• Etusivu
  • LVI

Kymmenen yleisintä kysymystä lämpöpumpuista

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vaillant A/S
Julkaistu 03.05.2023Päivitetty 30.05.2023
20235_81925.jpg

Lämpöpumppuihin liittyy paljon kysymyksiä, koska tuotteita on monta ja lämpöpumput yleistyvät valtavasti. Löytyy esimerkiksi ilma-vesilämpöpumppuja, ilmalämpöpumppuja ja maalämpöpumppuja. Mutta mikä on paras lämpöpumppu? Entä kuinka paljon lämpöpumpun asennus maksaa? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaa Christian Petersen, lämpöpumppujen tuotepäällikkö Vaillantin pohjoismaiden yksiköstä.

1. Lämpöpumppu ja hinta: Kuinka paljon on lämpöpumpun kokonaiskustannukset?

Lämpöpumpun valinta määräytyy kotitalouden lämmön ja lämpimän veden tarpeen mukaan ja riippuu myös siitä, missä päin maata asut ja minkälainen lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmä kodissasi on tällä hetkellä. Hinta vaihtelee siis kohteen mukaan. Kokonaiskustannukset koostuvat itse lämpöpumpusta ja sen asennustöistä.

2. Lämpöpumppu ja säästö: Kuinka paljon lämpöpumpulla voi säästää?

Kasvava määrä suomalaisia vaihtaa öljylämmityksen tai suoran sähkölämmityksen lämpöpumppuun, joka säästää sekä rahaa että ympäristöä. Kun ottaa huomioon tämänhetkisen sähköhinnan nousun, on lämpöpumppu ehdottomasti edullisin lämmitysmuoto.

Lämpöpumpusta riippuen voit säästää jopa 50–75 prosenttia sähkölaskustasi, jos vaihdat pois öljy- tai sähkölämmityksestä. Lisäksi investointi maksaa itsensä takaisin reilussa viidessä vuodessa. On myös syytä muistaa, että lämpöpumppu on investointi kiinteistöösi. Saat käyttämäsi rahat takaisin myyntivoittona, jos myyt kotisi.

3. Mikä on tavallisin lämpöpumppu? Maalämpö-, ilmalämpö- vai ilma-vesilämpöpumppu?

Maalämpö ja ilma-vesilämpöpumppu ovat melkein yhtä suosittuja suomessa. 12 prosenttia kotitalouksista lämmitetään pääasiassa ilma-vesilämpöpumpulla, kun taas 9 prosentilla kotitalouksista on maalämpö. Määrällisesti myymme eniten ilmalämpöpumppuja, mutta nämä täydentävät muita lämmitysmuotoja, kuten sähkö-, puu- tai pellettilämmitystä. Näitä pumppuja käytetään myös kesämökkien lämmittämiseen ja viilentämiseen.

4. Lämpöpumppu ja tehokkuus: Mikä on lämpöpumppujen tehokkuus ja miten sitä mitataan?

Lämpöpumput kattavat jopa 100 prosenttia kotitalouksien lämmitystarpeesta, joten myös kansantalouden kannalta lämpöpumput ovat paras vaihtoehto. Tämä on ainoa lämmitysmuoto, joka moninkertaistaa energiatehokkuuden, siksi maksat ainoastaan viidesosan omakotitalosi lämmityksestä.

Info

Info

Mitä tarkoittavat SCOP / COP -arvot lämpöpumppujen tehokkuudessaa?

COP (Coefficient Of Performance) = Lämpökerroin eli laitteen hyötysuhde
SCOP
(Seasonal Coefficient of Performance) = Vuosilämpökerroin eli laitteen koko lämmityskauden hyötysuhde markkina-alueella

SCOP/COP -arvot kertovat paljonko lämpöpumppu tuottaa lämmitysenergiaa suhteessa laitteen kuluttamaan energiaan eli kuinka monta kilowattia lämpöenergiaa lämpöpumppu tuottaa yhtä kilowattia sähköä kohden.

5. Lämpöpumppu ja huolto: Lämpöpumppu asennettu, mutta miten sitä huolletaan?

Jotta lämpöpumppu saavuttaa optimaalisen tehokkuuden, tulee valtuutetun asentajan suorittaa asennustyöt. Tämän jälkeen pumppu huolletaan joka toinen vuosi. Lämpöpumppua voi todella hienosäätää, mikä on myös merkittävä ero fossiilisiin lämmitysmuotoihin verrattuna.

6. Lämpöpumppu ja tuki: Kuinka paljon tällä hetkellä saa tukea lämpöpumpun asentamiseen?

Kyllä, Suomessa saat 60 prosenttia kotitalousvähennystä työnosuudesta, kun asennutat lämpöpumpun. Ne kotitaloudet, jotka korvaavat vanhan öljylämmitysjärjestelmän fossiilittomalla lämmitysmuodolla voivat hakea erillisen tuen ELY-keskukselta. Molempia tukia ei voi saada. Kotitalousvähennys ei koske uudiskohteita.

7. Lämpöpumppu ja ympäristöystävällisyys: Mitä tarkoittaa käytännössä ympäristöystävällinen lämpöpumppu?

Lämpöpumppu tuottaa keskimäärin viisinkertaisen määrän lämpöä siihen nähden, kuinka paljon sähköä järjestelmä käyttää. Näin ollen lämpöpumppu on yksi ympäristöystävällisimmistä vaihtoehdoista. Vain 20 prosenttia sähkönkulutuksestasi tulee sähköverkosta. Sähkökustannuksia voi vähentää entisestään asentamalla katolle aurinkopaneeleja.

8. Lämpöpumppu ja asennus: Miten lämpöpumppu asennetaan?

Vanhan lämmitysjärjestelmän vaihtaminen lämpöpumppuun sujuu helposti. Kuinka paljon aikaa asennukseen kuluu, riippuu täysin siitä, minkälaisen pumpun päädyt hankkimaan. ilmalämpöpumpun asennus kestää nelisen tuntia, kun taas maalämpöpumpun asennustöihin menee jopa 2–4 päivää, sillä asennus edellyttää kallioperän poraustöitä.

9. Lämpöpumppu ja ääni: Pitääkö lämpöpumppu meteliä?

Ei aiheudu. AroTHERM Plus ja Split ovat meidän hiljaisimmat tuotteemme, eivätkä ne häiritse sinua tai naapureitasi. 3–4 metrin etäisyydeltä et kuule inahdustakaan. Sitä paitsi äänitasoa voi hienosäätää asennuksen ja huollon yhteydessä.

10. Lämpöpumppu ja hankinta: Haluan lämpöpumpun, mutta miten etenen?

Tutustu mielellään eri pumppuihimme täällä ja kotisivuillamme. Perehdyttyäsi aiheeseen jonkin verran, voit ottaa yhteyttä valtuutettuun Vaillant-asentajaan. Kaikki kiinnostuneet ovat toki myös tervetulleita olemaan suoraan yhteydessä meihin.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vaillant A/S
LVI
ilmavesilämpöpumppu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20213_69418.jpg
Miten saada paras mahdollinen hyöty lämmitys­saneerauksesta?
Lämmityssaneerauksen ollessa edessä, on kaikkein tärkeintä valita oikea seuraaja vanhalle lämmitysjärjestelmälle. Lämpöpumppu ei ainoastaan säästä rahaa lämmityskuluissa, mutta myös aiheuttaa huomattavasti vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin öljylämmitysjärjestelmät. Mitä nykyajan vaatimukset ja tämän päivän olosuhteet vaativat lämpöpumpuilta?
20211_68248.jpg
Miten valita oikein markkinoilla olevista lukuisista lämpöpumpuista?
Oikean lämmitysjärjestelmän valinta on tärkeä päätös, jolla on pitkäaikaiset taloudelliset ja asumismukavuuteen liittyvät vaikutukset. Teknologia ja kehitystyö menevät jatkuvasti eteenpäin, ja markkinoilla olevien erilaisten tuotteiden lukumäärä on korkea. Tämä tarkoittaa, että tavalliselta kuluttajalta vaaditaan huomattava panostus taustatyön tekemiseen ja oman asiantuntemuksen kartuttamiseen, jotta voi olla varma, että valitsee oikean tuotteen.
20212_68464.jpg
Sään vaihdellessa säädä kotisi lämpötilaa suoraan mobiililaitteestasi
Olosuhteet voivat vaihdella ulkona, mutta kotona olosuhteiden halutaan olla vakaat. Hyödynnä siis käyttäjäystävällisen mobiilisovelluksen ohjausta kotisi lämmityksessä ja lämpötilan hallinnassa suoraan mobiililaitteestasi sijainnistasi riippumatta. Etäohjaus mahdollistaa optimaalisen sisäilman lämpötilan jatkuvasti olosuhteista riippumatta.
20179_50192.jpg
Ilmavesilämpöpumpulla koko vuoden lämpöä
Uutta omaa kotia rakentavista melkein kaikki tietävät maalämmön tehokkuuden – ja suurin osa myös valitsee sen. Myös korjausrakentajat arvostavat maalämmön energiasäästöä ja helppohoitoisuutta.Aina maalämpö ei kuitenkaan ole realistinen valinta, mutta onneksi löytyy vaihtoehtoja, erinomaisiakin.Lämmittäminen ilmasta kerätyllä energialla on monelle tuttu ilmalämpöpumpuista. Samaa periaatetta käytetään ilmavesilämmityksessä, jossa ilmasta kerätty lämpö jaetaan lattia- tai patterilämmityksellä talon tiloihin ja lisäksi saadaan kodin lämmin vesi. Parhaista laitteista on useiden vuosien positiiviset kokemukset, vaikka maalämmön tehokkuuteen ei ole päästykään.
20211_68395.jpg
Kuinka paljon maalämpö säästää enemmän kuin ilma-vesilämpö? Katso video!
Lämmitysjärjestelmän valinta voi tuntua vaikealta on sitten kyseessä uudis- tai saneerauskohde. Jokainen haluaa tehdä oikean valinnan, jotta lämmityksessä voisi säästää rahaa ja välttyä ikäviltä yllätyksiltä. Laadukkaalla lämpöpumpulla talo lämmitetään edullisesti, ekologisesti ja huolettomasti. Talon koolla, sijainnilla tai iällä ei ole merkitystä, sillä jokaiseen taloon löytyy sopivin ja tehokkain lämpöpumppuratkaisu.
20194_57243.jpg
Ota uusiutuvaa energiaa käyttöön - Aloita säästäminen nyt!
Ympäristö on valtava energianlähde. Jopa silloin, kun lämpötila ulkona on alhainen, on maassa ja ilmassa riittävästi lämpöä käytettäväksi lämmitykseen. Lämpöpumput käyttävät tätä energian lähdettä käyttöveden lämmitykseen ja keskuslämmitykseen.Ota uusiutuvaa energiaa käyttöön - Aloita säästäminen nyt!Lämpöpumput toimivat niin tehokkaasti, että sinulla on miellyttävä lämpö 365 päivää vuodessa. Kun niillä on pääsy maassa ja ilmassa olevaan lämpöön, tuottavat ne suuren osan koko lämpöenergiasta sieltä - uudistuvasti ja ilmaiseksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton