• Etusivu
  • Piha

Tee Se Itse - Savustusuuni

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.05.2025
1920 savustettu kala puutarjottimella ympärillä valkosipulia ja yrttejä

Tämä savustusuuni valmistuu kätevästi neljästä piipun hohkakivielementistä. Savustusuunissa on helppo savustaa vaikkapa vasta saatu kalasaaliis. Käytettävä kala ei kuitenkaan saa olla märkä, koska silloin se ei varsinaisesti savustu.

Savustusuunissa käytetään polttoaineena tavallisia grillihiiliä, koska briketeillä kuumuus nousee helposti liian suureksi ja kypsymisenhallinta tulee vaikeaksi. Hohkakivinen hormielementti kestää ulkona ja ainoa vakava rasite onkin kostuminen ja jäätyminen, joten uuni on järkevää pitää talvisin peitettynä.

Näitä tarvitset savustusuunia varten:

  • 1 kpl paksu betonilaatta uunin alustaksi
  • 4 kpl 43 x 43cm:n kokoisia hormielementtejä (A, B, C ja D)
  • 6 kpl 35 cm pitkiä, 12 mm:n kierretankoja (E, F ja G) sekä mutterit
  • 1 kpl 3 mm paksu, 20 x 35 cm:n reikälevy (hiiliarina H)
  • 1 kpl 1,5 mm paksu, 29 x 29 cm:n teräslevy (välilevy K)
  • 1 kpl 3 mm paksu, 50 x 50 cm:n teräslevy (savupurukaukalo J)
  • 1 kpl 50 x 54 cm:n pala 18 mm:n vaneria (katto P)
  • 1 ilmanottoventtiili (R)
  • 1 paistilämpömittari (U),
  • vuorivillaa tai laastia elementtien tiivistämiseen

Savustusuuni tarvitsee katon päälleen:

Savustusuunin päällä pitää olla kunnollinen katto (P), jotta savu vaikuttaisi uunin yläosassa eikä lämpö pääse karkaamaan. Katto tehdään vanerista ja se täytyy tehdä hieman vinoksi, ettei vesi jää makaamaan sen päälle. Kattolevyn alle tehdään yksinkertainen kehikko, jotta katto ei olisi suorassa kosketuksessa ripustuskoukkuihin.

Osaluettelo:

A ensimmäinen (alin) elementti
B toinen elementti
C kolmas elementti
D neljäs (ylin) elementti
E kierretangot 2 kpl
F kierretangot 2 kpl
G kierretangot 2 kpl
H hiiliarina
J savustuspurukaukalo
K välilevy
P katto
R ilmanottoventtiili
U paistilämpömittari

Kuvan mitat ovat senttimetreinä

Elementtien välien tiivistäminen voidaan tehdä vuorivillasuikaleiden tai laastin avulla.

Betonilaatta alle
Savustusuunin alle on hyvä laittaa betonilaatta, jonka suuruiselta alueelta pintamaa poistetaan ja tasataan.

<p data-block-key="l0xbh">Havainnekuva savustusuunista.</p>
Havainnekuva savustusuunista.

Savustusuunin varsinainen rakentaminen

Elementti A (alin)

Alimpaan elementtiin (A) tehdään aukko ilmaventtiiliä (R) varten ja venttiili asennetaan paikalleen ruuveilla. Seuraavaksi merkitään kierretankojen (E) paikat 30 cm välein ja noin 5 cm etäisyydelle elementin (A) yläreunasta. Tankojen varaan ripustetaan hiiliarina (H) joka on taivutettu reikälevystä. Hiiliarinan tulee olla ainakin 3 mm paksua teräslevyä. Savustuspuru tarvitsee oman kaukalonsa (J) suhteellisen lähelle lämmönlähdettä. Savustuspurukaukalo on myöskin tehty 3 mm paksusta, 50 x 50 cm kokoisesta teräslevynkappaleesta. Sen reunat taivutetaan 5 cm:n matkalta ylöspäin, jotta purut eivät leviäisi ympäriinsä.

Elementti B

Ritilöiden ja levyjen kannatintangot upotetaan elementtiin (B). Ensin tankoja varten porataan elementin (B) toiseen sisäsivuun 3,5 cm syvä, Ø 14 mm, reikä. Vastakkaiselle sivulle porataan 1,5 cm syvä reikä. Kierretangolle kierretään mutteri vastaavalle etäisyydelle, jolloin se ei luista liian pitkälle ja osoittaa missä kohdassa tanko on. Elementtiin (B) tehdään luukku, sahaamalla siitä yksi sivu pois. Sahatusta sivusta saadaan luukku kiinnittämällä siihen kunnon ovisaranat. Ylimmäinen sarana sovitetaan 2,0 cm etäisyydelle elementin yläreunasta ja alasarana 6,0 cm etäisyydelle alanurkasta. Aseta luukku paikalleen, sovita toisten sarananpuolikkaiden paikat ja kiinnitä luukku elementtiin.

Elementti C

Asenna kaksi tankoa (F) kolmannen elementin (C) sisään. Niiden varaan tulee välilevy (K), johon tippuu savustettavasta ruoka-aineesta lähtevä neste ja se toimii samalla savustustilan pohjana.

Elementti D (ylin)

Neljäs elementti ( D) tiivistetään paikalleen. Sen yläreunaan kiinnitetään kaksi kierretankoa (G). Tankojen etäisyys yläreunasta on noin 10 cm. Tankojen varaan voi ripustaa savustettavan kalan ripustuskoukkuja. Savustustilaan voidaan asentaa myös paistilämpömittari (U), 5 cm etäisyydelle elementin alareunasta.

Ohje

Ohje

Lukuvinkki:

Maistuisiko kala? Jos savustus ei ole sinun juttusi (tai et vielä ole ehtinyt tehdä savustusuunia), tässä vinkkiä miten esimerkiksi kalaa voi valmistaa muuten:

Piha
ideat
ohjeet
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

200611_698.jpg
Tee se itse: Vaja
Tällä kertaa Tee se itse -osiossa käsitellään yksinkertaisen, mutta lujarakenteisen vajan rakentamista. Vajan rakentamisessa voi käyttää rakennuksilta jääneen ylimääräisen puutavaran, mahdolliset levyt sekä maalit.
202110_73189.jpg
Itselle tai lahjaksi: näyttävä itse tehty Rosee-valaisin
Kuvan valaisin on tehty jo muutama vuosi sitten paikallisessa taitokeskuksessa, mutta se koristaa edelleen tasaisin väliajoin kodin keittiötä vuorotellen muiden värien kanssa. Kuvan lähettänyt henkilö kertoo innostuneensa valaisimien teosta niin paljon, että teki niitä muun muassa limen, mustan ja pinkin värisenä. Muutama on lähtenyt myös koristamaan sukulaisten koteja.
20144_38931.jpg
Selkäystävällisiä vinkkejä puutarhatöihin
Puutarhatyöt ovat hyvää arkiliikuntaaPuutarhatyöt antavat hyvää kuormitusta keholle ja saavat yleensä myös hien pintaan. Miltei kaikissa puutarhatöissä kyykistytään, kumarrellaan ja nostellaan. On tärkeää tehdä työt oikealla tavalla, ettei selkää rasiteta turhaan.Selkään kohdistuvaa kuormitusta voi pienentää työskentelemällä mahdollisimman pystysuorassa ja tekemällä nostot ergonomisesti. Selkämme pitää myös vaihtelevasta tekemisestä ja työn tauottamisesta; silloin jaksaa tehdä isompiakin urakoita pihalla!Suomen Selkäliitto listasi ergonomiavinkkejä, joiden avulla saa selkäystävällistä liikuntaa pihatöiden lomassa.
202110_73280.jpg
Näin asennat saunan lauteet
Nykyisin sisustaminen on ulotettu myös saunoihin. Suomalaiset valitsevat saunaansa enimmäkseen luonnonmateriaaleja, kuten puuta ja kiveä. Lisänä perinteiseen tyyliin ovat tulleet erilaiset laatat sekä lasi.
202110_73230.jpg
Suodatinpussiruusuista näyttävä kranssi
Yksinkertaisella tavalla, ja melko nopeastikin, saat aikaan upeita ruusukransseja suodatinpusseista. Katso nopea ja helppo video-ohje suodatinpussikranssin tekemiseen esimerkiksi täältä.Katso alta vinkit värjäämiseen sekä ohjeet kranssin tekemiseen paperinarusta.
miehen käsi ojennettuna kohti puupinoa.
Helppotekoinen halkoteline puunhakuun
Perinteinen puukori saattaa joissain tapauksissa olla liian raskas ja mallinsa takia hankala kantaa. Kevyempi puunkantoteline on hyvä apuväline takkapuiden hakureissulla. Kantotelineen nikkaroimiseen voi käyttää rakentamisesta jääneet rimat ja listan pätkät. Ohjeita voi soveltaa oman puutavaratilanteen ja mielikuvituksen mukaan. Alustan voi myös tehdä umpinaiseksi, esimerkiksi paneelin pätkistä tai levystä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton