Sisustussuunnittelu
Koti ja viihtyminen
Koti on elämän sydän. Koti on turvapaikka, persoonallinen tila, missä perheenjäsenillä on omat yksityiset ja yhteiset alueensa erilaisille toiminnoille. Mistä asioista muotoutuu kodin sielu, mitkä tekijät vaikuttavat viihtymiseen? Mikä tyyli ja muoto miellyttää? Mikä väri kutsuu luo, mikä tekee olon rauhattomaksi? Kotona on myös paljon tavaroita, jotka vaativat tilansa. Hyvät säilytysratkaisut auttavat viihtyisyyden luomisessa.
Sisustussuunnittelu
Sisustussuunnittelussa lähestytään kodin muutosta haluavaa tai uuden kodin rakentajaa selvittäen mieltymykset ja toiveet kuin myös taloudelliset sekä ajankäytön resurssit toteutukseen. Suunnitteluvaiheessa on hyvä kuunnella kaikkia kodin käyttäjiä, jotta arjen toiminnoista saadaan sujuvia. Eri perheenjäsenillä huomioonotettavien asioiden painotus voi olla erilainen; ajaako tyylikkyys käytännöllisyyden yli, vaaditaanko askeettista minimalismia ja tiukka järjestys vai saako kodista huokua eloisa elämä kuin tunnelmallinen sekamelska. Onko koti hallittu kokonaisuus vai saavatko yksityiskohdat suuremman roolin kuin piste iin päälle?
Ajoitus
Sisustussuunnittelussa kannattaa ensin tehdä kartoitus kohteesta ja yleissuunnitelma. Prosessi etenee luonnosvaiheiden kautta yksityiskohtien hiomiseen. Pienemmässä muutoksessa voi riittää sisustussuunnittelijan konsultointikäynti antamaan ideoita ja markkinoilla olevia ratkaisuvaihtoehtoja. Uudisrakentamisessa sisustussuunnittelija kannattaa ottaa mukaan vaiheessa, jolloin arkkitehdin luonnossuunnitelmat on hyväksytty. Valaistussuunnittelun tiedot ehtivät sähkösuunnittelijalle ja vältetään epäesteettiset jälkiasennukset eli roikkuvat johdot. Vesi- ja viemäriputket huolehditaan haluttuihin kohtiin LVI-suunnitelmissa. Pääsuunnittelija koordinoi, että kaikki tehdään oikeassa järjestyksessä. Varsinaisessa sisustusvaiheessa uuteen taloon tehtävät purkutöitä vaativat muutokset harmittavat ja maksavat.
Rajoituksia
Rahaa muutostöissä tarvitaan valitettavasti, vaikka olisitkin käsistäsi kätevä ja käyttäisit wanhaa materiaalia. Kodin kunnostus ja uuden talon sisustaminen täytyy budjetoida. Nälkä usein kasvaa syödessä, uudelleen sisustetun tilan viereinen tila näyttäisi myös kaipaavan ehostusta. Laatuun kannattaa panostaa ja suunnitella suuremmat hankinnat huolella. Remontin vaatima aika täytyy arvioida, samoin miettiä mahdollisimman mutkaton asuminen ja eläminen remontin aikana, sen keskellä vai muissa tiloissa. Onko talo suojelukohde, mitä lupia muutostyöt vaativat? Kajotaanko kantaviin rakenteisiin, tuleeko julkisivuun muutoksia? Entä historialliset ja tyyliseikat, ulkopuoliset näkymät ja näkyminen ulos. Mistä löytyvät ammattiosaajat?
Sisustussuunnittelun perusasioita
Kodin perusluonteeseen vaikuttavat valaistus, värit, materiaalit, tyyli, aukot (ovet ja ikkunat), ulkonemat (palkit ja putket) ja mittasuhteet. Yksityiskohdat antavat vivahteet ja loppusilauksen. Pintojen suunnittelussa mietitään materiaalit kattoon, seiniin, lattiaan, ovet, ikkunat ja listat. Kalustesuunnittelun osaksi huonekalujen lisäksi mielletään takat, kodinkoneet ja laitteet sekä kaapistot.