• Etusivu
  • LVI

Säästä asunnon energiankulutuksessa – yhdessä asiassa säästäminen on kuitenkin virhe!

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Suomen Terveysilma Oy
Päivitetty 15.11.2023
20228_79433.jpg

Velco-korvausilmaventtiili säätyy automaattisesti muuttuvan ulkolämpötilan mukaan. Lämpölaajenemiseen perustuva termostaatti säätää venttiilin avausta portaattomasti +10°C ja -5°C välillä. Tätä kylmemmällä ilmalla jo muutaman millin minimiavaus takaa riittävän ja vedottoman ilmanvaihdon.

Energianhintojen noustessa alkaa moni hakemaan säästökohteita asumisesta. Motivan äskettäin julkaisema Astetta alemmas-kampanja tarjoaa konkreettisia keinoja, joilla jokainen voi välttää turhaa kulutusta ja säästää fiksusti. Yksi säästökohde kannattaa kuitenkin unohtaa.

Valtakunnallinen Astetta alemmas -energiansäästökampanja sisältää monista pienistä muutoksista koostuvan ohjeen oman talouden energiansäästöön. Lämmityksen energiansäästötoimet pitävät sisällään mm. sisälämpötilojen laskemista yhdellä asteella. Laskemalla kodin sisälämpötilaa 1 °C alemmas saavutetaan 5 % lasku lämmitysenergian kulutuksessa. Motivan mukaan tällä saavutettaisiin yhteisesti energiansäästöä, joka vastaisi jopa 90 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta. Aputiloista kuten rappukäytävistä, varastoista, autotalleista ja asumattomista huonetiloista sen sijaan ohjeistetaan alentamaan lämpötilaa reilusti.

Yksi kohde, josta sen sijaan ei tule lähteä hakemaan säästöä on asunnon ilmanvaihto. Motivan ohjeistus neuvoo tutustumaan oman kodin ilmanvaihdon toimintaan ja käyttämään sitä oikein jatkossakin. Ilmanvaihtoa ei siis tule sammuttaa tai tukkia pelkän energian säästön toivossa. Motivan mukaan puutteellisesti ja huonosti toimiva ilmanvaihto voi aiheuttaa erilaisia terveysongelmia, kuten kroonista nuhaa ja yskää, ihon kuivumista, päänsärkyä ja väsymystä. Erityisesti allergiakodeissa on syytä ilmanvaihdon toimivuudesta huolehtia kunnolla.

Puutteellinen ilmanvaihto voi pahimmillaan jopa näkyä asunnon kohonneena energiankulutuksena. Sisäilman epäpuhtauksien poistamisen lisäksi yksi ilmanvaihdon keskeisistä tehtävistä on poistaa asumisesta aiheutuvaa kosteutta. Jos sisäilman suhteellinen kosteus nousee liian korkeaksi, näkyy se myös lämmityskustannuksissa, sillä kostean huoneilman lämmittäminen kuluttaa enemmän energiaa. Pinnoille kertyvä kosteus voi myös aiheuttaa asunnon maali- ja tapettivaurioita sekä kosteusvaurioita. Se luo myös suotuisat kasvuolosuhteet mikrobikasvustoille.

Tutustu siis oman kotisi ilmanvaihtoon ja tarkasta sen toimivuus. Runsaasti puutteita löytyy etenkin asunnoista, joissa on painovoimainen tai koneellinen poistoilmanvaihto. Näistä asunnoista tulisi poistoilmaventtiilien lisäksi löytyä aina raitista ilmaa sisään kuljetettavat korvausilmaventtiilit makuu- ja olohuoneista. Jos näin ei ole, ei ilmanvaihtokaan toimi.

Vaivaako vedon tunne?

Jos korvausilmaventtiilit ovat jääneet asentamatta tuntuu asunnossa usein vetoa. Vedon tunne johtuu siitä, että ilma ei virtaa asuntoon hallitusti korvausilmaventtiilien kautta, vaan etsii itselleen toisen tien. Ilma voi näin ollen virrata sisään varsin kyseenalaisia reittejä esimerkiksi ikkunanpielistä, seinien ja lattioiden epätiiviistä liitoskohdista ja jopa pistorasioista. Vedon lisäksi asukkaat altistuvat myös erilaisille epäpuhtauksille, joita rakenteiden kautta vuotava ilma kuljettaa sisäilmaan. Korvausilmaventtiilien puuttumisen aiheuttamat ongelmat korostuvat etenkin niissä asunnoissa, joissa on koneellinen poistoilmanvaihto. Koska vedon tunnetta ei usein tunnisteta johtuvaksi puutteellisesta korvausilmanvaihdosta, päätyykin moni erheellisesti vain vetämään villasukat jalkaansa ja nostamaan asunnon sisälämpötilaa entisestään.

Toimiva ilmanvaihto saadaan aikaan asentamalla raitista ilmaa sisään tuovat korvausilmaventtiilit oleskelutiloihin, kuten makuu- ja olohuoneisiin. Käytetty ilma poistetaan poistoilmaventtiileiden kautta, jotka sijaitsevat keittiössä, WC- ja pesutiloissa.
Toimiva ilmanvaihto saadaan aikaan asentamalla raitista ilmaa sisään tuovat korvausilmaventtiilit oleskelutiloihin, kuten makuu- ja olohuoneisiin. Käytetty ilma poistetaan poistoilmaventtiileiden kautta, jotka sijaitsevat keittiössä, WC- ja pesutiloissa.

Korjaaminen yllättävän nopeaa ja edullista

Puutteellinen ilmanvaihto ei kuitenkaan ole asunnon pysyvä ominaisuus. Ilmanvaihto voidaan usein kunnostaa toimivaksi vain asentamalla raitista ilmaa sisään tuovat korvausilmaventtiilit oleskelutiloihin, kuten makuu- ja olohuoneisiin. Riittävä määrä korvausilmaventtiileitä voidaan suhteuttaa asunnon pinta-alaan, yksi jokaista 20 m² kohti. Korvausilmaventtiilien asentaminen ei ole kallista ja sen lopulliset kustannukset mitataankin usein vain sadoissa euroissa.

Energiaa säästyy valitsemalla automaattisesti ulkolämpötilan mukaan säätyvä venttiilimalli. Kun venttiilin avaus säätyy automaattisesti kylmällä ilmalla pienemmälle ja lämpimällä suuremmalle, ei erillistä käsin tehtävää kesä-/talvisäätöä tarvita, vaan ilmanvaihto toimii vuoden ympäri optimaalisesti.

Velco VLR-100 korvausilmaventtiili on helppo ja nopea asentaa seinälle 105 mm rasiaterää käyttäen. Velco VLR-100 -tuotekokonaisuus sisältää termostaatilla varustetun Velco-korvausilmaventtiilin, tehokkaan suodattimen, ulkoritilän, äänenvaimennuskiekon sekä jatko- ja seinäputket.
Velco VLR-100 korvausilmaventtiili on helppo ja nopea asentaa seinälle 105 mm rasiaterää käyttäen. Velco VLR-100 -tuotekokonaisuus sisältää termostaatilla varustetun Velco-korvausilmaventtiilin, tehokkaan suodattimen, ulkoritilän, äänenvaimennuskiekon sekä jatko- ja seinäputket.

Ilmanvaihto kuntoon helposti Velco-korvausilmaventtiileillä

Laadukkaat korvausilmaventtiilit lisäävät asuinmukavuutta. Velco-korvausilmaventtiilien avulla ilmanvaihtoa voidaan parantaa helposti ja kustannustehokkaasti sekä tehokas ilmansuodatus että äänenvaimennus huomioiden. Uusien venttiilien asuntokohtainen kustannus on mallista ja asennusratkaisusta riippuen noin 100-300€/kpl (sis. asennuksen.)

Automaattisesti ulkolämpötilan mukaan säätyvät Velco-korvausilmaventtiilit torjuvat vetoa ja parantavat ilmanvaihdon energiatehokkuutta. Automaattisesti säätyvä korvausilmaventtiili on loppukäyttäjälle huoleton, sillä se ei vaadi jatkuvaa säätämistä. Velco-korvausilmaventtiili on varustettu automaattisesti toimivalla vahatermostaatilla, joka säätelee venttiililautasen avausta ulkolämpötilan mukaan, +10°C- 5°C välillä. Tätä kylmemmällä ilmalla jo muutaman millin minimiavaus takaa riittävän ja vedottoman ilmanvaihdon.

Velco-korvausilmaventtiilejä voidaan käyttää kaikissa kiinteistöissä, joissa on painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto. Mallista riippuen ne voidaan asentaa vanhan venttiilin tilalle, seinälle uuteen läpivientiin sekä puiseen tuuletusluukkuun. Velco-venttiili on mahdollista asentaa myös alkuperäinen rautaluukku säilyttäen. Laajasta tuotevalikoimasta löytyvät sekä valmiit jälleenmyyntipakkaukset sekä täysin asennuskohteen mukaan kasattavat tuoteratkaisut.

Velco-korvausilmaventiilin kanssa käytetään aina korkealuokkaista suodatinta. Velco-suodatin on tutkitusti markkinoiden tehokkain korvausilmasuodatin. VTT:n testaama suodatin suodattaa 100 prosenttisesti siitepölyn sekä torjuu erittäin tehokkaasti terveydelle vaarallisten pienhiukkasten pääsyä sisäilmaan. Suodattimien korkea suodatusteho perustuu sen materiaalin kuituihin ladattuun sähköiseen varaukseen. Sähköisesti varattu suodatin vetää mikroskooppisetkin hiukkaset puoleensa kuin magneetti ja vangitsee ne kuituihinsa. Huokoisen materiaalin sekä avoimen runkorakenteen ansiosta ilman virtausvastus on mahdollisimman pieni, joten ilma pääsee virtaamaan tehokkaasti suodattimen läpi sisätiloihin.

Info

Info

Tunnista huono ilmanvaihto:

  • Tuntuuko sisäilma tunkkaiselta ja raskaalta hengittää?
  • Tiivistyykö huoneiston lasipinnoille kosteutta?
  • Tuntuuko latianrajassa tai ikkunoiden karmien kautta vetoa?
Suomen Terveysilma Oy
LVI
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201811_55293.jpg
Veto ei ole ilmanvaihtoa
Ilmanvaihdon rakennevuodot sekoitetaan painovoimaiseen ilmanvaihtoonSisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyy monia harhaluuloja. Monet suomalaiset uskovat yhä, että kodin ilma vaihtuu luonnollisesti ikkunanpielistä ja lattianraoista. Ilman rakennevuotoja luullaan virheellisesti painovoimaiseksi ilmanvaihdoksi. Todellisuudessa rakenteiden raoista virtaava ilma kertoo puuttuvasta tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Jos korvausilma kulkeutuu asuntoon rakennevuotojen, postiluukun tai viemärin kautta, se tuo sisäilmaan hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Huonoon sisäilmaan tottuu yllättävän nopeasti, joten keinoja sen parantamiseen jaksetaan harvoin selvittää. Useimmissa tapauksissa kodin ilmanvaihdon saisi kuitenkin hoidettua kuntoon muutamalla satasella. Ilmanvaihdon toimivuus on kiinteistön omistajan vastuulla. Taloyhtiöissä asukkailla on oikeus vaatia tarvittavia korjauksia. Ilmanvaihdolla on vaikutusta sekä asunnon kuntoon että asukkaiden hyvinvointiin.Muista suodattimet!Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201711_50771.jpg
7 syytä panostaa ilmanvaihtoon
Kun ilmanvaihto toimii, raikasta ja puhdasta ilmaa riittää kellon ympäri joka huoneeseen. Nukut paremmin ja heräät virkeänä uuteen aamuun.Vietämme lähes 90 % ajastamme sisätiloissa. Siksi sisäilman laadulla on väliä. Huono sisäilma on terveysriski. Erityisesti oireilevat hengityselin- ja sydänsairaat.Suodattimella varustettu korvausilmaventtiili pitää epäpuhtaudet ulkona. Siite- ja katupöly sekä terveydelle vaarallisimmat pienhiukkaset eivät pääse sisäilmaan.Mikäli korvausilma otetaan sisään hallitsemattomasti, vaikkapa lattioiden raosta tai postiluukun kautta rappukäytävästä, mukana seuraa hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Kun raitis ilma tulee hallitusti ikkunoiden sisäpuolella sijaitsevista venttiileistä, lattioiden ja ikkunoiden raoista tuleva veto vähenee.Jos ilmanvaihto on riittämätön, asunnon kosteusprosentti nousee. Kosteus ei tee hyvää rakenteille ja sisustusmateriaaleille. Kostean ilman lämmittäminen syö myös energiaa. Kun ilma vaihtuu oikein, lämmityskulutkin pysyvät hallinnassa.Ilmanvaihto on tärkeä osa kiinteistön toimintaa. Toimiva ilmanvaihto pitää kiinteistön rakenteet paremmassa kunnossa ja talo säilyttää arvonsa.Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa yhdessä päivässä, muutaman sadan euron panoksella.Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201411_41837.jpg
Puhdas hengitysilma kotona - terve perhe
Yleisimmät ilmanvaihdon ongelmatKorvausilma venttiilit puuttuvat kokonaan tai venttiili on tukittu tai muuten poistettu käytöstäKorvausilma tulee huoneistoon postiluukun kautta tai rakennevuotona esim. alapohjan kautta. Tästä voi aiheutua hajuhaittoja ja vedon tunnetta lattiatasossa. Korvausilmaa voi virrata jopa lattiakaivon kautta.Ilmanvaihtoon liittyvät laitteet on kytketty pois päältäHuippuimuri tulee olla päällä 24 h/vrk.RadonpitoisuudetKorkeita radonpitoisuuksia löytyy erityisesti asunnoista, joissa ilmanvaihto ei toimi kunnolla. Toimiva ilmanvaihto voi pienentää radonarvoja jopa 90 % lähtöarvosta.
20216_70975.jpg
Painovoimainen ilmanvaihto tulee taas - Ota uusi ohjeistus haltuun
Museovirasto on julkaissut ohjeen painovoimaisen ilmanvaihdon käyttöön ja huoltoon. Ohjeen toivotaan auttavan myös ammattilaisia.
Sisäilma mittaus
Testaa helposti ilmanvaihdon riittävyys
Sisäilman hiilidioksidipitoisuus on hyvä mittari, kun halutaan arvioida ilmanvaihdon toimivuutta. Kun mittari näyttää selkeästi kohonnutta hiilidioksiditasoa, se viittaa siihen, että tilojen ilmanvaihto ei toimi riittävän tehokkaasti. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää ryhtyä toimenpiteisiin ilmanvaihdon parantamiseksi.
12_P_83755.jpg
Saunan puupintojen käsittely
Saunassa ja saunomiseen liittyvissä tiloissa viihdytään. Myös niitä halutaan sisustaa ja luoda omannäköistä tunnelmaa. Materiaalivalintoihin ja valaistukseen panostetaan. Perinteinen vaalea puu ei ole enää ainoa vaihtoehto, vaan erilaisia puulajeja ja värejä kokeillaan rohkeasti. Aiemmin ihastusta ovat herättäneet savusaunan tunnelmaa imitoivat mustat saunat, ja tällä hetkellä suosittuja saunasävyjä ovat kelopuun harmaa ja valoisa puhtaanvalkoinen. Tai miltä tuntuisi hienostunut helmiäishohde, jota hyvin suunniteltu valaistus korostaa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton