• Etusivu
  • LVI

Tulikiven uusi älysovellus auttaa takkapuita palamaan puhtaammin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Tulikivi Oyj
Julkaistu 25.03.2019Päivitetty 17.02.2020
20193_56948.jpg

Tulikiven Karelia-malliston Lampo-takka.

Kotimainen keksintö automatisoi takan ilmanoton ja estää tahattoman ylilämmittämisen

Puun pienpolton päästöistä on käyty vilkasta keskustelua. Takan puhtaaseen palamiseen voi vaikuttaa sillä, miten ilmaa päästetään tulipesään palamisen eri vaiheissa. Harva kuitenkaan jaksaa tai osaa vahtia ilmansäädintä riittävän tarkkaan. Tulikivi on kehittänyt ratkaisuksi Senso-takkaohjaimen, joka automatisoi takan ilmanohjauksen. Ilmansäädin liikkuu automaattisesti palovaiheiden mukaan ja varmistaa sopivan ilmamäärän. Järjestelmän sähköinen ohjaus toimii takkaan asennettujen mittausantureiden avulla. Takkaohjaimeen kuuluu lisäksi älylaitesovellus, joka neuvoo käyttäjää lämmittämään oikein. Se kertoo, milloin puuta kannattaa lisätä ja milloin lämmittäminen kannattaa lopettaa. Senso-takkaohjaimen voi asentaa Tulikiven Karelia-sarjan varaaviin takkoihin.

– Tulikivi Senso -takkaohjain ei ole kaukosäädin, jolla ohjataan takkaa. Paremminkin se on keksintö, joka ohjaa takan lämmittäjää puuta säästävään lämmitystapaan. Järjestelmä hoitaa itsenäisesti takan ilmanohjauksen, jolla on iso vaikutus puunpolton päästöihin. Se avaa ja sulkee ilmansäädintä automaattisesti palovaiheiden mukaan. Tämä varmistaa puun puhtaan palamisen, kertoo Tulikiven toimitusjohtaja Heikki Vauhkonen.

Puun pienpoltosta syntyy eniten pienhiukkasia silloin, kun puu ei pala puhtaasti. Uusissa takoissa on panostettu edistyneeseen polttotekniikkaan, joten niissä palaminen on lähtökohtaisesti puhtaampaa. Esimerkiksi Karelia-sarjan takat läpäisevät jo nyt vuonna 2022 voimaan tulevat päästönormit.

Sillä, miten takkaa käytetään, on lisäksi suuri merkitys pienhiukkasten syntyyn. Takassa ei esimerkiksi koskaan saa polttaa roskia, märkää puuta tai puujätettä, kuten lastulevyä, vaneria tai käsiteltyä puuta.

Puhtaaseen palamiseen vaikuttaa myös se, minkä verran ja mitä kautta tulipesään ohjataan ilmaa palamisen eri vaiheissa. Arinan kautta tulevaa ilmaa tarvitaan runsaasti sytytysvaiheessa sekä hiillosvaiheessa, jolloin maksimimäärä arinailmaa polttaa hiilloksen nopeasti pois. Palamisvaiheessa arinailmaa rajoitetaan, ja toisioilmaa johdetaan täysillä liekkien kärkiin, eli puu- tai pelettipanoksen yläpuolelle.

– Jotta palamisprosessi olisi mahdollisimman vähäpäästöinen, Senso-takkaohjain pyrkii ohjaamaan käyttäjää oikeaoppiseen takan lämmittämiseen. Se ilmoittaa, milloin on oikea aika lisätä puita ja milloin lämmitys tulee lopettaa, Vauhkonen lisää.

Takkaremontti tiedossa?
Lue aiheesta lisää.

Tulikiven Karelia-sarjan Raita-takka, johon on asennettu Senso-takkaohjain.

Tulikiven Karelia-sarjan Raita-takka, johon on asennettu Senso-takkaohjain.

Automaattinen ilmanohjaus perustuu mittaustietoihin

– Tulikivi Senso helpottaa takan käyttöä, kun paloilmaa ei tarvitse säätää itse. Takan alaosaan koteloidaan takkaohjaimen säädin ja moottori, jotka liikuttavat ilmansäädintä. Takkaan asennetaan anturit, jotka ohjaavat sen toimintaa keräämällä tietoja takan lämpenemisestä. Laitteeseen kuuluu älylaitesovellus, joka toimii Bluetoothilla iOS- ja Android-järjestelmissä, Vauhkonen kuvailee.

Anturit mittaavat muun muassa takan tulipesän, varaavan massan ja huoneilman lämpötilaa sekä hormin vetoa ja hetkellistä lämmitystehoa. Sovellus näyttää prosentteina, kuinka suuri osuus takan lämmönvarauskapasiteetista on käytössä. Mittaustiedot ohjaavat takkaohjaimen toimintaa, ja niitä voi seurata sovelluksesta. Keskeiset tilastotiedot tallentuvat muistiin kymmenen edellisen polttokerran ajalta.

Takkaohjain toimii verkkovirralla. Sähkökatkosten sattuessa takkaohjaimen voi kääntää helposti manuaaliasentoon, jolloin ilmansäätöä voi ohjata itse.

Tulikivi Senso -sovellus neuvoo takan lämmittämisessä.

Tulikivi Senso -sovellus neuvoo takan lämmittämisessä.

Loppu ylilämmittämiselle ja turhalle puun poltolle

– Poltettavan puun määrä vaikuttaa takan päästöihin. Varaavan takan lämmönvaraus toimii kuin akun lataus: kun akku on täynnä, sitä ei voi ladata enempää. Takan lämmitystä ei kannata jatkaa enää, jos lämmönvarauskapasiteetti on jo täynnä. Turha ylilämmittäminen hukkaa energiaa ja lyhentää takan elinikää, Vauhkonen muistuttaa.

Jotta puuta ei polteta turhaan, Tulikivi Senso -sovellus neuvoo, missä palamisen vaiheessa puuta kannattaa lisätä ja kuinka paljon. Kun takan lämmönvarauskapasiteetista on saavutettu noin 80 prosenttia, sovellus kehottaa lopettamaan lämmittämisen. Lämmönvaraus kasvaa sen jälkeen vielä noin 15–25 prosenttiyksikön verran, vaikka polttaminen on lopetettu. Näin puuta ei kulu turhaan. Takkaohjain varoittaa aina ylilämmittämisestä.

– Varaavaa takkaa ei tarvitse aina lämmittää täyteen lämmönvarauskapasiteettiin. Sen sijaan voi seurata, miten huonelämpötila kehittyy ja millainen lämpötila itseä miellyttää. Sovelluksessa voi kytkeä päälle asetuksen, johon voi määrittää maksimihuonelämpötilan. Kun lämpötila nousee sen yli, takkaohjain säätää ilmansäätöä niin, että takan paloteho pienentyy. Samalla sovellus neuvoo lopettamaan lämmittämisen, Vauhkonen toteaa.

Tulikivi Senso -takkaohjain tulee myyntiin huhtikuussa. Se voidaan asentaa Tulikiven Karelia-sarjan varaaviin takkoihin, joissa voi polttaa sekä puuta että pellettiä ilman pellettikoria. Siksi sovelluksesta voi valita tiedon kumpaa lajia tulipesässä milloinkin poltetaan. Sovelluksen käyttökieleksi voi valita suomen, ruotsin, englannin, ranskan, saksan, hollannin ja italian.

Lisätietoa tuotteesta saat Tulikivi-studioista kautta maan.
Lähimmän Tulikivi-studiosi löydät täältä!

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Tulikivi Oyj
LVI
tulisijat
lämmitys
hormit
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20228_77741.jpg
Huoltovarmuus: miten sinä olet varautunut esimerkiksi sähkökatkoihin?
Varaavan takan hankinnalla säästät mukavasti talven lämmityskuluissa. Sähköstä riippumaton varaava takka nostaa lisäksi tehokkaasti kodin energiaomavaraisuutta. Lämmin varaava takka on myös tehokas ilmanvaihtokone, sillä se vie huonetilasta kosteutta ja tuottaa miellyttävää lämpöä. Varaava takka tuo monia hyviä etuja arkeen ja säästät selvää rahaa.
20164_46342.jpg
Tutustu tulevaisuuden lämmitystapaan
Suunniteltaessa uutta kotia, kannattaa miettiä tulevan kodin lämmitystä kokonaisuutena. Usein kodeissa keskitytään vain yhteen lämmönlähteeseen, vaikka useamman lämmönlähteen yhdistelmällä saadaan aikaiseksi ratkaisu, jonka avulla voidaan säästää lämmityskustannuksissa.
20221_74346.jpg
Takka kierrätysmateriaalista
Ekologisuus, energiatehokkuus sekä kierrätys ovat olleet 2020-luvun selkeitä tavoitteita. Tulikivi ottaa osaa tavoitteisiin lanseeraamallaan energiatehokkaalla Kermansavi-mallistolla, jonka takkojen tiivis runkomateriaali on valmistettu jopa 80-prosenttisesti kierrätysmateriaalista.
20239_83151.jpg
Syksyn sävyjä ja takan lämmön lumoa
Syksy on saapunut, illat viilenevät ja luonto maalaa värikkäitä sävyjä maisemaan. Samalla kun luonto valmistautuu talveen, on sinun aikasi miettiä kodin lämpöä, sähkön säästöä ja tunnelman luomista.Tulikivi on yli 40 vuoden ajan tuonut innovaatioita ja edelläkävijyyttä tulisijamarkkinoille. Tulikiven missio on jatkaa ekologisempien ja energiatehokkaampien ratkaisujen kehittämistä kotiisi. Studioiden syysedut ovat voimassa kuun loppuun, ja ammattitaitoiset myyjät ovat valmiita ohjaamaan sinua kohti lämpimämpää kotia.
20202_62770.jpg
Takka on muutakin kuin vain koriste - luonnollista lämpöä kotiin!
Puulämmitys - se luonnollinen, perinteikäs ja tunnelmallinen tapa lämmittää koti. Tulisija tarjoaa lisälämmönlähteenä varmuutta, sillä se on myös luotettava tapa lämmittää silloinkin kun sähköt ovat poikki. Tulisijalla lämmitys on erinomainen keino säästää esimerkiksi silloin kun sähkö on kalleimmillaan tai on muuten tarve leikata lämmityskustannuksia. Vaikka paukkuvat talvipakkaset antavatkin vielä hetken odottaa itseään, kannattaa niiden tuloon kuitenkin varautua. Takka on myös ainoa lämmönlähde, joka luo aitoa tunnelmaa kotiin. Takkatulen ääreen on helppo jäädä rauhoittumaan kaiken kiireen keskelle.Tiesitkö, että jopa yli miljoonassa suomalaisessa pientalossa on tulisija?
avoimet takkaluukut
Erinomainen yhdistelmä kylmyyttä vastaan: tiilipiippu ja varaava tulisija
Tiili, tuo satoja vuosia vanha rakennusmateriaali osoittaa hyödyllisyytensä ja erinomaiset ominaisuutensa myös tänä päivänä. Puhtaista luonnonmateriaaleista valmistettu tiili ei sisällä terveydelle haitallisia aineita ja on myös siksi turvallinen valinta.Paitsi selvänä kodin rakennusmateriaalina, on se paikallaan myös tulisijaa sekä piippua rakennettaessa. Lämmitysominaisuudet ovat tiilitulisijassa vertaansa vailla, sillä itse tiilessä lämmönjohtavuus on pieni, mutta lämmönvarauskyky on suuri.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton