• Etusivu
  • Sisustus

Viikon sisustusidea: Miten vaalennetaan vanha hirsipinta?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.06.2025
vanhan-hirsipinnan-vaalentaminen-1920x1080

Tummentuneen puupinnan vaalentaminen ei oli ihan helppo juttu. Kuvituskuva Adobe Stock.

Tarkoitus olisi vaalentaa sisäilmettä lähes 50 suotta vanhassa saunamökissä. Hirsiseinille ei ole tehty mitään käsittelyä koskaan ja ne ovat tummuneet. Mökki on talvisin kylmillään. Mitä käsittelyä voisi ajatella seinille ja katolle? Onko jotain aineita millä saisi puunsyyt jäämään näkyviin ainakin seinissä ja niin, että lopputulos olisi kaunis eikä tumma seinä paistaisi läpi?

Vastaus

Sooda- tai kuivajääpuhallus on hellävarainen puhdistus noille pinnoille ja sen jälkeen pinnat voi käsitellä erilaisilla väriliikkeiden markkinoimilla esimerkiksi Nostalgia Puuöljyillä yms. Kannattaa ottaa yhteys urakoitsijoihin ja pyytää tarjouksia työstä.

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit Ry

Toimituksen kommentti:

Vanhan ja kellastuneen hirsi- tai puupinnan "vaalentaminen" on varmempaa maalaamalla kuin kuultokäsittelyllä. Umpihirsisiä seiniä käsitellessä on otettava huomioon myös ulkomaali. Jos ulkopuoli hirrestä on maalattu, tulisi sisäpinnat käsitellä hengittävällä tuotteella.

Kellastunut pinta vaikuttaa aina lopputuloksen väriin sekä käsittelyn tasaisuuteen. Vaikka pinnan saa vaaleaksi, se saattaa jäädä kirjavaksi. Esimerkiksi jotkut valkoiseksi sävytetyt lakat saattavat vanhalla puupinnalla saada hieman lilan vivahteen.

Vanhaa pintaa käsitellessä on aina hiottava pinta täysin puhtaaksi, oli pinnassa lakkaa tai ei. Lakkapinnan voi siis myös hioa, jos ei halua käyttää soodapuhallusta.

Ota myös huomioon, että erilaiset kuultavat pintakäsittelyt (lakka, vaha, öljy) käyttäytyvät eri tavalla vanhalla puupinnalla ja niiden peittokyky on erilainen. Jos olet epävarma lopputuloksesta, tee aina koemaalaus ensin.

Kysy soveltuvista tuotteista rautakauppiaaltasi.

Info

Info

Lue lisää pintakäsittelystä

Sisustus
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
48_P_106547_1.jpg
Uusi asetus edellyttää rakennushankkeelta kosteudenhallintaselvitystä
Lupaa edellyttävälle rakennushankkeelle on laadittava kosteudenhallintaselvitys 1.1.2018 alkaen. Ympäristöministeriö hyväksyi asetuksen rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta tänään. Asetuksen tavoite on välttää rakentamisessa kosteudesta aiheutuvia haittoja."Kosteusvaurioiden aiheuttamat haitat ovat kansantalouden ja ihmisten terveyden kannalta merkittäviä. Jatkossa rakentamisen kosteudenhallintaa pystytään valvomaan paremmin", asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoo.Asetus noudattaa pitkälti nykyisiä määräyksiä (Rakentamismääräyskokoelman osa C2, 1998), jotka asetus korvaa. Asetuksessa on tarkennettu rakennuksen suunnitteluun ja rakentamiseen liittyviä säännöksiä, jotka ohjaavat kosteusteknisesti terveelliseen ja turvalliseen rakentamiseen.Jatkossa vaadittavan kosteudenhallintaselvityksen laajuus riippuu rakennushankkeen laadusta ja luonteesta, joten selvitys on erilainen erityyppisissä rakennushankkeissa. Selvityksessä arvioidaan koko hankkeen kriittiset kosteusriskit ja suunnitellaan toimet niiden torjumiseksi. Siinä kerrotaan muun muassa, miten rakennusaineita, -tuotteita ja -osia suojataan ja rakenteiden kuivuminen varmistetaan.Rakennushankkeen työmaan kosteudenhallintasuunnitelmassa on nimettävä henkilöt, jotka vastaavat työmaan kosteudenhallinnasta hankkeen eri vaiheissa. Kosteudenhallinnasta voi vastata esimerkiksi vastaava työnjohtaja tai erityisalan työnjohtaja.Asetusta sovelletaan uuden rakennuksen suunnitteluun ja rakentamiseen. Sitä sovelletaan myös rakennuksen laajennukseen, kerrosalaan laskettavan tilan lisäämiseen, korjaus- ja muutostyöhön ja rakennuksen käyttötarkoituksen muutokseen, jollei asetuksessa toisin mainita.Ympäristöministeriö julkaisee myöhemmin asetuksen tueksi annettavat ohjeet.
20115_26308.jpg
Bosch uutuus - puukkosaha PSA 9000E nyt Jäsentukussa!
Boschin uusi puukkosaha PSA 9000 E sahaa kaikkea, mihin sahanterä osuu. Sen avulla sahaat esimerkiksi palkkeja, listoja ja metalli- tai muoviputkia, kun rakennat tai remontoit. Nopeudensäätö, SDS-kiinnitteisen sahanterän nopea vaihto ja vankka jalkalevy helpottavat työn tekemistä. Pian onkin valmista!
20194_57472.jpg
Valitse omaan tyyliisi sopivat sähkökalusteet
Kotia remontoidessa käytetään paljon aikaa sopivan värimaailman luomiseen. Valitaan huolella ne suuret linjat ja sävyt, joiden pohjalta sisustusta aletaan rakentamaan. Tapetin ja maalin valintaan käytetään tunteja; vaihtoehtoja vertaillaan eri valoissa ja huonetiloissa mallipalojen ja värilastujen avulla. Kokonaisuutta täydennetään tilaan täydellisesti sopivilla jalka-, katto- ja peitelistoilla, kahvoilla ja vetimillä sekä verhotangoilla tai -kiskoilla.Jokaiseen huoneeseen asennetaan myös katkaisimia ja kytkimiä ohjaamaan mm. valaistusta. Sinun valittavaksesi jää, haluatko häivyttää vai korostaa niitä. Valitsetko seinän sävyyn sulautuvan vaihtoehdon vai korostatko sitä vaikka valloittavalla värikehyksellä? Tai ehkä kotiisi sopii parhaiten tyylikäs teräs tai perinteinen valkoinen. Valinta on sinun!
Viikon kysymys mietityttää.
Viikon kysymys: Suorasähkölämmityksen vaihto?
Kysymys:Onko suorasähkölämmityksen vaihto, seinäpattereista lattialämmitteiseksi (sähkö) kannattavaa, vai mikä vaihtoehto suorasähkölämmityksen korvaamiseksi olisi kannattavin ratkaisu?
rintamamiestalo
Rintamamiestalo on säilyttänyt suosionsa
Rintamamiestalo on monelle suomalaiselle unelmakoti: lämminhenkinen, toimivapohjainen ja usein kauniilla tontilla. Näitä 1940–60-luvuilla rakennettuja taloja on Suomessa yhä satojatuhansia, ja ne kiinnostavat etenkin nuoria ensiasunnon ostajia. Hyvin hoidettuna rintamamiestalossa on mahdollista asua mukavasti vuosikymmeniä, mutta vanhan talon ostaminen vaatii harkintaa, tietoa ja usein myös remontointia.Tässä artikkelissa käymme läpi, millainen on tyypillinen rintamamiestalo, mitä korjaustarpeita kannattaa odottaa ja miten talosta saa nykyaikaisen kodin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton