Savusaunan lumo
Savusauna on ollut suomalaisessa saunaperinteessä mukana vuosisatojen ajan.
Yksi lapsuusvuosien muistoista on matka pihan perällä olevaan savusaunaan. Koko kesäisen päivän sitä oli lämmitetty hartaudella –pikkuhiljaa, vähitellen. Tuttu ja kotoisa savun tuoksu täytti koko pihan ja aina voimistui, kun uudet puut lisättiin tulipesään. Lapsen vatsassa kihersi jännittävä ja odotuksen täyttämä tunne, kun talon isäntä ilmoitti saunan olevan kohta valmis saunojia varten, lämmön piti antaa vielä tasaantua ja häkälöylyt heittää. Sitten, sitten olisi saunomisen vuoro.
Tumma sauna tuntui mystiseltä ja suorastaan maagiselta. Koko tilan täytti pehmeä lämpö, joka kietoi syliinsä. Sinne sitä kiivettiin riviin istumaan lauteille ja nautittiin veden sihahduksesta kuumilla kiuaskivillä sekä kiukaasta tulvahtavasta höyrystä, joka hetkeksi kätki katseilta kaiken mitä ympärillä oli. Lämmön pehmeys helli ja rentoutti – tästä saunasta ei ollut kiire mihinkään, vaan aika katosi. Varomaton saunoja saattoi toki löylyn lämmössä rentoutuessaan tahria itsensä likaisemmaksi kuin mitä oli saunaan mennessään, sillä savusaunan ominaisuuksiin saattoi laskea pintoja peittävän noen, joka tarttui märkään ihoon kiinni herkästi.
Vaikka tästä lapsuusmuistosta on vierähtänyt vuosikymmeniä, eivät savusaunat ole kadonneet Suomesta minnekään. Päinvastoin savusaunan pitkää perinnettä jatkaa osaltaan myös Tulikivi savusaunakiukaillaan.
Saunojen kruunaamaton kuningas – savusauna
Savusauna todellinen rauhan ja rentoutumisen tyyssija. Hennon sihinän kuuluessa saunojan ympäröi lempeä hämärä. Mutta miten voisi tuon vanhan perinteisen saunan tuoda tämän päivän saunojan saavutettavaksi omalle mökki- tai kotipihalle?
Oman savusaunansa rakensi Markku Prättälä, joka myös kokee savusaunan ja sen lämmittämisen paikkana ja hetkenä, jolloin mieli lepää ja rauhoittuu.
Vuosikausia olin katsellut suuria haapapuita metsäpalstan reunassa ajatuksena "Noista rakennan joskus oman savusaunan". Mielikuvissani olin suunnitellut sen rakennetta ja ulkonäköä. Selailin lukuisia artikkeleita ja keskustelin ystävieni kanssa, jotka olivat haaveensa jo toteuttaneet. Kaksi ajatusta oli päällimmäisenä, sen pitäisi olla mahdollisimman paloturvallinen ja kiukaan pitää olla hyvä, mutta ei mikään suuritöinen rakentaa ja lämmittää. Savusauna rakennettaisiin mahdollisimman pitkälle omista puista, jolloin siihen yhdistyisi mukava tarina ja koko elinkaaren kestävät muistot. Markku Prättälä, myyntijohtaja Tulikivi
Vuoden 2018 keväällä nuo metsäpalstan laitaa reunustaneet haapapuut kaadettiin, tukkien päät maalattiin ja rungot myös kuorittiin kuorimarautojen avulla puhtaaksi. Alkoi odotus, tukkien piti saada kuivua rauhassa kuorittujen pintojen kautta, jotta ne eivät halkeilisi. Vasta seuraavana vuonna tukit vietiin sahalle ja sahattiin pelkaksi – kuivuminen sai jatkua taapelissa.
Odotusaika käytettiin kuitenkin hyödyksi laatimalla savusaunan asianmukaisen piirustukset sekä rakennuslupa. Sauna haluttiin sijoittaa tontille siten, että ikkunasta avautuisi näkymä järven taakse laskevaan ilta-aurinkoon.
Niin ja kiuas, myös se päätettiin tässä vaiheessa. Kiukaaksi tuli hyviä kokemuksia kerännyt Tulikiven keraaminen savukiuas. Kaikkien kuivumis- ja suunnitteluvaiheiden jälkeen, varsinaiseen hirsikehikon pystytykseen ei kulunut tehokkaalta rakennusporukalta muutamaa tuntia enempää. Kesän 2020 aikana koko komeus oli valmis ottamaan saunojat vastaan.
Perinteisen neuvon saattelemana
"ÄLÄ SITTEN POLTA SITÄ SAUNAA!" Kuulin varmaan joka viikko kyseisen kommentin rakentamisen aikana tutuilta ja ystäviltäni. Tärkeintä suojella savusaunaa palamiselta on lämmittää kiuasta oikein ja huolehtia riittävästä savukaasujen poistosta. Itse päädyin poistamaan savukaasut ovesta ja kiukaan vastakkaisen kulman räppänästä, joka on riittävän suuri. Markku Prättälä
Tulikiven kiuasta varten muurattiin harkoista peti ja samalla huolehdittiin kiukaan ympärille tarvittavat palomuurit ja mitattiin että kiukaan ympärillä säilyivät riittävät tuuletusraot. Katon suojausta ei unohdettu, vaan myös sinne asennettiin palosuojalevy 1500 mm etäisyydelle kiukaasta. Nämä kaikki varotoimet estävät puupintojen kuumenemisen kiukaan lämmityksen sekä saunomisen yhteydessä.
Valittu KSSK 1000 savukiuas on oiva valinta kyseiseen noin 27 kuution saunaan. Lisävarusteena saatavalla lämpökannella varustettu kiuas tarjoaa kesäiseen aikaan vielä aamuvirkuillekin lempeät löylyt samalla lämmityksellä.
Nopeasti ja helposti asennettavan kiukaan asennus onnistuu myös itse hyvien asennusohjeiden avulla. Mitoiltaan kompakti kiuas on näppärä koota "legomaiseen" tapaan elementtejä päällekkäin pinoamalla. Laastia tarvitaan ainoastaan ulkokuoressa sisäosan paikallaan pysymisen varmistuessa kahdella teräspannalla.
Kiukaassa on oleellista polttaa liekit kivitilassa, eikä niiden kuulu nousta sen yläpuolella. Mikäli liekit näkyvät kivien yläpuolella, silloin on jotain pielessä ja tulipalon riski kasvaa. Usein syy löytyy kiviladonnasta tai puiden lisäämisen periaatteista. Kivilajitelma on oltava oikeanlainen. Kivikoko pienenee pohjalta pintaan päin tiivistäen kiviladonnan ja samalla liekit pysyvät kurissa, neuvoo Prättälä lopuksi.
Savusaunan lämmittäjän muistilistaa:
- Huolehdi tulipesä puhtaaksi tuhkasta
- Suojaa lauteet lentelevältä noelta esimerkiksi helposti pestävien lakanoiden avulla.
- Varmista kuivat saunapuut
- Savunpoistolle on omat aukot – älä unohda avata niitä (räppänä, lakeinen, ovi)
- Kun sytytät ensimmäisen pesällisen, käytä pieniä halkoja
- Muista lisätä puita tasaisin väliajoin ja riittävän ajoissa (aikavälinä esimerkiksi 15-20 minuuttia)
- Kun lämmitys etenee, suurenna käyttämiesi halkojen kokoa
- Poista loppuhiillos ja tuhkat lopuksi – muista turvallisuus, hiillos ja tuhka on kuumaa!
- Ennen kun heität häkälöylyjä, anna kiukaan "levätä" noin 15 minuuttia.
- Heitä häkälöylyt ja anna kiukaan levähtää lisää
- Käytä löylyvetenä lämmintä vettä
- Nauti, rentoudu ja rauhoitu