Ulkoverhous puusta
Ulkoverhouksen tekeminen on eräs niistä töistä, joissa omatoiminen rakentaja voi omalla työllään säästää. Eräs suosituimmista pientalorakentamisen muodoista nykyään on ns. sateelta suojaan pystytys. Tällöin runko ja vesikatto nousevat nopeasti ammattilaisten voimin täysipäiväisenä työnä. ja tästä on rakentajan hyvä jatkaa haluamaansa tahtiin. Muun muassa ulkoverhouksen voi asentaa itse.
Ulkoverhouslaudan valinta
Ulkoverhouslautoina suositellaan käytettävän kuusta, koska se sulkeutuneen solurakenteensa ansiosta imee itseensä vähemmän kosteutta kuin mänty ja sen kosteuseläminen on vähäisempää. Käytettävän puutavaran kosteuden tulee olla alle 20 %, mikä saavutetaankin helposti nykyaikaisella keinokuivauksella. Sateelta suojassa oleva puu asettuu tasapainokosteuteen ulkoilman kanssa erittäin hitaasti. Toisin sanoen pari päivää pihalla ei juuri vaikuta, vaikka ilman kosteus olisikin korkea.
Verhouslautojen paksuudet vaihtelevat välillä 23…28 mm. Suositeltava paksuus on 28 mm. Paksumpi verhouslauta kestää paremmin säiden vaihteluja, mutta on luonnollisesti myös hintavampaa. Alle 23 mm:n vahvuista lautaa ei ole suositeltavaa käyttää kuin toisarvoisissa kohteissa. Paras vaihtoehto on käyttää teollisesti pohjamaalattua ulkoverhouslautaa, jolloin verhouslautojen pinta on suojassa sateelta ja UV-säteilyltä alusta asti. Laudat voi luonnollisesti käsitellä itsekin. Pohjamaalaus kannattaa tehdä huolellisesti jo ennen asennusta ja on suositeltavaa käyttää myös oksalakkaa.
Vaaka- vai pystyverhous
Ulkoverhous voidaan toteuttaa monella eri tavalla tai eri tapojen yhdistelminä. Vaaka- ja pystyverhouksien ja erilaisten verhoustapojen avulla julkisivua voidaan elävöittää, mutta samalla korostuu huolellisen työn ja oikeiden detaljien merkitys. Tuuletukseen tulisi myös kiinnittää erityishuomiota.
Aluksi on valittava halutaanko pystyyn vai vaakaan asennettava verhoustyyppi, mikä vaikuttaa valittavaan ulkoverhouslautaan.
Vaakaverhoukseen soveltuvia pontattuja verhouslautatyyppejä ovat UYL, UTK, UTV ja UYV.
Pystyverhoukseen soveltuvat UTV, UTS ja UYS. Pystyverhoukseen käytetään myös erityyppisiä loma- ja peiterimalaudoituksia. Näiden vakiotyyppien lisäksi verhouslaudoissa on useita harvinaisempia vaihtoehtoja ja vanhan korjaaja voi tarvittaessa teettää haluamaansa verhouslautaa, kunhan kunnon mallikappale toimitetaan "höylärille". Näitä vaihtoehtoja voit tiedustella Asiantuntevalta puutavarakauppiaalta.
Vaakaverhouksissa voidaan käyttää myös hieman harvinaisempaa, ns. avosaumalaudoitusta, jossa ulkoverhouslaudat ovat irti toisistaan. Poikkileikkauksen muoto on vinoneliö.
Maalattavaan ulkoverhoukseen suositellaan käytettäväksi hienosahapintaista lautaa. Näyttävä ulkoverhous muodostuu myös erilaisten verhoustyyppien yhdistelemisestä tai vaikkapa laudan ja poltetun tiilen yhdistelmästä. On huomioitavaa, että vaaka- ja pystyverhous edellyttävät erilaisten "koolausten" käyttöä. Verhouksen muuttuessa täytyy huolehtia tuuletuksen toimivuudesta. Verhoustyyppien vaihtuessa käytetään tarvittaessa "tippalistaa" tai "tippapeltiä".
Tuuletus kuntoon
Verhouslautojen taakse jätetään reilu tuuletusrako, joka on alhaalta ylös auki. Tuuletusraon paksuuden tulisi olla vähintään 22 mm. Ulkoverhouksen alareuna tulisi muotoilla tippanokaksi. Alareunan tulee olla vähintään 30 cm maanpinnan yläpuolella, huomioiden myös mahdolliset kukkapenkit, jotka on sijoitettu tai tullaan sijoittamaan sokkelin viereen. Ulkoverhouksen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää ohjata vesi pois julkisivulta esim. ikkunaliittymien kohdalla. Muista myös, että räystäs suojaa tehokkaasti verhouslautoja sateelta.
Tuuletusraon toteuttaminen vaakaverhouksessa
Vaakaverhouslauta on periaatteessa tuuletuksen kannalta helpompi vaihtoehto.
Verhouslautojen alle asennetaan vahvuudeltaan sopivat koolaukset pystyyn, vaakaverhouksen kiinnittämistä varten. Tällöin ilma pääsee kiertämään verhouksen alapäästä ylös räystään alle.
Vesikatteen alapinnan ja verhouksen yläreunan väliin jätetään vähintään 20 mm korkea yhtenäinen tuuletusrako, joka mahdollistaa ilmankierron sekä verhouksen taustan tuuletusraossa.
Jos räystään alapuoli laudoitetaan, jätetään lautojen väliin n. 10 mm raot, jotta tuuletus toimii.
Tuuletusraon toteuttaminen pystyverhouksessa
Tuuletuksen toteutus pystyverhouksessa on periaatteessa vaakaverhouksen kaltainen. Erona on lähinnä se, että pystyverhouksen kiinnittäminen edellyttää vaakaan asennettavia koolauksia ja näiden taakse on edelleen asennettava korokerimat pystyyn, jotta ilman kulku alhaalta ylöspäin onnistuu.
Mikäli ulkoverhouksessa käytetään sekaisin sekä pysty että vaakaverhousta on tuuletuksen toimimiseen kiinnitettävä erityistä huomiota mm. verhoustavan vaihtumiskohdissa.
Ulkoverhouslautojen asennus
Ulkoverhouslautojen työstämiseen soveltuvat tavalliset käsityökalut, mutta esimerkiksi katkaisusirkkeli ja paineilmanaulain jouduttavat työtä. Ulkoverhouslautojen kiinnittäminen tapahtuu kuumasinkityilla lanka- tai kierrenauloilla. Laudat kiinnitetään niin, että naulan etäisyys reunasta on vähintään 20 mm. Puun päähän tulisi etäisyyttä jäädä vähintään 70 mm.
Vaakaverhouksen tekeminen aloitetaan tavallisesti alimmasta tai toiseksi alimmasta lautakerrasta, joka asennetaan tarkasti vaakasuoraan. Aloituskohtana voi olla myös ikkunan reuna. Pystyverhouksessa aloitus voi tapahtua esimerkiksi keskeltä seinää, josta edetään molempiin suuntiin. Ikkunan tai oven pielet voivat olla myös järkeviä aloituskohtia. Työjärjestys kannattaa suunnitella etukäteen. Ensimmäisen laudan on oltava tarkasti pystysuorassa. Suoruutta on syytä tarkkailla työn edetessä.
Mikäli käytetään lomalaudoitusta, alle jäävän kerroksen laudat asennetaan niin, että niiden reunat pyrkivät kuivuessa seinästä poispäin eli sydänpuu sisäänpäin ja lomalaudoituksen päällimmäinen kerros taas niin, että laudan reunat pyrkivät kaareutumaan seinää päin, eli sydänpuu ulospäin.
Ulkoverhouksen yksityiskohdat
Ulkoverhouksen alareuna jätetään muutama sentti sokkelin yläpintaa alemmaksi. Pystyverhouslautojen alapäihin tehdään tippanokka. Myös vaakaverhouksissa voidaan alimman laudan alareunan työstää tippanokan muotoon. Maalattaessa on muistettava käsitellä tippanokka erityisen huolellisesti.
Nurkkalautojen avulla viimeistellään nurkat helposti hyvän näköisiksi, etenkin vaakaverhouksissa, mutta samalla ne myös korostavat rakennuksen kulmia. Korostuksen parantamiseksi nurkkalaudat maalataan tavallisesti muusta verhouksesta poikkeavaan väriin.
Pystyverhoukset voidaan varsin helposti toteuttaa ilman varsinaisia nurkkalautoja,.Kuitenkin myös pystyverhouksien yhteydessä voidaan käyttää ja usein käytetäänkin nurkkalautoja korostamaan rakennuksen kulmia.
Ikkunan liittyminen ulkoverhoukseen on samantyyppinen kohta kuin nurkatkin. Rakennuksen yleisilmeestä ja verhouslautojen tyypistä ja suunnasta riippuen kyseinen liittymä voidaan tehdä erilevyisiä vuorilautoja käyttäen tai mahdollisesti asentamalla vain vesipelti ikkunan alareunaan. Ikkunoiden vuorilaudat voivat olla hyvinkin koristeellisia, jolloin ne antavat talolle ilmettä. Usein vuorilaudat tehdään yhtenäisen näköisiksi nurkkalautojen kanssa, esimerkiksi maalaamalla ne samanvärisiksi.
Pintakäsittely suojaa ulkoverhousta
Maalaa ulkoverhous mahdollisimman pian asennuksen jälkeen. Ponttiin menevät verhouslaudat kannattaa maalata kertaalleen jo ennen asennusta tai käyttää valmiiksi pohjamaalattuja lautoja. Lomalaudoituksessa alempi lautakerta kannattaa myös maalata kertaalleen, ennen päällimmäisen lautakerran tai rimojen asennusta, jotta mahdollinen kuivumisesta johtuva kutistuminen ei toisi näkyviin käsittelemätöntä kohtaa. Pintakäsittelyn tarkoitus on suojata puuta auringon UV-säteilyltä ja kosteusrasituksilta. Ulkoverhous kaipaa myös ajoittain huoltomaalausta. Huoltomaalaus tulisi suorittaa hyvissä ajoin, jotta vältytään suuremmalta remontilta. Hyvin toteutettuna ja hoidettuna puuverhous on pitkäikäinen vaihtoehto suomalaiseen pientaloon.