Villa ISOVER - Lämpöä maasta
Kevät saapui lopulta Suomeen ja toki myös Hyvinkään asuntomessualueelle. Kunhan säät vielä hieman lämpenevät, Villa ISOVERin julkisivua päästään pinnoittamaan lopulliseen asuunsa. Villa ISOVERin sisätiloissa tehdään töitä ahkerasti. Pintojen tasoitustyöt tehdään huolellisesti ennen varsinaista maalausta ja tapetointia. WC-tilojen ja saunan laatoitustyöt ovat myös käynnissä.
Lämpöä maasta
Kevään koittaessa työmaata on päästy lämmittämään ympäristöystävällisellä maalämmöllä. NIBE Energy Systems Oy:n maalämpöpumppu F1145 ja kaksoisvaippavaraaja VAPAS 300/450 asennettiin paikalleen huhtikuussa. Maalämpöpumput hyödyntävät maaperän pintakerrokseen tai vesistöihin sitoutunutta aurinkoenergiaa keräämällä sen talteen maahan, porakaivoon tai veteen asennetun muoviputkilenkin avulla.
Putkistossa kiertävän jäätymättömän liuoksen avulla lämpö siirretään höyrystin-lämmönsiirtimelle, jossa lämpö siirtyy kylmäaineeseen. Siitä se luovutetaan käyttövesivaraajaan ja vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Yleisimmin lämpö otetaan talteen kallioon poratusta kaivosta. Maalämpöjärjestelmää voidaan käyttää myös talon kesäaikaiseen viilentämiseen. Villa ISOVERin maalämpöpumppu ottaa maahan varautuneen lämmön talteen 128:n metrin syvyisestä lämpökaivosta.
NIBE F1145 on tarkoitettu erityisesti omakotitalojen lämmitykseen tarkoitettu maalämpöpumppu. Sen lämpökerroin eli COP on 3,5. Se siis tuottaa yhdellä kilowatilla sähköä 3,5 kW lämmitystehoa. NIBE VPAS on kaksoisvaippavaraaja, joka voidaan liittää lämpöpumpun lisäksi myös esimerkiksi aurinkopaneeliin tai -keräimeen. Varaajassa on samassa paketissa niin lämmitys- kuin käyttövesivaraajakin.
Hybridijärjestelmää kerrakseen
Villa ISOVER ei lämpene valmiina pelkästään maalämmöllä. Se on nollaenergiatalo, jonka ostetun energian tarve tulee olemaan vuositasolla nimensä mukaisesti 0 kWh.
Rakennuksen lämmitysjärjestelmä koostuu maalämmöstä ja suuresta varaavasta tulisijasta. Katolla on 80 m2 aurinkopaneeleja sähkön tuotantoon sekä 6 m2 aurinkokeräimiä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Uusiutuvaa energiaa voidaan tuottaa 0-energiataloon monella tapaa: aurinkolämpönä ja –sähkönä, tuulisähkönä, maalämpönä ja –kylmänä.
Nollaenergiatalon on oltava myös arkkitehtuuriltaan ja rakenteellisilta ratkaisuiltaan hyvin energiatehokas. Tilojen energiatarvetta vähennetään passiivisin keinoin mm. rakennuksen suuntaamisen ja rakenteiden tiiveyden ja energiatehokkuuden avulla.
Moderneissa erittäin energiatehokkaissa taloissa ovat yleistyneet erilaiset hybridijärjestelmät. Se tarkoittaa, että energiaa tuotetaan monella tapaa ja säilötään esimerkiksi suureen hybridivaraajaan. Käytössä voi olla maalämpö, ilmasta veteen lämpöpumppu, aurinkokeräimet, öljy-, puu-, hake- tai pellettikattila. Lämpöä voidaan ottaa talteen esimerkiksi kiertovesitakan tuottamasta lämmöstä tai tulisijan savupiipun savukaasuista.
Hybridijärjestelmän etuna on se, että energiaa voidaan tuottaa aina edullisimmalla tavalla. Energian hinta vaikuttaa, mutta myös vuodenaika. Kesällä rakennusta ei tarvitse lämmittää, joten aurinkokeräimien avulla voidaan lämmittää suurin osa käyttövedestä. Sydäntalvella maalämmön täydentäjänä käytetään esimerkiksi varaavaa takkaa.
Hybridijärjestelmien suunnitteleminen on haastavaa ja LVI-suunnittelijan on keskusteltava asiakkaansa kanssa myös siitä, kuinka aktiivisesti perhe on valmis itse lämmitykseen osallistumaan. Usein lämmitysjärjestelmän suunnitteluun tai valintaan osallistuvat myös laitevalmistajat/toimittajat ja vastaava suunnittelija, sillä rakennus on lämmitysjärjestelmineen aina kokonaisuus.
Villa ISOVERin hybridijärjestelmän suunnitteluun osallistuivat LVI-suunnittelija Timo Niemen lisäksi myös maalämpöpumpputoimittaja Niben aluemyyntipäällikkö Janne Kattelus, vastaava mestari Ilari Seitsonen sekä asiantuntijoilta VTT:ltä ja ISOVERilta.
Vappua lähestyttäessä maalaustyöt sisätiloissa ovat valmiina ja makuuhuoneen tapetit paikoillaan. Seuraavaksi on edessä kiintokalusteasennus. Telineet ovat paikallaan ja julkisivurappausta aletaan valmistella Vapun jälkeen.