• Etusivu
  • LVI

Tutustu Martin kokemukseen miten ilma-vesilämpöpumppu toimii kodin ainoana lämmitysjärjestelmänä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vaillant A/S
Julkaistu 26.04.2021Päivitetty 02.10.2023
20214_70287.jpg

Tehokkaat ja innovatiiviset lämmitysratkaisut, jotka vähentävät hiilidioksidipäästöjä, ovat välttämättömiä ilmaston hyvinvoinnin kannalta. Tämä koskee myös yksityisiä kotitalouksia. Uuden ilmavesilämpöpumpun asentaminen Tamperelaisen Martin puurakenteiseen 170 m2 omakotitaloon on esimerkkinä teknologisesta kehityksestä miten lämpöpumppu toimii myös ainoana kodin lämmitysjärjestelmänä.

Ilma-vesilämpöpumpun hankkimisesta seuraa lukuisia hyötyjä. Aiemmin lämpöpumpuilla on ollut sellainen maine, etteivät ne ole tarpeeksi tehokkaita tuottamaan riittävästi energiaa vaadittavaan tarpeeseen – varsinkaan kylmien talvikuukausien aikana.

Viimeaikainen teknologinen kehitys on kuitenkin tehnyt lämpöpumpusta uskomattoman tehokkaan lämmitysratkaisun, joka on täysin kilpailukykyinen esimerkiksi öljylämmityksen kaltaisen ympäristöä kuormittavan lämmitysjärjestelmän rinnalla. Nykyaikainen lämpöpumppu onkin sekä ympäristöystävällinen että energiatehokas lämmitysvaihtoehto.

Mutta tuleeko siirtyminen ympäristöystävälliseen lämpöpumppuun kalliimmaksi pitkällä aikavälillä? Vastaus on ei, sillä uusiutuvaa energiaa ja siihen liittyvää energiatehokkuutta hyödyntämällä voivat kuluttajat myös saada aikaan huomattavia säästöjä monin eri tavoin.

Hyvästit vanhalle öljykattilalle

Tamperelainen Martti Toivainen on tyytyväinen uuden orgaanisella kylmäaineella varustetun ilma-vesilämpöpumpun hankintaan.

Elokuussa 2020 Martin vuonna 1970 rakennettuun 170 m2 puurakenteiseen taloon asennettiin aroTHERM plus -ilma-vesilämpöpumppu. Talon alkuperäinen lämmitysmuoto oli ilmastoa kuormittava öljylämmitys, jonka rinnalle oli otettu vanhan mallinen ilma-vesilämpöpumppu. Se ei kuitenkaan riittänyt tuottamaan tarvittavasti energiaa kovimpien pakkasten aikana, joten Martin oli pakko lämmittää kotiaan edelleen myös öljyllä.

Tamperelainen Martti Toivainen on tyytyväinen uudella teknologialla varustetun ilma-vesilämpöpumpun hankintaan.
Tamperelainen Martti Toivainen on tyytyväinen uudella teknologialla varustetun ilma-vesilämpöpumpun hankintaan.

– Vaillantin ilma-vesilämpöpumppuun päädyin, kun putkiliike saneerasi kotiini uudet vesikiertoiset patterit toissa vuonna, Martti kertoo.

Vaillant oli hänelle entuudestaan tuntematon, mutta puolen vuoden käyttökokemuksen perusteella hän on valintaansa tyytyväinen.

Katso videolta, mitä Martti kertoo kokemuksistaan uudesta ilma-vesilämpöpumpusta

Talvi ei tuota ongelmia

– Alkuun epäröin, riittääkö pelkkä ilma-vesilämpöpumppu, ja pohdin öljykattilan jättämistä rinnakaislämmönlähteeksi, selvittää Martti.

Valtion lanseeraama 4000 euron energiatuki öljylämmityksestä luopumiseen sinetöi lopulta päätöksen, ja öljykattila korvattiin Vaillantin aroTHERM plus -ilma-vesilämpöpumpulla.

– Ilma-vesilämpöpumpun varassa ollaan oltu nyt tämän talven kovat pakkaset ja oikein hyvin on toiminut, Martti hymähtää tyytyväisenä.

Martin kokemus todistaa, että nykyaikaiset lämpöpumput pystyvät vihdoinkin haastamaan ilmastolle haitallisen öljylämmityksen ja tuottamaan riittävästi lämpöä kotitalouksien tarpeisiin. Yksityisten kotitalouksien rooli on erittäin tärkeä taistelussa hiilidioksidipäästöjä vastaan. Kuten Martin tapauksessa, lämpöpumppuun vaihtamisella laskevat myös lämmityskustannukset.

Vaillant aroTHERM plus ulkoyksikkö
Vaillant aroTHERM plus ulkoyksikkö

Kun energia hyödynnetään kokonaan, lämmityslasku pienenee automaattisesti. Toisin sanoen aroTHERM plus -ilma-vesilämpöpumpulla voidaan tulevaisuudessa säästää lämmityskustannuksissa ja vähentää hiilidioksidipäästöjä.

Helppokäyttöinen ja erittäin hiljainen

Uusi lämmitysjärjestelmä on Martin mielestä erittäin helppokäyttöinen. Lisävarusteena tulevalla etäohjauksella huoneiden ja käyttöveden lämpötilaa on mahdollista säätää, oli itse sitten missä tahansa.

– Erittäin kätevä, ei ole tarvinnut pannuhuoneessa ravata, Martti toteaa.

Lämpöpumppuja on perinteisesti pidetty meluisina, minkä myös Martti oli todennut edellisen lämpöpumppunsa kanssa ja päättänyt siksi, että tällä kertaa lämpöpumppua ei asenneta aivan makuuhuoneiden läheisyyteen.

Pannuhuone on tullut vähemmän tutuksi uuden ilmavesilämpöpumpun myötä Martin taloudessa
Pannuhuone on tullut vähemmän tutuksi uuden ilmavesilämpöpumpun myötä Martin taloudessa
Vaillantin lämpöpumpun oltua kuukausia käytössä, Martti on huomannut, että ulkoyksikön olisi voinut asentaa myös vanhalle paikalle. Lämpöpumpun hiljaisuus tarkoittaa myös sitä, että sen voi sijoittaa esimerkiksi tontin rajalle naapureiden häiriintymättä.

aroTHERM plus ilmavesilämpöpumppu on myös todella hiljainen desibelien ollessa
metrinkin etäisyydellä vain 38 dB.

Kylmäaineen muutoksen vaikutus hiilidioksidipäästöihin aroTHERM plus ilmavesilämpöpumpussa
Kylmäaineen muutoksen vaikutus hiilidioksidipäästöihin aroTHERM plus ilmavesilämpöpumpussa
aroTHERM plus ilmavesilämpöpumppu on todella hiljainen metrinkin etäisyydellä desibelien ollessa vain 38 dB (A) (=lintujen laulu, hiljainen kirjasto)
aroTHERM plus ilmavesilämpöpumppu on todella hiljainen metrinkin etäisyydellä desibelien ollessa vain 38 dB (A) (=lintujen laulu, hiljainen kirjasto)
Info

Info

Uskomattoman tehokas lämpöpumppuVaillant aroTHERM plus

Tehokkuutta voidaan mitata lämpökertoimella eli COP-arvolla (Coefficient of Performance), joka kertoo tuotetun lämmön ja käytetyn energian välisen suhteen. Kuten sanottu, aiemmin lämpöpumppuja on kritisoitu siitä, etteivät ne ole riittävän tehokkaita.

Vaillantin aroTHERM plus -ilma-vesilämpöpumpun COP-luku on kuitenkin jopa 5,4 (A7/W35), jolla se sijoittuu lämpöpumppujen parhaimmistoon ja kykenee tuottamaan jopa 75 Celsius-asteen virtauslämpötilan. Näin korkea COP-arvo takaa erinomaisen energiatehokkuuden, lämpimän veden käyttömukavuuden sekä uusiutuvan energian täysimääräisen hyödyntämisen.

Info

Info

Orgaanisen kylmäaineen käyttöVaillant aroTHERM plus

aroTHERM plus -ilma-vesilämpöpumppu on tulosta saksalaisen Vaillantin usean vuoden työstä tehokkaan ympäristöystävällisen lämpöpumpun kehittämiseksi. aroTHERM plus erottuu edukseen monella eri osa-alueella, ja sen voidaankin sanoa aiheuttaneen pienen vallankumouksen lämpöpumppumarkkinoilla.

Vaillantin ilma-vesilämpöpumpun vallankumouksellisuus johtuu osittain siitä, että siinä käytetään orgaanista R290-kylmäainetta, mikä vähentää hiilijalanjälkeä merkittävästi. Ilmastolle aiheutuvat haittavaikutukset pienenevät yleisesti käytettyyn R410a-kylmäaineeseen verrattuna 700-kertaisesti, sillä yksi kilogramma R290-kylmäainetta vapauttaa hiilidioksidia vain kolme kilogrammaa R410a-kylmäaineen vapauttaman 2088 kilogramman sijaan.

Sen vuoksi aroTHERM plus ilma-vesilämpöpumpun GWP (Global Warming Potential, ilmaston lämmityspotentiaali) on erittäin alhainen, vain 3 GWP, mikä on suuri edistysaskel.

Vallankumouksellisuus ei kuitenkaan rajoitu vain hiilijalanjäljen pienenemiseen. Lämpöpumppu, jossa käytetään uudenlaista kylmäainetta, on myös erittäin tehokas.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vaillant A/S
LVI
ilmavesilämpöpumppu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20213_69418.jpg
Miten saada paras mahdollinen hyöty lämmitys­saneerauksesta?
Lämmityssaneerauksen ollessa edessä, on kaikkein tärkeintä valita oikea seuraaja vanhalle lämmitysjärjestelmälle. Lämpöpumppu ei ainoastaan säästä rahaa lämmityskuluissa, mutta myös aiheuttaa huomattavasti vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin öljylämmitysjärjestelmät. Mitä nykyajan vaatimukset ja tämän päivän olosuhteet vaativat lämpöpumpuilta?
20211_68248.jpg
Miten valita oikein markkinoilla olevista lukuisista lämpöpumpuista?
Oikean lämmitysjärjestelmän valinta on tärkeä päätös, jolla on pitkäaikaiset taloudelliset ja asumismukavuuteen liittyvät vaikutukset. Teknologia ja kehitystyö menevät jatkuvasti eteenpäin, ja markkinoilla olevien erilaisten tuotteiden lukumäärä on korkea. Tämä tarkoittaa, että tavalliselta kuluttajalta vaaditaan huomattava panostus taustatyön tekemiseen ja oman asiantuntemuksen kartuttamiseen, jotta voi olla varma, että valitsee oikean tuotteen.
20212_68464.jpg
Sään vaihdellessa säädä kotisi lämpötilaa suoraan mobiililaitteestasi
Olosuhteet voivat vaihdella ulkona, mutta kotona olosuhteiden halutaan olla vakaat. Hyödynnä siis käyttäjäystävällisen mobiilisovelluksen ohjausta kotisi lämmityksessä ja lämpötilan hallinnassa suoraan mobiililaitteestasi sijainnistasi riippumatta. Etäohjaus mahdollistaa optimaalisen sisäilman lämpötilan jatkuvasti olosuhteista riippumatta.
20179_50192.jpg
Ilmavesilämpöpumpulla koko vuoden lämpöä
Uutta omaa kotia rakentavista melkein kaikki tietävät maalämmön tehokkuuden – ja suurin osa myös valitsee sen. Myös korjausrakentajat arvostavat maalämmön energiasäästöä ja helppohoitoisuutta.Aina maalämpö ei kuitenkaan ole realistinen valinta, mutta onneksi löytyy vaihtoehtoja, erinomaisiakin.Lämmittäminen ilmasta kerätyllä energialla on monelle tuttu ilmalämpöpumpuista. Samaa periaatetta käytetään ilmavesilämmityksessä, jossa ilmasta kerätty lämpö jaetaan lattia- tai patterilämmityksellä talon tiloihin ja lisäksi saadaan kodin lämmin vesi. Parhaista laitteista on useiden vuosien positiiviset kokemukset, vaikka maalämmön tehokkuuteen ei ole päästykään.
20211_68395.jpg
Kuinka paljon maalämpö säästää enemmän kuin ilma-vesilämpö? Katso video!
Lämmitysjärjestelmän valinta voi tuntua vaikealta on sitten kyseessä uudis- tai saneerauskohde. Jokainen haluaa tehdä oikean valinnan, jotta lämmityksessä voisi säästää rahaa ja välttyä ikäviltä yllätyksiltä. Laadukkaalla lämpöpumpulla talo lämmitetään edullisesti, ekologisesti ja huolettomasti. Talon koolla, sijainnilla tai iällä ei ole merkitystä, sillä jokaiseen taloon löytyy sopivin ja tehokkain lämpöpumppuratkaisu.
20194_57243.jpg
Ota uusiutuvaa energiaa käyttöön - Aloita säästäminen nyt!
Ympäristö on valtava energianlähde. Jopa silloin, kun lämpötila ulkona on alhainen, on maassa ja ilmassa riittävästi lämpöä käytettäväksi lämmitykseen. Lämpöpumput käyttävät tätä energian lähdettä käyttöveden lämmitykseen ja keskuslämmitykseen.Ota uusiutuvaa energiaa käyttöön - Aloita säästäminen nyt!Lämpöpumput toimivat niin tehokkaasti, että sinulla on miellyttävä lämpö 365 päivää vuodessa. Kun niillä on pääsy maassa ja ilmassa olevaan lämpöön, tuottavat ne suuren osan koko lämpöenergiasta sieltä - uudistuvasti ja ilmaiseksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton