• Etusivu
  • LVI

Usein kysyttyjä asioita

Rakentajan toimitus
Julkaistu 26.03.2013
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Seuraavassa sähköyhtiön vaihtamiseen liittyviä kysykyksiä, jotka ovat askarruttaneet vaihtamista suunnittelevia.

Vaikuttaako sähkönsiirtoyhtiö siihen, voinko vaihtaa energiantoimittajaa?

Ei vaikuta. Sähköä voit ostaa vaikka toisella puolella maata toimivalta sähkönmyyjältä. Paikallinen verkkoyhtiö eli siirtoyhtiö pysyy samana. Sitä et voi vaihtaa. Vaihtaessasi energianmyyjää, paikallinen siirtoyhtiösi ilmoittaa sähkönkulutuksen uudelle energiayhtiölle. Myöskään etäluettavat mittarit eivät vaikuta asiaan.

Miten sähkön laatu muuttuu jatkossa, eli mihin otan yhteyttä jos sähköt katkeaa?

Vaikka uusi sopimuksesi olisi toisella puolella maata toimivalta sähkönmyyjältä, voit olla varma, että sillä ei ole vaikutusta sähkön laatuun. Paikallinen verkonhaltija vastaa edelleen siirretyn sähkön laadusta ja mahdollisista sähkönkatkoksista ilmoitetaan edelleen siis sinne.

Maksaako sähkön myyjän vaihto?

Sähkönmyyjän vaihto on maksutonta. Jos yhtiötä vaihtaa useammin kuin kerran vuodessa voi siirtoyhtiö veloittaa ylimääräisestä mittarin luvusta oman hinnastonsa mukaisen veloituksen. Yleensä sen hinta on noin 40 euroa.

Entä sähkön siirto, nouseeko se jos vaihdan vain energiamyyjääni?

Sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa. Se ostetaan aina oman alueen sähköverkkoyhtiöltä. Siirtomaksu pysyy samana riippumatta siitä, keneltä sähkönmyyjältä sähköenergian ostat. Sähköyhtiön vaihtaminen ei siis vaikuta sähkön siirtomaksuun.

Muuttuuko käyttämäni energian mittaustapa?

Sähköenergiasi mittauksesta huolehtii edelleen paikallinen sähköyhtiö eli verkonhaltija eikä kulutuksesi mittaustapa muutu siis miksikään.

Minulla on käytössäni nyt yleissähkö, voinko ostaa energiani aikasähkönä tai kausisähkönä?

Et voi. Energiamyynnin pääsääntönä on että se tapahtuu samalla tuoteformaatilla kuin siirtotuotekin on. Eli jos asiakkaalla on yleissähkö ja hän haluaisi vaihtaa aika- tai kausisähköön, on hänen silloin oltava yhteydessä paikalliseen verkkoyhtiöön ja tehtävä tuotteen vaihto kaksiaikaiseksi.

Minulla on käytössäni nyt aikasähkö, voinko ostaa energiani yleissähkönä tai kausisähkönä?

Aikasähköä käyttävänä et voi vaihtaa kausisähköksi sillä niiden mittaustapa on täysin eri. Sen sijaan jos sinulla on aikasähkö tai kausisähkö voit ostaa energian yleissähkönä, eli käytännössä silloin vain nuo molemmat ajat yö- sekä päiväaika hinnoitellaan samaksi.

Puhutaan määräaikaisesta sopimuksesta, mitä se käytännössä tarkoittaa?

Määräaikainen sopimus takaa sen että käyttämäsi energian hinta ei voi nousta (tai laskea) sopimusaikana muuten kuin yleisen arvonlisäveron muuttuessa. Tarjouksessa annetut hinnat pitävät sisällään vuoden 2014 alusta voimaan tullen 24 %:n arvonlisäveron. Sopimus sitoo myös asiakasta eli sopimusta ei voida katkaista ennen määräajan päättymistä muuten kuin asunnosta poismuuton vuoksi.

Olen muuttamassa uuteen asuntoon, mitä huomioitava?

Kun muutat uuteen asuntoon sinun tulee itse tehdä ajoissa paikallisen sähköyhtiön kanssa sähkön siirtosopimus uuteen asuntoon. Samalla voit irtisanoa vanhan asuntosi sähkösopimuksen muuttopäivästä eteenpäin. Eli näitä asioita ei uusi yhtiö voi tehdä puolestasi. Uusi energiamyyjä voi ainoastaan irtisanoa sopimuksen alaisen asunnon vanhan energiamyyjän sopimuksen.

Entä kun sopimuskausi katkeaa, voiko sähkön tulo katketa?

Ei voi, eli kun kyseinen sopimusaika päättyy, muuttuu määräaikainen sopimuksesi toistaiseksi voimassa olevaksi. Näin siis siinä tapauksessa mikäli et sitä ennen ole uutta määräaikaista sopimusta saman tai jonkun muun toimijan kanssa tehnyt. Kun sopimusaikasi päättymässä myös me kilpailutamme Sinulle valmiiksi uudet määräaikaiset energiatarjoukset ja infoamme niistä. Tuosta syystä kannattaakin pitää myös sähköpostin yhteystiedot ajan tasalla jotta info varmasti tulee perille.

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

ruosteinen kiinnike
Valitse aina korroosio-olosuhteisiin sopiva kiinnike
Korroosio on ympäristön vaikutuksesta tapahtuvaa metallin muuttumista ja hajoamista ja sillä on merkittävä vaikutus asennusten kestävyyteen. Korroosion näkyvä ilmenemismuoto on ruoste, mutta usein korroosiota ei pysty silmällä erottamaan. Korroosiota aiheuttavat erityisesti ilmasto-olosuhteet ja niiden muutokset sekä altistuminen korroosiota kiihdyttäville aineille, kuten merivesi, saasteet tai kemikaalit.
20239_83031.jpg
Oletko muistanut tehdä nämä huoltotoimenpiteet lämpöpumpullesi? Tutustu ohjeisiin tästä
Uusiutuvaa energiaa hyödyntävät lämpöpumput, kuten ilmalämpöpumppu, ovat suosittu lämmitystapa yhä useammassa kodissa. Ympäristöstä energiaa tehokkaasti talteen ottavat lämpöpumput toimivat huoletta, mutta muutamia huoltotoimenpiteitä on hyvä tehdä säännöllisesti, jotta laitteet toimivat suunnitellusti ja energiatehokkaasti koko käyttöiän. Osan huolloista voi tehdä helposti itse, mutta osassa on syytä turvautua huoltoliikkeen ammattilaiseen.
20125_30852.jpg
7. Soklex-perustusmuottien yleinen asennusohje
1. Rakennuksen pohjan kaivutöiden jälkeen sokkelilinjat täytetään vähintään 200 mm:n sorakerroksella. Sora tasataan perustamistasoon ja tiivistetään kerroksittain huolellisesti tärylevyllä. Tässä vaiheessa asennetaan routalevyjen alle jäävät salaoja- ja sadevesiputket. Routaeristelevyille on varattava riittävä tila pohjatöiden yhteydessä.
201110_28077.jpg
Hybridivaraajamallistosta
Hybridivaraaja vastaa tehostuneisiin energiatehokkuusvaatimuksiinUudet energiatehokkuusvaatimukset ja kuluttajien yhä tarkentuvat toiveet asettavat lisävaatimuksia myös lämminvesivaraajavalmistajille. Varaaja ei ole enää vain yksinkertainen säiliö lämpimän veden hetkelliseen säilömiseen. Sen toivotaan olevan optimaalinen niin kytkennöiltään kuin mitoiltaankin ja sen eristeen odotetaan omalta osaltaan vastaavan tiukentuneisiin vaatimuksiin. Myös varaajan lämmönvaihtimina toimivien kierukoiden on siirrettävä lämpöä riittävän tehokkaasti. Kokkolalainen Akvaterm – Suomen johtava varaaja- ja kylmäsäiliövalmistaja – on vastannut näihin vaatimuksiin kahdella uudella varaajamallistolla: AKVA SOLAR ja AKVA GEO. Mallistot on kehitetty erityisesti uusiutuvia energialähteitä käyttävien kuluttajien tarpeisiin. Niihin voidaan kuitenkin edelleen kytkeä myös perinteisempiä lämmönlähteitä.Lue lisää: Akvaterm hybridivaraaja
Sininen etuovi ja rakennus. syksyisiä koristeita oven edessä
Syksyn taikaa: Inspiraatiota syksyiseen sisustukseen
Syksy on saapunut, ja sen mukana tulevat upeat värit, viileät illat ja kodikas tunnelma. Tämä on täydellinen aika päivittää kodin sisustus ja tuoda sisälle ripaus syksyn taikaa.Syksyn inspiroima sisustus tuo kotiin lämpöä ja kodikkuutta, ja tekee viileistä illoista entistä mukavampia. Syksyn värit, kuten oranssi, punainen, keltainen ja ruskea, luovat kodikkaan ja kutsuvan tunnelman. Voit lisätä näitä värejä sisustukseen esimerkiksi tyynyjen, vilttien ja verhojen avulla.
20076_5523.jpg
Putkisto
Keskuspölynimurin runkoputkisto on polypropeeniputkea, joka kestää hyvin keskusyksikön synnyttämän alipaineen. Putkien ulkohalkaisija on 42 mm, muhvin kohdalta 47 mm.Imurasioille menevät putket pyritään sijoittamaan onttoihin väliseiniin. Putkisto imurasialta toiselle ja imurasialta keskusyksikölle suositellaan vedettäväksi yläkautta, välikatossa tai ullakolla. Putki voidaan sijoittaa myös valuun. Valuun asennettaessa liitokset tulee teipata ja putki kiinnittää siten, ettei se pääse valun aikana liikkumaan.Putket asennetaan siten, että mutkissa olevat nuolet osoittavat aina keskusyksikölle. Näin vältetään törmäyspinnat imuputkistossa. Putkistovastuksen minimoimiseksi käytetään mahdollisimman vähän mutkia. Mutkissa on hyvä käyttää 45 asteen mutkaa aina kun se on mahdollista. Myös 90 asteen mutka tehdään kahdella 45 asteen mutkalla tai loivalla 90 asteen mutkalla.Äänenvaimennin liitetään poistoputkistoon mihin kohtaan hyvänsä. Poistoputki johdetaan ulos katolle, seinästä suoraan ulos tai alapohjan (rossipohjan) alle. Poistoputken pään edessä on oltava vapaata tilaa vähintään 20 cm.Puzer-putkiston osat sopivat tiiviisti toisiinsa ilman työkaluja tai liimaa. Muhviliitoksissa putken osat painetaan toisiinsa kiinni. On tärkeää, että liitokset painetaan pohjaan asti ja että lukitustiiviste on paikoillaan muhvissa. Keskusimurin ohjausvirtapiiri on 24 V:n tasavirtapiiri. Se ei ole vaaraksi ihmisille. Virtajohto voidaan vetää joko vapaana tai "putkittaa" samalla tavoin kuin sähköjohdot.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton