenteinen väliseinäelementti. Se eristää hyvin ääntä ja sen käyttö onkin lisääntynyt kouluissa, sairaaloissa, palvelutaloissa ja päiväkodeissa. AKOwall on palamaton ja kosteudenkestävä seinämateriaali, jonka asiakas saa aina valmiiksi asennettuna.‒ Elementit toimitetaan työmaalle huonetilan korkuisina ja niiden pystysaumassa on pontti, jonka varmistaa, että seinistä tulee heti tasaiset, vesieristys- ja tasoitevalmiit suorat pinnat, kertoo Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n myyntipäällikkö Jari Salo. Koska seinät ovat ontelomaisia, niihin päästään asentamaan LVIS-putkia hyvin aikaisessa vaiheessa. Lisäksi seiniin ei tarvitse tehdä tekniikalle roiloja ja rakentamisajan pölymäärät saadaan minimoitua, jatkaa Salo.Rakennusbetoni- ja Elementti Oy suunnittelee, tuottaa väliseinämateriaalin ja hoitaa asennuksen yhteistyössä koulutetun aliurakoitsijaverkoston kanssa.
20209_66542.jpg
Kytkinsarjoilla yhtenäisyyttä sähkösisustukseen
ABB:n laajasta asennuskalustevalikoimasta löytyy laadukkaat kytkimet ja pistorasiat joka kotiin. Kalusteet on suunniteltu kestämään niin talven pakkaset kuin kesän auringonpaistekin.Muotoja ja värejä löytyy joka tarpeeseen:• IMPRESSIVO® on tyylikkään pelkistetty sarja. Siihen on saatavilla myös laaja valikoima näyttäviä carat®- ja axcent-peitelevyjä. Nyt myös upeana mattamustana!• Teräs on valmistettu ruostumattomasta teräksestä, ja sen pinta hylkii sormenjälkiä.• future® linear on saatavissa sekä mattamustana että mattavalkoisena.• Jussi-sarja on muotoilultaan ajaton ja sopii erinomaisesti suomalaiseen kotiin, kun taas Kosti-sarjaa tarvitaan vaativiin kohteisiin ulkotiloissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton