• Etusivu
  • Talo

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön palovaroitinkampanja alkaa - Testaa palovaroittimesi 11. päivä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.11.2023
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Suomen paikallisradioissa alkaa 11. elokuuta kampanja, jolla Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK kannustaa kansalaisia pitämään huolta omista ja läheistensä palovaroittimista. Tavoitteena on, että palovaroittimien toiminta testattaisiin kerran kuukaudessa. Kampanja toistuu vuoden loppuun saakka kunkin kuukauden 11. päivänä. SPEKin suosittelema vuosittainen palovaroittimen paristonvaihtopäivä on helmikuun 11. päivänä vietettävä 112-päivä.

Palovaroitinkampanjalla SPEK kehottaa meitä kaikkia pitämään huolta palovaroittimistamme. Palovaroittimen paristo on voinut tyhjentyä huomaamatta loman tai viikonloppumatkan aikana. Myös pitkä käyttöikä on saattanut uuvuttaa laitteen, jolloin se täytyy vaihtaa uuteen. Jos palovaroitin ei toimi, se ei myöskään varoita vaarasta.

SPEKin suosittelema palovaroittimen tarkastuspäivä, kuukauden 11. päivä, perustuu 112-päivään, jota vietetään ensi helmikuun 11. päivänä jo kahdettatoista kertaa. Hätänumeron ohella palovaroitin ja paristonvaihto ovat olleet 112-päivän kestoaiheita.

Nyt alkavalla palovaroitinkampanjalla on joka kuukausi erilainen teema. Oman palovaroittimen testinapin painamisesta ja savun vaarallisuudesta muistuttamisen lisäksi ihmisiä kannustetaan pitämään huolta toisistaan: esimerkiksi ikäihmisten saattaa olla vaikeata muistaa testaus tai vaihtaa paristo. Suomessahan kuolee tulipaloissa enemmän ihmisiä kuin muissa läntisen Euroopan maissa. Myös tulipalon nopeudesta ja ihmisten omasta huolimattomuudesta varoitetaan kampanjan kuluessa.

Talo
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20191_56040.jpg
Lunta katolla?
Suomen ympäristökeskus (SYKE) seuraa aktiivisesti maaston lumikuormaa ja ylläpitää ajankohtaista tietoa sekä reaaliaikaista laskentaa lumikuormasta verkkosivuillaan. Rakennevioista johtuvia isojen hallien kattojen sortumia esiintyy usein alkutalvesta lumikuorman ylittäessä 100 kg/m2 tai runsaiden sateiden jälkeen, kun lumikuorma kasvaa nopeasti.
nostolava-auto vanhan tiilisen viljamakasiinin vieressä ja mies korkealla korissa
Nostolava-auto ensikertalaisen testissä: Nostolava-auton avulla turvallisesti korkeuksiin
Jouni Järvisen pihalla Kyröskoskella seisoi kaksi valtavaa ja kallistunutta pihakoivua. Etäämmällä odotti jyrkkä ja hauraskin sammaloitunut katto puhdistusta. Kahden päivän aikana Jouni onnistui ensikertalaisena kaatamaan nämä jättiläiset ja puhdistamaan vanhan kuivurin katon nostolava-auton avulla.
202111_73600.jpg
Koronapassin käytön laajentaminen rakennusalalle?
Rakennusteollisuus RT vaatii koronapassin käytön laajentamista rakennusalalla, jolla rokotekattavuus on vasta 60 prosenttia.
202111_73849.jpg
Kuntoarvio auttaa selvittämään korjaustarpeet
Pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS) yhdessä kuntoarvion kanssa auttaa hallitusta pitämään taloyhtiön kunnossa.
20224_77803.jpg
Luteiden torjunnassa nopeus on valttia
Lude on taloyhtiöissä yleistyvä riesa, joka salamatkustaa asuntoon yleensä lomatuliaisina matkatavaroissa tai käytetyn huonekalun kätköissä. Torjuntatöihin on syytä ryhtyä nopeasti, sillä pahimmillaan ongelma pitkittyy ja lutikat leviävät talon rakenteiden kautta toisiin huoneistoihin.
201511_44895.jpg
Miten radon poistetaan asunnosta?
Radon on radioaktiivinen kaasu, jota kulkeutuu rakennusten sisäilmaan maaperästä. Erityisesti eteläisessä Suomessa on paljon radonpitoisia alueita. On perusteltua epäillä korkeita pitoisuuksia myös, jos asunto sijaitsee harjulla tai soramaalla tai se on rakennettu kallion päälle. Savimaille perustetussa talossa saattaa olla radonia. Perustusten ja alapohjan alle tuodut täyttösorakuormat ovat mahdollisesti louhittu kalliosta, jossa on korkea radonpitoisuus. Maaperästä ja rakennustekniikasta johtuen Suomessa mitataan korkeampia pitoisuuksia kuin useimmissa muissa maissa. Radonia ei pysty aistimaan, vaan sen pitoisuudet on mahdollista selvittää vain mittauksilla. Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton