Valmistaudu kesään ja varmista tehokas viilennys ilmalämpöpumpulla
Ilmalämpöpumpulla saadaan jopa 50 % säästöjä lämmitykseen. Säästöihin vaikuttavat pumpun oikea oppinen käyttö, lämmitystarpeen vaihtelu ja maantieteellinen sijainti. Kesällä ilmalämpöpumppu on taas oivallinen apu asunnon viilentämiseen. Viilennyksen yhteydessä parannat sisäilman laatua, koska ilmalämpöpumppu poistaa tehokkaasti kosteutta samalla puhdistaen sisäilmaa. Ennen viilennyskauden aloitusta on hyvä tarkistaa pumpun kunto. Kokosimme tähän muutaman vinkin, miten säilytät talvella saadut säästöt, etkä kuluta turhaan sähköä kesälläkään.
Puhdista suodattimet
Huoltamalla lämpöpumppua varmistat sen pitkän käyttöiän. Perusteellinen huolto kannattaa jättää ammattilaiselle, mutta joitakin pieniä toimia voi tehdä itse.
Sisä- ja ulkoyksikön puhtaanapito on tärkeimpiä toimenpiteitä ilmalämpöpumpulle. Pölystä ja liasta tukkeutuneet suodattimet heikentävät pumpun tehoa. Tämä rasittaa lämpöpumppua turhaan ja kuluttaa niin sähkö kuin käyttöikää.
Ensimmäiseksi kannattaakin tarkistaa sisäyksikön suodattimet ja ottaa puhdistaminen mukaan siivousrutiineihin. Suodattimet tulisi puhdistaa noin kuukauden välein. Talvella puhdistamisen tarve voi olla harvempi, mutta kesällä siitepölykauden aikaan kannattaa tarkastaa puhdistamisen tarve useammin. Suodattimien puhdistaminen onnistuu helposti imuroinnin yhteydessä. Välillä suodattimet voi myös pestä miedolla saippuavedellä tai ilmalämpöpumpun suodattimille tarkoitetulla pesuaineella.
Ulkoyksikön puhdistamiseen riittää harvempi väli. Hyvä vinkki on vähintäänkin lämmityskauden vaihtuessa, eli noin puolen vuoden välein, tarkistaa ulkoyksikön kunto. Tärkeintä on, ettei ulkoyksikkö mene tukkoon lehdistä tai roskista. Talvella puolestaan pitää huolehtia, ettei pumppu pääse jäätymään.
Oikea viilennyksen tarve
Kuumana hellepäivänä tekisi mieli laittaa ilmalämpöpumpun viilennys täysille. Se ei kuitenkaan kannata, koska asunnosta ei tarvitse tehdä jääkaappikylmää. Jo parin asteen viilennys auttaa huomattavasti. Jäähdyttäminen poistaa myös kosteutta asunnosta, mikä taas parantaa asumismukavuutta ja vähentää kuumuuden tuomaa tukalaa tunnetta.
Viilennettäessä on hyvä muistaa pitää asunnon ikkunat kiinni, jottei viileä ilma karkaa ulos. Näin lämpötila pysyy tasaisena ja saat parhaimman tehon ilmalämpöpumpusta. Myös siitepölyä tulee vähemmän sisälle. Varmista myös, ettei muu lämmitysjärjestelmä kytkeydy päälle.
Muista! Vanhan ilmalämpöpumpun vaihto uuteen kannattaa tehdä nyt, ennen kovimman viilennyskauden alkua. Vaihtoa tehdessä kannattaa ajatella myös lämmitysominaisuuksia.
Tärkeää on valita pumppu käytön mukaan esimerkiksi mökille sopii pieni kustannustehokas laite ja kotiin tyyliin sopiva tehokas laite. Boschin Climate Class 6101i on pieni mökille sopiva malli. Kotiin kannattaa valita Climate Class 8101i, josta on saatavilla eri värisiä malleja.
Info
Säästövinkkejä koko vuodelle
- Säädä varsinaisen lämmitysjärjestelmän lämpötila 2–4 astetta ilmalämpöpumpun asetusarvoa matalammalle. Esim. patteritermostaatit 17–19 °C, lämpöpumppu 21 °C.
- Pidä lämpöpumppu lämmityskaudella lämmityksellä ja jäähdytyskaudella jäähdytyksellä, ei automatiikalla.
- Sisäyksikön väärä puhallinnopeus voi heikentää COP-arvoa. Mikäli laitteessa on automaattinen puhallinnopeuden säätö, käytä sitä.
- Asenna sisäyksikkö tilaan, jossa ilma pääsee leviämään esteettömästi. Pidä talon väliovia mahdollisimman paljon avoimina.
- Muista puhdistaa sisäyksikön suodattimet kuukauden välein
- Takan käyttö yhdessä ilmalämpöpumpun kanssa on toimiva ratkaisu.
Ammattitaitoisen asennuksen tärkeys
Ilmalämpöpumpun asennus on helppoa ja nopeaa eikä useimmiten tarvitse erikseen mitään lupia. Kannattaa kuitenkin muistaa, että asennuksessa tulee käyttää ammattitaitoista asentajaa, jolla on kylmäaineluvat hallussa. Bosch Lämpömestarilta ostettuun ja asennettuun ilmalämpöpumppuun saat vertaansa vailla olevan kuuden vuoden takuun, joka takaa huolettomat käyttövuodet ilman henkilökohtaista riskiä. Lämpömestarit ovat myös kustannustietoisia energia-asiantuntijoita ja tarvekartoittajia, jolloin saat varmasti sinulle oikean ratkaisun. Asentaja tietää myös parhaiten, mihin ilmalämpöpumppu kannattaa sijoittaa, jotta siitä saadaan parhaimmat hyödyt irti ja lämpö pääsee leviämään joka paikkaan.