Tee Se Itse - Savustusuuni
Tämä savustusuuni valmistuu kätevästi neljästä piipun hohkakivielementistä. Savustusuunissa on helppo savustaa vaikkapa vasta saatu kalasaaliis. Käytettävä kala ei kuitenkaan saa olla märkä, koska silloin se ei varsinaisesti savustu. Savustusuunissa käytetään polttoaineena tavallisia grillihiiliä, koska briketeillä kuumuus nousee helposti liian suureksi ja kypsymisenhallinta tulee vaikeaksi. Hohkakivinen hormielementti kestää ulkona ja ainoa vakava rasite onkin kostuminen ja jäätyminen, joten uuni on järkevää pitää talvisin peitettynä.
Näitä tarvitset savustusuunia varten:
* 1 kpl paksu betonilaatta uunin alustaksi
* 4 kpl 43 x 43cm:n kokoisia hormielementtejä (A, B, C ja D)
* 6 kpl 35 cm pitkiä, 12 mm:n kierretankoja (E, F ja G) sekä mutterit
* 1 kpl 3 mm paksu, 20 x 35 cm:n reikälevy (hiiliarina H)
* 1 kpl 1,5 mm paksu, 29 x 29 cm:n teräslevy (välilevy K)
* 1 kpl 3 mm paksu, 50 x 50 cm:n teräslevy (savupurukaukalo J)
* 1 kpl 50 x 54 cm:n pala 18 mm:n vaneria (katto P)
* 1 ilmanottoventtiili (R)
* 1 paistilämpömittari (U),
* vuorivillaa tai laastia elementtien tiivistämiseen
Katto päälle
Savustusuunin päällä pitää olla kunnollinen katto (P), jotta savu vaikuttaisi uunin yläosassa eikä lämpö pääse karkaamaan. Katto tehdään vanerista ja se täytyy tehdä hieman vinoksi, ettei vesi jää makaamaan sen päälle. Kattolevyn alle tehdään yksinkertainen kehikko, jotta katto ei olisi suorassa kosketuksessa ripustuskoukkuihin.
Osaluettelo:
A ensimmäinen (alin) elementti
B toinen elementti
C kolmas elementti
D neljäs (ylin) elementti
E kierretangot 2 kpl
F kierretangot 2 kpl
G kierretangot 2 kpl
H hiiliarina
J savustuspurukaukalo
K välilevy
P katto
R ilmanottoventtiili
U paistilämpömittari
Kuvan mitat ovat senttimetreinä
Elementtien välien tiivistäminen voidaan tehdä vuorivillasuikaleiden tai laastin avulla.
Betonilaatta alle
Savustusuunin alle on hyvä laittaa betonilaatta, jonka suuruiselta alueelta pintamaa poistetaan ja tasataan.
Savustusuunin rakentaminen
Elementti A (alin)
Alimpaan elementtiin (A) tehdään aukko ilmaventtiiliä (R) varten ja venttiili asennetaan paikalleen ruuveilla. Seuraavaksi merkitään kierretankojen (E) paikat 30 cm välein ja noin 5 cm etäisyydelle elementin (A) yläreunasta.Tankojen varaan ripustetaan hiiliarina (H) joka on taivutettu reikälevystä. Hiiliarinan tulee olla ainakin 3 mm paksua teräslevyä. Savustuspuru tarvitsee oman kaukalonsa (J) suhteellisen lähelle lämmönlähdettä. Savustuspurukaukalo on myöskin tehty 3 mm paksusta, 50 x 50 cm kokoisesta teräslevynkappaleesta. Sen reunat taivutetaan 5 cm:n matkalta ylöspäin, jotteivät purut leviäisi ympäriinsä.
Elementti B
Ritilöiden ja levyjen kannatintangot upotetaan elementtiin (B). Ensin tankoja varten porataan elementin (B) toiseen sisäsivuun 3,5 cm syvä, Ø 14 mm, reikä. Vastakkaiselle sivulle porataan 1,5 cm syvä reikä. Kierretangolle kierretään mutteri vastaavalle etäisyydelle, jolloin se ei luista liian pitkälle ja osoittaa missä kohdassa tanko on. Elementtiin (B) tehdään luukku, sahaamalla siitä yksi sivu pois. Sahatusta sivusta saadaan luukku kiinnittämällä siihen kunnon ovisaranat. Ylimmäinen sarana sovitetaan 2,0 cm etäisyydelle elementin yläreunasta ja alasarana 6,0 cm etäisyydelle alanurkasta. Aseta luukku paikalleen, sovita toisten sarananpuolikkaiden paikat ja kiinnitä luukku elementtiin.
Elementti C
Asenna kaksi tankoa (F) kolmannen elementin (C) sisään. Niiden varaan tulee välilevy (K), johon tippuu savustettavasta ruoka-aineesta lähtevä neste ja se toimii samalla savustustilan pohjana.
Elementti D (ylin)
Neljäs elementti ( D) tiivistetään paikalleen. Sen yläreunaan kiinnitetään kaksi kierretankoa (G). Tankojen etäisyys yläreunasta on noin 10 cm. Tankojen varaan voi ripustaa savustettavan kalan ripustuskoukkuja. Savustustilaan voidaan asentaa myös paistilämpömittari (U), 5 cm etäisyydelle elementin alareunasta.