• Etusivu
  • Rakentaminen

Tarkastukset ja katselmukset

Mariana Ravonius
Päivitetty 31.03.2025
1920 omakotitalon pienoismalli rakennuspiirustusten päällä taustalla sumealla suunnittelijan käsivartta sekä tietokone

Rakentamista ohjaavat monet lait, määräykset sekä säädökset. Oman uuden lisänsä muun muassa rakennushankkeiden tarkastus- ja katselmusmenettelyihin toi 1.1.2025 voimaan tullut uusi rakentamislaki (RakL 751/2023).

Rakennusvalvonta seuraa rakentamista tarkasti koko rakennusprosessin ajan ja tekee niin sanottua viranomaisvalvontaa. Vastaavan työnjohtajan velvollisuus onkin huolehtia, että rakennushanke toteutetaan rakennusteknisesti oikein.

Lisäksi työnjohtaja huolehtii rakennushankkeen luvanmukaisuudesta sekä siitä, että ilmoitukset tehdään ajoissa ja katselmukset tilataan ajallaan.

Mitä tarkoittaa rakennustyön viranomaisvalvonta?

Rakennustyömaan turvallisuuden ja rakennusteknisesti oikean toteutuksen varmistamiseksi rakennusvalvontaviranomaiset seuraavat projektia tarkasti.

Rakennustyön viranomaisvalvonta alkaa luvanvaraisen rakennustyön aloittamisesta ja päättyy kohteessa pidettävään loppukatselmukseen. Itse valvonta tapahtuu useissa eri rakennustyövaiheissa ja keskittyy lopputuloksen kannalta merkittäviin seikkoihin.

Rakennustyö katsotaan aloitetuksi, kun tontilla ryhdytään rakennuksen perustusten valutöihin tai perustuksiin kuuluvien rakennusosien asentamiseen paikoilleen.

Mitä ovat katselmukset ja tarkastukset?

Tarkastuksia sekä katselmuksia on rakennusprojektin aikana useampia, käymme niitä artikkelissa läpi hieman edempänä.

Tarkastusten ja katselmusten määrä vaihtelee kunnittain ja luvan laajuuden mukaan. Rakennettavana olevasta kohteesta riippuen myös katselmuksien laadut voivat poiketa toisistaan.

Virallisessa rakentamislupapäätöksessä määrätään kussakin hankkeessa rakentamisen aikana viranomaisen toimesta tehtävät katselmukset. Rakennusvalvontaviranomaisen tehtävänä onkin sattumanvaraisin tarkastusmenettelyin seurata sekä valvoa, että tahot, jotka ovat projektista vastuussa myös hoitavat velvollisuutensa.

Rakentamisen asianmukaisen toteuttamisen varmistamiseksi ja tarkastusten todentamiseksi rakennustyömaalla pidetään rakennustyön tarkastusasiakirjaa. Joka kunnassa ei välttämättä ole tätä käytäntöä.

Vahvistettuja lupapiirustuksia luovutettaessa tarkistetaan muun muassa, onko työlle haettu ja hyväksytty vastaava työnjohtaja, joka tilaa tarkastukset ja on itse paikalla, kun katselmuksia toimitetaan.

Ennen kunkin työvaiheen aloittamista tulee varmistua siitä, että lupapäätöksessä edellytetyt erikoissuunnitelmat on hyväksytetty rakennusvalvontavirastossa. Lämpö-, vesi-,viemäri- ja ilmastointisuunnitelmat on teetettävä aina asiantuntijalla ja hyväksytettävä kunnan viranomaisella ennen kyseisten töiden aloittamista.

Yleisesti käytössä olevia katselmuksia

  1. Rakennuksen paikan ja korkeusaseman merkitseminen
  2. Pohjakatselmus
  3. Sijaintikatselmus
  4. Raudoitustarkastus
  5. Perustustarkastus
  6. Rakennekatselmus
  7. Hormikatselmus
  8. Öljylämmityslaitteiston tarkastus
  9. Sähkö- ja LVI-tarkastukset
  10. Käyttöönottotarkastus
  11. Loppukatselmus

Aloituskokous

Aloituskokouksen pitämisestä määrätään rakennusluvassa. Jokaisessa kunnassa ennen omakotitalorakentamisen aloittamista edellytetään pidettäväksi aloituskokous. Kokouksen pitää rakennustarkastaja.

Tilaisuudessa tulee olla läsnä tarkastajan lisäksi ainakin rakentaja, vastaava mestari, pääsuunnittelija ja mahdollinen urakoitsija. Aloituskokous on määrämuotoinen ja rakennustarkastajalta saa etukäteen tiedon, mitä asioita tilaisuudessa käydään läpi.

Voit lukea lisää aloituskokouksesta tästä

aloituskokouksessa läpikäydään rakennuksen suunnitelmia ja vastuuhenkilöitä

Rakennuspaikan ja korkeusaseman merkitseminen

Rakennuksen paikan ja korkeusaseman merkitseminen tilataan kunnan rakennusviranomaisilta rakennusluvan myöntämisen jälkeen. Hallussasi tulee tuolloin olla myös hyväksytyt piirustukset, joita et saa käyttöösi ennen kuin rakennuslupa on saanut lainvoiman tai lupa aloittamiseen on saatu vakuusmenettelyllä ( aloittamisoikeus). Hyväksyttyjä vakuuden muotoja ovat esimerkiksi pankkitakaus tai vakuutusyhtiön takaus.

Vakuussumma vaihtelee sijainnin ja hankkeen koon mukaan. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla se voi olla noin 90 €/m², kun taas muualla Suomessa summa voi olla 35 €/m². Jotkin paikkakunnat taas suosivat kiinteää vakuusmaksua, joka kuitenkin on useampi tuhat euroa. Suosittelemme olemaan yhteydessä oman kuntasi rakennusvalvontaviranomaiseen saadaksesi tarkan tiedon oman kuntasi käytännöstä sekä vakuuden määräytymisestä. Vakuuden saa takaisin rakennusluvan tullessa lainvoimaiseksi ja mahdolliset valitukset on käsitelty.

Hyväksyttyjä vakuuden muotoja ovat esimerkiksi pankkitakaus tai vakuutusyhtiön takaus.

Pohjakatselmus

Pohjakatselmus suoritetaan ennen perustusten tai anturan valamista, kun perustamiseen liittyvät kaivuu-, louhinta- ja/tai paalutustyöt on suoritettu. Pohjakatselmusta suoritettaessa tulee rakennuspaikalla olla hyväksytyt perustuspiirustukset.

Pohjakatselmuksessa tarkastetaan muun muassa:

  • maaperän kantavuus ja soveltuvuus perustamiselle, eli onko maata kaivettu riittävästi ja täyttö tehty oikein.
  • Onko pohjatutkimuksen mukaiset toimenpiteet tehty eli ovat tarvittavat paalutukset tai massanvaihdot tehty suunnitelmien mukaisesti.
  • Onko vesien poisjohtaminen tontilla huomioitu eli sade- ja pohjavesien hallinta sekä viimeisenä
  • perustusten sijainti - onko rakennuksen paikka tontilla määräysten mukainen.

Sijaintikatselmus ja raudoitustarkastus

Sijaintikatselmus suoritetaan ennen perustusten valua tai, mikäli kyseessä on muuraamalla tehtävä sokkeli, muuraustyön aikana. Sijaintikatselmuksessa tarkistetaan rakennuksen paikka sekä korkeusasema suhteessa tontin rajaan sekä kaavan määräyksiin. Samalla tarkistetaan myös rakennusluvan mukaiset sijaintipiirustukset sekä mittaukset ja oikea etäisyys naapureihin, teihin sekä muihin rakennuksiin.

Raudoitustarkastus tehdään laudoituksen ja raudoituksen valmistuttua ja ennen valua. Raudoitustarkastuksessa tarkistetaan raudoituksen määrä sekä sijoittelu (paksuus, etäisyydet ja kiinnitykset), suojabetonin paksuus, jotta varmistetaan teräksen kestävyys ja betonin tartunta, mahdolliset lisäraudoitukset sekä viimeisenä raudoitusten tukeminen sekä sidonta, jotta ne pysyvät paikoillaan valun aikana.

Perustustarkastus

Perustustarkastus tehdään, kun laudoitukset on purettu ja tarvittavat kosteuseristykset tehty. Rakenteita ei saa peittää ennen perustustarkastuksen suorittamista.

Perustustarkastuksessa varmistetaan seuraavat asiat:

  • Perustusten muoto sekä mitat, vastaavatko ne suunnitelmia.
  • Onko käytetty oikeita betonilaatuja sekä eristysmateriaaleja.
  • Onko perustukset toteutettu siten, että ne kestävät tulevien rakenteiden painon sekä kuormitukset.
  • Onko perustukset kosteussuojattu oikein.
  • Maanvaraiset perustukset sekä anturat ja onko pohjatutkimuksen suositukset huomioitu toteutuksessa

Rakennekatselmus

Rakennuksen kantavien rakenteiden katselmus tilataan niiden valmistuttua. Rakenteita ei saa peittää ennen katselmuksen suorittamista. Työmaalla on tarkastuksen yhteydessä oltava hyväksytyt rakennepiirustukset. Tarkastus merkitään virallisiin rakennuslupapiirustuksiin tai niiden mukana saatavaan työmaakorttiin. Useissa kunnissa vaaditaan myös rakennustyön vastaavan mestarin läsnäoloa kaikissa tarkastuksissa ja katselmuksissa.

Hormikatselmus

Hormikatselmuksen tekevät paloviranomaiset useimmiten yhdessä rakennustarkastajan kanssa. Katselmus suoritetaan tulisijojen sekä savu- ja ilmahormien muuraamisen jälkeen. Hormistoa ei saa rapata tai peittää ennen tarkastuksen suorittamista. Tarkastus merkitään virallisiin rakennuslupapiirustuksiin tai niiden mukana saatavaan työmaakorttiin.

Öljylämmityslaitteiston tarkastus

Tarkastuksen suorittaa paloviranomainen asennusliikkeen tilauksesta.

Sähkö- ja LVI-tarkastukset

Kvv-työnjohtaja tilaa vesi- ja viemärijohtojen tarkastukset töiden edistymisen mukaan. Mitään putkia eikä laitteita ei saa peittää ennen tarkastusta. Vv-johtojen lopputarkastuksessa annetaan todiste, joka rakennuksen lopputarkastuksen yhteydessä esitetään rakennustarkastajalle. Sähkölaitteistojen käyttöönottotarkastuksen tekee sähköurakoitsija. Hän laatii myös haltijan käyttöön tarkastuspöytäkirjan sekä lopulliset piirustukset, jotka sähköurakoitsija toimittaa myös paikkakunnan energialaitokseen.

Käyttöönottotarkastus

Rakennusta tai sen osaa ei saa ottaa käyttöön ennen käyttöönottotarkastusta. Käyttöönottotarkastus on osa työmaan omavalvontaa ja voi olla vaiheittainen, esimerkiksi vain tietylle osalle rakennusta.

Käyttöönottotarkastus on työmaan omavalvontaan liittyvä vaihe, jossa varmistetaan muun muassa teknisten järjestelmien toiminta. Se ei korvaa viranomaisen suorittamaa käyttöönottokatselmusta.

Käyttöönottokatselmus (entinen muuttokatselmus)

Uuden rakentamislain myötä, 1.1.2025 lähtien aiemmin tuttu muuttokatselmus on korvattu käyttöönottokatselmuksella. Rakentamislain mukaan rakennusta tai sen osaa ei saa ottaa käyttöön ennen hyväksyttyä käyttöönottokatselmusta. Katselmuksessa varmistetaan, että rakennus täyttää lain vaatimukset ja on turvallinen käyttäjilleen.

Käyttöönottokatselmuksessa tarkastellaan rakennuksen turvallisuutta, terveellisyyttä sekä energiatehokkuutta. Lisäksi varmistutaan siitä, että rakentamiseen liittyvät asiakirjat sekä tarkastukset ovat kunnossa. Huomioi, että käyttöönottokatselmuksen hyväksyntä on edellytys sille, että rakennuksen, tai sen osan, voi ottaa käyttöön.

Käyttöönottokatselmus vastaa siis pitkälti aiempaa muuttokatselmusta. Käyttöönottokatselmuksen vaatimuksista sekä aikataulusta saa tuoreimman tiedon omasta rakennusvalvonnasta.

Käyttöönottokatselmus on viranomaisen lopullinen hyväksyntä, joka mahdollistaa rakennuksen käyttöönoton.

Loppukatselmus

Loppukatselmus suoritetaan, kun rakennus on valmis ja/tai kun työt tontilla tai rakennuspaikalla ovat valmiit. Loppukatselmuksen yhteydessä vastaavan työnjohtajan on esitettävä:

  • Vesi- ja viemärilaitteistojen lopputarkastuspöytäkirja
  • Geodeettinen todistus rakennuksen paikan ja korkeusaseman merkitsemisestä ja sijaintikatselmuksesta
  • Sähköurakoitsijan todistus sähkölaitteiden tarkistuksesta
  • Palolaitoksen todistus öljylämmityslaitoksen tarkastuksesta

Lisätietoa vaadittavista tarkistuksista ja katselmuksista saat ottamalla yhteyttä oman kuntasi rakennusvalvontavirastoon.

Kaikkien tarkastusten ja katselmusten osalta kannattaa aina käyttää vastaavan mestarin ammattitaitoa hyväksi. Hänen pitää olla kokenut asioiden hoitaja.

Rakentaminen
hankkeen aloitus
laki
rakennuslupa
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Mies nostaa puutavaraa lattialta, kädessään oranssi-mustat työhanskat
Rakentamislaki ja alle 30 neliöiset rakennukset
1.1.2025 se tapahtuu, paljon puhuttu uusi rakentamislaki astuu voimaan. Rakentamislain tavoitteena on edistää kestävää kehitystä ja digitalisaatiota, parantaa rakentamisen laatua sekä sujuvoittaa itse lupaprosesseja.Eniten ennakkokeskustelua on aiheuttanut alle 30 neliöiset rakennukset – mitä tämä uusi rakentamislaki tarkoittaa niiden osalta ihan käytännössä?
talon pohjapiirustukset kuvan alalaidassa ja sen päälle on piirretty moderni kolmiulotteinen talo
Pääsuunnittelijan tehtävä rakennushankkeessa
Rakentamisen laatu lähtee taitavasta suunnittelusta. Pientalonkin suunnittelua koordinoi pääsuunnittelija. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan pääsuunnittelija vastaa suunnittelun kokonaisuudesta ja sen laadusta. Pääsuunnittelijan kelpoisuusvaatimuksista on asetuksessa (MRA 48 §) mainittu "asianomaiseen suunnittelutehtävään soveltuva rakennusalan korkeakoulututkinto taikka aikaisempi rakennusalan ammatillisen korkea-asteen tai sitä vastaava tutkinto sekä riittävä kokemus kyseisen suunnittelualan tehtävistä" sekä lisäksi "hyvät ammatilliset edellytykset huolehtia suunnittelun kokonaisuudesta".
neljä kättä muodostaa talon hahmon ja keskellä on LIUNE-logo
Hiilijalanjälki kuriin: Uuden rakennuslain vaatimukset pakottavat muuttumaan
Rakennusalan ammattilaisille on tulossa merkittäviä muutoksia uuden rakennuslain myötä, erityisesti ilmastovaikutusten osalta. Uusi rakentamislaki, joka sisältää ilmastonmuutosta käsitteleviä säännöksiä, astuu voimaan 1. tammikuuta 2025. On kuitenkin hyvä huomioida, että kaikki lain osat eivät tule voimaan samanaikaisesti. Esimerkiksi rakennuksen hiilijalanjälkilaskenta ja rakentamisluvan käsittelyaikatakuu tulevat voimaan vasta 1. tammikuuta 2026.Vaikka 1.1.2025 on mainittu yleisenä voimaantulopäivänä, on tärkeää tarkistaa aina viimeisimmät tiedot, sillä yksittäisten säännösten voimaantuloajat voivat muuttua.
keltainen rapattu omakotitalo kesäisessä maisemassa
Rakentamislaki 2025 – Mitä muuttui ja miten se vaikuttaa rakennusprojekteihin?
Meillä Maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL) oli ollut voimassa 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Sen kokonaisuudistus käynnistettiin 2018 ja viimein tammikuun alusta 2025 uudistus saatiin voimaan. Tosin osa lainkohdista astuu voimaan vasta tammikuun alusta 2026. Maankäyttö- ja rakennuslain nimi muuttui rakentamislain tultua voimaan alueidenkäyttölaiksi.Mikä muuttui? Aiheesta kertoo enemmän Tero Seppänen, Arkkitehti-ja insinööritoimisto Doventus Oy:n toimitusjohtaja.
asbestipitoinen kattolevy sekä rakennuspiirustus
Purkukartoitus – mikä se on ja milloin sitä tarvitaan?
Pelkkä nimi antaa jo vihjeen siitä, mitä purkukartoitus tarkoittaa. Ennen rakennuksen purkamista on tehtävä kartoitus, jossa tunnistetaan vaaralliset haitta-aineet sekä purkumateriaalit. Kartoitus on laillinen velvoite uuden maankäyttö- ja rakennuslain (KRL) myötä. Laki astuu voimaan 1.1.2025 ja sen nimike on nyt muutettu. Uusi on Alueidenkäyttölaki. Nyt purkukartoitus on huomioitava jo heti hankesuunnitteluvaiheessa. Lisäksi lokakuussa 2022 uudistui haitallisia aineita käsittelevä RT-kortisto, ja listalle tuli lisää tutkittavia yhdisteitä.
20222_76814.jpg
Kennoharkkojen rakennemallit päivitetty
Massiivitiilisten Poroton-kennoharkkojen tuote- ja rakennemallit löytyvät nyt suunnittelijoiden suosimasta ProdLib-tuotekirjastosta. Rakennemallit on laadittu huomioiden Suomen rakentamismääräykset ja olosuhteet. Kaikki esitetyt ulkoseinäratkaisut täyttävät 0,17 W/m2K lämmöneristävyysvaatimuksen. Rakennekuvat ovat myös selailtavissa ja ladattavissa pdf-koosteena Wienerbergerin verkkosivuilta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton