• Etusivu
  • Talo

Tahrat pois Askon ohjein

Rakentajan toimitus
Julkaistu 25.08.2008
20088_12659.jpg

Tahranpoisto

Tahrat kannattaa poistaa välittömästi, jotta ne eivät pinty. Kauan ollut tahra hankautuu aina vain syvemmälle kuituun ja se on vaikea saada kokonaan pois.

Tahranpoistoaineen vaikutusta kannattaa kokeilla ensin huomaamattomaan kohtaan. Poistettaessa käsitellään vain itse tahra. Kiinteä lika irrotetaan varovasti kaapimalla esimerkiksi lusikalla. Kosteus imeytetään talouspaperiin.

Tahrat liotetaan, ei hangata. Tahraa poistettaessa työskennellään sekä tahraa kohden, että sieltä pois päin, ettei kankaalle jää rengasta. Vettä tai tahranpoistoainetta kannattaa käyttää säästeliäästi, koska alla oleva materiaali voi vahingoittua tai värjätä päällisen. Turvallisinta, jos se on mahdollista, olisi tahranpoiston jälkeen pestä koko tuote joko painehuuhtelukoneella tai höyrypesurilla.

Jos vaihdetaan tahranpoistoainetta, annetaan edellisen kuivua. Pienemmillä pinnoilla olevan kevyen lian voi poistaa pehmeällä, puhtaalla ja värittömällä pyyhekumilla. Tahrat on helpompi poistaa, jos verhoilumateriaalin käsittelee ennen käyttöä ja pesun jälkeen tekstiilipinnan suoja-aineella.

Aine estää tekstiilipinnan likaantumista ja tahran imeytymistä tekstiiliin.

20088_12660.jpg

Tahranpoistotaulukko

Appelsiini- ja sitrushedelmät
Tuoreena kuuma vesi. Pesu valkopesuaineella (materiaalin mukaan) + tahranpoistoaine.

Aurinkoöljy
Lämmin vesi + hiusshampoo

Coca-Cola
Tuoreena haalea vesi + hiusshampoo.

Huopakynä
Tuoreena hiusshampoo + vesi.
- vesiliukoinen: Vanhana hiusshampoo/ lianirrottaja + vesi.
- liuotinpohjainen: Tuoreena tahranpoistoaine + pesu tekstiilin mukaan. Vanhana mahdoton poistaa.

Huulipuna
Esikäsittely nestem. pesuaineella/ hiusshampoolla. Pesu tekstiilin mukaan. Kuivuneena lianirrottaja + tahranpoistoaine.

Kahvi
Tuoreena kylmä vesi. Vanhana liotus hiusshampooliuoksessa.

Kastike
Tahranpoistoaine.

Kengänkiilloke
Tahranpoistoaine.

Ketsuppi
Haalea vesi + hiusshampoo.

Kuulakärkikynä
Ikkunanpuhdistusneste + haalea vesi. Voimakkaampi vaihtoehto asetoni (varottava värin lähtemistä).

Kynsilakka
Kynsilakan poistoaine (varottava värin lähtemistä).

Liima
Haalea vesi.
- vesiliukoinen ja liisteri: Asetoni (varottava värin lähtemistä).
- lennokki- ja muoviliima, kaksikomponentti: Vanhana mahdoton poistaa.

Likööri
Haalea vesi + hiusshampoo.

Maali
- alkydi: Ensin tärpätti, jonka jälkeen mieto shampooliuos. Vanhana mahdoton poistaa.
- lateksi: Tuoreena vedellä. Vanhana mahdoton poistaa.

Maito, muna
Huuhtelu haalealla vedellä.

Meikkivoide
Hiusshampooliuos/ nestem. pesuaine + huuhtelu.

Muste
Ikkunanpesuneste + haalea vesi.

Mustikka
Tuoreena kuuma vesi + hiusshampoo.

Oksennus
Haalea hiusshampoovesi.

Pihka
Tahranpoistoaine. Kemiallinen pesu pesulassa.

Polkupyörän öljy
Tahranpoistoaine / hiusshampoo.

Porkkana
Tuoreena hiusshampoo + kuuma vesi.

Punajuuri, punakaali
Tuoreena hiusshampoo + kuuma vesi.

Punaviini
Suolaa heti märkään tahraan. Esikäsittelyyn hiusshampoo/ lianirrottaja. Pesu mahdollisimman kuumassa.

Purukumi
Jäähdytetään jääpalalla tai pakastimessa. Raaputetaan varovasti pois.

Rasvat, öljyt, voi
Hiusshampooliuos + haalea vesi.

Ruoho
Esikäsittelyyn tahranpoistoaine tai lianirrottaja.

Sinappi
Haalea vesi + hiusshampoo.

Steariini
Kovettuneena raaputetaan varovaisesti. Esikäsittelyyn tahranpoistoaine/ hiusshampoo.

Suklaa
Esikäsittely nestemäisellä pesuaineella. Kuivuneena tahranpoistoaine + pesu tekstiilin mukaan.

Tee
Tuoreena kylmä vesi + hiusshampoo.

Veri
Tuoreena kylmällä vedellä. Vanhana tahranpoistoaine.

Viini (ei punaviini)
Haalea vesi + hiusshampoo.

Virtsa
Haalea shampoovesi.

Virvoitusainejuoma
Hiusshampoo + kuuma vesi.

Voikukka
Hiusshampoo ja haalea vesi. Tahranpoistoaine.

Väri
Haalea vesi + hiusshampoo.

Syntymätön tahra - paras tahra. Hyvistä yrityksistä huolimatta kaikki tahrat eivät lähde.

Softcare-verhoilusuoja

Softcare suojaa kaikki tekstiili- ja nahkapinnat kastumiselta ja likaantumiselta.

Suosittelemme, että suojaat kangasverhoillut sohvat ja muutkin huonekalut jo ennen ensimmäistä käyttökertaa Softcare-verhoilusuojalla. Myös nahkaverhoillut tuotteet on hyvä suojata Softcare-nahkasuojalla huolimatta siitä, että useille nahoille käsittely on tehty jo nahkatehtaalla. Koska nahka on luonnonmateriaali, se on saattanut kuivua matkalla nahkatehtaalta kotiisi.

Softcare-suojat sopivat kaikille tekstiilikuiduille, niiden sekoituksille sekä nahkapinnoille. Softcare-suojaus ei muuta tekstiilin eikä nahan tuntua, hengittävyyttä eikä väriä. Suojaus helpottaa olennaisesti tekstiilien ja nahan hoitoa, sillä lika ei imeydy kuitujen eikä nahan huokosten sisään. Tuore lika lähtee pinnalta pyyhkäisten ja kuiva lika on helpompi imuroida.

Suoja on myrkytön eikä aiheuta allergisia oireita. Suojaus estää pysyvien tahrojen syntymisen. Softcare-käsitellyt tekstiilit ja nahkapinnat pysyvät pitkään siisteinä ja tahrattomina, eivät nuhraannu ja ovat kaikin puolin helpompia käytössä. Softcare hoito- ja suoja-aineet sekä niiden käyttöohjeet saat lähimmästä Asko-myymälästä.

Softcare-tahranpoistaja

Uusi, tehokas ensiapu kaikenlaisille tahroille. Sopii kaikille tekstiileille. Softcare Tahranpoistajan avulla poistat kaikki vaikeatkin tahrat jopa kuulakärkikynän jälkiä myöten. Tarkista ensin materiaalin värinkesto huomaamattomasta kohdasta ja sumuta sitten ainetta tahralle. Anna vaikuttaa muutama minuutti ja pyyhi pois kostealla liinalla. Varjosta lopuksi tahran reuna kostealla liinalla ulkoa sisäänpäin, ettei kuivumisen jälkeen jää ns. vesirantua. Pidä kätevän kokoinen Softcare Tahranpoistaja kotona ja matkoilla aina saatavilla.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20235_81985.jpg
Puolueeton tieto Ilmasto­infolta laittoi vauhtia aurinko­paneelien hankintaan
Oli lämmin toukokuinen päivä ja aurinko paistoi, kun Riitta Taarastin kotiin asennettiin aurinkopaneelit 2019. Tässä talossa oltiin aikaisten aloittajien joukossa, sillä vielä tuolloin aurinkopaneelien asentaminen ei ollut määrältään nykyisellä tasolla.– Meille aurinkopaneelien hankintapäätös tehtiin puhtaasti siksi, että se tuntui olevan hyvä juttu monessa suhteessa. Ajatus siitä, että voisimme vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillintään omalla panoksellamme, oli kiehtova. Tällä pienellä asuntoalueella olimme ensimmäiset, mutta nyt tuntuu, että paneeleita alkaa ilmestyä monelle katolle, muistelee Taarasti.
20146_39929.jpg
Loma-asuntomessut avaavat ovensa Kalajoella!
Kalajoen Loma-asuntomessujen 10 hehtaarin kokoinen alue koostuu kaikkiaan 28 erilaisesta kohteesta, joiden joukosta löytyy niin perinteistä loma-asuntoa kuin modernimpaakin huvilaa kaikilla herkuilla. Ainutlaatuinen, Kalajoen Hiekkasärkille rakennettu messualue on jaettu neljään erityyppiseen kortteliin.
200711_7397.jpg
Puzer-keskuspölynimurit
Jokainen ihminen arvostaa puhdasta koti-ilmaa. Perinteinen pölynimuri ei pysty tekemään kodista helpolla puhdasta, sillä sen poistoilmassa oleva hieno mikropöly jää leijailemaan ja laskeutuu uudestaan tilaan. Puzer-keskuspölynimurit eivät puhalla poistoilmaa takaisin huoneilmaan, vaan se johdatetaan keskuspölynimurin poistoilmaputkiston kautta suoraan ulos. Siksi keskuspölynimuri on käytännöllisempi. Se poistaa kodistasi kaikkein pienimmänkin mikropölyn ja on hiljainen ja helppo käyttää.Puzer- keskuspölynimurit ovat markkinoiden hiljaisimpia. Niiden äänitaso on vain 68 dB (A). Hiljainen käyntiääni ei häiritse muiden perheenjäsenten toimintaa.Puzer-keskuspölynimureissa on myös edistyksellinen ilman läpivirtaustekniikka. Ilmavirta kulkee mahdollisimman esteettömästi imurin läpi, jolloin teho välittyy paremmin koko järjestelmän läpi suulakkeelle asti. Sekä Puzer Eevan ja Oivan imuteho on 653 W:a, mikä tarkoittaa yli kaksinkertaista imutehoa tavalliseen imuriin verrattuna.Tilaa keskuspölynimuri Rakentaja.fi-JäsentukustaLisätietoa keskuspölynimureista...
20213_69015.jpg
Tällä laitteella helpotat porausta puuhun ja metalliin
Lukuisissa erilaisissa kiinnityksissä tarvitaan poraamista, jolla tehdään reikä kappaleeseen kiinnikettä varten. Haasteeksi muodostuu usein reiän poraaminen tarkasti kohtisuoraan juuri oikeaan kohtaan. Työstettävän kappaleen muoto voi myös olla sellainen, että sen paikallaan pitäminen porauksen ajan on hankalaa tai jopa mahdotonta. Pöytäporakone helpottaa tätä työtä huomattavasti tehden reiän poraamisesta turvallista, tarkkaa ja nopeaa.
20235_81757.jpg
Ensimmäistä kertaa henkilönostinta käyttämässä - näin käyttö sujui
Kevät on erilaisten kodin huoltotöiden aikaa. Tarkistuslistalta löytyy nopeasti ainakin katon ja kattoturvatuotteiden kunnon tarkistus, rännien puhdistus, maalaustöitä sekä mahdollisia puuston siistimisiä. Tikkailta työskentely on aina turvallisuusriski, joten miten työt saisi tehtyä turvallisesti, nopeasti sekä siististi?Vantaalainen perheenäiti Heli Meriläinen yhdessä poikansa Eetun kanssa ratkaisi ongelman omalla kohdallaan ottamalla testikäyttöön Janneniskan JN23 henkilönostimen, jonka kanssa oman kodin huoltotyöt sujuivat turvallisesti ja nopeasti.
202310_83184.jpg
Syksyn pihavalaisinäänestys on ratkennut - katso äänestäjien suosikki
Syyskuussa (5.–26.9.2023) järjestetyssä pihavalaisinäänestyksessä lukijat saivat valita suosikkivalaisimisensa neljän ehdokkaan joukosta. Ääniä annettiin 1 338 kappaletta, ja suurimman äänipotin keräsi Airamin Luxor-aurinkokennovalaisinsetti, jolla saa valaistua pihapolkuja ja puutarhan reuna-alueita ilman ylimääräisiä sähkövetoja. Kaikkien äänestäjien kesken arvotun palkinnon voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti. Voittaja valitsi itselleen Kartano Pole -valaisimet.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton