Takan energiatehokkuus, palotekniikka sekä rakennusmääräykset
Jaani V2 valkoisella hiertopinnalla ja sinkinharmaalla laatalla.
Tulisija on tarpeellinen varuste suomalaisissa kodeissa, se edistää kodin huoltovarmuutta ja huoltovarmuus on erityisen tärkeä nykypäivänä. Mahdolliset sähkökatkot eivät millään lailla estä tulisijan käyttöä, puulämmitys toimii aina ilman sähköä, se onkin itseasiassa ainoa lämmitysmuoto, joka toimii puhtaasti ilman sähköä. Lämmityksen lisäksi tulisijalla valmistat ruokaa melkein kuin lämmityksen sivutuotteena.
Energiatehokkaiden ratkaisuiden kehittäminen markkinoille sekä niiden hankkiminen omaan kotiin ovat osittain seurausta tiukentuvista rakennusmääräyksistä sekä tällä hetkellä korkeasta energian hinnasta. Miten hyvää energialukua sitten tavoitellaan? Esimerkiksi tiiviimmällä rakennustavalla sekä tiukasti kontrolloiduilla ilmanvaihtojärjestelmillä. Tiesitkö, että voit ottaa energiatehokkuuden huomioon myös takan kohdalla?
Modernin takan koko toimintaan vaikuttaa itse takan tulipesä, se optimoi takan käytön tiputtaen samalla takan päästöt pienemmiksi verrattuna perinteiseen tulipesään. Kehitystyön yhteydessä tulipesän kokoa ei ole lähdetty pienentämään lisäosia käyttämällä, vaan palotekniikka on suunniteltu kiinteäksi osaksi tulipesää. Koska rakenne on onnistuttu pitämään yksinkertaisena, myös mahdollisesti tarpeen olevat huoltotoimet on helppoja suorittaa.
Mikä on varaava takka?
Tutustu keraamisten tulisijojen mallistoon
Paloilma huonetilan kautta tulisijaan
Riittävän paloilman saanti
Mutta entä sitten se kuuluisa paloilma? Jotta puiden poltto onnistuu tulisijassa, tulee tulipesään saada riittävästi raikasta ilmaa. Toisinaan tämä riittävän paloilman saanti voi olla haasteellista. On olemassa pari erilaista tapaa tuoda paloilma tulisijaan: suoraan ulkoa tulisijaan, ulkoa huoneilman kautta kierrätettynä tai suoraan tulisijaan paloilmahormin kautta. Se, mihin ratkaisuun päädytään riippuu valitusta tulisijatyypistä.
Kun ollaan toteuttamassa uudisrakennusta, kannattaa paloilman tuonti huoneistoon tehdä hallitusti joko korvausilmaventtiiliä käyttäen tai kanavoimalla paloilma tulisijaan suoraan. Kun paloilma tuodaan suoraan ulkoa, on sillä nähtävillä useampia etuja sekä asumisviihtyvyyteen että tulisijan toimintaan.
Se, miten paloilma tuodaan ja paljonko sitä tarvitaan vaihtelee tuotekohtaisesti. Paloilmareitti tulee muistaa ottaa huomioon jo silloin, kun rakennuksen ilmanvaihtosuunnitelmia ollaan tekemässä.
Rakennusmääräyskokoelma RakMk2017 sanoo asiasta seuraavaa:
"RakMk2017: Erityissuunnittelijan on suunniteltava tulisijan ja erillispoistojen käytön vaatima lisäulkoilmavirran saanti siten, että rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmä toimii hallitusti ja rakennuksen tai huonetilojen paineet eivät muutu haitallisesti."
Paloilma ulkoa tulisijaan
Mitä etuja saavutat, kun paloilma tuodaan suoraan tulisijaan?
- Kun paloilma tuodaan tulisijalle suoraan ulkoa, pystytään toteuttamaan riittävä paloilma ilman, että talon oma ilmanvaihtojärjestelmä häiriintyy. Samalla huoneiston ilmanlaatu pysyy hyvänä. Lisäksi tulisija ja hormi pysyvät omana riippumattomana yksikkönään erillään talon ilmanvaihtojärjestelmästä.
- Kun paloilma on kanavoitu, estetään samalla hallitsemattomat ilmavuodot
- Hallitun paloilman kanavoinnin etuna ovat: ylimääräinen ulkoilma ei pääse huoneistoon, ikkunoiden avaaminen ei ole tarpeellista, vedontunne poistuu.
- Paloilman lämmitys tapahtuu puun omaa energiaa käyttäen, joten paloilmaa ei tarvitse erikseen lämmittää. Tulikiven takat on suunniteltu siten, että paloilma saadaan lämmitettyä jo matkalla tulipesään. Näin säästyy energiaa.