• Etusivu
  • LVI

Usein kysyttyjä asioita

Rakentajan toimitus
Julkaistu 26.03.2013
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Seuraavassa sähköyhtiön vaihtamiseen liittyviä kysykyksiä, jotka ovat askarruttaneet vaihtamista suunnittelevia.

Vaikuttaako sähkönsiirtoyhtiö siihen, voinko vaihtaa energiantoimittajaa?

Ei vaikuta. Sähköä voit ostaa vaikka toisella puolella maata toimivalta sähkönmyyjältä. Paikallinen verkkoyhtiö eli siirtoyhtiö pysyy samana. Sitä et voi vaihtaa. Vaihtaessasi energianmyyjää, paikallinen siirtoyhtiösi ilmoittaa sähkönkulutuksen uudelle energiayhtiölle. Myöskään etäluettavat mittarit eivät vaikuta asiaan.

Miten sähkön laatu muuttuu jatkossa, eli mihin otan yhteyttä jos sähköt katkeaa?

Vaikka uusi sopimuksesi olisi toisella puolella maata toimivalta sähkönmyyjältä, voit olla varma, että sillä ei ole vaikutusta sähkön laatuun. Paikallinen verkonhaltija vastaa edelleen siirretyn sähkön laadusta ja mahdollisista sähkönkatkoksista ilmoitetaan edelleen siis sinne.

Maksaako sähkön myyjän vaihto?

Sähkönmyyjän vaihto on maksutonta. Jos yhtiötä vaihtaa useammin kuin kerran vuodessa voi siirtoyhtiö veloittaa ylimääräisestä mittarin luvusta oman hinnastonsa mukaisen veloituksen. Yleensä sen hinta on noin 40 euroa.

Entä sähkön siirto, nouseeko se jos vaihdan vain energiamyyjääni?

Sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa. Se ostetaan aina oman alueen sähköverkkoyhtiöltä. Siirtomaksu pysyy samana riippumatta siitä, keneltä sähkönmyyjältä sähköenergian ostat. Sähköyhtiön vaihtaminen ei siis vaikuta sähkön siirtomaksuun.

Muuttuuko käyttämäni energian mittaustapa?

Sähköenergiasi mittauksesta huolehtii edelleen paikallinen sähköyhtiö eli verkonhaltija eikä kulutuksesi mittaustapa muutu siis miksikään.

Minulla on käytössäni nyt yleissähkö, voinko ostaa energiani aikasähkönä tai kausisähkönä?

Et voi. Energiamyynnin pääsääntönä on että se tapahtuu samalla tuoteformaatilla kuin siirtotuotekin on. Eli jos asiakkaalla on yleissähkö ja hän haluaisi vaihtaa aika- tai kausisähköön, on hänen silloin oltava yhteydessä paikalliseen verkkoyhtiöön ja tehtävä tuotteen vaihto kaksiaikaiseksi.

Minulla on käytössäni nyt aikasähkö, voinko ostaa energiani yleissähkönä tai kausisähkönä?

Aikasähköä käyttävänä et voi vaihtaa kausisähköksi sillä niiden mittaustapa on täysin eri. Sen sijaan jos sinulla on aikasähkö tai kausisähkö voit ostaa energian yleissähkönä, eli käytännössä silloin vain nuo molemmat ajat yö- sekä päiväaika hinnoitellaan samaksi.

Puhutaan määräaikaisesta sopimuksesta, mitä se käytännössä tarkoittaa?

Määräaikainen sopimus takaa sen että käyttämäsi energian hinta ei voi nousta (tai laskea) sopimusaikana muuten kuin yleisen arvonlisäveron muuttuessa. Tarjouksessa annetut hinnat pitävät sisällään vuoden 2014 alusta voimaan tullen 24 %:n arvonlisäveron. Sopimus sitoo myös asiakasta eli sopimusta ei voida katkaista ennen määräajan päättymistä muuten kuin asunnosta poismuuton vuoksi.

Olen muuttamassa uuteen asuntoon, mitä huomioitava?

Kun muutat uuteen asuntoon sinun tulee itse tehdä ajoissa paikallisen sähköyhtiön kanssa sähkön siirtosopimus uuteen asuntoon. Samalla voit irtisanoa vanhan asuntosi sähkösopimuksen muuttopäivästä eteenpäin. Eli näitä asioita ei uusi yhtiö voi tehdä puolestasi. Uusi energiamyyjä voi ainoastaan irtisanoa sopimuksen alaisen asunnon vanhan energiamyyjän sopimuksen.

Entä kun sopimuskausi katkeaa, voiko sähkön tulo katketa?

Ei voi, eli kun kyseinen sopimusaika päättyy, muuttuu määräaikainen sopimuksesi toistaiseksi voimassa olevaksi. Näin siis siinä tapauksessa mikäli et sitä ennen ole uutta määräaikaista sopimusta saman tai jonkun muun toimijan kanssa tehnyt. Kun sopimusaikasi päättymässä myös me kilpailutamme Sinulle valmiiksi uudet määräaikaiset energiatarjoukset ja infoamme niistä. Tuosta syystä kannattaakin pitää myös sähköpostin yhteystiedot ajan tasalla jotta info varmasti tulee perille.

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20075_5227.jpg
Koneellinen ilmanvaihto
Ilmanvaihto on asia, joka ei ole kaikille itsestään selvä asia. Monta kysymystä nousee mieleen itse kullekin. Miksi ilmaa pitää vaihtaa ja etenkin, miksi juuri koneellisesti? Ovatko erilaiset anturit välttämättömiä ja mihin niitä tarvitaan? Myös muutama käsite menee joskus sekaisin. Ilmanvaihto, ilmastointi ja tuuletus.
20135_35107.jpg
Helposti taivutettava Fastlock Uni - valokatteiden aatelia
Taivutettavalla valokatteella onnistuu kaaret tai suora rakenneFastlock Uni -valokate päästää päivänvalon sisään, mutta pitää veden visusti ulkona. Fastlock Unin uniikki muoto ja laadukas materiaali mahdollistavat kauniit ja tyylikkäät katokset, jotka suojaavat sateelta ja auringonpaahteelta.Helposti taivutettavasta Fastlock Unista voidaan rakentaa myös kaarevia muotoja, joka antaa katoksien suunnitteluun lähes rajattomasti uusia mahdollisuuksia. Käyttökohteita löytyy niin kotoa, mökiltä kuin liikerakentamisestakin, koska Fastlock soveltuu kaikkialle missä tarvitaan laadukasta suojaavaa katosta: esimerkiksi kuistille, terassille, auto- tai pyöräkatoksiin, pihavarastoon - vain mielikuvitus on rajana! Valokatetta valmistetaan useita eri pituuksia (3 m, 3,5 m, 4 m, 5 m ja 6 m) sekä tilauksesta mihin tahansa mittaan.
20211_68110.jpg
Löydä oma hirsinen suosikkitalosi - tutustu uutuusmalleihin
Hongan hirsisten omakotitalojen mallisto on laajentunut uuden vuoden alkajaisiksi. Uutuusmallit Honka Touko, Honka Riekko ja Honka Huomen tarjoavat ekologista, energiatehokasta ja terveellistä asumista suomalaisesta puusta valmistettujen jykevien hirsiseinien sisällä. Hirsikodin ainutlaatuinen tunnelma pääsee oikeuksiinsa niin modernissa kuin perinteisemmässäkin talossa.
20155_43381.jpg
Perustus on vaurioitunut – mitä tehdä?
Perustusten vaurioitumien johtuu suurimmaksi osaksi maaperään liittyvistä asioista. Maa on liian märkää ja kantavuus on kärsinyt, routaeristys on puutteellinen tai sitä ei ole – routa on päässyt liikuttelemaan kivijalkaa, lähiviemäri on rikkoutunut ja maaperään päässeet bakteerit lahottavat, pohjavesi on laskenut ja paalut altistuvat hapelle alkaen lahoamaan. Myös rakennukseen tulevat lisäosat saattavat aiheuttaa painumista.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Miksi sulake palaa usein?
Kysymys:Minulla on varaava sähkölämmitys yösähköllä. Varaajassa kolme vastusta, joissa jokaisessa on sähkötaulussa 20 ampeerin sulake (3 kpl). Loppuvuonna sulake paloi pari kertaa ja nyt kahtena yönä peräkkäin on yksi sulake palanut. Missä vika, kun sulake palaa?
20208_66172.jpg
Tyyliin sopivasta lattiakaivosta ei tarvitse tinkiä remonttikohteessakaan
Vieser Corner -kulmalattiakaivo sopii erityisen hyvin kompaktiin suihkutilaan, jossa lattiapinta halutaan pitää ehyenä ja kaivo sijoittaa siististi nurkkaan. Hakalan perheen alkuperäistä kunnioittaen remontoidussa kerrostalokodissa Vieser Corner viimeistelee seesteisen kauniin kylpyhuoneen tyylistä ja toimivuudesta tinkimättä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton