• Etusivu
  • Rakentaminen

Jätevesien käsittelyn uusi lainsäädäntö on vielä monellakin hämärän peitossa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 22.01.2018
20181_51394.jpg

Arviolta 100 000 rantakiinteistön omistajaa joutuu tekemään jätevesiremontin

Jätevesien käsittelyä koskeva lainsäädäntö uudistui huhtikuussa 2017. Biolanin teettämä tuore kuluttajakysely kertoo, että kiinteistönomistajat ovat epävarmoja lainsäädännön velvoitteista. Myös vanhoihin kiinteistöihin tarvitaan pikaisia jätevesiremontteja. Biolanin marraskuussa teettämään jätevesikyselyyn vastasi 923 suomalaista pientaloasujaa tai mökkiläistä.

Jätevesijärjestelmä on kunnostettava ensi vuoden lokakuuhun mennessä, jos rakennus sijaitsee luokitellulla pohjavesialueella tai enintään 100 metrin päässä rannasta. Tietysti sillä ehdolla, että se ei jo täytä uuden lain vaatimuksia. Biolanin teettämän kyselyn vastaajista lähes 80 prosenttia oli tietoinen takarajan päivämäärästä. Sen sijaan yli puolet vastaajista ei tiennyt, että tämä velvoite koskee myös vanhoja kiinteistöjä.

‒ Kaikkien ennen vuotta 2004 rakennettujen ja rannassa tai pohjavesialueella sijaitsevien kiinteistöjen jätevesijärjestelmät pitää kunnostaa määräpäivään mennessä. Rantamökit ovat suurin yksittäinen ryhmä, jossa tarvitaan jätevesiremontteja määräaikana mennessä. Arviolta noin 100 000 rantakiinteistölle tarvitaan parannuksia jätevesiasioihin seuraavan kahden vuoden aikana, arvioi Biolan Ekoasuminen Oy:n toimitusjohtaja Matti Hakala.

Suomalaiset haluavat suojella kansallismaisemaamme rehevöitymiseltä

Vastaajista 97 prosenttia on sitä mieltä, että vesi on tärkeä osa suomalaista kansallismaisemaa. Lähes yhtä monen mielestä oikealla jäteveden käsittelyllä ehkäistään kaivojen, pohjaveden ja vesistöjen laadun heikkeneminen. Riittävällä ja oikealla jätevesien puhdistuksella saa kyselyn mukaan myös paremman omatunnon. Ihmisillä on halu ja motivaatio puhdistaa kiinteistön jätevesiä. Vastaajista 16 prosenttia ei kuitenkaan tunne uutta lainsäädäntöä tai ei tiedä miten omaa jätevesijärjestelmää pitäisi parantaa.

Vakituisen asunnon jätevesijärjestelmän tärkeimpinä hankintaperusteina pidettiin pitkää takuuaikaa ja vähäistä huollon tarvetta. Seuraavaksi tärkeimmiksi valintaperusteiksi nousi tunnettu ja luotettava valmistaja sekä suunnittelu- ja asennuspalvelun saatavuus laitevalmistajan kautta.

‒ Kaikki edellä mainitut valintaperusteet koettiin tärkeämmiksi kuin järjestelmien hinta. Uskon, että vastauksista heijastuu se valitettava tosiasia, että jätevesiasetuksen alkuaikoina alalla oli myös vastuuttomia toimijoita, jotka myivät moneen mummonmökkiin ylihintaisia ja toimimattomia laitteistoja. Nyt ihmiset etsivät luotettavaa kumppania, jonka kautta voi hankkia laadukkaan ja oikein mitoitetun jätevesijärjestelmän. Tarvittaessa apua saa myös asennukseen ja ylläpitoon, arvioi vastauksia Matti Hakala.

Vesivessa mökillä tuo lisäkustannuksia

20181_51395.jpg

Kesämökille riittää usein huomattavasti yksinkertaisempi ja edullisempi järjestelmä kuin vakituiselle asunnolle – etenkin, jos mökillä on kuivakäymälä eikä mustia jätevesiä synny. Mökkijärjestelmissä arvostetaan vähäisen huollon tarpeen, pitkän takuuajan ja luotettavan valmistajan lisäksi helppoa asentamista ja asentamismahdollisuutta ilman kaivuutöitä.

‒ Kaivuutyöt valmiissa pihassa eivät koskaan ole mukavia, mutta useilla kallioisilla rantatonteilla jätevesijärjestelmän upottaminen maahan on haasteellista tai lähes mahdotonta. Harmaiden vesien puhdistukseen on olemassa maan päälle asennettavia laitteita ja ne pelastavatkin useita rantakiinteistöjä kalliilta jätevesiremonteilta, uskoo Matti Hakala.

Biolanin kuluttajakysely toteutettiin sähköisesti marraskuussa 2017 ja siihen vastasi 923 suomalaista, jotka asuvat pientalossa tai joilla on kesämökki.

Lisätietoja:
Biolan Ekoasuminen Oy:n toimitusjohtaja Matti Hakala, puh. 0500 621 574, matti.hakala@biolan.fi

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20193_56684.jpg
Oletko perustamassa uutta pihaa tai kasvimaata?
Esimerkiksi nurmikot ja isommat kukkapenkit kannattaa perustaa kokonaan istutusvalmiilla irtomullalla. Katso ohjeet, joilla onnistut oikeanlaisen mullan valinnassa.
20211_68080.jpg
Vanhat palovaroittimet luotettavuustestissä
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) selvitti tiedotteen mukaan ikääntyneiden palovaroittimien äänenvoimakkuutta ja erityisesti optisten palovaroittimien savuherkkyyttä. Savuherkkyys ja äänenvoimakkuus voivat heiketä ajan myötä palovaroittimissa, jolloin luotettavuus kärsii. Tukesin mukaan palovaroittimen toimintakyky tulee testata säännöllisesti ja varoitin on hyvä vaihtaa uuteen 5-10 vuoden välein.
20239_83063.jpg
Käyttövesijärjestelmä
LVI-suunnittelulla on aivan oma merkityksensä kestävien ja turvallisten ratkaisujen aikaansaamiseksi. Kosteusvaurioiden mahdollisuus tulee minimoida jo rakennusvaiheessa, samoin kunnostuksen yhteydessä.
20209_66625.jpg
Uusi avustus kannustaa vaihtamaan lämmitysmuotoa
Syyskuun alusta alkaen pientalojen omistajat ovat voineet hakea avustusta vaihtaessaan öljylämmitykseen kestävämpään lämmitysmuotoon. Avustusta myönnetään 4 000 euroa, kun pientalossa siirrytään ilma-vesilämpöpumppuun, maalämpöön tai kaukolämpöön. Tällä halutaan kannustaa pientalojen asukkaita siirtymään ekologisempaan lämmitykseen ja samalla osallistumaan hiilineutraali Suomi vuonna 2035 tavoitteeseen.Uutta avustusta voidaan myöntää öljylämmitysjärjestelmän poistamisesta ja lämmitysmuodon muuttamisesta aiheutuviin kustannuksiin, jotka ovat syntyneet 1.6.2020 jälkeen ja vuoden 2022 lopulle saakka. 4000 euron avustuksen saa ilma-vesilämpöpumppuun, maalämpöön tai kaukolämpöön siirryttäessä. Muita lämmitysmuotoja avustetaan 2500 eurolla. Fossiilisia polttoaineita käyttäviin lämmitysjärjestelmiin avustusta ei myönnetä, eikä öljylämmitystä voi jättää osaksi lämmitysjärjestelmää.Öljylämmityksen vaihtaminen onnistuu sujuvimmin asiantuntija-apua hyödyntäen ja toteutus tilataan avaimet käteen -ratkaisuna. Lämmitysmuutosta suunnitellessa kannattaa samalla tarkastella myös energiatehokkuuden parantamista. Esimerkiksi ilma-vesilämpöpumpulla energialasku voidaan jopa puolittaa, kun se asennetaan öljykattilan tai sähkövaraajan tilalle. Maalämpöpumpulla saadaan parhaimmillaan jopa 80 prosentin säästö.Lisää avustuksesta voit lukea ELY-keskuksen sivuilta >>
20186_53583.jpg
Päivitä ilmanvaihdon päätelaitteet 2000-luvulle
SK Tuotteen ilmanvaihdon päätelaitteet ovat tuttuja jo 1980-luvulta alkaen. Viimeiset kolme vuotta SK Tuote on kehittänyt huippuimureitaan ja poistoputkiaan intensiivisesti. Tuloksena syntyi uusi tuotesarja FLOW. Ilmanvaihdon päätelaitteet ovat tämän tuotesarjan myötä päivittyneet 2000-luvulle.
20122_29749.jpg
Fastlock Uni – tiivis ja kestävä valokate
Fastlock Uni taipuu vaikka kaarelleFastlock Uni on tiivis ja kestävä valokate, joka suojaa sateelta, mutta päästää luonnonvalon läpi. Valokate sopii esimerkiksi terasseihin, parvekkeisiin, autokatoksiin sekä piha- ja varastorakennuksiin, joihin halutaan valoa ja tilan tuntua. Fastlock Uni soveltuu erinomaisesti suurtenkin alojen kattamiseen mm. julkisissa rakennuksissa. Kate taipuu myös kaareviin kattoihin ja laajan tarvikevalikoiman ansiosta vaihtoehtoja on rajattomasti.Fastlock Uni valmistetaan ympäristöystävällisestä, pitkäikäisestä ja kestävästä polykarbonaatista. Valokatetta on saatavana puhtaan kirkkaana sekä tilauksesta valkoisena. Materiaalin pinnalla on vahva UV-suoja, joten kate ei haurastu, harmaannu eikä tummu ajan myötä. Valokate kestää suuret lämpötilojen vaihtelut ja läpireiättömyys takaa katteen vesitiiviyden. Fastlock Unille myönnetäänkin kym- Fastlock Uni – tiivis ja kestävä valokate menen vuoden takuu. Ylösnostettujen saumojen ansiosta kate pysyy myös siistin näköisenä vuodesta toiseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton