• Etusivu
  • LVI

Öljy- ja Kaasualan Keskusliitto: Lämmitystapavalintoja ei pidä rajoittaa kaavamääräyksin

Rakentajan toimitus
Julkaistu 13.10.2008
42_P_22233.jpg

Rakennusten lämmitystapavalintoja ei pidä rajoittaa kaavamääräyksin, korostaa Öljy- ja Kaasualan Keskusliitto. Keskusliiton mielestä hallituksen esityksestä maankäyttö- ja rakennuslain muuttamiseksi tulisikin poistaa pykälä, joka voisi käytännössä merkitä uusille rakennuksille lähellä kaukolämpöverkkoa pakkoa liittyä kunnalliseen kaukolämpöön.

Lausunnossaan keskusliitto toteaa, että esityksessä, jota on perusteltu ilmastonmuutoksen hillinnällä, on lähdetty yksipuolisesti ajatuksesta, että kaukolämpö olisi yleensä ympäristöystävällisin lämmitystapa. -Tuore laskelma osoittaa, ettei edes keskimääräinen kaukolämpö tulevaisuudessakaan erotu muista lämmitystavoista erityisen ympäristöystävällisenä, huomauttaa keskusliiton varatoimitusjohtaja Pekka Huttula.

Huttulan mukaan esitetyllä pykälällä olisi kaiken kaikkiaan samat kielteiset vaikutukset taloudelliseen kilpailuun, joista on käyty keskustelua aiempien vastaavien valinnanvapautta rajoittavien pyrkimysten osalta. Esitykseen sisältyy myös monia oikeudellisia ongelmia kuluttajan kannalta. -Perimmäisenä tarkoituksena esityksellä onkin kunnallisen kaukolämpöyhtiön kannattavuuden varmistaminen, toteaa Huttula.

-Toteutuessaan esitys voisi käytännössä estää kaukolämpöalueilla muiden kehittyneiden lämmitystapojen käyttöönoton. Tällaisesta on hyvänä esimerkkinä hybridilämmitys, jolla voidaan merkittävästi säästää energiaa esimerkiksi nestemäiseen polttoaineeseen perustuvassa lämmityksessä. Esitys olisi myös maakaasuverkkojen kehittämisen kannalta syrjivä, toteaa Huttula.

Tuore laskelma päästöistä

Pöyry Energy Oy on tehnyt Öljyalan Palvelukeskuksen toimeksiannosta laskelman, jossa selvitettiin öljy-, kaukolämpö-, puupelletti-, maalämpö- ja sähkölämmitteisen 150 neliön pientalon ominaispäästöjä hyötyenergiaa kohti vuonna 2006 ja arvioitiin tilanne vuonna 2020. Öljylämmitys on ympäristövaikutuksiltaan hyvin kilpailukykyinen lämmitysmuoto muihin lämmitysmuotoihin verrattuna toisin kuin monesti kuvitellaan.
Laskelmissa otettiin huomioon lämmitysmuotojen todelliset hyötysuhteet, jotka vaihtelevat, sillä kaikki energia ei muutu lämmöksi, vaan osa siitä hukkaantuu tuotannon tai siirron aikana. Esim. öljykattilan hyötysuhteeksi on tutkimuksessa arvioitu 88 prosenttia.

Öljylämmityksessä typen oksidi-, rikkidioksidi- ja hiukkaspäästöt ovat moneen muuhun lämmitysenergiamuotoon verrattuna vähäiset. Myös öljylämmityksen hiukkaspäästöt ovat pienet. Öljylämmityksen hiilidioksidipäästöjä tulevat pudottamaan selvästi koko ajan lisääntyvä aurinkolämmön käyttö öljyn rinnalla ja ensi vuodesta alkaen myös biolämmitysöljyn osuus lämmitysöljyssä.

Yleisimmät omakotitalojen lämmitysmuodot ovat sähkölämmitys, 43 prosenttia, ja öljylämmitys, 26 prosenttia. Kaukolämmityksen osuus pientalokannasta on noin 6 prosenttia. Maalämpötaloja pientalokannasta on vajaa 1,5 prosenttia.

