• Etusivu
  • Rakentaminen

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja Hämeen Pelastusliitto Asuntomessuilla Hämeenlinnassa - Kotona vara parempi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.11.2023
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Kemikaalirekan suistuminen tieltä tai suurpalo teollisuuslaitoksessa oman kodin lähellä on paljon todennäköisempi uhka kuin ydinvoimalaonnettomuus, atomisodasta puhumattakaan. Omatoimisen varautumisen tavoitteena on, että ihmisillä on tiedot ja taidot ehkäistä vaaratilanteita ja toimia niissä oikein niin normaali- kuin poikkeusoloissakin. Uhkia, joihin varaudutaan, ovat tapaturmat ja onnettomuudet. Valmiudet on viisasta kohdistaa todellisiin riskeihin niin kotona kuin taloyhtiössäkin. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK jakaa varautumistietoa Hämeenlinnan asuntomessujen oheiskohteessa osoitteessa Harakkamäki 1.

Suurimmassa osassa suomalaisia taloyhtiöitä on vähintään viisi huoneistoa. Tällaisissa yhtiöissä nimetään talon turvallisuuspäällikkö johtamaan turvallisuusjärjestelyjä ja laaditaan lakisääteinen pelastussuunnitelma. Pelastussuunnitelma on yhteenveto talon turvallisuusjärjestelyistä, ja se on tarkoitettu niin asukkaiden kuin vastuuhenkilöidenkin käyttöön.

Talon turvallisuuspäällikkö opastaa asukkaat toimimaan turvallisesti kotona ja yhteisissä tiloissa. Asukkaille annetaan toimintaohjeet tulipalon, tapaturmien, vesivahingon ja muiden hätätilanteiden varalta.

Taloyhtiön väestönsuojan hoitaja perehtyy suojan käyttökuntoon laittamiseen ja laitteiden käyttöön sekä huolehtii suojan tarkistuksista. Suoja on turvallinen monenlaisissa poikkeuksellisissa tilanteissa. Todennäköisintä kuitenkin on, että viranomaiset kehottavat ihmisiä suojautumaan omiin asuntoihinsa, jos jokin vakava onnettomuus vaatii suojautumista. Siksi on hyvä jo etukäteen tietää, miten yleisen vaaramerkin kuultua toimitaan: miten vaikkapa ilmanvaihtojärjestelmä sammutetaan tai ikkunat tiivistetään.

Kodin turvallisuus paranee tietoja ja taitoja kartuttamalla

Keskeisin turvallisuustyö tehdäänkin kodeissa. Jokaisen on hyvä miettiä esimerkiksi paloturvallisuutta: miten meidän perhe elää niin, että tuli ei pääse irti, miten palovaroittimet sijoitetaan niin, että palo havaitaan mahdollisimman ajoissa ja miten palo sammutetaan.

Kotivara on tärkeä osa kodin omatoimista varautumista. On viisasta pitää elintarvikkeita ja muita välttämättömyystarvikkeita kotona noin viikon aikana tarvittava määrä. Hankinnat kaupasta saattavat estyä vaikkapa sairastumisen tai jakeluhäiriöiden takia. Ja onhan viisasta, että yllätysvieraiden varalle on tarjottavana edes keksejä.

Taito nujertaa päivittäiset riskit ja vahingot luo hyvän pohjan mahdollisissa poikkeuksellisissa tilanteissa ja poikkeusoloissa selviytymiselle.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) ja Hämeen Pelastusliitto tuovat esiin omatoimisen varautumisen ja väestönsuojelun parantamista kodeissa ja taloyhtiöissä Hämeenlinnan asuntomessujen oheiskohteessa osoitteessa Harakkamäki 1. SPEKin alueyksiköt ja pelastusliitot järjestävät yhteistyössä pelastuslaitosten kanssa väestönsuojan hoitajan ja talon turvallisuuspäällikön kursseja. Kurssitiedot ja ilmoittautumisohjeet löytyvät mm. SPEKin nettisivuilta.

Rakentaminen
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20191_56040.jpg
Lunta katolla?
Suomen ympäristökeskus (SYKE) seuraa aktiivisesti maaston lumikuormaa ja ylläpitää ajankohtaista tietoa sekä reaaliaikaista laskentaa lumikuormasta verkkosivuillaan. Rakennevioista johtuvia isojen hallien kattojen sortumia esiintyy usein alkutalvesta lumikuorman ylittäessä 100 kg/m2 tai runsaiden sateiden jälkeen, kun lumikuorma kasvaa nopeasti.
202111_73600.jpg
Koronapassin käytön laajentaminen rakennusalalle?
Rakennusteollisuus RT vaatii koronapassin käytön laajentamista rakennusalalla, jolla rokotekattavuus on vasta 60 prosenttia.
Asbestipurkajat työssä
Asbestia sisältävien rakenteiden purku kuuluu aina ammattilaiselle
Asbestiksi kutsutaan kuitumaisia silikaattimineraaleja. Nämä kuuluvat serpentiineihin tai amfiboleihin. Asbestilajeja ovat krysotiili, krokidoliitti, amosiitti, antofylliitti, tremoliitti ja aktinoliitti. Kaikki asbestilajit ovat terveydelle vaarallisia. Kuitumaista asbestia terveysvaikutuksiltaan muistuttaa myös erioniitti, joka on erikseen mainittu valtioneuvoston säädöksissä asbestityöstä.
Kelta-harmaa julkisivu
Puukoulussa ulkoverhous
Ulkoverhouksen tekeminen on eräs niistä töistä, joissa omatoiminen rakentaja voi omalla työllään säästää. Eräs suosituimmista pientalorakentamisen muodoista nykyään on ns. sateelta suojaan pystytys. Tällöin runko ja vesikatto nousevat nopeasti ammattilaisten voimin täysipäiväisenä työnä. ja tästä on rakentajan hyvä jatkaa haluamaansa tahtiin. Muun muassa ulkoverhouksen voi asentaa itse.
20219_72599.jpg
Oikeat tiivisteet ovien ja ikkunoiden talvitiivistykseen
Ikkunan huurtuminen on yleinen ilmiö, joka johtuu ilman kosteuden tiivistymisestä kylmälle lasipinnalle. Se voi tapahtua sekä ikkunan sisä- että ulkopinnalla, ja syyt voivat vaihdella.Talvella ikkunoiden tiivistäminen on tärkeää lämmityskulujen säästämiseksi ja vedotonta sisäilmaa varten. Tiivisteiden kunto kuitenkin tulee usein ilmi vasta talvella, kun sisällä on lämmintä ja ulkona kylmää. Silloin huomaa helposti, mistä vedot pääsevät sisään. Vaikka parasta aikaa tiivistämiseen on lämmin vuodenaika, voit tehdä joitakin toimenpiteitä myös talvella.Muista kuitenkin, että itseliimautuvat tiivisteet kannattaa asentaa vasta, kun ulkolämpötila on vähintään +5 astetta. Jos tiivistäminen on välttämätöntä pakkasella, tarkista kiinnitykset keväällä lämpimämmällä säällä.Lue lisää: Näin asennat itseliimautuvan tiivisteen >>
Vuolukivipintainen pieni kamiina kahden oviaukon välissä.
Koneellinen ilmanvaihto ja tulisijan sytytys
Ilmanvaihtojärjestelmä voi vaikuttaa myös tulisijan toimintaan. Se kuitenkin riippuu siitä, millainen ilmanvaihtojärjestelmä talossa on. Oikein toteutettu tulo-poisto-ilmanvaihto lämmöntalteenotolla ei muodosta asuntoon sellaista alipainetta, joka häiritsisi tulisijojen vetoa. Pelkkä poistoilmanvaihto tai painovoimainen ilmanvaihto aiheuttaa aina alipaineen. Ilmanvaihtojärjestelmästä riippumatta puu tarvitsee palaessaan niin paljon ilmaa, ettei se etenkään tiiviissä talossa tule vuotona, joten takan korvausilma tulee huomioida jo suunnitteluvaiheessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton