• Etusivu
  • Rakentaminen

Asunto-oy:n ja osakkeenomistajan vastuut

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.05.2025
200611_2027.jpg

Asunto-osakeyhtiön ja osakkeenomistajan välinen kunnossapitovastuu määritellään asunto-osakeyhtiölaissa.

Yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä kunnossapitovastuu toisin kuin laissa sanotaan. Osakkeenomistajan on viipymättä ilmoitettava yhtiölle havaitsemastaan huoneiston viasta tai puutteesta. Korjaamattomina kosteus- tai homevauriot helposti laajenevat moniin huoneistoihin tai yhtiön yhteisiin tiloihin. Siksi yhtiön kannattaa huolehtia korjausten tekemisestä tai teettämisestä vaikka kunnossapitovastuu olisikin osakkailla. Jos osakkeenomistaja laiminlyö ilmoitusvelvollisuutensa, hän voi joutua korvaamaan myös yhtiön kunnossapitovastuuseen kuuluvia korjauksia.

Kunnossapitovastuu velvoittaa

Vastuu huoneiston ulkopuolisten osien kunnossapidosta kuuluu yhtiölle. Yhtiö on velvollinen pitämään kunnossa huoneistojen sisäpuoliset rakenteet ja korjaamaan niistä johtuvat viat. Näitä ovat esimerkiksi seinissä, katossa ja lattiassa esiintyvät halkeamat ja painaumat. Pienetkin halkeamat märkätilojen kosteussuluissa saatavat johtaa kosteusvahinkoon, joten ne on syytä aina tutkia. Osakkeenomistajan on pidettävä kunnossa hallitsemansa huoneiston sisäosat. Huoneiston sisäpuolella yhtiön on pidettävä kunnossa rakennuksen huoneistoihin samantasoisina asennetut putkistot, johdot tai kanavat - riippumatta siitä, kuka ne on asentanut.

Vahingonkorvauslaki koskee kumpaakin osapuolta

Vaikka rakenteiden kunnossapitovastuu yleensä kuuluukin yhtiölle, osakkeenomistaja vastaa tekonsa tai laiminlyöntinsä aiheuttamista vahingoista. Jos osakkeenomistaja on omalla huolimattomuudellaan aiheuttanut esimerkiksi putkistovuodon, hän joutuu itse vastaamaan siitä. Myös yhtiön korvausvastuu voi muodostua laajemmaksi, jos yhtiö on laiminlyönyt esimerkiksi kiinteistön kunnon valvonnan ja hoidon ja siten aiheuttanut vesivahingon ja homeongelman.

Huoneisto ennalleen tai tavalliseen tasoon

Jos yhtiö kieltäytyy vastuulleen kuuluvasta korjauksesta, osakas voi teettää korjauksen ja vaatia yhtiötä maksamaan sen. Osakkaan tulee kuitenkin pitää kustannukset kohtuullisina. Vaikka yhtiö ei olisikaan korjausvastuussa, sen on syytä valvoa korjauksen tekemistä. Yhtiö voi teettää korjauksen ja vaatia osakasta maksamaan sen. Yhtiönkin on pidettävä korjauskustannukset kohtuullisina. Jos yhtiö joutuu korjaamaan kosteus- tai homevaurion huoneistossa, huoneisto on saatettava korjausta edeltävään tilaan. Mikäli osakkeenomistaja on asentanut huoneistoonsa tavallisesta kiinteistön tasosta poikkeavia erityisrakenteinta tai pinnoitteita, yhtiön ei tarvitse kustantaa niiden saattamista ennalleen. Paikkakorjauskin on hyväksyttävä, jos lopputulosta voidaan pitää teknisesti ja ulkonäöllisesti tyydyttävänä. Yhtiön ei tarvitse korvata osakkaalle vauriosta mahdollisesti aiheutuneita muita vahinkoja, ellei se ole menetellyt huolimattomasti. Jos osakas on omalla toiminnallaan tai laiminlyönnillään aiheuttanut kosteus- tai homevaurion, hän joutuu sen myös korvaamaan. Korvausvelvollisuus saattaa syntyä esim. huolimattomasti tehdystä remontista tai siitä, ettei havaitusta vauriosta - esim. kylpyhuoneen muovimaton irronneesta saumasta - ilmoiteta yhtiölle. Osakkeenomistajalla voi olla oikeus saada vastike alennetuksi siltä ajalta, jolloin huoneistoa ei voi käyttää lainkaan tai sen käyttö vaikeutuu huomattavasti.

Osakkeenomistajan muutostyöt

Osakkeenomistajalla on varsin laaja oikeus päättää hallitsemiensa tilojen käytöstä ja niiden kunnosta. Osakkeenomistaja saa tehdä hallitsemissaan tiloissa muutoksia melko vapaasti. Sen sijaan huoneiston ulkopuolelle ulottuviin muutostöihin tarvitaan yhtiön lupa. Muutokseen, joka voi vahingoittaa yhtiön rakennusta tai tuottaa haittaa yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle, on saatava yhtiön ja/tai toisen osakkeenomistajan suostumus. Osakkeenomistaja vastaa muutostöitä tehdessään siitä, etteivät ne aiheuta haittaa toisille osakkeenomistajille tai yhtiölle. Suunnittelematon tai huonosti tehty kylpyhuoneremontti etenkin kerrostaloasunnossa voi aikaa myöten johtaa muihinkin huoneistoihin leviävään vesivaurioon.

Ympäristöministeriö PL 35

00023 Valtioneuvosto

Puh. 09-16 007, fax 09-1603 9545

www.ymparisto.fi

Rakentaminen
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakeluettelo
Yhtiön hallituksen velvollisuutena on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 12 §:n nojalla huolehtia siitä, että taloyhtiössä on asianmukaisesti laadittu ja ylläpidetty osakeluettelo. Osakeluetteloon merkitään kaikki yhtiön osakkeet osakeryhmittäin numerojärjestyksessä, huoneisto, jonka hallintaan osakeryhmä tuottaa oikeuden, osakekirjojen antamispäivä, osakekirjan omistajan nimi ja postiosoite sekä luonnollisen henkilön ollessa omistajana syntymäaika ja oikeushenkilön rekisterinumero.Osakkeen aiempaa omistajaa koskevat osakeluettelotiedot on säilytettävä kymmenen vuotta alkaen siitä, kun osakkeen uusi omistaja on merkitty osakeluetteloon.Osakeluettelo on julkinen asiakirja, joten jokaisella osakasasemasta riippumatta on oikeus tutustua osakeluetteloon ja saada siitä jäljennös. Jäljennöksen toimittamisesta voidaan periä yhtiölle hallituksen hyväksymä kohtuullinen maksu.
20208_66125.jpg
YM: osallistu kyselyyn ja anna kommenttisi rakentamisen vastuista pykäläluonnoksiin
Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksen työ on edennyt vaiheeseen, jossa ympäristöministeriö pyytää kommentteja rakentamisen vastuita koskevista alustavista pykäläluonnoksista ja niiden perusteluista.
20132_33824.jpg
Kastelli Murtosenmutka 1. osa:Unelmien talo lähelle kaupungin keskustaa
Uudessa Rakentaja.fi-seurantakohteessamme seuraamme Kastelli-talon rakentamista uudelle pientaloalueelle Porin Murtosenmutkaan. Murtosenmutka on Porin 50. kaupunginosa, joka sijaitsee Pohjois-Porissa vain noin kolmen kilometrin päässä keskustasta.Seurantamme rakennuttajaperhe oli ensin hakenut tonttia Porin naapurikaupungista Ulvilasta ja saanutkin sen sieltä. Murtosenmutkan sijainti lähellä Porin keskustaa ja kaikkia palveluita oli kuitenkin koko perheen kannalta parempi, joten tonttia haettiin myös sieltä heti, kun uuden alueen tonttien hakuaika alkoi.
20078_6050.jpg
Helppo kattoremontti
Katto on talosi suoja. Sen toimivuus on mitä tärkein koko talon toiminnallisuutta ajatellen. Katto joutuu vuosien kuluessa alttiiksi sään vaihteluille ja vähitellen tulee aika arvioida kattoremontin tarve. Katto on myös talon viides julkisivu, joka vaikuttaa oleellisesti koko talon ulkoasuun. Katon muodon, kaltevuuden, värin ja materiaalin muutoksilla voidaan rakennuksen ilme helposti uudistaa. Katon uusimisella voi nostaa koko talon arvoa.
20233_81324.jpg
Onko pyöreä talo vastannut odotuksia? Mitä kuuluu Pyörre-talolle nyt?
Yleisön kiinnostus oli taattu, kun Lohjan asuntomessualueelle alettiin rakentaa pyöreää taloa. Pyörre-taloon jonotettiin välillä tuntikaupalla, jotta päästäisiin ihmettelemään, miten pyöreässä talossa voisi edes asua. Talon omistajilla Jukka Turusella ja Timo Rannalla on nyt reilusti yli vuoden kokemus siitä, mitä on asua pyöreässä talossa.
20114_25322.jpg
Lämmityksen
Lämmin vesi on käytännöllisen ja mukavan asumisen perusasioita. Nykyaikaisen ja energiaa säästävän pientalon lämmitysteknologian ydin on lämmön varaaminen ja siirtäminen veden avulla. Veden korkean lämmönvarauskyvyn ansiosta Akvaterm-varaajan liittäminen lämmitysjärjestelmään nostaa merkittävästi hyötysuhdetta, laskee energiakustannuksia sekä pienentää ympäristöpäästöjä.Akvaterm-varaajan käyttö on riippumaton energian lähteestä tai lämmitysjärjestelmästä. Lämmönlähteenä voi olla aurinko-, puu-, pelletti-, tuuli-, tai maalämpöenergian lisäksi perinteinen sähkö-, öljy-, tai kaasulämmitys tai niiden yhdistelmät. Tarvittaessa energialähdettä voidaan muuttaa tai lämmitysjärjestelmää voidaan täydentää. Varaajan vesi käy niin lämmitykseen kuin lämpimäksi käyttövedeksikin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton