• Etusivu
  • Talo

Välioven asennus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.04.2015
20154_43194.jpg

Tarvittavat materiaalit

- akkukone

- puukiiloja

- karmi- tai puuruuveja (sinkittyjä ja vähintään 6 mm halkaisijaltaan)

- vesivaaka

- rullamitta

- vasara

- käsisaha

- ruuvinväännin

Ovien mitat ilmoitetaan moduulimittana, jossa yksi moduuli (M) on 100 mm. Väliovea valittaessa mittaa asennusaukon leveys ja korkeus useasta eri kohdasta. Karmin ja seinän väliin jätetään yleensä 10–15 mm:n asennusväli. Esimerkiksi 800 x 2100 aukkoon sopii 8 x 21M (790 x 2090 mm) kokoinen ovi.

1. Ennen asennustyön aloittamista karmin yläpuu kiinnitetään sivupuihin ruuveilla.

2. Suotavaa on, että lattian pintamateriaali on asennettu ennen välioven asennusta. Mikäli lattian pintamateriaali puuttuu ennen välioven asennusta ja lattia halutaan yhtenäiseksi oven molemmilta puolilta, on karmien pystypuiden alle laitettava korokkeeksi laudat. Laudan paksuus määräytyy pintamateriaalin lopullisesta korosta +2 mm.

3. Karmi nostetaan paikalleen ja kiilataan yläkulmista. Pystykarmit kiilataan kiinnityspisteiden yläpuolelta. Alaosaan kiilataan kynnysleveyden pituinen ripa.

20154_43195.jpg

4. Tarkistetaan karmin pysty- ja vaakasuoruus vesivaa’alla sekä mitataan ristimitta. Säädetään kiiloilla tarvittaessa.

20154_43196.jpg

5. Saranapuolen ruuvit kiinnitetään seinärunkoon. Lukkopuolen ruuvit kiinnitetään kevyesti myöhemmin tehtävää säätöä varten.

20154_43197.jpg

6. Nostetaan ovilevy saranoille ja ruuvataan kiinni.

20154_43198.jpg

7. Oven käynti tarkistetaan. Tarvittaessa säädetään karmin kiinnitysruuveja ja kiiloja kiristämällä tai löysäämällä. Lukkopuolen ruuvit kiristetään.

8. Sahataan kiilat karmin tasoon kuitenkaan karmeja vahingoittamatta. Kiinnitysreiät peitetään esimerkiksi muovitulpilla.

9. Viimeistellään ovi lukkorungolla ja ovenpainikkeilla.

20154_43199.jpg

10. Lopuksi kiinnitetään irtokynnys lattiapinnan ollessa valmis. Kynnys kiinnitetään usein ruuveilla tai naulatulpilla alusmateriaalista riippuen.

Lähde: Ratu 0419

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201810_54952.jpg
Suojelukohteen vanha savitiilikatto varastoitiin tulevaisuutta varten
Suojelukohteen vanha savitiilikatto varastoitiin tulevaisuutta vartenKING OF ROOFS 2019 -KATTOREMONTTIKOHDETOTEUTUS /Keski-Pohjanmaan Kattopalvelu OyMerikapteeni Johan Hillströmin 1800-luvulla rakentama talo sijaitsee yhdessä Suomen vanhimmista puukaupunginosista, Kokkolan vanhassakaupungissa. Taloa ja piharakennuksia on vuosien saatossa entisöity ja remontoitu sisältä aina alkuperäistä kunnioittaen.
20158_44156.jpg
Epäsuora valaistus on miellyttävin valaistustapa
Epäsuoralla valaistuksella tarkoitetaan valaistusta, jossa lamppuja ei lainkaan näy, vaan valo tulee piilotetuista valonlähteistä. Valo heijastetaan esimerkiksi huoneen seinän tai katon kautta. Lopputulos on häikäisemätön ja miellyttävä.
20147_40189.jpg
Asuntomessut avaavat ovensa Jyväskylässä perjantaina
Messurakentaminen on nyt ohitse ja asuntomessualueen portit aukeavat. Asuntomessut toivottavat messuvieraat tervetulleiksi tutustumaan Jyväskylän Äijälänrantaan rakentuneisiin kohteisiin perjantai 11.7. lähtien.Messut ovat auki 11.7.-10.8. välisen ajan tarjoten monenlaista nähtävää ja koettavaa koko perheelle. Asuntomessut ovatkin tuoneet Jyväskylään monta uutta tapahtumaa, joita ei ole aiempina vuosina messuilla nähty. Tällaisia ovat esimerkiksi messualueelle syntyneet neljä erilaista teemareittiä sekä Asuntomessujen sisällä toimiva puutarhanäyttely.Asuntomessuilla sinua auttavat rakentamiseen liittyvissä kysymyksissä useat eri alojen ammattilaiset. Neuvontapisteiltä löydät apua sisustus-, rakennus-, energia- ja sisäilma-asioihin.Asuntomessut ovat auki 11.7.-10.8. 2014 päivittäin klo 10.00-18.00.
20112_24619.jpg
Sisustussuunnittelija osaa rakentamisen
Sisustussuunnittelu mielletään helposti vain kodin viimeistelyksi, vaikka ammattilainen tekee enemmän töitä teknisten yksityiskohtien ja pintamateriaalien kanssa. Pehmeät, kodikkaat asiat eivät ole turhia, mutta pohja luodaan toimivuudella, oikeilla materiaaleilla ja kauniilla valaistuksella. Kokonaisuus ratkaisee.
20149_40752.jpg
Perusta pientalotyömaa oikein ja aloita työt
Rakentamisen suunnitteluun kuuluu olennaisesti työmaan perustaminen. Työmaan suunnitteluun kannattaa kiinnittää huomiota, sillä rakentaminen vaatii tilaa, jota monilla taajama-alueiden tonteilla on varsin rajoitetusti. Työmaalla täytyy olla paikka mm. maamassojen ja rakennustarvikkeiden varastoimiseen siten, että tilaa jää turvalliselle kulkemiselle, rakennustelineille, jätepisteelle, sosiaalitiloille ja WC:lle. Vesi ja sähkö ovat myös perusasioita, joita tontilla tarvitaan varsin aikaisessa vaiheessa, joten liittymäasioista tulee huolehtia ajoissa. Työmaa voi edellyttää myös aitaamista, jotta sivulliset eivät joudu alttiiksi työmaan vaaroille.
20167_46942.jpg
Kaipaako talosi julkisivu kasvojenkohotusta?
VILPE®-tuotevalikoimassa on omat remonttiin sopivat ratkaisunsa, jotka parantavat sekä ilmanvaihtoa että rakennuksen ulkonäköä! Edullisesti, helposti ja nopeasti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton