Tutkittua: Takan lämmönvarauskyvyllä suora yhteys energiatehokkuuteen
Tulikiven Rosamo V4 on varaava takka, joka sopii hyvin esimerkiksi tilanjakajaksi keittiön ja olohuoneen välille.
Erityisesti kylmien talvikuukausien aikana sen huomaa, että lämmitys on keskeinen osa asumismukavuutta. Mutta ei ole kuitenkaan aivan sama, miten kotiaan lämmittää, sillä lämmitysratkaisujen valintaan vaikuttaa moni seikka: millainen on lämmitysratkaisun energiatehokkuus, sen ekologisuus ja kuinka mukava sitä on käyttää. Viimeaikaiset tutkimukset antavat ymmärtää, että varaavat tulisijat vastaisivat edellä mainittuihin valintavaatimuksiin.
Lämmönvarauskyvyllä suora yhteys energiatehokkuuteen
Tulisijojen lämmönluovutusta ja hyötysuhteita on tutkittu erilaisissa käyttötapauksissa. Tutkimuksessa arvioitiin, luotettavia menetelmiä käyttäen, tulisijojen toimivuutta pientaloissa. Tavoitteena oli saada selville varaavien takkojen mahdollisuuksia hyödyntää uusiutuvaa energiaa.
Tutkimuksessa kolme erilaista tulisijatyyppiä
Varsinaisiin analyyseihin valittiin kaikkiaan kolme erilaista tulisijatyyppiä: nopeasti lämpöä luovuttava tulisija (kamiina tai kiertoilmatakka), sekä kaksi varaavaa tulisijaa, joista toinen oli hitaasti ja toinen erittäin hitaasti lämpöä huonetilaan luovuttava takka. Simuloinneissa tarkasteltiin sekä uudisrakennusta että korjauskohdetta, joissa kummassakin tapauksessa simuloinnit tehtiin kahta energiatehokkuustasoa käyttäen: alkuperäisessä kunnossa olevana sekä tilanteessa, jossa rakennukseen on toteutettu energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä.
Tutkimuksen päähavainto rakennuksesta ja sen energiatehokkuudesta riippumatta oli, että varaavalla tulisijalla on suuri potentiaali tuottaa lämpöä, jopa yli 50 % koko rakennuksen lämmöntarpeesta. Tämä tapahtui asumisviihtyvyydestä tinkimättä huonelämpötilan säilyessä mukavalla tasolla. Kamiinamaisellakin tai kiertoilmatakallakin päästään noin 12- 19 % lämmöntarpeen tuotosta. Tämä johtui siitä, että tällaisessa laitteessa pitää polttaa hieman vähemmän puuta, ettei huonelämpötila nouse liikaa.
Tiivistetysti: tutkimukset osoittavat, että tulisijan lämmönvarauskyvyllä on suora yhteys sen energiatehokkuuteen.
Miksi varaava tulisija?
Varaavaa takkaa voisi nimittää tehopakkaukseksi. Takka hyödyntää polttopuista saatavan energian polttamalla suuren määrän polttopuuta nopeasti – optimaalisissa olosuhteissa ilman jatkuvaa paloilman säätämistä. Samalla käyttäjä on vapaa tekemään muita askareitaan. Varaava massa takaa tasaisen lämmöntuoton ja lämmöntuotto tapahtuu sopivalla teholla samalla varmistaen, että takan kokonaislämmityshyötysuhde on erinomaisella tasolla. Näin huoneisto ei lämpene liikaa, vaan pysyy miellyttävän lämpimänä. Koska varaava takka on käyttäjäystävällinen, sen lämmitystehoa ei tarvitse tarkkailla ja säätää jatkuvasti lämmitysprosessin aikana.
Mihin sitten vähäpäästöisyys perustuu? Muun muassa lämmön tehokkaaseen talteenottoon. Kun varaavaa takkaa käytetään oikeaoppisesti, kykenee takka polttamaan puut vähäpäästöisesti heti alusta alkaen sitoen lämpöenergian tehokkaasti varaavaan massaan. Esimerkiksi lopussa syntyvä häkäpäästöjä tuottava hiillos on hyvä polttaa mahdollisimman nopeasti pois, jotta voidaan minimoida päästöt. Tällaiset käyttövinkit kannattaa lukea käyttöohjeesta ja varmistaa valmistajalta ohjeet vähäpäästöiseen polttoon.
Takasta pitää muistaa, että:
Varaava takka luovuttaa lämpöä hiljalleen. Tämä tarkoittaa myös sitä, että takan pinta ei tule välttämättä kovin kuumaksi lämmityksen aikana, vaan lämpö varastoituu takan sisärakenteisiin, joista se vähitellen siirtyy kohti pintaa ja sen myötä säteilee huonetilaan.
Varaavaa takkaa, tai ylipäätään mitään takkaa, ei tule ylilämmittää, vaan pitäytyä valmistajan laatimissa käyttöohjeissa, joissa on mainittu kyseiseen takkaan sopiva ja riittävä puumäärä sekä lämmitysaika. Oikea puumäärä sekä lämmitysaika riippuvat käytettävän takan koosta, lämmitystavasta sekä tulisijan muista ominaisuuksista.
Onko ylilämmittämisestä jotain haittaa? Kyllä on, sillä se laskee takan hyötysuhdetta. Liiallisessa lämmityksessä suuri osa puun energiasta menee hukkaan. Samalla myös kodin lämpötila voi nousta epämiellyttävän kuumaksi. Pahimmassa tapauksessa on myös takan rikkoutumisen vaara.
Jero-takkamallisto on varaavan takan ominaisuuksilla varustettu
Tulikiven takkamallisto Jero yhdistää kaksi eri maailmaa yhdeksi. Huolimatta pienestä koostaan, se on tehokas varaava tulisija, joka on varustettu kiertoilmatakan nopeudella. Vuolukivipintaiset Puro ja Korpi lämmittävät kylmillään olevan tilan nopeasti ja pitävät lämpöä yllä pitkään.
Miten kamiinan kokoinen takka voi olla varaava? Huippumateriaalit sekä varaavien takkojen suunnittelu yhdistämällä on saatu aikaan Jero-mallisto, jonka takat ovat omiaan torjumaan viileitä päiviä jakaen pitkäkestoista ja tasaista lämpöä ympärilleen.
Jero-malliston takkojen kehitystyössä on kiinnitetty erityistä huomiota lämmöntuottoon ja siihen, että siitä saadaan mahdollisimman tehokasta. Malliston takat on varustettu huippuluokan teknologialla, jonka avulla varmistetaan optimaalisesti tapahtuva palo, pienet päästöt ja korkea hyötysuhde.