Hupia talvipäiviksi! Tee Se Itse - Jääkiekkomaali
Harvoin, jos koskaan onnistutaan materiaalien määrälaskennassa niin täydellisesti, että mitään ylimääräistä rakennusmateriaalia ei jäisi nurkkiin rakentamisen tai remontoinnin jäljiltä. Hukkapalathan eivät ole hukkapalaa, jos niistä keksii jotain käytännöllistä.
Näistä ns. hukkapätkistä voi helposti ja nopeasti valmistaa näin talviseen aikaan lätkämaalit pihamaalle tai vaikkapa luistinradalle vietäviksi.
Mitä tarvitset jääkiekkomaalin tekoon?
- laudanpätkiä, joista pisin on n. metrin mittainen,
- rullamitta,
- nauloja ja vasara,
- käsisaha sekä
- säkkikangasta tai vaikkapa vanha matto.
- Suorakulma kannattaa varata käsille, jolla kulmien suoruus on helppo tarkistaa. Suoruuden voi tarkistaa tietysti myös mittaamalla.
Jääkiekkomaalin rakentaminen
Maalin rakentaminen on ehkä helpointa aloittaa kasaamalla laudoista naulaamalla kaksi symmetristä sivua. Sivut eli maalin päädyt muodostuvat kolmesta laudankappaleesta. Aluksi onkin syytä sahata sopivanmittaiset laudat valmiiksi molempia sivuja varten.
Kun sivut on kasattu, ne yhdistetään ylärimalla ja "takaraudalla". Jääkiekkomaali on nyt muodossaan, mutta se on edelleen hieman hutera.
Siksi sahataan vielä kaksi sopivan mittaista lautaa ja kiinnitetään ne maalin takapuolelle vinotueksi. Ennen vinotukien kiinnittämistä tarkistetaan maalitolppien suoruus, esimerkiksi ristimitalla.
Lopuksi asennetaan paikoilleen maaliverkko eli tässä tapauksessa säkkikangas tai vanha matto.
Jääkiekkomaalin viimeistelyt ja variaatiot
Maalin kokoa voi muuttaa käyttötarkoituksen ja pelaajien koon mukaan. Jääkiekkomaalit voivat olla hyvinkin pienet, jos ideana on pelata ilman "veskaria". Toisaalta noin metrin mittaisille pelimiehille riittää vähän pienemmätkin maalit esimerkiksi korkeus 60 cm. Vähän varttuneempien pelimiesten käyttöön kannattaa valmistaa vähän suuremmat maalit.
Maaliin riittää hyvin, kun eteen ripustetaan säkkikangas tai vanha matto maaliverkoksi, mutta jos kangasta ja innostusta riittää, niin koko maalin voi verhoilla kankaalla.
Lopuksi on hyvä muistuttaa, että esitetty maalin rakennusratkaisu ei kestä aikuisten kiekolla vedetty, 200 km tunnissa etenevää, "viuhuavaa lämäriä".
Maalit soveltuvat ns. tossupalloon, jossa pelivälineenä käytetään esimerkiksi tennispalloa. Ja kunnolla tehtyinä ne kestänevät myös pienempien kiekkoilijoiden vedot, vaikka pelivälineenä olisikin kiekko.