LVI
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20132_33862.jpg
Taloyhtiön osakas - muista kyselyoikeutesi yhtiökokouksessa!
Oma koti, asunto, on osakkaan elämän kallein sijoitus. Olisi hyvä tietää, mitä omaisuudellesi ja sijoituksellesi tapahtuu. Taloyhtiön yhtiökokouksessa osakkaalla onkin ainutlaatuinen kyselyoikeus. Oikeus on vain vuoden tärkeimmissä kokouksissa eli yhtiökokouksissa, joista suurin osa pidetään keväällä. Silloin hallitus ja isännöitsijä ovat velvollisia vastaamaan osakkaiden esittämiin kysymyksiin ja antamaan asioista tarkempia tietoja. Yhtiökokousten välillä hallitus voi itsenäisesti harkita, mistä asioista se haluaa tiedottaa ja mistä ei.
20227_79100.jpg
Kolme syytä välitilinpäätökselle
Tilinpäätös vuosittain on monelle asunto-osakkeen omistajalle tuttu, mutta mikä on välitilinpäätös. Se tehdään vain tarvittaessa ja tarve on melko harvoin. Seuraavassa käymme läpi niitä kohtia, joissa välitilinpäätöstä kuitenkin tarvitaan.
20217_71691.jpg
Mitä kohuttu ilmastopaketti tarkoittaa rakennusalalle?
EU:n ilmastopaketti on vaikutuksiltaan vielä monelta osin epäselvä. Otimme selvää, mitä se voi tuoda tullessaan rakennusteollisuudelle.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Jäsenen esteellisyys
Uuden asunto-osakeyhtiölain 7-luvun 4 §:n nojalla hallituksen jäsen ja isännöitsijä eivät ottaa osaa asian käsittelyyn, joka koskeehallituksen jäsenen ja isännöitsijän sekä yhtiön välistä sopimusta tai muuta oikeustoimea;sellaista hänen hallinnassaan olevan osakehuoneiston uudistusta tai muuta kuin välttämätöntä kunnossapitoa, joka poikkeaa muiden osakkeenomistajien ao. huoneistojen kunnossapidosta tai uudistamisesta;hänen huoneistonsa ottamista yhtiön hallintaan taisopimusta tai muuta oikeustoimea yhtiön ja kolmannen välillä mikäli hallituksen jäsenellä tai isännöitsijällä olisi odotettavissa siitä olennaista etua, joka voisi olla ristiriidassa taloyhtiön edun kanssaUuden asunto-osakeyhtiölain 1-luvun 10 §:n nojalla ei hallituksen jäsen tai isännöitsijä ole oikeutettu ryhtymään sellaiseen toimenpiteeseen, joka on omiaan tuottamaan osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle epäoikeutettua etua yhtiön tai muiden osakkeenomistajien kustanuksella.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Hallinnan luovutus, vanha
Myyjän on luovutettava ostajalle asunnon hallinta ja osakekirja sekä muut asunnon omistus- ja hallintaoikeutta osoittavat asiakirjat sovittuna ajankohta. Jollei muuta osapuolten välillä ole sovittu, asiakirjat luovutetaan asunnon hallinnan luovutuksen yhteydessä. Ellei muuta ole sovittu, myyjä ei ole velvollinen luovuttamaan asunnon hallintaa ennen kuin kauppahinta on suoritettuAsunnosta aiheutuvista kustannuksista, kuten esim. vastikkeista, hoito-, ylläpito tai parannuskustannuksista sekä asuntoon kohdistuvista julkisoikeudellisista maksuista vastaa myyjä siihen saakka, kunnes luovutus on tapahtunut. Mikäli luovutus viivästyy ostajasta johtuvasta syystä, vastaa ostaja edellä mainituista kuluista siitä lukien, jolloin luovutuksen sopimuksen mukaan olisi pitänyt tapahtua.Vaaranvastuu säilyy myyjällä pääsääntöisesti siihen saakka, jolloin hallinnan luovutus ostajalle tapahtuu. Mikäli hallinnanluovutus tapahtuu myöhemmin kuin on sovittu ostajasta johtuvasta syystä, siirtyy vaaranvastuu ostajalle siitä lähtien, kun hallinnan luovutuksen olisi pitänyt tapahtua. Ostaja on velvollinen suorittamaan kauppahinnan, mikäli hänellä on vaaranvastuu ja esim. asunto tuhoutuu tai vahingoittuu eikä voida katsoa, että vahinko olisi tapahtunut myyjästä johtuvasta syystä.
20076_5412.jpg
Pientaloasuntojen rakentaminen kääntynyt laskuun
Tilastokeskuksen lopulliset rakentamisen tilastot ilmestyivät kesäkuun alussa. Pientaloasuntojen (sisältää erilliset pientaloasunnot ja paritaloasunnot) lähes koko 2000-luvun jatkunut varsin voimakas nousubuumi kääntyi viime vuonna laskuun. Laskua tuli 731 asuntoa 16.209 aloituksesta 15.478 aloitukseen (-4,5 %).Syynä laskuun ovat rakennustarvikkeiden voimakas hinnannousu, korkojen nousu sekä kasvukeskusten tonttipula. Lasku tulee jatkumaan myös tänä vuonna. Rakentaja.fi-palvelun kustannusarviotilaston mukaan tänä vuonna aloitetaan n. 14.700 pientalo asuntoa, arvioitua laskua siis noin 5 %.Asuntotuotannon kokonaisvolyymi on ollut 2003-2006 varsin korkealla 34.000-36.000 tasolla juuri pientalorakentamisen ansiosta. Kerrostalo rakentaminen on laskenut tasaisesti ja rivitalotuotannon pysyessä varsin vakaana 5.500-6.000 asunnon vuotuisella tasolla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton