Yksiön ja kolmion yhdistyessä tehtiin olohuoneeseen kaunis tiiliseinä
Uuden olohuoneen kaunis tiiliseinä tehtiin Wienerbergerin Veldbrand Exterieur tiililaatoista, jotka saumattiin perusharmaalla muurauslaastilla. Sauman viimeistely tehtiin puutapilla hieman sisään painaen.
Pieni kerrostalokolmio yhdistettiin linjasaneerauksen yhteydessä seinän takaa myyntiin tulleeseen yksiöön. Asuntoremontin edetessä yksi olohuoneen seinä päätettiin verhoilla aidoilla käsin lyödyillä sisustustiilillä.
Kaikki alkoi linjasaneerauksesta
Kaikki lähti liikkeelle 1950- ja 1960-luvun taitteessa rakennetun 9-kerroksisen kerrostalon linjasaneerauksesta. Oletettavasti tuosta putkistokorjausprojektista johtuen keittiömme seinän takaa tuli samoihin aikoihin yksiö myyntiin, kertoo rakennusalalla tutkijana toimiva Jarkko Niiranen. Vaikka nelihenkisen perheen lisätilantarpeesta oli vaimon kanssa usein keskusteltu, emme kuitenkaan olisi halunneet luopua nykyisestä asunnostamme, sillä asuinalue oli perheelle mieluinen. Kun naapurin yksiö tuli myyntiin, päätettiin ryhtyä tuumasta toimeen ja selvittää, voitaisiinko heidän 60 m2 kolmioonsa yhdistää tuo seinän takana oleva 30 m2 yksiö. Näin syntyisi varsin väljä 90 m2 käsittävä 4-huoneen ja keittiön kokonaisuus, jossa kahdelle kasvavalle lapsellekin olisi riittävästi omaa tilaa. Koska yhdistämiselle ei ollut teknistä eikä lainsäädännöllistäkään estettä, alettiin asiaa viedä toden teolla eteenpäin.
Huoneistot yhdistettiin keittiön kohdalta
Vuoden 2014 syksyn ja talven aikana tehdyn linjasaneerauksen aikana teimme huoneistoissamme lähinnä purkutöitä. Kolmioomme olimme tehneet pintaremontin jo noin kymmenen vuotta sitten, mutta keittiötä ei tuolloin kuitenkaan uudistettu, koska tiesimme, että lähitulevaisuudessa olisi putkiston korjaus joka tapauksessa edessä. Vasta putkiremontin jälkeen aloitimme keittiön täydellisen uusimisprosessin. Puhkaisimme huoneistojen välisen seinän juuri keittiön kohdalta ja yhdistimme oman keittiömme seinäntakaisen yksiön keittokomeroon. Näin saimme aiempaa hieman väljemmän keittiön. Yksiöstä purettiin lisäksi kaksi kevyttä väliseinää, jotka erottivat eteisen ja keittokomeron varsinaisesta huonetilasta. Putkiremontin yhteydessä uusittiin luonnollisesti myös kylpyhuoneet, joita oli nyt kaksi. Kolmion puolella siirsimme lisäksi kahden makuuhuoneen välistä ei-kantavaa väliseinää, jotka tehtiin muuraamalla. Huoneistojen yhdistämistä varten jouduimme hakemaan myös rakennuslupaa, minkä yhteydessä myös muut muutostyöt saatiin asianmukaisesti hyväksytettyä.
Olohuoneeseen italialaista tunnelmaa
Kun keittiö oli saatu peruskorjattua, oli uuden olohuoneen vuoro. Vanhasta yksiöstä tuli remontin myötä yhdistetty ruokailu- ja olohuone, johon haluttiin myös jotain ekstraa. Uusia ideoita saatiin italialaisesta tiilimiljööstä, jota oli käyty ihailemassa vuosien varrella sekä työ- että vapaa-ajan matkoilla. Miksei osaa tuosta tunnelmasta voisi tuoda myös uuteen olohuoneeseen verhoilemalla yksi seinä antiikkisilla tiililaatoilla.
Aito antiikkinen tiiliseinä sen olla pitää
Aloimme etsiä seinän verhoiluun sopivia kivimalleja, mutta esimerkiksi vuolu- tai liuskekivet eivät tulleet värien tai muotonsakaan puolesta kysymykseen. Markkinoilla olisi ollut tarjolla myös lukuisa määrä erilaisia keinotekoisia koristekiviä, mutta aitojen asioiden ystävänä päätimme vaimon kanssa, että aitoa tiiltä sen olla pitää, jos vain sopiva väri sattuisi löytymään. Perinteinen punainen tai keltainen tiili ei tässä tapauksessa tullut kysymykseen, vaan haimme hieman ruskehtavamman sävyistä ja mielellään myös valmiiksi patinoitunutta kiveä. Yritimme ensin löytää jotain sopivaa purkutiiltä, mutta koska sellaisia ei juuri ole kaupan, harkitsimme jo kivien tilaamista suoraan Italiasta. Onneksi netissä surffailtuamme löysimme juuri sopivanlaisen tiilen paikallisen Wienerbergerin kotisivuilta, kertoo Niiranen.
Veldbrand Exterieur oli sopiva valinta
Nettiselailun jälkeen pistäydyimme vielä Wienerbergerin tiilinäyttelyssä varmistamassa, oliko netistä löytämämme tiilityyppi juuri sellainen, miltä se kuvassa näytti. Saimme erilaisia tiili- ja muurausmalleja nähtäväksi ja taisimmepa saada myös mallilaatan mukaamme, jatkaa Niiranen. Loppujen lopuksi päädyimme kauniin antiikkiseen Veldbrand Exterieur tiileen, josta oli saatavana nimenomaan seinän pinnoitukseen soveltuva 2 cm paksuinen tiililaatta. Asiantuntijan avulla saimme näyttelyssä myös runsaasti erilaisia asennukseen liittyviä vinkkejä ja ohjeita.
Tiililaatat asennettiin omin voimin
Tiiliverhous tuli asennettavaksi uuden olohuoneemme peräseinään. Pinnoitettavaa seinää oli kaikkiaan noin 9 m2, mikä tarkoitti noin viittäsataa tiililaattaa. Kiinnitykseen käytin 25 kg säkillisen saneerauslaastia ja viisi säkkiä saumauslaastia. Laatat kävin itse noutamassa suoraan tehtaan varastosta, vaikka kuljetuskin olisi järjestynyt. Samaan kuormaan sain myös tarvittavat kiinnityslaastit.
Asennuksen aikaiseksi tueksi saumoihin hankin lisäksi 20 mm paksuista köyttä, jolla varmistin saumojen paksuuden pysymisen tasapaksuna ja suorassa koko asennuksen ajan. Ennen asennusta katsoin läpi vielä sisustustiilien asennuksesta tehdyn videon, joka löytyi niin ikään tiilentoimittajan kotisivulta.
Tavoitteena "jouluksi uuteen kotiin"
Tiililaattojen asennus lähti liikkeelle lokakuun puolenvälin jälkeen. Aikatavoitteeksi asetin, että jouluksi olohuone tulisi olla valmis. Tiililaattojen asennusyö ei montaakaan päivää kestänyt, mutta omilta työkiireiltäni en ehtinyt aloittaa saumaustyötä kuin vasta lähempänä joulua. Jos olisin tehnyt kaiken yhtä soittoa, olisi laattojen asennus saumauksineen tullut valmiiksi jo muutamassa päivässä. Vaikka en ole koskaan aikaisemmin itse laatoittanut, on tiililaattojen asennus varsin suoraviivaista puuhaa, kunhan vain muistaa seurata ohjeita. Kyllä tällaisten tiililaattojen asennuksen voi Matti Meikäläinenkin tehdä, jos vain on vähänkään taipumusta kädentaitoja vaativaan tekemiseen, eli on kokemuksia esimerkiksi erilaisista "remppahommista", toteaa amatöörirakentajana itseään pitävä Niiranen. Homman tehtyäni arvostan entistä enemmän niitä, jotka näitä hommia tekevät ammatikseen. Ammattilaisen tekemänä työ olisi varmasti sujunut paljon nopeammin ja ainakin vähemmällä fundeeraamisella. Toisaalta seuraavan seinän teko sujuisi itseltäkin nopeammin.
Loppu hyvin kaikki hyvin
Niiraset saivat tiiliseinän valmiiksi juuri ja juuri jouluksi ja lopputulokseen ollaan oltu tyytyväisiä. Kaunista seinää ja koko asuntoa ovat käyneet ihailemassa niin tutut kun sukulaisetkin ja palaute on ollut kaikilta osin positiivista. Tiiliseinän saumausväriksi ajateltiin ensin hieman tummempaa harmaata, mutta loppujen lopuksi sauman väriksi valittiin kuitenkin ihan laastinharmaa perussävy. Sauman muotoilu viimeisteltiin puutapilla hieman sisään painaen.
Neuvoja muille Tee se itse -laatoittajille
Työ kannattaa valmistella huolellisesti ja miettiä eri vaiheet etukäteen. Myös tiililaattojen asentamisesta tehty video kannattaa katsoa tarkkaavaisesti pariinkin kertaan läpi, ennen työn aloittamista. Ennen kaikkea kannattaa myös miettiä, mitä videolla ollaan tekemässä ja miksi? Erityisesti laastien sekoitukseen tarvittavan veden annostelussa tulisi olla tarkkana, jotta esimerkiksi saumojen värisävy saadaan pysymään tasalaatuisena alusta loppuun asti.
Sisustustiilien käyttö lisääntynyt kodin sisustamisessa
Käsinlyödyistä antiikkitiilistä on tullut muutaman vuoden kuluessa yksi trendituotteista, kun on kyse kodin sisustamisesta, kertoo Wienerbergerin markkinointipäällikkö Maiju Paasiviita. Yhä useammat kodinsisustajat ja remontoijat haluavat jotain katseenvangitsijaa kotiinsa ja juuri sitä antiikkinen tiliseinä tarjoaa. Olipa kyse modernista tai vähän perinteisemmästä asunnosta, sopii antiikkinen tiili yhtä hyvin molempiin. Myös useat blokkaajat ovat innostuneita käyttämään tiiltä sisustusratkaisuissaan.
Lisävinkkejä sekä tunnelmia tiililaatoilla sisustamisesta löytyy esimerkiksi blogeista:
- Vaniljahouse blogi:Toteutettu tiiliseinäremppa
- Onnistain on puolet sinun blogi:Keittiön tiililaattojen asennus