• Etusivu
  • Rakentaminen

Suunnittelijan vaatimukset - kuka saa piirtää?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.11.2011
201110_28371.jpg

Kun rakennusprojektissa "lupakuvien" ja muiden suunnitelmien piirtäminen on ajankohtaista, tulee pohdittua kuka saa piirtää kyseiset piirustukset. Saako kuka tahansa piirtää piirustukset omakotitaloon, pitääkö olla insinööri, jotta voi suunnitella leikkimökin.

Kaikista näistä säädetyt lait, määräykset ja ohjeet selventävät asiaa.

Omakotitalon suunnittelu

Jokaisessa omakotirakennushankkeessa pitää olla nimettynä hankkeen pääsuunnittelija, joka vastaa suunnittelun kokonaisuudesta.

Talopakettitoimitusten yhteydessä pääsuunnittelija on henkilö, joka on toiminut asiantuntijana jo rakennustyyppiä valittaessa ja joka on laatinut asemapiirustuksen, eli henkilö joka vastaa rakennuksen sijoituksesta tontilla ja on myös suunnitellut rakennuksen korkeusaseman sekä pihamaan järjestelyt kokonaisuudessaan.

Omakotitalon rakenteiden suunnittelijan pätevyys: Henkilö on suorittanut vähintään ammattikorkeakoulun tai teknillisen oppilaitoksen rakennus- tai konerakennuksen insinöörin tutkinnon tai aiemman vastaavan tutkinnon ja on lisäksi rakennesuunnittelijana hankkinut suunnittelukokemuksen.

Omakotitalon suunnitelmia tekevät:
- rakennusmestarit
- insinöörit
- arkkitehdit

Pääpiirustukset rakennuslupaa varten tulee pätevän suunnittelijan laatia ja allekirjoittaa.

Pienehkön maatalousrakennuksen tai varaston suunnittelu

Kun kohteena on rakennus tai tila, jossa on pientalon tavanomaiset rakenteet; tai joka on enintään 2-kerroksinen ja jossa yleensä vain tilapäisesti oleskelee ihmisiä, kuten pienehkö varasto tai maatalouden tuotantorakennus, pinta-ala enintään 300 m2 ja jännevälit enintään 6 m. Korjausrakentamisessa kyseessä voi olla esimerkiksi ylläpitokorjaus entiseen tyyliin käyttötarkoitusta vaihtamatta tai pienehkö muutostyö.

Rakenteiden suunnittelijan pätevyys: Henkilö on suorittanut vähintään teknillisen oppilaitoksen rakennustekniikan tai -tuotannon tai konerakennuksen opintosuunnalla teknikon tutkinnon (rakennusmestarin), johon sisältyvät riittävät kyseessä olevien rakenteiden suunnittelua ja toimintaa käsittelevät opintosuoritukset.

Pieni asumiseen tarkoittamaton rakennus tai rakennelma

Kun kohteena on rakennus tai tila on pieni, 1-kerroksinen sekä tarkoitettu muuhun kuin pysyvään asumiseen tai työntekoon ja rakenteet voidaan riittävästi esittää rakennussuunnitelmassa. Tällasia rakennuksia ja rakennelmia ovat esimerkiksi leikkimökit ja grillikatokset. Korjaamisessa kyseessä voi olla esimerkiksi helppo, pienehkö ylläpitokorjaus.

Kohteen suunnittelijalla tulee olla näyttöä asianomaiseen suunnittelutehtävään riittäväksi katsottavasta kokemuksesta. Henkilöllä ei tarvitse olla suoritettuna rakennusalan tutkintoa, mutta jolla voidaan katsoa olevan rakennuskohteen tai suunnittelutehtävän laatu ja laajuus huomioon ottaen riittävä osaaminen.

Erittäin vaativat kohteet

Kun kyseessä on suunnittelutehtävä erittäin vaativaan ympäristöön tai rakennuspaikalle, esimerkiksi keskusta-alueelle, suojeltuun rakennukseen tai historiallisesti tai maisemallisesti merkittävään kohteeseen, tällöin kohdetta suunnittelevalta henkilöltä edellytetään arkkitehdin koulutusta tai suunnittelutehtävään soveltuvaa rakennusalan korkeakoulututkintoa (diplomi-insinööri).

Lähteet:
A2 SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Lautarakenteisen seinän eristäminen?
Kysymys:Kyseessä on vanha talo, johon on laitettu asuinhuoneisiin sisäpuolinen lisäeristys. Eteinen ja kuisti on jätetty eristämättä. Eteisen ja kuistin ulkoseinät ovat lautaa ja sisäpuolella on maalattu kovalevy sekä välissä on tyhjä tila. Miten ja millä nämä seinät tulisi eristää?
20191_55905.jpg
Miten keskuspölynimuri eroaa tavallisesta imurista?
Kodin siivous on läsnä monen suomalaisen elämässä ja siivousvälineistä imuria käyttää lähes jokainen kuluttaja. Kuluttaja voi valita imureiden joukosta mieleisensä ja erilaisia vaihtoehtoja on runsaasti saatavilla. Moni ei kuitenkaan tunne eri imurivaihtoehtojen välisiä eroavaisuuksia. Nostimme tarkasteluun keskuspölynimurin sekä perinteisen perässävedettävän imurin ja kokosimme yhteen niiden keskeisiä eroavaisuuksia.
20189_54650.jpg
Kompakti Honka Kontti vaikka lomamökiksi, vierasmajaksi, saunaksi tai työhuoneeksi
Pienen ja siron Kontti-malliston suunnittelun lähtökohtana oli, ettei mökeissä ole mitään ylimääräistä. Muotoilija Harri Koskisen 60-vuotiaalle Honkarakenteelle suunnitteleman malliston tyyli on täysin uniikki. Kompaktit mökit soveltuvat parhaiten rentoon asumiseen luonnon keskellä.Honka Kontti -mökeissä luonto on pääosassa. Suomalaisesta männystä valmistetut hirsiseinät rauhoittavat mieltä ja rentouttavat nauttimaan. Valo tulvii suurista maisemaikkunoista sisään ja terassilta avautuu esteetön näkymä ympäröivään maisemaan.– Näissä mökeissä voi keskittyä olennaiseen ja kokea olevansa yhtä luonnon kanssa. Suunnittelun lähtökohta oli, ettei tiloissa ole mitään turhaa tai ylimääräistä: ympäröivä maisema on pääosassa, kertoo Harri Koskinen.Honka Kontit toimivat niin mökkinä, yksiönä, työhuoneena kuin vierasmajanakin. Kaikki mallit on saatavissa pulpetti- ja harjakatolla, joten niistä löytyy helposti myös olemassa olevan rakennuksen tyyliin sopiva vaihtoehto.
20176_49635.jpg
Keski-ikäisille suunniteltu koti
Sirpa ja Arto Kimari ovat rakentaneet Kastelli-talonsa Mikkelin asuntomessualueen Onni-kortteliin. Talo on suunniteltu keski-ikäiselle avioparille, vierailemaan tuleville aikuisille lapsille sekä perheen pienelle koiralle. Koska talosta haluttiin tehdä omannäköinen, päätyivät Kimarit valitsemaan Kastellin Viittä Vaille Valmiin -ratkaisun.Tutustu Kastelli-talojen mallistoonTilaa Kastelli-taloesiteJätä yhteydenottopyyntö Kastelli-talosta
Sauna
Huomioi sauna ilmanvaihtoremontissa
Toimiva ilmanvaihto on tärkeässä roolissa sekä talon että sen asukkaiden hyvinvoinnin kannalta. Parhaimmillaan ilmanvaihdon olemassaoloa ei juuri edes huomaa.Ilmanvaihdon kenties tärkein tehtävä on kosteudenpoisto. Erityisesti talon kannalta tämä on tärkeää, mutta myös sisäilman laadun vuoksi. Nykyisin ilmanvaihto on myös tärkeä osa rakennuksen energiatehokkuutta.Saunan ilmanvaihto täytyy tyypillisesti toteuttaa eri tavalla kuin muiden huoneiden tai löylyt kärsivät lopputuloksesta. Hyvä ilmanvaihto on onnistuneen saunomiskokemuksen kulmakiviä. Pesuhuoneessa ja saunassa käsitellään yleensä myös eniten vettä. Siksi niiden ilmanvaihto on suunniteltava ja rakennettava erittäin huolellisesti, jotta ylimääräinen kosteus saadaan myös hallitusti pois.
20185_52971.jpg
Kerrostalon julkisivu remontoitiin
Peltosaaren asuinalue Riihimäellä on malliesimerkki korjausrakentamisesta, jossa yhdistettiin uusi edustava ilme ja energiatehokkuus. Rakennusten julkisivut uusittiin kokonaan ja samalla päivitettiin myös lämmöneristys. Myös parvekkeet vaihdettiin suurempiin. Ero alueen vanhojen ja jo uudistettujen rakennusten välillä on melkoinen.Peltosaaren uudistamisen taustalla on Riihimäen kaupunki, jonka tavoitteena on lisätä alueen vetovoimaisuutta ja arvostusta. Peltosaari on mukana myös Tekesin Ekotehokkaasti uudistuva yhdyskunta (EcoDrive) -hankkeessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton