• Etusivu
  • Sisustus

Turvalliset ja käyttötarkoituksen mukaiset portaat

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.05.2024
Portaissa laskeutuminen

Kun portaat on mitoitettu oikein, on niissä helppo kulkea.

Useampi kerroksissa taloissa portaat ovat yleensä kovassa käytössä, sillä eri kerrosten välillä kuljetaan monia kertoja päivässä.

Portaiden on oltava turvalliset, helppokäyttöiset ja kestävät. Edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi portaat ovat myös sisustuselementti, jonka ulkoasua suunnittelu- ja tekovaiheessa muuntelemalla on mahdollista saada juuri oman kodin tyyliin sopivat portaat.

Portaiden valinta

Portaiden valinta riippuu ensisijaisesti tilasta, johon portaat sijoitetaan sekä portaiden käyttötarkoituksesta.

Portaita varten on varattava jo alusta asti riittävästi tilaa, jotta voidaan suunnitella sekä hyvin toimivat että myös ulkonäöltään kauniit portaat.

Portaiden valintaan vaikuttavat myös rakennusmääräykset, joten ne eivät voi olla aivan millaiset tahansa. Määräysten mukaiset portaat ovat oikein mitoitetut, jolloin ne ovat turvalliset ja niissä on helppo kulkea.

Portaiden mitoitus

Oikein mitoitetuissa portaissa etenemä ja askelkorkeus ovat oikein mitoitetut, jolloin kompastumisen riski on huomattavasti alhaisempi ja portaissa on miellyttävä kulkea. Lähes aina portaat vaativat suojakaiteen. Suojakaiteita koskevat määräykset on määrätty rakennusmääräyskokoelmassa. Sitä on käytettävä kaikissa yli 700 mm:n tasoeroissa kohteissa, joihin lapsilla on pääsy.

Kaiteista annetut määräykset ovat seuraavat:

  • Kaiteen suojaavan osan on ulotuttava vähintään 700 mm:n korkeudelle tasanteen tai askelman pinnasta.
  • Kaiteessa ei saa kiipeillä, joten vaakasuoria rakenteita tai kuvioita ei kaiteissa saa olla.
  • Avokaide riittää silloin, kun kohteessa ei ole lapsilla pääsyä tai ei ole putoamisvaaraa.
  • Muualle kuin portaisiin, esim. tasanteelle, on rakennettava kaide putoamiskorkeuden ylittäessä 500 mm ja putoamisen tai harhaan astumisen vaara on olemassa.
  • Kaiteen on oltava turvallinen ja tarkoitukseensa soveltuva.
  • Kaide voi olla joko suoja- tai avokaide. Suojakaide on oltava yli 700 mm:n tasoeroissa ja tiloissa, joihin lapset pääsevät.
  • Lasten turvallisuuden vuoksi kaiteiden pinnaväleille ja askelmien vapaille väleille on säädetty enimmäisraja 100 mm.

Jos portaiden kaiteet ovat lasia, on huomioitava lasirakenteita koskevat määräykset. Rakennuksen lasirakenteet (lasiseinät ja -ovet, ikkunat, valokatteet tai lasikaiteet) on suunniteltava ja toteutettava niin, että materiaalin ominaisuuksista johtuvat riskit huomioidaan. Lasirakenne on mitoitettava ja lasin tyyppi valittava niin, ettei rakenteen rikkoutuminen johda putoamisvaaraan eikä sirpaleiden putoaminen alle jäävän haavoittumisvaaraan. Tämä vaatimus koskee myös muuta valoa läpäisevää rakennetta.

20217_40988.jpg

Porrasmallit

Kuten jo aikaisemmin todettiin, porrasmallin valintaan vaikuttaa eniten käytettävissä oleva tila.

Omakoti- ja rivitalorakentamisessa käytettyjä porrasmalleja ovat: suorasivuinen yksisyöksyinen suora porras, kaarevasivuinen kaksisyöksyinen suora porras, I-, L- ja U-porras, suorasivuinen kaksisyöksyinen suora porras, kaarevasivuinen kaksisyöksyinen kiertävä porras, suorasivuinen yksisyöksyinen kiertävä porras (kierreporras) ja suorasivuinen kaksisyöksyinen kiertävä porras.

Mallien valinnassa on hyvä kääntyä jo aikaisessa vaiheessa asiantuntijan puoleen, sillä eri porrasmallien tilankäyttö sekä mitoitukset vaativat ammattilaisen osaamista. Portaita kotiin valittaessa tulisi turvallisuuden takia ensisijassa valita lepotasollinen porras, jolloin mahdollisessa kaatumistilanteessa putoamismatka on mahdollisimman lyhyt.

Info

Info

Tärkeitä porrasmittoja

Askelkorkeus /Nousu: Kahden portaan välillä oleva pystysuora mitta. Rakennusmääräykset asettavat asunnon sisäisessä portaassa askelkorkeuden ylärajaksi 190 mm.

Etenemä: Etenemällä tarkoitetaan kahden askelman etureunojen välistä mittaa. Rakennusmääräysten mukaan etenemän tulee olla asunnon sisäisessä portaassa vähintään 250 mm.

Vapaa kulkukorkeus: Vapaa kulkukorkeus on mitta välipohjan alareunasta pystysuoraan alapuolella sijaitsevaan porrassyöksyn etureunan tangenttiin. Mitta on tärkeä, jotta portaissa voi kulkea vapaasti lyömättä päätään kattoon. Rakennusmääräysten mukaan vapaan kulkukorkeuden tulee olla vähintään 1950 mm.

Sisustus
asuminen
koti
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Moderni mustavalkoinen keittiö
Uusi ilme keittiöön: laatoita välitila uusiksi
Kun kotia haluaa uudistaa, ei tarvitse välttämättä puhua suurista remonteista tai kalliista ratkaisuista. Parhaimpia uudistuksia ovat ne, joissa lopputuloksena on itselle mieluisa kokonaisuus riippumatta siitä paljonko kunnostustyöhön on käyttänyt rahaa.Miten kotiaan voi sitten raikastaa, tässä muutama vinkki keittiöön.
Nainen ja lapsi metsässä, naisella kädessään purkki, jossa hehkuu valoa
Saga: kohti kestävää valmistusta ja kiertotaloutta
Luonto ja ympäristö – niistä on pidettävä huolta. Huolenpito onnistuu tekemällä vastuullisia ja järkeviä valintoja arkielämässä. Tiesitkö, valitsemalla SAGA™-asennuskalustesarjan, olet mukana kirjoittamassa tarinaa uudelleen?
Huoneiston sisäseinien käsittely
Sisäpintojen käsittely
Sisärappauksia ja -tasoituksia on aikojen kuluessa tehty monentyyppisillä materiaaleilla ja menetelmillä. Vanhimpien kohteiden saneerauksessa pinnoitteiden alta paljastuu usein paksu vaalea kalkkirappaus. Rappauksien täyteaineina on voitu käyttää olkia, savea tai erilaisia karvoja. 50-luvulla tehdyt rappaukset saattavat sisältää kalkin lisäksi sementtiä.
Mies ja nainen yhdessä remonttimiehen kanssa tutkimassa suunnitelmia.
Remontti edessä, miten edetä järkevästi?
Kun taloa korjataan ja parannellaan, puhutaan yleisesti joko korjaamisesta tai tutummin remontoinnista. Remontointi onkin yleisnimitys rakennuksen korjaamiselle.Remontoinnissa on kyse rakennuksen kuluneen, vanhentuneen, rikkoutuneen, epäkäytännöllisen tai muuten asukkaan mielestä kelvottoman osakokonaisuuden korjaamisesta. Remontoinniksi luetaan yleensä myös tapetoinnit sekä pintamaalaukset, joissa vielä hyväkuntoiset pinnat saavat uuden ulkonäön. Näitä toimenpiteitä voisi kutsua myös sisustamiseksi tai pintaremontoinniksi.Jokaisesta vanhasta talosta löytyy enemmän tai vähemmän korjausta kaipaavaa nurkkaa ja pieltä. Mitä iäkkäämpi talo, sitä varmemmin puuhattavaa löytyy.Erityisesti sodanjälkeiseen rakennuskantaamme kohdistuu suuria korjauspaineita, sillä kyseiset talot alkavat siirtyä jo kolmannelle sukupolvelle, mutta nuoremmastakin rakennuskannassa löytyy jo runsaasti korjattavaa ja parannettavaa. Kaikkien rakennusten säilymisen kannalta on ehdottoman tärkeää, että niitä huolletaan.
Kuvakaappaus Rakentaja.fi-sivustosta
Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje
Erikoiskutsu sinulle, joka haluat pysyä ajan tasalla.
rakenteiden toteutus kipsilevyllä
Kipsilevy sopii kodin joka pintaan
Kipsilevy on kaikessa yksinkertaisuudessaan monipuolinen materiaali kodin eri tiloihin ja pintoihin. Gyprocin ratkaisujen avulla voidaan kipsilevyistä rakentaa helposti niin väliseinät, lattiat, märkätilat ja katot ulkoseinien tuulensuojia unohtamatta. Kipsilevy ei ole rakennusmateriaalina ainoastaan uudisrakentajan tuote, vaan myös korjausrakentaja löytää itselleen sopivat ratkaisut laajasta levyvalikoimasta.Gyprocin rakenteet edustavat keveitä, sekä ääntä ja paloa eristäviä ratkaisuja. Levyssä on kahden lujan kartonkipinnan välissä kipsiydin. Pintakartonki kiertää levyn pitkien sivujen ympäri ja levyn päät on tasattu sahaamalla. Levyjen pitkät sivut ovat joko reunaohennettuja tai suorareunaisia.Gyproc tarjoaa myös useimmista levyistään ERGO®-levyn, joka on perinteistä levyä kapeampi. Kapeammat, vain 900 mm:ä leveät levyt parantavat työergonomiaa keveytensä sekä helpomman käsiteltävyytensä vuoksi, myös asentaminen on nopeampaa.Ovatko eri levyt ja niiden käyttömahdollisuudet sinulle tuttuja? Tutustu levyjen ominaisuuksiin ja käyttökohteisiin.Tutustu Gyprocin levy valikoimaan

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton