• Etusivu
  • LVI

Ecodesign-direktiivi: mistä on kyse, ja miksi siitä kannattaa kiinnostua?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Tulikivi Oyj
Päivitetty 09.02.2023
20232_80792.jpg

Tunnetko sinä jo Ecodesign-direktiivin?

Oletko kuullut puhuttavan Ecodesign-direktiivistä? Kyseessä on tulisijoja koskeva tuore ekosuunnitteluasetus, joka määrittelee uudelle myytävälle takalle päästövaatimukset sekä kuukausittaisen energiatehokkuuden minimirajan. Melkoinen direktiivi eikö, mutta mitä se tarkoittaa sinulle konkreettisesti?

Miksi Ecodesign-direktiivi?

Ecodesign-direktiivin, eli tuttavallisemmin ekosuunnitteluasetuksen, tarkoitus on määritellä uudelle myytävälle takalle päästövaatimukset sekä kuukausittaisen energiatehokkuuden minimirajan. Toisin sanoen, asetuksen tarkoitus on auttaa sinua tekemään parempia ja puhtaampia valintoja kotisi lämmityksen suhteen sekä pienentämään puunpolton tuomia pienhiukkaspäästöjä.

Direktiivi ei koske vain suuria tulisijoja, vaan se pitää sisällään kaikki: kamiinat, kiertoilmatakat, varaavat takat, liedet sekä jopa takkasydämet.

Turvallisuus, ekologisuus sekä energiansäästö

Ekosuunnitteluasetuksen tarkoituksena on pyrkiä kohti energiatehokkaampaa, ekologisempaa ja puhtaampaa tapaa polttaa puuta. Itse asetuksen tulo on ollut tiedossa jo aiemmin, varsinainen siirtymäaika päättyi 1.1.2022. Asetus on siis ollut voimassa jo vuoden.

Tulisijavalmistajilla on Ecodesign-direktiivin myötä ollut velvollisuus kiinnittää enemmän huomiota omien tulisijojensa toimintaan, jotta ne palaisivat puhtaammin ja olisivat energiatehokkaita. Tämä tarkoittaa tekniikan lisääntymistä sekä erilaisten testausmäärien lisäämistä. Takkaostoksilla olevan kannattaakin tiedustella takkaa valitessaan tuotetietoja sekä suoritustasoilmoitusta (Dop) ja ekosuunnittelutuotevaatimuksia (Doc).

Tulikivi on alan teknologinen edelläkävijä, joka tavoittelee aina vain pienempiä ympäristövaikutuksia – ja aina vain parempaa kokemusta sinulle. Tulikiven takat palavat puhtaasti alittaen maailman tiukimmat päästönormit. Tulikivi on ensimmäisenä tulisijavalmistajana selvittänyt myös takkojensa hiilijalanjäljen.

Lue lisää Ecodesignista

Testatut ja laadukkaat tuotteet kestävät pitkään. Kuvassa Tulikivi Kaila V4.
Testatut ja laadukkaat tuotteet kestävät pitkään. Kuvassa Tulikivi Kaila V4.

Hyötysuhde

Tulisijassa tärkeää on varattu energiamäärä ja hyötysuhde – kuinka paljon saat polttopuukuutiosta hyödyllistä lämpöenergiaa. Nykyaikaisella 80 % hyötysuhteen omaavalla takalla pystyt tuottamaan lämpöenergiaa noin 800 kWh polttamalla irtokuution sekapuuta. Kun otetaan huomioon polttopuun hinta, tulee puilla lämmittävästi moninkertaisesti edullisempaa kuin sähköllä lämmittämisestä. Kun tulisijalla lämmittämiseen yhdistetään vielä ruoanlaitto, säästetään vielä enemmän selviä euroja.

Tiesitkö, että esimerkiksi irtokuutio koivua sisältää jopa 1010 kilowattituntia lämpöenergiaa, vastaava määrä sekapuuta tuottaa energiaa 790 kilowattituntia.

Info

Info

Polta puuta

  • Joka on kuivaa ja puhdasta (ei siis esimerkiksi rakennusaikaista puutavarajätettä).
  • Kaikki puulajit käyvät, tulisijamallista riippuen myös pelletti. Koivussa lämpöenergia on tiiveimmässä muodossa.
  • Tuo puu lämpenemään sisätiloihin jo edellisenä päivänä, näin ne ehtivät kuivahtaa kunnolla.
  • Säilytä puutavara ulkona niin, että se ei ole suoraan maata vasten. Huolehdi että se on katteen alla ja pinottu niin että ilma pääsee kiertämään klapipinojen ympärillä. Paras polttopuu on kuiva ylivuotinen puu.
  • Älä polta summamutikassa – tarkista tulisijan käyttöohjeesta oikea polttopuiden määrä, ihanteellinen ladonta sekä oikea sytytystapa.

Takat hyviä lämmönlähteitä jo vuosisatoja

Tulisijoista ei olla direktiivin myötä tekemässä ongelmaa – ennemminkin tulisijojen käyttöä suositellaan. Ecodesignin tavoitteena onkin luoda hyvää perustaa sille, että syntyviä päästöjä saadaan pienemmäksi. Tarkoitus onkin peräänkuuluttaa vastuullisuutta sekä tietotaitoa ympäristön kuormituksen vähentämiseen sekä raikkaan hengitysilman säilyttämiseen.

Tutkimusmenetelmien parantuessa saadaan tulisijoista ja niiden polttotekniikoista enemmän informaatiota ja sen myötä keskusteluihin ovat nousseet pienhiukkaspäästöt. Tässä kohtaa yhteistyö sekä valmistajan että loppukäyttäjän välillä on jotain mihin kannattaa kiinnittää huomiota. Noudattamalla asetuksen täyttävän takan valmistajan ohjeita pystyy vaikuttamaan itse pienhiukkasten määriin.

Kuuntele podcast aiheesta

Podcastin aiheena on juurikin Ecodesign. Tätä kokonaisuutta on käsittelemässä Anna Perhon johdattamana Tukesista Laura Lakua, Industrialta Jari Valtonen sekä Tulikiveltä Markku Prättälä.
Aihetta käydään läpi sekä asiantuntijoiden, tulisijavalmistajien sekä kuluttajien näkökulmasta.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Tulikivi Oyj
LVI
hormit
lämmitys
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20164_46342.jpg
Viisi vinkkiä takan valintaan
Talven kuumin puheenaihe on ollut kodin huoltovarmuus ja mahdolliset sähkökatkot, ja erityisesti sähkökatkoista aiheutuva kodin toimintojen heikentyminen. Parhaiten näihin pystyt varautumaan ennakoimalla. Huoltovarmuuden parantamiseen varaavan takan hankkiminen on erityisen hyvä keino, koska varaavalla takalla lämmität kotisi ja valmistat myös ruoan ilman sähköä.No, mistä sitten voi tietää, millainen takka omaan kotiin tai vapaa-ajan asuntoon tulisi valita? Oma mieltymys määrittää omalta osaltaan takan ulkonäköä. Valittavana on tummaa sekä vaaleaa. Korkeaa ja kapeaa sekä seinän viereen tai keskelle tilaa sijoitettavaa tulisijaa. Miten siis löytää sen oikean, joka soveltuu parhaiten kotiin tai vapaa-ajan asuntoon – muutenkin kuin vain ulkonäöltään?Ohessa viisi vinkkiä helpottamaan tulisijan valintaa.
20202_62770.jpg
Takka on muutakin kuin vain koriste - luonnollista lämpöä kotiin!
Puulämmitys - se luonnollinen, perinteikäs ja tunnelmallinen tapa lämmittää koti. Tulisija tarjoaa lisälämmönlähteenä varmuutta, sillä se on myös luotettava tapa lämmittää silloinkin kun sähköt ovat poikki. Tulisijalla lämmitys on erinomainen keino säästää esimerkiksi silloin kun sähkö on kalleimmillaan tai on muuten tarve leikata lämmityskustannuksia. Vaikka paukkuvat talvipakkaset antavatkin vielä hetken odottaa itseään, kannattaa niiden tuloon kuitenkin varautua. Takka on myös ainoa lämmönlähde, joka luo aitoa tunnelmaa kotiin. Takkatulen ääreen on helppo jäädä rauhoittumaan kaiken kiireen keskelle.Tiesitkö, että jopa yli miljoonassa suomalaisessa pientalossa on tulisija?
20189_54730.jpg
Tunnelmallinen tuli paremmin esille
Olet varmaankin kuullut Tulikiven Karelia-mallistosta? Tämä kyseinen takkamallisto on nyt laajentunut uudella leveäluukkuisella takkamallilla, Saramolla. Saramo-takan vaakaluukku on levein mitä varaavista takoista löytyy, leveys on jopa 75 cm. Tähän uskomattoman suureen tulipesään voit laittaa hiillokselle kypsymään jopa pitkän lohifileen.
20202_62775.jpg
Poikkeuksellisen varaava kiertoilmatakka kotiisi
Tulikiven Pielinen-takkamallisto koostuu useammasta pienikokoisesta kiertoilmatakasta, jotka sopivat monipuoliseen lämmittämiseen – myös mökille. Toisin kuin perinteisissä kamiinoissa niiden paksu vuolukivikuori varaa lämpöä pitkään hiilloksen sammuttua. Lisäksi etuna on kevytrakenteisuus, minkä vuoksi takan voi sijoittaa helposti lähes mihin tahansa.
Tulikiven Lamu 18 Grafia-pinnalla
Energia
Vinkki: takkavaihtoehtoja myös mökkiolosuhteisiin
Talvisessa skenaariossa myrsky ulvoo ulkona ja pakkanen paukkuu. Sähköt ovat poikki ja kylmä alkaa hitaasti tehdä tietään sisälle mökkiin. Paksun peiton alla palelee ja ainoana valona on kynttilän heikko liekki.Tilanteen ei tarvitse olla näin synkkä. Kunhan muistaa ennakoida. Hyvänä varmuutena onkin pitää mökillä vähintään juurikin niitä kynttilöitä valoa tuomaan ja peittoja, joiden alle kääriytyä, mutta ihanteellisessa tilanteessa niihin ei tarvitse turvautua kuin tunnelmaa hakiessa.Toinen, mikä kannattaa huoltovarmuuden näkökulmasta miettiä on se lämmönlähde. Toimiva ratkaisu suuriin ja myös pienempiin mökkeihin löytyy nopeista lämmittäjistä, kuten kiertoilmatakoista.
avoimet takkaluukut
Erinomainen yhdistelmä kylmyyttä vastaan: tiilipiippu ja varaava tulisija
Tiili, tuo satoja vuosia vanha rakennusmateriaali osoittaa hyödyllisyytensä ja erinomaiset ominaisuutensa myös tänä päivänä. Puhtaista luonnonmateriaaleista valmistettu tiili ei sisällä terveydelle haitallisia aineita ja on myös siksi turvallinen valinta.Paitsi selvänä kodin rakennusmateriaalina, on se paikallaan myös tulisijaa sekä piippua rakennettaessa. Lämmitysominaisuudet ovat tiilitulisijassa vertaansa vailla, sillä itse tiilessä lämmönjohtavuus on pieni, mutta lämmönvarauskyky on suuri.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton