Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja Hämeen Pelastusliitto Asuntomessuilla Hämeenlinnassa - Kotona vara parempi
Kemikaalirekan suistuminen tieltä tai suurpalo teollisuuslaitoksessa oman kodin lähellä on paljon todennäköisempi uhka kuin ydinvoimalaonnettomuus, atomisodasta puhumattakaan. Omatoimisen varautumisen tavoitteena on, että ihmisillä on tiedot ja taidot ehkäistä vaaratilanteita ja toimia niissä oikein niin normaali- kuin poikkeusoloissakin. Uhkia, joihin varaudutaan, ovat tapaturmat ja onnettomuudet. Valmiudet on viisasta kohdistaa todellisiin riskeihin niin kotona kuin taloyhtiössäkin. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK jakaa varautumistietoa Hämeenlinnan asuntomessujen oheiskohteessa osoitteessa Harakkamäki 1.
Suurimmassa osassa suomalaisia taloyhtiöitä on vähintään viisi huoneistoa. Tällaisissa yhtiöissä nimetään talon turvallisuuspäällikkö johtamaan turvallisuusjärjestelyjä ja laaditaan lakisääteinen pelastussuunnitelma. Pelastussuunnitelma on yhteenveto talon turvallisuusjärjestelyistä, ja se on tarkoitettu niin asukkaiden kuin vastuuhenkilöidenkin käyttöön.
Talon turvallisuuspäällikkö opastaa asukkaat toimimaan turvallisesti kotona ja yhteisissä tiloissa. Asukkaille annetaan toimintaohjeet tulipalon, tapaturmien, vesivahingon ja muiden hätätilanteiden varalta.
Taloyhtiön väestönsuojan hoitaja perehtyy suojan käyttökuntoon laittamiseen ja laitteiden käyttöön sekä huolehtii suojan tarkistuksista. Suoja on turvallinen monenlaisissa poikkeuksellisissa tilanteissa. Todennäköisintä kuitenkin on, että viranomaiset kehottavat ihmisiä suojautumaan omiin asuntoihinsa, jos jokin vakava onnettomuus vaatii suojautumista. Siksi on hyvä jo etukäteen tietää, miten yleisen vaaramerkin kuultua toimitaan: miten vaikkapa ilmanvaihtojärjestelmä sammutetaan tai ikkunat tiivistetään.
Kodin turvallisuus paranee tietoja ja taitoja kartuttamalla
Keskeisin turvallisuustyö tehdäänkin kodeissa. Jokaisen on hyvä miettiä esimerkiksi paloturvallisuutta: miten meidän perhe elää niin, että tuli ei pääse irti, miten palovaroittimet sijoitetaan niin, että palo havaitaan mahdollisimman ajoissa ja miten palo sammutetaan.
Kotivara on tärkeä osa kodin omatoimista varautumista. On viisasta pitää elintarvikkeita ja muita välttämättömyystarvikkeita kotona noin viikon aikana tarvittava määrä. Hankinnat kaupasta saattavat estyä vaikkapa sairastumisen tai jakeluhäiriöiden takia. Ja onhan viisasta, että yllätysvieraiden varalle on tarjottavana edes keksejä.
Taito nujertaa päivittäiset riskit ja vahingot luo hyvän pohjan mahdollisissa poikkeuksellisissa tilanteissa ja poikkeusoloissa selviytymiselle.
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) ja Hämeen Pelastusliitto tuovat esiin omatoimisen varautumisen ja väestönsuojelun parantamista kodeissa ja taloyhtiöissä Hämeenlinnan asuntomessujen oheiskohteessa osoitteessa Harakkamäki 1. SPEKin alueyksiköt ja pelastusliitot järjestävät yhteistyössä pelastuslaitosten kanssa väestönsuojan hoitajan ja talon turvallisuuspäällikön kursseja. Kurssitiedot ja ilmoittautumisohjeet löytyvät mm. SPEKin nettisivuilta.