• Etusivu
  • Sisustus

Rakentajan toimitus testasi uudenajan petsin – helppoa vai unohdetaan koko juttu?

Sari NieminenKaupallinen yhteistyö Rakennuskemia Oy
Julkaistu 11.09.2023Päivitetty 22.11.2023
20239_83042.jpg

Vanhalle koivujakkaralle uusi elämä petsaamalla.

Puukalusteiden petsaaminen on ollut aikoinaan suosittu tapa antaa puulle haluttu värisävy ja korostaa puun luonnollista kauneutta. Nykyään petsaamisen jalo taito on päässyt unohtumaan ja sitä saatetaan pitää liian vaikeana pintakäsittelyn tapana. Miten kuumaan veteen petsijauhe pitää sekoittaa? Mikä pintakäsittely sopii petsauksen päälle? Miksi petsi ei levity vanhan hiotun pinnan päälle? Miksi petsauksestani tuli näin kirjava?

Rakentajan toimitus testasi Woodcare.Guide-petsin ja tässä tulokset. Tervetuloa puun petsauksen maailmaan!

Ensin mainittakoon, että enää ei tarvitse välttämättä sekoittaa kuumaa vettä ja jauhetta, vaan vesiliukoinen petsi löytyy suoraan valmiina purkissa. Petsaamisen aloittaminen, varsinkin aloittelijalta, sujuu huomattavasti helpommin nykyaikaisilla tuotteilla.

Petsaamisen esivalmistelut

Ennen kuin aloitat puun petsauksen, varmista, että sinulla on oikeat työkalut. Ennen petsaamista on tärkeää valmistella petsattava kaluste asianmukaisesti.

Poista saranat, kahvat tai nupit ennen kuin aloitat petsauksen. Muista, että puunhoitotuotteet voivat muuttaa metalliosien väriä. Puupinnan tulee olla puhdas ja kuiva ennen petsausta. Hierrä puuta kevyesti ennen käsittelyä.

Puhdista ja hio puupinta huolellisesti, jotta saat poistettua lian, tahrat ja vanhan pintakäsittelyn. Tämä varmistaa, että petsi tarttuu tasaisesti ja antaa halutun lopputuloksen. Vesipetsi ei tartu lakan, vahan, kuivuneen liima tms. päälle ja pintaan jää laikkuja, joten tarkka hionta on hyvän lopputuloksen tae.

Puhdista alue huolellisesti käyttämällä sopivaa puhdistusainetta, joka poistaa epäpuhtaudet ja vanhat käsittelyjäämät. Anna pinnan kuivua kunnolla ennen kuin jatkat.

Hiottava pinta alkaa vaaleta ja puhdas puu tulla esille.

Hiottava pinta alkaa vaaleta ja puhdas puu tulla esille.

Info

Info

Testaajan huomio: Hiomiseen kannattaa käyttää aikaa. Varsinkin teollisuuslakalla käsitellyt kalusteet eivät päästä irti lakkapinnastaan helpolla. Pinnan väriä seuraamalla näet, koska pinta alkaa olla puhdas käsittelyaineista.

Petsin valmistelu

Sekoita petsi hyvin ennen käyttöä. Muista, että eri tuotantoerien värisävyissä ja kiiltoasteissa voi olla eroja. Sävyt voivat myös vaihdella eri puulajeilla. Siksi on suositeltavaa testata petsi huomaamattomaan paikkaan ennen varsinaista käyttöä. Voit sekoittaa eri sävyjä vapaasti, mutta muista, että värittömien ja värillisten petsien sekoittaminen voi vaikuttaa säänkestävyyteen ja UV-suojaukseen sekä lyhentää huoltoväliä.

Wood Stain Aqua Nature+ on saatavana läpinäkyvänä ja useissa eloisissa väreissä puolikiiltävällä sävyllä. Tuote on käyttövalmis, mutta se voidaan laimentaa jopa 20 % vedellä.

Info

Info

Testaajan huomio: Petsin väripigmentti sekoittui helposti purkissa, eikä jäänyt epätasaiseksi, mikä olisi johtanut myös epätasaiseen lopputulokseen.

Petsin levitys

Sisätiloissa: Levitä 1–3 kerrosta petsiä riippuen siitä, kuinka tumman sävyn haluat. Voit levittää petsin petsiharjalla tai ruiskulla. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi käsittele 1–2 lautaa kerrallaan päästä päähän. Tämä auttaa välttämään harjan jättämiä jälkiä.

Ulkotiloissa: On suositeltavaa levittää vähintään 3 kerrosta petsiä ulkotiloissa. Muista käsitellä puupintaa varovasti ja vältä liian paksun kerroksen levittämistä.

Kun olet levittänyt petsin, varmista, että poistat ylimääräisen öljyn puunsyiden suuntaisesti pehmeällä liinalla. Tämä auttaa välttämään kalvon muodostumista, joka voi aiheuttaa hilseilevän pinnan. Muista, että liian alhainen lämpötila voi pidentää kuivumisaikaa.

Ensimmäiset sudinvedot (oikealla) ovat melko epätasaisia, mutta jatka petsin työstämistä ja pinnan väri tasoittuu.

Ensimmäiset sudinvedot (oikealla) ovat melko epätasaisia, mutta jatka petsin työstämistä ja pinnan väri tasoittuu.

Info

Info

Testaajan huomio: Kun petsiä on levitetty puupinnalle, sitä voi hieman harjata lisää toisin kuin maalattua pintaa, jota ei saa mennä levityksen jälkeen enää sutimaan. Työstämällä pintaa saat tasaisemman lopputuloksen.

Viimeistely

Anna petsin kuivua valmistajan suositteleman ajan. Tämä aika voi vaihdella riippuen käytetystä petsistä ja ympäristön olosuhteista. Kun petsi on kuivunut, voit hioa kevyesti puupintaa hiomapaperilla, jos haluat saavuttaa tasaisemman ja sileämmän lopputuloksen. Viimeistele puukalusteet halutulla pintakäsittelyllä, kuten lakalla, vahalla tai öljyllä, joka suojaa puuta ja antaa sille halutun lopullisen kiillon ja suojan.

Puun petsaaminen voi olla hauskaa ja palkitsevaa, ja se antaa puulle kauniin ja suojaavan pinnan. Muista kuitenkin aina lukea ja noudattaa tuotteen käyttöohjeita. Ole myös tietoinen mahdollisista allergioista ja noudata turvallisuusohjeita.

Tämän artikkelin referenssinä oleva WOODCARE.GUIDE Wood Stain Aqua Nature+ on vesipohjainen, ympäristöystävällinen petsi, joka sopii sekä sisä- että ulkokäyttöön. Se antaa puulle upean värin ja suojan samalla ollessaan ympäristöystävällinen ja turvallinen vaihtoehto.

Nyt kun tiedät, kuinka aloitat puun petsauksen, voit ryhtyä luomaan kauniita puupintoja omiin projekteihisi. Onnea matkaan!

Wood Stain Aqua Nature+ -petsi

WOODCARE.GUIDE Wood Stain Aqua Nature+ -petsi tarjoaa sinulle ekologisen ja tehokkaan vaihtoehdon. Tämä 100 % vegaaninen tuote sisältää tulevaisuuden mikromuovittoman koostumuksen. Petsi on täysin luonnollinen ja 100 % kompostoituva, mikä tekee siitä ympäristöystävällisen valinnan.

Petsi on hengittävä ja vesipohjainen, ja se tarjoaa upean syvän värin puulle. Tämä petsi on leluturvallinen, joten voit käyttää sitä huoletta erilaisiin projekteihin. Se sopii kaikenlaisille puulajeille ja on erittäin helppo levittää.
Valittavanasi on useita hienoja värejä, kuten valkoinen, harmaa, musta, ruskea, pähkinä ja ruusupuu. Wood Stain Aqua Nature+ ei ainoastaan suojaa puuta, vaan antaa sille myös kauniin ulkonäön.

20239_83045.jpg

Tämä ympäristöystävällinen vesipohjainen puupetsi on täydellinen valinta sekä sisä- että ulkokäyttöön. Tuote on turvallinen myös leluille, joten voit käyttää sitä monenlaisiin projekteihin.

Yksi purkki (375 ml) riittää noin 4–5 neliömetrin alalle yhdellä käsittelykerralla. Voit halutessasi käsitellä pinnan useamman kerran saadaksesi vieläkin paremman peiton.

Rakennuskemia Oy
Sisustus
maalaus
pintakäsittely
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20224_77949.jpg
Osaatko tiivistää ikkunat ja ovet oikein?
Kun ikkunoiden ja ovien tiivistäminen on hoidettu kunnolla ja oikein, se parantaa asumisviihtyvyyttä vähentämällä vedon tunnetta asunnossa sekä estämällä kosteuden ja likaisen ulkoilman pääsyn sisälle. Vedon hävitessä asunnosta, myös sen lämmitystarve ja näin ollen energiankulutus pienenevät.Ikkunaongelmia?-Lasin sisäpinta kostuu huoneiston puolella: Huoneiston ilmanvaihto on riittämätön ja tila liian tiivis, joten korvausilman saanti on estynyt ja poistoilma ei toimi. Poista tiivistettä pätkä sisäpuitteen yläosasta ja ulkopuitteen alaosasta.- Sisä- ja välipuitteiden väli kostuu: Tiiviste vuotaa tai sitä ei ole asennettu ollenkaan tai ikkunalasi ei ole enää tiivis. Syynä ikkunalasin tiiveyteen on yleensä lasituskitin vanheneminen ja tämä voi ilmetä ns. ikkunalasin elämisenä (lasi irti). Tämä ongelma vaatii lasin uuden kittauksen / tiivistämisen esim. silikonilla.- Ulkolasi jäätyy tai kostuu: Liian tiivis ulkopuite. Poista ulkopuitteen tiivistettä kokeilemalla ensin 3 cm pätkä ylhäältä ja alhaalta, jotta ilma pääsee kiertämään ja kosteus poistuu. Liian suuri tiivisterako aiheuttaa sisälasin jäätymisen, joten tämä selviää kokeilemalla.
kuvassa seinärakoon on vedetty uretaanivaahtoa tiivisteeksi ja vieressä kolme tytan uretaanivaahtopulloa
Tytan polyuretaanivaahdot kaikkeen rakentamiseen
Polyuretaanivaahto soveltuu sekä uudis- että korjausrakentamiseen. Tytan PU-vaahtoja suositellaan moneen käyttöön rakentamisessa: asentamiseen, tiivistämiseen, täyttämiseen ja eristämiseen. Tytan PU-vaahdot ovat homesuojattuja, kestävät kosteutta eikä vaahto modernin kemiallisen koostumuksen ansiosta vaahto pääse valumaan suorilta pinnoilta. Lisäksi PU-vaahdot kestävät kylmää ja kuumaa (-60ºC - +100ºC). Kuivunutta vaahtoa voidaan leikata, hioa, päällystää tai maalata. Korkealuokkaiset Tytan PU -vaahdot on valmistettu ISO 9001: 2000 mukaan. Kovettuneen vaahdon tasalaatuisuus takaa erinomaisen kiinnittyvyyden useimmille rakennusmateriaaleille:tiilibetonilaasitpuulasimetallipolystyreenikova PVCkova PU-vaahto
20207_65817.jpg
Valitse oikea uretaanivaahto käyttötarkoituksen mukaan
Tavallisen pilli- tai pistoolivaahdon lisäksi markkinoilla on liuta erilaisiin tarkoituksiin räätälöityjä PU-vaahtoja. Löytyy matalasti turpoavaa, palosuojaukseen suunniteltuja ja liimaamiseen tarkoitettuja vaahtoja. PU-vaahto täyttää raot, on helppo asentaa ja eristää erinomaisesti. Kovettuneen vaahdon tasalaatuisuus takaa erinomaisen kiinnittyvyyden useimmille rakennusmateriaaleille: tiili, betoni, laasit, puu, lasi, metalli, polystyreeni, kova PVC ja kova PU-vaahto.Löydä ala olevasta listauksesta itsellesi sopiva PU-vaahto.
Kaksi naista poseeraa kameralle hymyillen
Oma tupa, oma lupa
Tämänkertaisessa jaksossa Nata Salmela sukeltaa omakotitaloasumisen maailmaan yhdessä Lotta Salosen kanssa.
Kaksi naista poseeraa kameralle hymyillen
Pikkukodin remppa
Haluatko uusia ideoita pikkukodin remonttiin ja sisustukseen? Kaipaatko vinkkejä tilan maksimointiin? Etsitkö kätevää ratkaisua kotisi tilan jakamiseen ja muokkaamiseen tarpeidesi mukaan? Ei hätää, sillä uusin jakso tarjoaa vastauksia näihin kysymyksiin ja paljon muuta!
Kaksi naista poseeraa kameralle hymyillen
Ullakkohuoneistosta mökille – ammattina asunnot
Onko teillä hetki aikaa puhua asunnon ostamisesta, myynnistä ja kodin remontoimisesta? Uusimmassa jaksossa puhutaan oman kodin remppaamisesta, myynnistä, uuden kodin ostamisesta ja sen remppaamisesta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton