• Etusivu
  • Talo

Tee Se Itse – Puukatos

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.02.2025
1920 polttopuita siistissä pinossa

Polttopuiden järkevä varastointi on usein ongelma, johon lähes jokainen omakotitalon tai kesämökin omistaja törmää. Puita varten on hyvä olla katos, joka suojaa puut vesisateelta, mutta päästää tuulen kierron ja auringon kuivattamaan.

Samalla puukatoksesta voi rakentaa pihaa koristavan tyylikkään elementin, joka sopii asuinrakennuksen ja muiden rakennusten muodostamaan kokonaisuuteen.

Muistathan myös halkopinon sijoittamista koskevat säännöt

Työkalut

Kaikenlaisessa rakentamisessa on aina hyvä olla oikeat työkalut. Tässä projektissa käytetään seuraavia:

  • käsisaha
  • mitta
  • kynä
  • vasara / ruuvinväännin
  • vatupassi

Materiaalit puukatosta varten

Puukatoksen rakentamiseen tarvittava materiaalimäärä on suhteellisen pieni riippuen tietysti varastoitavasta puumäärästä. Jos mahdollista, rakentamiseen kannattaa käyttää esimerkiksi talon paneloinnista jääneitä jätepaloja tai muuta ylimääräistä puutavaraa. Sivuseiniin on suositeltavaa laittaa vinotuet.

Puukatoksen rakentamisessa käytetään seuraavanlaisia mittoja:

Puukatokseen tarvittavien materiaalien mitoitus

Ennen katoksen rakentamista on hyvä katsoa sille sopiva paikka sekä tasoittaa vajan alle jäävä maa. Vajan alle kannattaa asettaa esimerkiksi pari harkkoa tai betonista pihalaattaa tukemaan pohjaa. Tässä vaiheessa on myös hyvä tarkistaa vatupassin avulla, että harkot tai pihalaatat ovat samassa tasossa.

Harkkojen tai pihalaattojen päälle asetetaan vielä bitumihuopaa maasta nousevan kosteuden estämiseksi.

Seuraavaksi katkaistaan puutavarasta varastoon sopivat osat. Runkoa varten katkaistaan kakkoskakkosesta tai muusta sopivasta puutavarasta kaksi 1200 mm, neljä 1400 mm ja kaksi 1500 mm pitkää pätkää.

Näillä ohjeilla katon kaltevuudeksi tulee noin 11 astetta. Ulkonäkösyistä puuvajan katto on hyvä rakentaa samalla kaltevuudella kuin itse talon katto.

Sivuseiniä varten katkaistaan 500 mm pitkiä rimoja. Rimojen määrään vaikuttaa niiden väliin jätettävän raon suuruus. Tässä ohjeessa rimoja sahataan 13 kappaletta ja niiden väliin jäävä rako on 80 mm.

Katon rakentamista varten kuvaan on merkitty 21x120 mm lauta. Näitä on sahattava 15 kappaletta. Lautojen väliin jäävä rako on 77 mm, eli päällekkäin tulevat laudat limittävät toisiaan 21 mm. Saatavilla olevan puutavaran mukaan tätäkin mittaa voi soveltaa, mutta lautojen tulisi kuitenkin peittää toisiaan jonkin verran, jotta katto pitäisi sille mahdollisesti tippuvan veden poissa.

HUOM! Ohjeessa oletetaan, että räystäs suojaa puukatosta riittävästi ja näin katosta ei tarvitse rakentaa täysin vesitiivistä.

<p data-block-key="2lkip">Puukatoksen esimerkkimitat millimetreinä.</p>
Puukatoksen esimerkkimitat millimetreinä.

Kokoaminen

Puukatoksen kokoaminen kannattaa aloittaa sivuseinien kasaamisella. Rimojen kiinnitykseen riittänee kaksituumaiset (50 mm) ruostumattomat naulat tai ruuvit.

Kun sivuseinät on saatu koottua, on aika kiinnittää vaakatolpat. Nämä kiinnitetään toisiinsa neljätuumaisilla (100 mm) ruostumattomilla nauloilla tai ruuveilla. Kuvan mukaisesti lyhyimmät tolpat tulevat alas vaakatasoon, keskipitkät ylös vaakatasoon sekä eteen pystyyn. Pisimmät tolpat kiinnitetään katoksen takaosaan.

Viimeisenä muttei vähäisimpänä rakennetaan katto. Ensin kiinnitetään alimmat laudat (8 kpl) kaksituumaisilla ruostumattomilla nauloilla tai ruuveilla. Sen jälkeen paikalleen asennetaan toinen, limittyvä kerros. Limityksen näkee riittävän tarkasti silmämääräisesti, jos alemman kerroksen raot ovat tasaiset.

Älä säilytä polttopuupinoa rakennuksen seinustalla

Polttopuiden säilytyksessä on huomioitava palomääräykset ja työturvallisuus. Oikeanlainen varastointi säilyttää puut kuivina. Rakennusten seinustoilla ei saa säilyttää polttopuuta. Jos seinustalla oleva polttopuupino syttyy tai sytytetään, on vaarana koko rakennuksen palaminen.

Paikalliset palo- ja rakennusvalvontaviranomaiset antavat neuvoja paloturvallisuuteen liittyvissä asioissa.

Muita Tee Se Itse -ideoita

Talo
pihasuunnittelu
ideat
ohjeet
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201411_41813.jpg
Viimeistele remonttisi koristelistoilla
Gyprocilta löytyy kolme erilaista kipsistä valmistettua Gyproc Cove –koristelistaa. Listat ovat helppoja työstää sekä kiinnittää paikoilleen. Paikalleen asennetut kipsilistat viimeistelevät huoneen ilmeen. Kaksi listoista on malliltaan kourumaista kolmannen ollessa hieman koristeellisempi aaltoilevan muotoilunsa ansiosta. Asennuksen valmistuttua koristelistat voidaan pinnoittaa maalaamalla, tapetoimalla tai koristetasoittamalla –aivan kuten Gyproc -rakennuslevytkin.
itse tehty terassi kaiteilla
Tee Se Itse -Terassi
Terassin rakentaminen omalle pihalle tai mökille on varsin helppo ja nopea toimenpide vaikka kesäloman puhdetyönä tehtäväksi. Terassin tekeminen käy helposti painekyllästetystä puusta ja rautakaupoissa myytävistä valmiista aitaelementeistä. Esittelemme nyt yhden toteutetun ratkaisun ja miten terassi uudistettiin modernimmaksi pari vuotta myöhemmin. Tarvikkeet ja niiden määrät löydät myös tästä artikkelista sekä hinta-arvion terassille.
200611_658.jpg
Tee Se Itse: Pihakivetys
Pihan viimeistelyyn ja komistukseen voidaan käyttää myös luonnonkiviä. Luonnonkiveä voi käyttää joko pelkästään tai yhdistellä sitä betonin ja puun kanssa. Luonnonkivimateriaali on eläväpintaista, kestoltaan lähes ikuista. Luonnonkivillä voi luovasti toteuttaa itseään. Käyttötavasta tai paikasta riippuen luonnon muovaamia kiviä voidaan käyttää joko sellaisenaan tai kivituhkaan asennettuina.
20175_49285.jpg
Tee itse tuikkulyhty askartelubetonilla
Kaipaatko jotain pientä puuhastelua, vaikka mökille?Tässä on tarjolla oiva ohje tuikkulyhtyjen tekoon. Mitään erikoisia tarvikkeita et tarvitse, vaan valtaosa materiaalista löytyy taatusti jokaiselta kotoa. Vain pussi weber HobbyConcrete Askartelubetonia ja päästä oma luovuutesi valloilleen.
202111_73869.jpg
Silakkapihvi on perinneruoka, mutta tuunataan se kaikille maistuvaksi herkuksi
Silakkaa on syöty Suomessa luultavasti jo satoja vuosia, mutta etenkin nuoremmalle väelle silakkaruoat eivät ole välttämättä kovin tuttuja. Pro Kala ry:n tiedotteen mukaan silakan kulutus on laskenut vuosikymmenten varrella valtavasti: 2000-luvun alussa silakkaa syötiin reilun kilon verran henkilöä kohden, kun viime vuosina vastaava luku on vain noin 300 grammaa.
20216_70902.jpg
Katso millaisia hyönteishotelleja muilta löytyy ja nappaa vinkit omaasi
Miksi pitäisi rakentaa tai ostaa hyönteishotelli pörriäisille? Monet hyönteiset ovat erittäin hyödyllisiä luonnon ekosysteemille ja sitä kautta myös ihmiselle. Koska hyönteisten luonnolliset pesintä- ja talvehtimispaikat ovat vähentyneet kaupungistumisen ja muuttuneiden pihanhoitotapojen myötä, on tärkeää luoda näitä paikkoja hyönteisille. Hyönteishotellit tarjoavatkin luonnollisen pesimä- ja suojapaikan puutarhan hyvinvoinnin kannalta tärkeille hyönteisille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton