• Etusivu
  • Varusteet

Voiko WC:tä käyttää sähkökatkon aikana? Onko kuivakäymälä käytettävissä?

Näin toimit poikkeustilanteessa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Pikkuvihreä
Julkaistu 28.11.2022Päivitetty 12.11.2023
Mikä kuivakäymälä sopisi meille kuva

Kuivakäymälä on oiva ratkaisu niin omakotiasujille kuin kerrostaloasukkaille, ei pelkästään varavessana vaan muutenkin. Myös mökkeilijät suosivat kuivakäymälää.

On yleisesti tiedossa, että sähköjen ollessa kiinteistöstä poikki, tulee vedenkäyttöä välttää. Esimerkiksi vessoja ei voi välttämättä vetää kuin kerran, sillä sähkökatkon aikana vedentulokin saattaa katketa, eikä vesisäiliö tuolloin täyty. Hankalaa, eikö? Muutaman tunnin sähkökatko ei tuota valtaosalle erityistä harmia, mutta entäpä jos tilanne kestääkin useita tunteja tai vuorokausia? Onko sinun kodissasi käytettävissä varavessaa, joka ei tarvitse toimiakseen sähköä tai vettä?
Pikkuvihreän kattavasta valikoimasta löytyvä kompostoiva käymälä toimii myös silloin kun vettä ja energiaa ei ole tarjolla.

Yle uutisoi taannoin, että Helsingin kaupunki ohjeisti kaikkia koululaisia ja opettajia tekemään tarpeensa muovipussiin mahdollisten sähkökatkojen aikana. Ohjeistuksen mukaan poikkeustilanteessa, jossa vessoja ei voi vetää, tulee wc-istuin vuorata muovipussilla, johon tarpeet toimitetaan. Muovipussiin tulee laittaa lisäksi "reilusti kuiviketta", kuten wc-paperia. Ohjeistus perustuu puolustusministeriön antamaan ohjeistukseen.

Aiheen uutisointi sai aikaan suuren kritiikkitulvan ja ohjeistusta tullaan päivittämään tarkemmin lähitulevaisuudessa. Helsingin kaupunki jakoi koulujen ja päiväkotien esihenkilöille ohjeistuksen, jossa opastetaan wc-tarpeiden tekemiseen ja ulosteiden hävittämiseen mahdollisten sähkökatkosten aikana. (Lue lisää Ylen artikkelista 22.11.22)

Poikkeustilanne saattaa yllättää

Oletko koskaan kyseenalaistanut mahdollisuutta vesivessan käyttöön – tuskin moni muukaan. Mitä, jos Suomeen saapuu poikkeustilanne tai joudumme energiakriisin tuloksena oleskelemaan niin sanotusti alkeellisissa oloissa kauan eikä vesivessaa voi käyttää?

Pikkuvihreän väki, kuten ei mikään muukaan taho, halua lietsoa paniikkia, mutta on hyvä pohtia, harkita ja toimia, miten äkillisiin muutoksiin voi itse varautua.

Tässä voidaan kuitenkin todeta, että jälleen on tullut yksi hyvä syy ottaa kuivakäymälä käyttöön – vaikka kakkosvessaksi. Se kun on jo vanhoina, tasaisina aikoina edistänyt veden- ja energiansäästöä, ravinnekiertoa ja nykytilanteessa myös kykyä selviytyä poikkeustilanteista.
Pikkuvihreä

Varakäymälä onnistuu myös kerrostaloasuntoon

Pikkula, Ekopikkula ja Sanitoa ovat kaikki sellaisia malleja, jotka soveltuvat myös kerrostaloon. Varakäymälät toimivat oivana apuna poikkeustilanteessa ja varsinkin aikaan, jos Suomessakin joudutaan turvautumaan talvella suunnitelmallisiin sähkökatkoihin energiakriisin hillitsemiseksi.

Info

Info

Muista! Toimi näin sähkökatkon aikana:

  • Vältää turhaa veden käyttöä, kuten suihkussa käyntiä tai astian- ja pyykinpesua.
  • Vältä WC:n huuhtelua.
  • Älä laske vettä viemäriin.
  • Käytä esimerkiksi ämpäriä hanan alla, jos joudut laskemaan hanasta vettä.

Ohjeistuksesta uutisoi

Tamperelainen

.

Pikkuvihreän valikoimassa on useita kevyitä siirreltäviä vessoja

Pikkuvihreällä on vuosien kokemus käymälöiden, jäteveden puhdistuksen ja kompostoinnin kanssa. Koko tarjolla oleva valikoima perustuu ympäristöystävällisyyteen, laatuun ja tarkkaan testattujen tuotteiden toimivuuteen käytännössä.

Pikkuvihreän valikoimista löytyy kattavasti niin kuivakäymälät, jätevesiratkaisut, kompostointi kuin juomaveden puhdistus. Yrityksen erityistä ydinosaamista ovat kuivakäymälät, harmaan veden puhdistus, kompostointi sekä näihin liittyvät tarvikkeet. Asiakasta palvellaan myös tuotteen oston jälkeen antaen tukea ja neuvontaa tuotteiden käyttöön liittyen.

Pikkuvihreän omia tuotemerkkejä ovat Green Toilet -kompostikäymälät sekä GeoTrap harmaan veden puhdistustuotteet.

Pikkula, Ekopikkula ja Sanitoa ovat pieniä kuivikekäymälöitä. Nämä käymäläratkaisut sopivat etenkin väliaikaiseen käyttöön.

Pikkula, Ekopikkula ja Sanitoa ovat pieniä kuivikekäymälöitä. Nämä käymäläratkaisut sopivat etenkin väliaikaiseen käyttöön.

Pikkula
Sisältää jäteastian, istuinkannen sekä tiiviisti suljettavan kannen kuljetusta varten.
Sopii hyvin esimerkiksi yöaikaiseksi pissapotaksi aikuisille.

Ekopikkula
Tämä on suosikki! Sisältää Pikkula-yöastian ja käyttötarvikkeet hieman pidempiaikaiseen käyttöön: biohajoavia suojapusseja 40 kpl rulla sekä kotimaista, puupohjaista kuivikepellettiä. Tätä voi käyttää 2-5 päivää ilman hajuhaittojen ilmaantumista.

Sanitoa

Sanitoa on tyylikkään näköinen ja erittäin tukeva käymälä, joka ei vaadi mitään asennusta. Sanitoan kanssa voi myös käyttää biohajoavia suojapusseja sekä kuiviketta, jolloin huoltoväleistä saa pidempiä.

Inva-wc -istuin
Korkeussäädettävä inva-wc soveltuu hyvin ikäihmisille sekä käyttäjille, joilla on liikkumisen kanssa ongelmia ja rajoitteita. Tämä menee pieneen tilaan säilytyksen ja kuljetuksen ajaksi.

Pikkula

Pikkula

Sanitoa

Sanitoa

Ekopikkula

Ekopikkula

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Pikkuvihreä
Varusteet
wc
asuminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20228_79425.jpg
Pikkuvihreä: Käymälä- ja jätevesiratkaisuja niin omakotitaloon kuin vapaa-ajanasuntoon
Pikkuvihreä perustettiin vuonna 1993. Perheyritys on erikoistunut ekologisiin käymälöihin, jäteveden puhdistukseen sekä kompostointiin. Pikkuvihreä valmistaa suuren osan tuotteistaan, mutta myös maahantuo valikoituja toisten valmistajien malleja sekä jälleenmyy monia laatumerkkejä.
20228_79270.jpg
Uudentyyppinen sisäkuivakäymälä ei haise
Jokaisella meistä on muistissaan käymäläkokemus pihapiirin perällä sijaitsevassa pimeähkössä ulkohuussissa, jossa lentelee kärpäslegioona ja mätänevä käymäläjäte haisee pistävästi nenään. Näissä ulkohuusseissa käymäläjäte on päästetty alinomaa vain isoon saaviin. "Haiseeko se?" onkin yleisin kysymys, jota Pikkuvihreän asiantuntijoille esitetään ensimmäisenä, kun asiakas tulee tutustumaan uudenlaisiin kuivakäymälöihin. Uudentyyppinen posliininen sisäkuivakäymälä ei haise, kuten vanhat perinteiset huussit tekevät.
20234_81368.jpg
Miten valitaan nykymääräysten mukainen käymälä ja harmaavesi­suodatin?
Aurinko lämmittää jo ihanasti jokaisen poskia ja tuleva mökkikausi odottaa ihan nurkan takana alkuaan. Yleisin ratkaisu mökeillä on edelleenkin, vuosikymmenten jälkeen, itse rakennettu kompostoiva käymälä. Takavuosikymmeninä hajuhaitat ja jätöksiin pesiytyneet kärpäset olivat suorastaan hellepäivän painajainen. Nykyään kaikki on toisin. Laki edellyttää, että kuivakäymälän jätökset kerätään tiiviille pohjalle, eikä käsittelemätöntä jätettä saa haudata maahan. Täten varmistetaan, etteivät mahdolliset taudinaiheuttajat ja erilaiset bakteerit kulkeudu vesistöihin. Käymäläjätteet tulee kompostoida, ja Pikkuvihreä tarjoaa mökkiläisille parhaat ratkaisut.
Akvatek viemärihuolto
Viemärin huolto: miksi viemäri tulee huoltaa?
Viemärin todellinen kunto saattaa tulla monelle yllätyksenä. Putkiston läpi kulkee paljon erilaista jätettä jo ihan vuositasolla. Vaikka ajattelisi, että hyvällä huuhtelulla ja säännöllisellä käytöllä viemärilinjasto pysyisi suhteellisen puhtaana, voi todellisuus olla kuitenkin jotain paljon karumpaa. Ikääntyvän viemäriputken sisään nimittäin kertyy tavaraa - rasvaa sekä muuta jätettä.
20101_20061.jpg
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
20213_68919.jpg
Lemmikit taloyhtiössä
Yhä useammassa perheessä on lemmikkieläin tai -eläimiä. Taloyhtiöissä tämä merkitsee lemmikillisten ja lemmikittömien asukkaiden rinnakkaiseloa, mikä edellyttää joskus molemminpuolista huomaavaisuutta. Lemmikkieläinten pidosta, säännöistä ja rajoista keskustellaan usein myös vuokranantajan ja vuokralaisen välillä vuokrasopimusta laadittaessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton