• Etusivu
  • Talo

Uudentyyppinen sisäkuivakäymälä ei haise

Green toilet lux-kompostikäymälä sopii niin omakotitaloon kuin vapaa-ajanasuntoon

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Pikkuvihreä
Julkaistu 19.08.2022Päivitetty 12.11.2023
20228_79270.jpg

Kompostoivan vessan voi ja kannattaakin laittaa sisätiloihin. Kuvassa Green Toilet Lux sisäkuivakäymälä.

Jokaisella meistä on muistissaan käymäläkokemus pihapiirin perällä sijaitsevassa pimeähkössä ulkohuussissa, jossa lentelee kärpäslegioona ja mätänevä käymäläjäte haisee pistävästi nenään. Näissä ulkohuusseissa käymäläjäte on päästetty alinomaa vain isoon saaviin. "Haiseeko se?" onkin yleisin kysymys, jota Pikkuvihreän asiantuntijoille esitetään ensimmäisenä, kun asiakas tulee tutustumaan uudenlaisiin kuivakäymälöihin. Uudentyyppinen posliininen sisäkuivakäymälä ei haise, kuten vanhat perinteiset huussit tekevät.

Onneksi näistä kokemuksista on valtaosassa käymälöistä päästy eroon ja nykyisin uusissa huusseissa on jopa miellyttävämpää asioida kuin vesivessassa. Kompostikäymälät ovat kehittyneet usean vuoden kehitystyön ja käyttäjien valveutuneisuuden ansiosta.

Erotellaanko virtsa kiinteästä käymäläjätteestä?

Itse asiassa virtsan erottelu kuivasta käymäläjätteestä on hyvin ratkaisevaa. Kun virtsa erotellaan kiinteästä jätteestä, vältytään hajuhaitoilta kuivakäymälässä. Virtsan erottelu voidaan tehdä monella tapaa. Yksi tapa on yksinkertaisesti erotella virtsa suoraan istuimessa, jolloin virtsa valuu omaan keräilyastiaan istuimen etuosan maljan ja letkun välityksellä. Toinen, nykyään yleisempi ja käyttäjäystävällisempi tapa on erotella neste vasta esimerkiksi kompostiastian sisällä välipohjalla, kuten tehdään Green Toilet -kompostikäymälässä. Tällöin itse posliinipytty näyttää tavalliselta ja kaikki osaavat sitä käyttää.

Jotta kompostimassa pääsee kompostoitumaan tehokkaasti, on virtsan erottelu tärkeää. Kompostimassan on oltava tarpeeksi kuivaa ja kiinteää maatuakseen tehokkaasti. Moni muistanee, että vanhoissa saaviin päästettävissä käymälöissä kompostimassa aiheutti hajuhaittoja päästessään mätänemään. Syynä tähän oli liian märkä kompostimassa.

Lue lisää
Erottelevat ja ei-erottelevat käymälät

Kuivakäymälän ilmastointi tulee olla kunnossa

Ilmastointi on kuivakäymälässä yhtä tärkeä kuin vesivessan huuhtelu. Kun tuuletuksesta on oikein huolehdittu, kuivakäymälä pysyy hajuttomana. Sisäkuivakäymälässä oikeanlaisesta tuuletuksesta huolehtiminen on äärimmäisen tärkeää, jo pelkästään käyttömukavuuden vuoksi.

Kun puhutaan käymälän ilmastoinnista, tarkoitetaan erityisesti käymälästä ulos johtavaa tuuletusputkea, joka imee ilmaa käymälästä tai kompostisäiliöstä ulospäin. Tällöin saadaan johdettua kaikki hajut pois wc-tiloista, mutta tuuletuksesta on konkreettista hyötyä myös kompostoitumisprosessissa. Oikeanlainen tuuletus tehostaa kompostoitumisprosessia ja nesteen haihdutusta. Hyvin toimiva kompostikäymälä voi haihduttaa lämpimällä ilmalla useita litroja virtsaa kompostointimassasta, eikä kuivakäymälää tarvitse tämän vuoksi huoltaakaan niin usein.

Kuivakäymälän ilmastointi (tai alipaineistus) toteutetaan yleensä ilmastointiputkella, joka asennetaan käymälätilasta katon yläpuolelle. Vaikka putki jo itsessään aiheuttaa imua käymätiloista ulospäin, suositellaan tuuletusta tehostettavan joko sähköisellä kanavapuhaltimella tai tuulen voimalla pyörivällä tuulituulettimella.

Valitse käymälämalli käyttötarpeen mukaan

Käymälämalleja on niin sanotusti markkinat pullollaan, tarjoten erilaisia tekniikoita kompostointiprosessiin ja eri kokoisia malleja monimuotoisiin kohteisiin. Ei siis ole olemassa vain yhtä jokaiselle sopivaa mallia, vaan kuivakäymälä tulee valita oman käytön ja olosuhteiden mukaan.

Aika usein mahdollisten hajuhaittojen tai muiden käytön ongelmien takana on se, että on valittu omaan käyttöön sopimaton käymälämalli tai se on asennettu väärin.
Pikkuvihreä
Mikä kuivakäymälä olisi paras meille?

Mikä kuivakäymälä olisi paras meille?

Kuivakäymälöitä voi olla myös enemmän kuin yksi. Joissakin tapauksissa eri kuivakäymälämallien yhdistelmä on suositeltavin ja tehokkain vaihtoehto teknisten eroavaisuuksien vuoksi. Esimerkiksi puuceehen ja sisätilaan sopivat osin erilaiset mallit, on usein hyvä vaihtoehto käyttää kahta erilaista kuivakäymälää. Hyvin yleinen yhdistelmä on kompostikäymälä puuceessä ja pakastava käymälä sisätilassa.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Pikkuvihreä
Talo
kylpyhuone
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20228_79425.jpg
Pikkuvihreä: Käymälä- ja jätevesiratkaisuja niin omakotitaloon kuin vapaa-ajanasuntoon
Pikkuvihreä perustettiin vuonna 1993. Perheyritys on erikoistunut ekologisiin käymälöihin, jäteveden puhdistukseen sekä kompostointiin. Pikkuvihreä valmistaa suuren osan tuotteistaan, mutta myös maahantuo valikoituja toisten valmistajien malleja sekä jälleenmyy monia laatumerkkejä.
Mikä kuivakäymäläratkaisu olisi paras?
Voiko WC:tä käyttää sähkökatkon aikana? Onko kuivakäymälä käytettävissä?
On yleisesti tiedossa, että sähköjen ollessa kiinteistöstä poikki, tulee vedenkäyttöä välttää. Esimerkiksi vessoja ei voi välttämättä vetää kuin kerran, sillä sähkökatkon aikana vedentulokin saattaa katketa, eikä vesisäiliö tuolloin täyty. Hankalaa, eikö? Muutaman tunnin sähkökatko ei tuota valtaosalle erityistä harmia, mutta entäpä jos tilanne kestääkin useita tunteja tai vuorokausia? Onko sinun kodissasi käytettävissä varavessaa, joka ei tarvitse toimiakseen sähköä tai vettä?Pikkuvihreän kattavasta valikoimasta löytyvä kompostoiva käymälä toimii myös silloin kun vettä ja energiaa ei ole tarjolla.
20234_81368.jpg
Miten valitaan nykymääräysten mukainen käymälä ja harmaavesi­suodatin?
Aurinko lämmittää jo ihanasti jokaisen poskia ja tuleva mökkikausi odottaa ihan nurkan takana alkuaan. Yleisin ratkaisu mökeillä on edelleenkin, vuosikymmenten jälkeen, itse rakennettu kompostoiva käymälä. Takavuosikymmeninä hajuhaitat ja jätöksiin pesiytyneet kärpäset olivat suorastaan hellepäivän painajainen. Nykyään kaikki on toisin. Laki edellyttää, että kuivakäymälän jätökset kerätään tiiviille pohjalle, eikä käsittelemätöntä jätettä saa haudata maahan. Täten varmistetaan, etteivät mahdolliset taudinaiheuttajat ja erilaiset bakteerit kulkeudu vesistöihin. Käymäläjätteet tulee kompostoida, ja Pikkuvihreä tarjoaa mökkiläisille parhaat ratkaisut.
20224_77604.jpg
Milla Alftanin kylpyhuoneessa jokainen yksityiskohta on tarkkaan harkittu
Sisustussuunnittelija Milla Alftan rakennutti kakkoskotinsa Hämeen sydämeen, keskelle kauneinta luontoa. Suurista ikkunoista maisema tulvii myös kodin kylpyhuoneeseen, jossa huippuunsa hiottu käytännöllisyys ja monipuolinen toiminnallisuus yhdistyvät saumattomasti ylelliseen ja luonnon inspiroimaan tyyliin.
20206_65284.jpg
Tuusulan messukotien ihanat kylpyhuoneet - löydä ajankohtaisen inspiroivat ideat
Luonnollista puunväriä, suurikokoisia laattoja ja särmikkään mustia yksityiskohtia nähdään tänä vuonna monien uusien asuntomessukotien kylpyhuoneissa. Useaan Tuusulan messukohteeseen on valittu myös laadukkaita kotimaisia tuotteita, kuten ainutlaatuisella designilla ihastuttavia Vieser-kaivonkansia.
201811_55290.jpg
Kylpyhuoneen hyvä valaistus vaikuttaa moneen asiaan
Monessa kodissa kylpyhuone on paikka, jossa talon naisväki viettää aikaansa ja meikkaa. Tästä syystä kylpyhuoneen valaistukseen kannattaa kiinnittää erityishuomiota. Oikeanlainen valaistus nimittäin vaikuttaa suuresti meikkauksen lopputulokseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton