• Etusivu
  • Rakentaminen

Tarkastukset ja katselmukset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.10.2024
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Rakennustyön viranomaisvalvontaalkaa luvanvaraisen rakennustyön aloittamisesta ja päättyy loppukatselmukseen. Valvonta kohdistuu viranomaisen päättämissä työvaiheissa ja laajuudessa rakentamisen hyvän lopputuloksen kannalta merkittäviin seikkoihin. Rakennustyö katsotaan aloitetuksi kun ryhdytään rakennuksen perustuksen valutöihin tai perustukseen kuuluvien rakennusosien asentamiseen.

Tarkastusten määrä vaihtelee jonkin verran kunnasta ja luvan laajuudesta riippuen, mutta ainakin osa seuraavista katselmuksista on yleisesti käytössä.

1. Rakennuksen paikan ja korkeusaseman merkitseminen
2. Pohjakatselmus
3. Sijaintikatselmus
4. Raudoitustarkastus 5. Perustustarkastus
6. Rakennekatselmus
7. Hormikatselmus
8. Öljylämmityslaitteiston tarkastus
9. Sähkö- ja LVI-tarkastukset
10. Käyttöönottotarkastus
11. Loppukatselmus

Rakentamisen asianmukaisen toteuttamisen varmistamiseksi ja tarkastusten todentamiseksi rakennustyömaalla pidetään rakennustyön tarkastusasiakirjaa. Joka kunnassa ei välttämättä ole tätä käytäntöä.

Kyseisistä tarkastuksista kerrotaan tarkemmin myös jäljempänä niiden muodostuessa työvaiheiden edistyessä ajankohtaisiksi. Vahvistettuja lupapiirustuksia luovutettaessa tarkistetaan mm. onko työlle haettu ja hyväksytty vastaava työnjohtaja, joka tilaa tarkastukset ja on itse paikalla, kun katselmuksia toimitetaan. Ennen kunkin työvaiheen aloittamista tulee varmistua siitä, että lupapäätöksessä edellytetyt erikoissuunnitelmat on hyväksytetty rakennusvalvontavirastossa. Lämpö-, vesi-,viemäri- ja ilmastointisuunnitelmat on teetettävä aina asiantuntijalla ja hyväksytettävä kunnan viranomaisella ennen kyseisten töiden aloittamista.

Täältä löydät ohjeita ja määräyksiä

Aloituskokous

Aloituskokouksen pitämisestä määrätään rakennusluvassa. Jokaisessa kunnassa ennen omakotitalorakentamisen aloittamista edellytetään pidettäväksi aloituskokous. kokouksen pitää rakennustarkastaja. Tilaisuudessa tulee olla läsnä tarkastajan lisäksi ainakin rakentaja, vastaava mestari, pääsuunnittelija ja mahdollinen urakoitsija. Aloituskokous on määrämuotoinen ja rakennustarkastajalta saa etukäteen tiedon, mitä asioita tilaisuudessa käydään läpi.

Rakennuspaikka ja korkeusasema

Rakennuksen paikan ja korkeusaseman merkitseminen tilataan kunnan rakennusviranomaisilta rakennusluvan myöntämisen jälkeen. Hallussasi tulee tuolloin olla myös hyväksytyt piirustukset, joita et saa käyttöösi ennenkuin rakennuslupa on saanut lainvoiman tai lupa aloittamiseen on saatu vakuusmenettelyllä ( aloittamisoikeus). Vakuusumma on yleisimmin 850-1700 euroa. Vakuuden saa takaisin rakennusluvan tullessa lainvoimaiseksi.

Pohjakatselmus

Pohjakatselmus suoritetaan ennen perustusten tai anturan valamista, kun perustamiseen liittyvät kaivuu-, louhinta- ja/tai paalutustyöt on suoritettu. Pohjakatselmusta suoritettaessa tulee rakennuspaikalla olla hyväksytyt perustuspiirustukset.

Sijaintikatselmus ja raudoitustarkastus

Sijaintikatselmus suoritetaan ennen perustusten valua tai, mikäli kyseessä on muuraamalla tehtävä sokkeli, muuraustyön aikana. Raudoitustarkastus tehdään laudoituksen ja raudoituksen valmistuttua ja ennen valua.

Perustustarkastus

Perustustarkastus tehdään, kun laudoitukset on purettu ja tarvittavat kosteuseristykset tehty.

Rakennekatselmus

Rakennuksen kantavien rakenteiden katselmus tilataan niiden valmistuttua. Rakenteita ei saa peittää ennen katselmuksen suorittamista. Työmaalla on tarkastuksen yhteydessä oltava hyväksytyt rakennepiirustukset. Tarkastus merkitään virallisiin rakennuslupapiirustuksiin tai niiden mukana saatavaan työmaakorttiin. Useissa kunnissa vaaditaan myös rakennustyön vastaavan mestarin läsnäoloa kaikissa tarkastuksissa ja katselmuksissa.

Hormikatselmus

Hormikatselmuksen tekevät paloviranomaiset useimmiten yhdessä rakennustarkastajan kanssa. Katselmus suoritetaan tulisijojen sekä savu- ja ilmahormien muuraamisen jälkeen. Hormistoa ei saa rapata tai peittää ennen tarkastuksen suorittamista. Tarkastus merkitään virallisiin rakennuslupapiirustuksiin tai niiden mukana saatavaan työmaakorttiin.

Öljylämmityslaitteiston tarkastus

Tarkastuksen suorittaa paloviranomainen asennusliikkeen tilauksesta.

Sähkö- ja LVI-tarkastukset

Kvv-työnjohtaja tilaa vesi- ja viemärijohtojen tarkastukset töiden edistymisen mukaan. Mitään putkia eikä laitteita ei saa peittää ennen tarkastusta. Vv-johtojen lopputarkastuksessa annetaan todiste, joka rakennuksen lopputarkastuksen yhteydessä esitetään rakennustarkastajalle. Sähkölaitteistojen käyttöönottotarkastuksen tekee sähköurakoitsija. Hän laatii myös haltijan käyttöön tarkastuspöytäkirjan sekä lopulliset piirustukset, jotka sähköurakoitsija toimittaa myös paikkakunnan energialaitokseen.

Käyttöönottotarkastus

Rakennusta tai sen osaa ei saa ottaa käyttöön ennen käyttöönottotarkastusta.

Loppukatselmus

Loppukatselmus suoritetaan, kun rakennus on valmis ja/tai kun työt tontilla tai rakennuspaikalla ovat valmiit. Loppukatselmuksen yhteydessä vastaavan työnjohtajan on esitettävä:

- vesi- ja viemärilaitteistojen lopputarkastuspöytäkirja

- geodeettinen todistus rakennuksen paikan ja korkeusaseman merkitsemisestä ja sijaintikatselmuksesta

- sähköurakoitsijan todistus sähkölaitteiden tarkistuksesta

- palolaitoksen todistus öljylämmityslaitoksen tarkastuksesta

Lisätietoa vaadittavista tarkistuksista ja katselmuksista saat ottamalla yhteyttä oman kuntasi rakennusvalvontavirastoon.

Kaikkien tarkastusten ja katselmusten osalta kannattaa aina käyttää vastaavan mestarin ammattitaitoa hyväksi. Hänen pitää olla kokenut asioiden hoitaja.

Rakentaminen
rakennuslupa
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Viranomaisluvat
Kaikkeen uudisrakentamiseen sekä suurempiin peruskorjaushankkeisiin tarvitaan lupa; rakennuslupa tai vähintään toimenpidelupa. Luvan myöntää paikallinen rakennusvalvontaviranomainen.
Taustalla on talon rakennustyömaa ja edessä näkyy käsi joka pitää suurennuslasia ja katsoo sen läpi rakennustyömaata
Rakentamisen paloturvallisuusmääräykset ja -ohjeet
Rakentajan on otettava huomioon joukko rakennusten paloturvallisuutta koskevia määräyksiä ja ohjeita. Nämä sisältävät muun muassa tietoa paloluokituksista sekä yleisiä määräyksiä ja vaatimuksia koskien esimerkiksi palokuormia, palon rajoittamista palo-osastoon, rakenteiden kantavuutta, palon leviämisen estämistä yms.Määräykset rakennusten paloturvallisuudesta löytyvät Suomen rakentamismääräyskokoelman osista E1-E9. Lisäksi autosuojien paloturvallisuudesta löytyvät erilliset ohjeet rakentamismääräyskokoelmasta E4.Tässä muutamia tärkeimpiä pientaloja ja pientalojen autosuojia koskevia käsitteitä, määräyksiä ja periaatteita.
talon pohjapiirustukset kuvan alalaidassa ja sen päälle on piirretty moderni kolmiulotteinen talo
Pääsuunnittelijan tehtävä rakennushankkeessa
Rakentamisen laatu lähtee taitavasta suunnittelusta. Pientalonkin suunnittelua koordinoi pääsuunnittelija. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan pääsuunnittelija vastaa suunnittelun kokonaisuudesta ja sen laadusta. Pääsuunnittelijan kelpoisuusvaatimuksista on asetuksessa (MRA 48 §) mainittu "asianomaiseen suunnittelutehtävään soveltuva rakennusalan korkeakoulututkinto taikka aikaisempi rakennusalan ammatillisen korkea-asteen tai sitä vastaava tutkinto sekä riittävä kokemus kyseisen suunnittelualan tehtävistä" sekä lisäksi "hyvät ammatilliset edellytykset huolehtia suunnittelun kokonaisuudesta".Espoolaisen Doventus Oy:n toimitusjohtaja, arkkitehti SAFA Tero Seppäsen mukaan pääsuunnittelija on rakennuttajan luottamushenkilö.– Näkisin myös, että rakennuttajan ja pääsuunnittelijan tulisi aloittaa yhteistyö jo ennen tontin ostopäätöstä, jolloin pääsuunnittelija voisi tutkia tontin maasto-olosuhteet peilaten sitä kaava- ja rakennusmääräyksiin. Mutta jos tontti on jo hankittu, tulee pääsuunnittelijan selvittää aluksi suunnittelun ja rakentamisen reunaehdot: aikataulu ja resurssit.
Lyyra-korttelin tiilijulkisivu
LYYRA – Hakaniemen uusi tiilikortteli
Hakaniemeen on rakenteilla uusi maamerkki, kolmen rakennuksen LYYRA-kortteli. Alueen viime vuosien lähes ainoat uudisrakennukset nousevat Siltasaarenkadun molemmin puolin aivan metron sisäänkäynnin viereen.
20115_25991.jpg
Naapuri kieltää pihatyöt
Naapuri soitti poliisit, kun tasoitin tonttiani. Poliisi sanoi, että saan tasoittaa kunhan pysyn rajakivien sisäpuolella. Naapurin mielestä en saa tehdä mitään viittä metriä lähempänä tontin rajaa, ei edes aitaa saati sitten tasoitustöitä.Tonttiemme välissä on parimetrinen puro ja naapurin talolle on matkaa lähes sata metriä. Tontti on lohkaistu 50-luvulla kyseisen naapurin tontista.Saako omalla tontilla tehdä tasoitustöitä rajan tuntumassa?
202212_78868.jpg
Lataa älylaitteesi turvallisesti - vinkit, miten välttää sähkölaitepaloja
Suomalaisiin koteihin on vähitellen hivuttautunut yhä enemmän elektroniikkaa. Erilaisten älylaitteiden myötä myös tarve erilaisten laitteiden lataukselle on kasvanut. On olemassa kuitenkin muutamia selviä sääntöjä, joiden avulla lataat laitteesi turvallisesti vuodesta toiseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton