• Etusivu
  • Rakentaminen

Virheseuraamukset

Rakentajan toimitus
Julkaistu 28.01.2009
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Myyjän on järjestettävä asunnossa vuositarkastus, joka on pidettävä kohteessa aikaisintaan 12 kuukauden ja viimeistään 15 kuukauden kuluttua siitä, kun viranomaiset ovat hyväksyneet kohteen käyttöönotettavaksi. Mikäli myyjä ei huolehdi vuositarkastuksen pitämisestä, vakuudenhaltijalla on oikeus vuositarkastuksen suorittamiseen myyjän kustannuksella.

Tarkastuksesta laaditaan pöytäkirja, johon merkitään tarkastuksessa ilmenneet virheet ja viat ja se toimitetaan ostajalle, taloyhtiölle sekä mahdolliselle vakuudenantajalle kommentointia varten. Osapuolille on varattava aikaa vähintään kolme viikkoa huomautusten tekemiseen.

Ostajalla on oikeus esittää vaatimus virheiden ja vikojen korjaamiseksi. Siltä osin, kun korjausvastuu on yhtiöllä, oikeus vaatimusten esittämiseen ja niihin vetoamiseen on yhtiöllä. Mikäli tarkastusajankohtana yhtiöllä ei ole valittuna hallitusta, oikeus vaatimusten esittämiseen on osakkeenomistajalla. Osakkeenomistajalla on myös aina oikeus vedota sellaiseen virheeseen, jolla on suoria haitallisia vaikutuksia siihen huoneistoon, joka on osakkeenomistajan hallinnassa ja yhtiö ei ole käyttänyt oikeuttaan vedota virheeseen.

Toisaalta myös yhtiöllä on oikeus vaatia sellaisen virheen oikaisemista, jonka kunnossapitovastuu kuuluu osakkeenomistajalle ja jonka oikaiseminen on välttämätöntä.

Ostajan on vedottava virheeseen viimeistään silloin, kun hän on velvollinen esittämään huomautukset hänelle tiedoksiannettuun vuositarkastuspöytäkirjaan. Mikäli hän ei reklamoi määräajassa, hän menettää oikeutensa vedota virheeseen. Virheeseen, joka ilmenee vasta vuositarkastuksen jälkeen, on ostajan vedottava kohtuullisessa ajassa. Virheilmoitus tehdään myyjälle ja korjausrakentamisen ollessa kyseessä sille joka toimii myyjän lukuun asiassa.

Ostajalla on oikeus asuntokauppalain 4 luvun 20 §:n perusteella vedota virheeseen myöhemminkin, jos

1. myyjä tai hänen edustajansa on menetellyt törkeän huolimattomasti, kunnianvastaisesti tai arvottomasti
2. asunto ei ominaisuuksiltaan täytä vaatimuksia, jotka sille on asetettu terveyden tai omaisuuden suojelemiseksi annetuissa säännöksissä tai määräyksissä
3. virhe perustuu siihen, että asunnon ominaisuuksista muuten aiheutuu vaaraa terveydelle tai omaisuudelle

Virheen johdosta ostajalla on oikeus pidättäytyä maksamasta jäljellä olevaa osaa kauppahinnasta, joka vastaa virheen perusteella olevaa oikeutta kauppahinnan alennukseen. Ostajalla on oikeus vaatia virheen korjaamista myyjän lukuun. Myyjällä on puolestaan oikeus korjata virhe omalla kustannuksellaan. Ostaja saa kieltäytyä oikaisusta, jos siitä aiheutuu olennaista haittaa, asunnon arvon alentumista tai vaaraa siitä, että hänelle aiheutuvat kustannukset jäävät korvaamatta. Myyjällä ei kuitenkaan ole velvollisuutta korjata virhettä, mikäli oikaisemisesta aiheutuvat kustannukset olisivat kohtuuttoman suuret verrattuna virheen merkityksestä ostajalle. Mikäli virheen korjaamisesta aiheutuisi suhteettoman suurta haittaa yhtiön muulle sakkeenomistajalle, virheen korjaamiseen voidaan ryhtyä vain osakkaan suostumuksella. Yhtiön yhteisissä tiloissa olevien tällaisten virheiden korjaaminen edellyttää yhtiön suostumusta.
Myyjän on korjattava virheet kohtuullisessa ajassa ostajan ilmoituksesta.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

nainen tutkii remontin jälkiä ja miettii
Kannattaako ilmanvaihtokone vaihtaa uuteen? Näin tunnistat oikean hetken
Kun vanhaa taloa remontoidaan, huomio kiinnittyy usein uusiin ikkunoihin, lisäeristykseen ja lämmitysjärjestelmän päivitykseen. Mutta yksi kodin tärkeimmistä järjestelmistä jää helposti varjoon – ilmanvaihto. Hyvä ilmanvaihto ei ole pelkästään asumismukavuuden kysymys, vaan se vaikuttaa suoraan kotisi rakenteiden terveyteen ja energiankulutukseen.
Rakentaja.fi logo
Moikka! Hauska tutustua
Miten niin olemme tulleet takaisin? No,... annas kun helpotan uteliaisuuttasi – älä huoli teen sen ihan lyhyesti.Rakentajan tarina alkoi 1990-luvun vaihteessa, kun internet vasta nosti päätään. Kaikesta meille kertyneestä tiedosta ja kokemuksesta huolimatta, keväällä 2024 meille oli vaara käydä köpelösti – Schibstedin päättäessä lopettaa Rakentajan kokonaan.Rakkaus Rakentajaan paloi vahvana ja uudet omistajat löytyivät nopeasti vanhojen työntekijöiden joukosta. Ja sen myötä me saamme edelleen jatkaa mielenkiintoisen ja ajankohtaisen sisällön tuottamista juuri sulle.Keitä me sitte ollaan?Ollaan pieni ja pippurinen tehotiimi ja ihan näin tuttavallisesti tiimiimme kuuluu Heidi, Jussi, Mariana, Tiina, Sari, Harri, Risto ja Laura. Me edustetaan suomalaisia aina Vantaalta Ivaloon (pääpaikkana Pori). Yrityksen nimestä voi helposti päätellä, että kirjoitamme asiaa rakentamisesta ja remontoinnista, unohtamatta taloyhtiöiden asiaa tai puutarhasta innostuneita. Ja hei, on meillä oma osio myös rakentamisen ammattilaisille, jos sua kiinnostaa sellainen sisältö enemmän.Jos ei vielä sähköpostiisi kilahda uutiskirjeitämme, voit tilata niitä maksutta tuosta alta.Terveisin, Rakentajalaiset
Gyproc Habito-levy ja järjestelmätakuu-logo
Kipsilevy on luonnonmukainen rakennusmateriaali
Kipsilevy on luonnollinen rakennusmateriaali, jonka pääraaka-aineena ovat puhdas kipsikivi, vesi sekä kierrätyspaperista valmistettu uusiokartonki.Gyproc-kipsilevy on hajuton ja terveydelle vaaraton rakennusmateriaali. Gyproc sisäverhouslevyt ovat läpäisseet tarkat sisäilman emissiotestit (TVOC) ja kuuluvat Rakennustietosäätiön myöntämään parhaaseen sisäilman päästöluokkaan M1.
talon pohjapiirustukset kuvan alalaidassa ja sen päälle on piirretty moderni kolmiulotteinen talo
Pääsuunnittelijan tehtävä rakennushankkeessa
Rakentamisen laatu lähtee taitavasta suunnittelusta. Pientalonkin suunnittelua koordinoi pääsuunnittelija. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan pääsuunnittelija vastaa suunnittelun kokonaisuudesta ja sen laadusta. Pääsuunnittelijan kelpoisuusvaatimuksista on asetuksessa (MRA 48 §) mainittu "asianomaiseen suunnittelutehtävään soveltuva rakennusalan korkeakoulututkinto taikka aikaisempi rakennusalan ammatillisen korkea-asteen tai sitä vastaava tutkinto sekä riittävä kokemus kyseisen suunnittelualan tehtävistä" sekä lisäksi "hyvät ammatilliset edellytykset huolehtia suunnittelun kokonaisuudesta".
20143_38204.jpg
Älä anna sadeveden tunkeutua perustuksiin
Sadevesijärjestelmän tehtävänä on ohjata sade- ja sulamisvedet hallitusti pois katolta. Laadukas sadevesijärjestelmä kestää sateen lisäksi myös jään, lumen ja auringon vaikutukset haalistumatta vuodesta toiseen.Kun sadevedet johdetaan hallitusti pois perustusten vierestä, vesi ei pääse kastelemaan perustuksia tai nousemaan perustuksia pitkin runkorakenteisiin. Vesi ei myöskään pääse jäätymään perustuksen viereen ja pahimmassa tapauksessa rikkomaan perustusta. Lisäksi piha pysyy kuivempana, kun sadevesiä ei päästetä valumaan pihan päällysteille.
202011_67498.jpg
Pienennä hiilijalanjälkeäsi - vaihda lämpöpumppuun
Lämmityskustannukset muodostavat suuren osan asumiskustannuksista meillä Suomessa. Sen vuoksi kannattaakin valita lämmitysjärjestelmä, joka pienentää kustannuksia ja antaa tarvittavan määrän lämpöä myös kylmimpinä päivinä. Lämmityksen voi hoitaa ekologisesti luontoa säästäen ja tähän kannustetaan nyt pientalojen asukkaita. Saatavilla on erilaisia tukia ekologisemman lämmitysjärjestelmän vaihtoon, joista uusimpana tarjolla öljylämmityksestä luopujalle jopa 4000 euroa tuki, jos siirrytään ilma-vesi- tai maalämpöpumppuun.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton