Älykäs hirsikoti, jossa on hyvä elää omaa arkea
Wiser-älykotijärjestelmä auttaa rentoutumaan kotona.
Mitä tämän päivän kodeilta odotetaan? Yksi perustava lähtökohta on, että kodissa on hyvä elää nyt ja tulevaisuudessa. Osaksi tämän koteja on tullut myös erilaisten älyratkaisujen lisääntyminen. Älykoti on nautiskelijalle, asumisen turvallisuutta hakevalle tai energian säästäjälle hyvä valinta.
Tyylikkäästi ja taidolla toteutettu älykoti
Yhtenä vuoden 2022 puhutuimmista asuntomessukohteena on Honka Haiku, joka on erinomainen esimerkki, miten älykotiratkaisut on tehty helpottamaan arkea pienissä ja suuremmissakin asioissa. Arjen parantavia yksityiskohtia oli mukana toteuttamassa Schneider Electricin Wiser-älykotituotteet.
Älykotituotteet tarjoavat modernin langattoman älykotijärjestelmän, jonka avulla voi säätää esimerkiksi valaistusta mieleisekseen ja luoda valmiita ohjelmoituja toimintoja Wiser by SE-sovellukseen. Toiminnot on helppo aktivoida asukkaan niin halutessa. Wiser älykotitoiminnoilla pystyt ohjelmoimaan valaistuksen himmentämisen vaikka pariksikymmeneksi minuutiksi voimatorkkujen ajaksi. Ei hullumpaa.
Luonnonmaan kauniille asuntomessualueelle nousseeseen hirsitalokohteeseen on Schneider Electricin Wiser-ratkaisuilla pyritty hakemaan tietynlaista mielenrauhaa vaivattomasti lisääviä toimintoja. Esimerkiksi asukkaan palatessa kotiin, voi hän käynnistää sisäpihalla olevan suihkulähteen sekä mielentilaansa parhaiten soveltuvan valaistuksen vain yhden painikkeen painalluksella tai vaihtoehtoisesti Wiser by SE-sovelluksen napautuksella.
– Taloihin halutaan nykyään eri käyttötilanteisiin sopivaa monitasoista valaistusta. Jos useiden valaisimien ohjaus toteutetaan seinässä olevien valokatkaisijoiden avulla, joutuu käyttäjä hyvin äkkiä arpomaan oikeita valokatkaisijoita kymmenen vaihtoehdon joukosta. Wiser-älykodissa valmiiksi ohjelmoidun valaistustilan saa valittua käyttöönsä vaivattomasti, kehuu Honka Haikun sisustussuunnittelija Maru Hautala.
Wiser älykoti ei tarkoita kuitenkaan, ettekö voisi käyttää laitteita myös perinteisesti sähkökalusteita käyttämällä. Ei siis tarvitse aina säätää puhelimella tai muulla älylaitteella, jos et halua. Tärkeintähän on, että saat vaikka sammutettua koko talon valot yhdestä painikkeesta haluamallasi tavalla.
Sisusta myös sähkökalusteilla
Honka Haiku on japanilaisvaikutteiden koti, johon Hautala valitsi Schneider Electricin Exxact-sarjan sähkökalusteita. Sarjan pehmeän metallinsävyiset tuotteet sulautuvat vaivattomasti osaksi talon hirsirakenteita. Poikkeuksena muun kodin sävyyn, löytyy onsen-tyylisestä spasta antrasiitti-Exxact.
Tiloissa on käytetty Exxact-sarjan kahta eri värivaihtoehtoa. Ei ole siis tarpeellista valita yhtä väriä koko taloon, vaan voit vaihtaa kalusteiden väriä tilan värityksen mukaan.
– En lähtenyt ehdoin tahdoin hakemaan kontrasteja, joten päädyin sähkökalusteissa pehmeisiin sävyihin. Suosittelen valitsemaan myös sähkökalusteiden värit tilan mukaan, sillä silloin ne ovat osa kokonaisuutta eivätkä pomppaa esiin pinnoista, neuvoo Hautala.
Info
Onko älykoti kallis ratkaisu?
Honka haikuun on asennettu jopa 80 älykotituotetta. Kattava Wiser älykotiratkaisu sisältää:
- valaistuksen ohjauksen talon sisä- ja ulkopuolella (kytkimet ja säätimet)
- älykkäät pistorasiat
- langattoman valvonnan oville
- huoneiden lämpötilan ja kosteuden seurannan
- palovaroittimet
- valaistus- ja liiketunnistimet
- vesivuotovahdit
- kamerat
- langattomat painikkeet tilanneohjaukseen
- keskusyksikön
- Osa toiminnoista (muun muassa suihkulähteen ohjaus) on toteutettu piilotetuilla Wiser-relekytkimillä ja -himmenninmoduuleilla.
Koko Wiser-älykotipaketti on arvoltaan noin 4 700 euroa.
Älykodin rakentaminen – mistä kannattaa aloittaa?
Tässä asuntomessukodissa on Schnider Electricin Wiser-järjestelmä ollut mukana suunnitelmissa jo aivan suunnittelupöydältä asti. Järjestelmän huomaamattomuus korostuu siinä, että Honka Haikuun on otettu asennettu jopa 80 Wiser-älykotituotetta.
Koska Wiser-älykalusteet ovat langattomia, voidaan ne ottaa käyttöön myös jo rakennetuissa tai pitkälle edenneissä kohteissa – asennus nimittäin onnistuu myös jälkikäteen. Järjestelmän yhtenä hienoutena on, että se ei pääsääntöisesti vaadi erillisiä sähkösuunnitelmia älyä varten.
Mutta mistä kannattaa aloittaa? Tutustumalla Wiser-tuotteisiin sekä saatavilla oleviin toimintoihin. Näin pystyy valitsemaan joukosta juuri ne toiminnot ja ratkaisut, jotka sopivat parhaiten omaan elämäntilanteeseen. Turvan tunnetta hakevalle on esimerkiksi mahdollisuus seurata oman kodin tapahtumia myös etänä olennaisen tärkeää. Elämisen mukavuuden maksimointia haluava voi taas keskittyä kodin valaistuksen sekä laitteiden mukautuvaan ohjaukseen.
Wiser-järjestelmä yhdistää älykkäät kalusteet sekä langattomat sensorit vaivattomasti netin välityksellä myös paikalliseen säätilanteeseen. Sekä auringonlaskut että -nousut voidaan huomioida eri vuodenaikoina ja samalla ohjata valaistusta tai kodin verhoja automaattisesti.
Järjestelmän ei tarvitse olla kerralla valmis, vaan tarpeen tullen sitä voi laajentaa esimerkiksi sensoreilla, kameroilla ja älypistorasioilla. Wiser löytyy monista kauppaketjuista sekä verkkokaupoista, joten täydentävien tuotteiden hankinta ei aiheuta vaivaa. Helpoin tapa saada itselleen toimiva älykoti, on ottaa yhteyttä Schneider Electricin sivuilta löytyvään Wiser-sähköasentajaan, joka voi myös myydä tarvittavat sähkökalusteet asennuksen kera.
Info
Osta verkkokaupasta
Tutustu Schneiderin Exxact-asennuskalusteisiin Rakentajan luotettavassa verkkokaupassa.