• Etusivu
  • Rakentaminen

Aloituskokous

Rakentajan toimitus
Julkaistu 22.11.2006
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Rakentamisessa säädetyn huolehtimisvelvollisuuden täyttämiseksi tarvittavasta aloituskokouksesta määrätään rakennusluvassa. Rakennushankkeeseen ryhtyvän tulee sopia kunnan rakennusvalvontaviranomaisen kanssa aloituskokouksen ajankohdasta ja kutsua kokous koolle ennen rakennustyön aloittamista. Aloituskokouksessa tulee olla läsnä ainakin rakennushankkeeseen ryhtyvä tai tämän edustaja, rakennuksen pääsuunnittelijan sekä vastaava työnjohtaja.

Aloituskokouksessa todetaan ja merkitään pöytäkirjaan lupa-asiakirjoissa rakennushankkeeseen ryhtyvälle määrätyt velvoitteet, hankkeen suunnittelun ja rakennustyön keskeiset osapuolet, rakennusvaiheiden vastuuhenkilöt ja työvaiheiden tarkastuksia suorittavat henkilöt sekä muut selvitykset ja toimenpiteet rakentamisen laadusta huolehtimiseksi. Aloituskokouksessa tai erillisessä korkeusasemakatselmuksessa rakennusvalvontaviranomainen myös tarkistaa, että rakennuksen korkeusasema on sopiva.

Aloituskokouksen perusteella rakennusvalvontaviranomainen harkitsee, tarvitaanko erillistä selvitystä toimenpiteistä rakentamisen laadun varmistamiseksi (laadunvarmistusselvitys). Aloituskokouksessa tai laadunvarmistusselvityksessä osoitettuja menettelyjä on noudatettava rakennustyössä.

Jotta ymmärtää aloituskokouksen merkityksen, pitää selata läpi liitteen mukainen tekstihirviö. Tämä on todella vaikeaselkoista tekstiä jopa ammattilaisen luettavaksi ja tulkittavaksi. Siitä johtuen rakennustarkastajatkin ovat ottaneet varsin kirjavan käytännön jopa omakotitalojen aloituskokousten pitämistavassa. Tätä osoittaa myös jo vähän vanha Ympäristöministeriön teettämä selvitys, josta tässä lainaus:

"Aloituskokouksen (MRL 121 § ja MRA 74 §) oli ottanut käyttöön vastanneista 274 kuntaa (91 %). 19 kuntaa (6 %) ei ollut ottanut aloituskokousta käyttöön.
Lomarakennus oli yleisin hanke, jossa aloituskokousta ei pidetty (232 kuntaa, 77 % vastanneista). Muita hankkeita, joissa aloituskokousta ei pidetty, olivat mm. talousrakennukset (100 kuntaa), varastot (22 kuntaa), pienehköt kohteet (24), laajennukset (15) sekä parisenkymmentä muuta kohdetta mm. katoksista yksinkertaisiin halleihin, joissa ei tule kosteusvaurioita. Yli 50 000 asukkaan kunnissa seitsemässä prosentissa ei pidetty aloituskokousta omakotitalohankkeessa. 2001-5000 asukkaan kuntaluokassa aloituskokous omakotitalohankkeessa jäi pitämättä 16 %:ssa ja alle 2000 kunnissa 20 %:ssa.
Kaikkiaan 260 kuntaa (86 %) ilmoitti, että aloituskokouksesta oli ollut paljon tai jonkin verran hyötyä rakennustyön valvonnassa. 13 kuntaa (4 %) oli sitä mieltä, ettei siitä ollut hyötyä. Suurin hyöty koettiin olleen yli 50 000 asukkaan kunnissa."

Tutkimustulosta ei pidä suoraan alkaa tulkita, mutta vaikuttaisi siltä, että pienten kuntien tarkastajat tuntevat tekijät ja siitä syystä liiankin helposti jää aloituskokous pitämättä. Isommissa kunnissa ainakin joissain on menty toiseen äärimmäisyyteen. Aloituskokoukset saattavat kestää "ikuisuuden".

Omakotitalon rakentamisen aloituskokouksessa on saada omistaja , rakennuttaja, tajuamaan vastuunsa. Toisena asiana pitää selvitä, miten tuota vastuuta voi jakaa. Kaikkein tärkeimpänä on pystyä ohjaamaan rakentaja niin, että talosta tulee hyvä, eikä rakennusvirheitä täynnä oleva katiska. Rakennustarkastaja ei siis pyöritä mitään byrokratiaa, vaikka laissa ja asetuksessa määrätäänkin tilaisuus pidettäväksi. Lainsäätäjän ja viranomaisten tavoitteena on turvata rakentajan etu ja välttää virheet.

Lain sanonnalla huolehtimisvelvollisuus on varsin vaikuttava merkitys. Sen mukaan rakentaja ottaa myös omakotitalon rakentamisessa vastuun koko rakentamisesta. Tämä vastuu pitää osata jakaa. Tätä silmällä pitäen lainsäätäjä on antanut lisäohjeistusta pääsuunnittelijasta, muista suunnittelijoista, heidän kelpoisuudestaan, suunnittelijoiden tehtävistä ja suunnitelmista. Nämä asiat käydään myös aloituskokouksessa läpi. Kun suunnittelusopimukset tehdään pätevien suunnittelijoiden kanssa oikein, suunnitelmat ovat hyvät ja vältetään yksi neljästä rakennusvirheestä.

Yhä edelleen liian helposti valitaan suunnittelija halvalla ja suunnitelmat ovat sitten sitä luokkaa, että virheitä syntyy. Vastaavan työnjohtajan merkitystä ei ymmärretä ja siinäkin tingitään palkasta. Nämä ovat asioita, joihin aloituskokouksessa tulisi myös puuttua ja varmistaa, että kaikki on kunnossa. Näissä asioissa auttaa myös rakennustyöhön palkattu hyvä valvoja, joka huolehtii rakentajan puolesta, että kaikki luonnistuu niin kuin pitääkin.

Aloituskokouslainsäädäntöä...

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20236_82400.jpg
Alumasi Oy – Terassilasitukset, lasikaiteet ja lasiseinät ammattitaidolla
Haaveiletko kauniista ja ajattomasta lasiterassista, lasikaiteista, lasisesta tilanjakajasta tai liukulasiovista? Alumasi toimittaa kaiken tarvitsemasi Uudenmaan alueella tai jälleenmyyjien kautta ympäri Suomen.
20225_78212.jpg
Yksi rakennus­massa, joka sopii lähes kaikkeen sisällä ja ulkona
Olisiko elämä helpompaa, jos jokaista liimausta ja massatarvetta varten ei tarvitsisi ostaa kaupasta uutta putkiloa? Yksi rakennusmassa, joka käy mihin vaan tarpeeseen kotona, niin sisällä kuin ulkona, ja levittyy yhtä helposti kuin silikoni? Älä haaveile enempää. WTF® on tuonut markkinoille monipuolisimman ja testatun laatutuotteen.WTF® Yes! Flex, eli tuttavallisesti purkinkyljessä Y vaan.
201711_51018.jpg
PuuNet-hankkeen kevään koulutuksia Oulussa
PuuNet – puurakentamisen verkko-osaamiskeskus –hankkeen koulutukset jatkuvat Oulussa. Koulutusten tavoitteena on levittää laadukkaan puurakentamisen hyviä käytäntöjä. Kouluttajina ovat alan huippuosaajat sekä alan johtavien yritysten asiantuntijat. Koulutukset ovat osallistujille maksuttomia. Koulutuksen kohderyhmää ovat pohjoissuomalaiset rakennusalan ammattilaiset, kuten valvojat, työnjohto, rakennustarkastajat, urakoitsijat sekä suunnittelijat.
20093_15326.jpg
Katon vaihto kannattaa
Katto on talosi suoja. Sen toimivuus on mitä tärkein koko talon toiminnallisuutta ajatellen. Katto joutuu vuosien kuluessa alttiiksi sään vaihteluille ja vähitellen tulee aika arvioida kattoremontin tarve. Katto on myös talon viides julkisivu, joka vaikuttaa oleellisesti koko talon ulkoasuun. Katon uusimisella voi kohentaa oleellisesti talosi ilmettä ja samalla nostaa sen arvoa.Kattotiiliä on asennettu katoille tuhansien vuosien ajan. Ja hyvällä syyllä. Kattotiili toimii ja kestää pitkään. Eikö sinunkin kotisi olekin aidon betoni- tai savitiilikaton arvoinen? On tietysti ja tiilikatto sopii jokaiseen taloon.Lisätietoa tiilikatteesta...
202110_73036.jpg
Viikon sisustusidea: Onko messinki vaikea materiaali sisustuksessa?
Messinkiset nupit ja kahvat, messinkinen hana ja allas, messinkiä asennuskalusteissa. Messinki on tehnyt paluun, vaikka moni sitä aikoinaan niin vihasi. Messinkiä on ehkä totuttu pitämään myös vaikeana ja eritoten kalliina materiaalina, josta käytännöllisyys on kaukana. Mikä on totuus messingin takana?Messinki on materiaalina melko pehmeä. Messinkiin syntyy ajan patinaa, ja altaissa se saattaa raapeutua ja kolhiintua käytössä. Jos et siedä yhtään ajan hampaan jälkeä, messinki ei ehkä ole sinun juttusi. Päällystämätön messinki hapettuu ja tummuu. Tämäkin on toisille patinaa ja toisille kauhistus. Ota sekin huomioon.
20213_69024.jpg
Viikon sisustusidea: Millainen on bohotyyli?
Boho sisustus on ehdottomasti kodikasta boheemilla tvistillä. Boho sisustuksessa näkyy luonnollisuus niin rottinkikalusteina, meriheinälamppuna kuin vanhan puun ja laudan uusiokäyttönä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton