• Etusivu
  • Sisustus

Viikon sisustusidea: Mikä ihme on 60-30-10 -sisustussääntö?

Sari Nieminen
Päivitetty 02.11.2023
202111_73842.jpg

Jos sisustuksen värejä valitessa menee sormi suuhun, eikä uskallusta oikein löydy värien valintaan saatikka yhdistämiseen, tulee 60-30-10 -sääntö apuun. Tämä teoria on sisustussuunnittelijoiden käyttämä tekniikka, jonka avulla sommittelet täydellisen värien kokonaisuuden.

On hyvä muistaa, että tämäkin on vain valintoja helpottamaan tehty ohje, eikä orjallisesti noudatettava sääntö. Joissakin ohjeissa neuvotaan olemaan noudattamatta tätä vanhaa hyvää sisustusneuvoa, koska pelätään luovuuden rajoittamista näiden ohjeiden avulla. Tosiasia kuitenkin on, että hyvin moni tuntee itsensä araksi valitessaan väritystä ja kaipaa tukea valinnoilleen.

60-30-10 -perusteet

Tällä säännöllä siis tasapainotat värikokonaisuuden joko yhdessä huoneessa tai vaikka koko talossa.

60 % huoneen väreistä

  • Suurin osa seinäpinnasta ja muut suuret pinnat
  • Käytetään huoneen päävärinä
  • Tähän sävyyn on hyvä sovittaa esimerkiksi lattiapintojen väri.

202111_73854.jpg
202111_73853.jpg

30 % huoneen väreistä

  • Käytä tätä väriä puolet vähemmän kuin pääväriä
  • Esimerkiksi erilliset nojatuolit tai 2 eri väristä ruokailuryhmän istuinta
  • Voit käyttää tätä väriä yhdellä seinällä tehosteseinänä
  • Valitse tästä väristä esimerkiksi verhot, petivaatteet ja matto.

10 % huoneen väreistä

  • Sopii tauluille, maljakoille tai veistoksille
  • Valitse tällä värillä pari tyynyä ja torkkupeitto
  • Käytä pieninä annoksina, kuten lampunvarjostimissa.
202111_73852.jpg

Miten 60-30-10 -sääntöä käytetään?

Kun valitset huoneen seinille itseäsi miellyttävän värin, voit alkaa etsiä värimallin kanssa miten kuviollista tapetin tahansa, kunhan siinä päävärinä on valitsemasi sävy. Toisaalta voi myös maalata vaikka kaikki seinät tällä värillä. Huoneeseen valitsemasi värisävy on kuitenkin kaiken sisustuksen pohjana.

Tapetti: Amazonia 91281, tapetit.fi.
Tapetti: Amazonia 91281, tapetit.fi.
Tapetti: Daimon DA23271, tapetit.fi.
Tapetti: Daimon DA23271, tapetit.fi.

Huoneeseen 30 %:a tuleva väri toimii aksenttivärinä, joka luo mielenkiintoa, väriä ja kontrastia sisustukseen. Se ei ole vielä liian kirkas tai erottuva, etteikö sitä voisi huoneessa käyttää tuon 30 prosentin määrän, mutta värissä saa silti olla syvyyttä ja huomioarvoa. Tämän värin tulee tukea huoneen pääväriä. Tämä värisävy tekee huoneen värityksestä yhtenäisen.

Tässä sisustuksessa seinien väriksi on valittu aksenttiväri (30 %) ja valkoista pääväriä toistetaan taas enemmän huonekaluissa hieman sävytettynä.
Tässä sisustuksessa seinien väriksi on valittu aksenttiväri (30 %) ja valkoista pääväriä toistetaan taas enemmän huonekaluissa hieman sävytettynä.

Lopuksi se 10 %. Tämän värin kanssa voit jo hieman revitelläkin. Jos osaat käyttää väriympyrää, valitse 30 prosentin värisi vastaväri. Kontrastia ei synny liikaa, kun muistat, ettei väriä saa olla enempää kuin 10 prosenttia.

Montako väriä per huone?

Tämän ohjesäännön mukaan huoneeseen siis valitaan vain kolme väriä, mutta väreistä voidaan taas käyttää monta eri sävyä. 60-30-10 -sääntö vain luo pohjan ja helpottaa kokonaisuuden luomista.

Sääntö toimii myös hyvin, niissä huoneissa, joissa nyt tuntuu, että huone on jotenkin sekava, liian kirjava tai liian täynnä. Yhtenäinen väritys nimittäin selkeyttää ja rauhoittaa huoneen sisustusta mukavasti.

Sääntöä voi käyttää myös monokromaattisessa sisustuksessa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi pelkän mustan, harmaan ja valkoisen käyttämistä.

202111_73845.jpg

Voiko sääntöä rikkoa?

Kyllä ehdottomasi voi. Helpompaa aloittelevalle sisustajalle on kuitenkin lähteä liikkeelle tämän kolmen värin yhdistelmästä. Saatuasi kokonaisuuden silmää miellyttäväksi, voit lisätä aksenttiväreistä esimerkiksi väriympyrästä rinnakkaisia värejä. Tämä ei vielä kaada sisustuskokonaisuutta ja pienet kokeilut harjoituttavat sisustussilmääsi.

Keltaisen rinnakkaisväri oranssi.
Keltaisen rinnakkaisväri oranssi.
Info

Info

Lue lisää:

Kurkista kaikki viimeaikaiset sisustusideamme ja -juttumme. Mukana on mm. sisustussuunnittelija Eeva Hauta-Heikkilän ohjeita, miten kalustaa hankalan mallinen olohuone tai miten tuunata keittiö pienellä rahalla.

Sisustus
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202111_73507.jpg
Viikon sisustusidea: Näin tuot trendikästä rottinkia sisustukseen
Menneet vuosikymmenet ja niiden hittituotteet kiertävät sisustustrendeissä yhä uudelleen. Näin on käynyt myös 80-luvulla suursuosiota nauttineelle rottingille, joka on löytänyt jälleen tiensä suomalaiskoteihin. Katso vinkit, joiden avulla voit tuoda rottinkia onnistuneesti oman kotisi sisustukseen.
20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
20145_39389.jpg
Sadevesijärjestelmän on kestettävä lumen paino
Sadetar-sadevesijärjestelmä käy täydellisenä ja monipuolisena sadevesijärjestelmänä kaikenlaisiin uudis- ja korjausrakennuskohteisiin. Icopal Sadevesijärjestelmän osista syntyy aina toimiva, tiivis ja hyvännäköinen ratkaisu etenkin pienempiin rakennuksiin. Icopal Sadevesijärjestelmän kouruja ja syöksyputkia saa 4,5" kulmikkaana järjestelmänä. Kaikki kourut ja putket ovat läpivärjättyjä, joten ne säilyttävät siistin ulkonäkönsä vuodesta toiseen.Sadevesijärjestelmän tehtävänä on ohjata sade- ja sulamisvedet hallitusti pois katolta ja olla osa toimivaa kattokokonaisuutta. Jokainen millimetri sadetta vastaa litraa per neliömetri. Siispä 20 mm sadetta päivässä vastaa 20 litraa vettä per neliömetri. Pinta-alaltaan 150 m² katolla 20 mm sade vastaa 3000 litraa vettä. Kaatosateessa (50 mm) se tarkoittaa jopa 7500 litraa vettä tunnissa.Laadukkaat sadevesijärjestelmämme kestävät sateen lisäksi myös jään ja lumen rasitukset rikkoutumatta ja haalistumatta. Esimerkiksi teräsohutlevystä valmistettu Sadetar-sadevesijärjestelmä sopii joustavasti sekä pientaloihin että rivi- ja pienkerrostaloihin.
20212_68576.jpg
Säästöä 80-luvun talon lämmityskuluihin: suora sähkö vaihdettiin ilma-vesilämpöön
Kangasalla sijaitseva suuri omakotitalo ehti lämmetä yli 30 vuotta suoralla sähkölämmityksellä, kunnes viime syksynä taloon asennettiin ilma-vesilämpöpumppujärjestelmä. Energiakulujen odotetaan pienenevän lämmitystavan muutoksen myötä noin kolmanneksella.
BMI Ormax asennus
Betonitiilikaton asennusohje: Ruoteiden mitoitus ja asentaminen
Ruoteiden etäisyydetYlimmän ruoteen yläreunan etäisyys harjalaudasta on 25-40 mm katon kaltevuudesta riippuen ja se saa olla enintään kattotiilien yläreunan korokkeen vaatiman tilan suuruinen. Etäisyyden alaräystään ulkoreunasta toisen ruoteen yläreunaan tulee olla 350 mm (Huom! räystäslaudan vaatima tila kuvassa).

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton