• Etusivu
 • Rakentaminen

Kannattaako autotalli rakentaa itse?

Huomioi nämä asiat autotallin suunnittelussa

Tiina PainokallioKaupallinen yhteistyö Smartia Oy
Päivitetty 08.03.2024
20235_81881.jpg

Mutta kannattaako autotallia rakentaa kokonaan itse?

Autotalli tuo monessa taloudessa kaivattua lisätilaa autoille, elämälle ja etenkin säilytystilaa perhekoon kasvaessa tai harrastevälineiden lisääntyessä. On myös ihanaa, kun kylminä ja lumisina talviaamuina ei tarvitse kaivaa autoa esiin lumihangesta, vaan voi lähteä suoraan tallista menojensa mukaan turhia rehkimättä. Kodista saadaan varastoitua autotalliin kaikki ylimääräiset tavarat tilaa viemästä ja kukaan ei estä rakentamasta omaan talliin esimerkiksi omaa kuntosalia tai oleskelutilaa. Olipa tarkoitus mikä tahansa, autotalli ei ole koskaan turha investointi, vaan monikäyttöinen tila, joka lisää myös oikein suunniteltuna ja rakennettuna kiinteistön arvoa.

(Huom! Artikkelissa esitetyt kustannukset perustuvat kokemukseen alkuvuoden 2023 hintatasosta.)

Autotallin rakentaminen maksaa keskimäärin noin 700–800 €/m². Hinta-arvioon sisältyvät perustukset, autotallin pystytys ja muut juoksevat kustannukset. Rakentamiseen voi laskea lisäksi omaan tekemiseen käytetty aika ja sille arvioitu hinta. Jos taas arvostaa helppoutta ja vaivattomuutta, voi valita avaimet käteen -paketin, jolloin valmispaketin hinta on noin 800–1500 €/m². Jos haluat autotallista luksusversion, josta löytyvät niin lämmitys, keittiö, WiFi, kuin muutkin mukavuudet, neliöhinta saattaa kivuta yli 2 000 euroon per m², mutta tällöin sinulla on saatavissasi kaikki mikä tekee arjesta vähän enemmän luksusta.

Vallitsevan maailmantilanteen vuoksi kaikki rakentamisen kustannukset ovat nousseet. Onneksi kustannuksiin pystyy vaikuttamaan jonkin verran omilla valinnoillaan ja itse tekemällä. Autotallin varustelutasossa voi säästää pitkän pennin rakentamisvaiheessa, mutta optio laajentamiselle tai varustelutason muutoksille kannattaa aina jättää.

Info

Info

Autotallin rakentaminen voidaan jakaa kustannustarkastelun kannalta seuraaviin vaiheisiin:

 • Suunnittelu
 • Rakennusluvat
 • Pohja- ja maatyöt
 • Perustukset
 • Autotallin lattian valu
 • Tarvikkeet ("talopaketti")
 • Rakennustyö + työmaan valvontakulut
 • LVI- ja sähkötyöt sekä tarvikkeet
 • Lupamaksut
 • Viimeistelytyöt ja pintakäsittely

Tyypillisen autotallirakennuksen tarvikepakettitoimituksen keskihinta on noin 23 000 €. Tarvikepaketin osuus koko rakennuksen kustannuksesta on noin 50 %, jos rakennuksen pystyttäminen hoidetaan itse. Tällöin valmiin tallirakennuksen hinta on noin 46 000 €. Valmiiksi teetetyn keskimääräisen tallirakennuksen keskihinta liikkuu 65 000–80 000 € tietämissä.

Suunnittelu

Autotallista kannattaa rakentaa kerralla riittävän suuri, jotta sen käyttötarkoitusta voi tarpeen mukaan muuttaa. Eikä liene pahitteeksi, että muun muassa autoon menemiselle ja sieltä pois nousemiselle on jätetty tarpeeksi tilaa, eikä säästetä väärästä paikasta.

Kun Smartia myy autotallipaketin, tallin hinta sisältää rakennusmateriaalien lisäksi aina myös kaikki tarvittavat suunnitelmat. Suunnittelu toteutetaan tyypillisesti myyjän ja asiakkaan yhteistyössä asiakkaan toiveiden ja Smartian ideamalliston pohjalta. Riittää, että sinulla on idea tulevasta autotallista mielessäsi, Smartian asiantuntijat hoitavat lopun yhdessä kanssasi.

Jos haluaa valitsemansa arkkitehdin tekevän suunnitelmat tallistasi, sekin onnistuu. Tyypillinen arkkitehdin kustannus on rakennuksen kokoluokasta riippuen 2 000–4 000 €. Arkkitehdin kuvien lisäksi tarvitaan rakennesuunnitelmat, jotka täytyy teettää suunnittelutoimistolla. Erikseen ostettuna ne maksavat noin 1 000–1 500 €.

<p data-block-key="30xn0">Rakennekuvat kuuluvat Smartian tallitoimitukseen.</p>
Rakennekuvat kuuluvat Smartian tallitoimitukseen.

Autotallin LVIS-suunnitelmat

Nykypäivänä ihmiset haluavat kaikkiin piharakennuksiin vähintään sähköt, mutta mahdollisesti myös juoksevan veden, viemäröinnin ja ilmanvaihdon. LVIS-suunnitelmat teetetään tyypillisesti urakoitsijalla, joka myös toteuttaa työmaan urakat. Tällaiset suunnitelmat maksavat yhteensä noin 400–800 € ja siihen työtunnit ja materiaalit päälle. Smartian myyjä voi tarvittaessa auttaa sinua löytämään sopivat urakoitsijat kohteeseesi. Kokonaishintaan vaikuttavat kaikkien LVIS-töiden urakkahinnat.

Rakennusluvat kaikenkokoisiin autotalleihin

Kun suunnittelu on valmis, on aika hakea rakennusluvat. Lupa-asiat hoidetaan nykyään pääsääntöisesti sähköisiä luvanhakukanavia (kuten Lupapiste.fi) käyttäen. Tämän hetkisen päätöksen mukaan alle 30 m² rakennuksen saisi rakentaa ilman rakennuslupaa 1.1.2025 alkaen.

Rakennusluvan hinta vaihtelee paikkakunnittain ja siihen voi vaikuttaa esimerkiksi sillä, hoitaako naapurien kuulemisen itse vai antaako sen kaupungin tehtäväksi. Tyypillisesti lupaprosessin kulut piharakennukselle ovat noin 500–800 €.

Pohja- ja maatyöt autotallille

Tyypillinen hinta konetyölle ja maa-aineksille tyypillisen kokoisessa kahden auton katos + talli + varasto-rakennuksessa on noin 4 000–5 000 €.

Rakennusalueelta poistetaan pehmeät maa-ainekset ja korvataan ne kantavalla murskeella. Maatyövaiheessa huomioidaan myös kulkualueet sekä niiden kantavuus- ja routasuojausvaatimukset että mahdollinen
maaperätutkimus kantavuuden varmistamiseksi. Rakennusvalvonta osaa kertoa tarvitaanko maaperätutkimusta alueellasi. Maatyöurakoitsijan urakkakokonaisuuuteen kannattaa sisällyttää myös perustuksen sisätäyttö hiekalla.

Perustukset

Autotallin perustukset voidaan tehdä joko valamalla betonista tai muuraten harkoista. Tyypillisesti perustusurakoitsija tekee rakennuksen rakennekuvien pohjalta perustussuunnitelman, jonka pohjalta perustaminen toteutetaan. Valetun betoniperustuksen kustannus on noin 100–120 €/m.

Autotallin lattian valu

Autotallin ja varastojen lattia valetaan betonista. Lattian alle jäävät LVI-tekniikka, täytteenä oleva hiekka ja eristeenä toimivat styroksilevyt. Lattiabetoni liipataan valuvaiheessa täysin sileäksi. Usein lattian pintaan lisätään hierrettävä pinnoite, kuten Master Top. Toinen yleinen vaihtoehto on käsitellä lattia tarkoitukseen soveltuvalla epoksipinnoitteella (esimerkiksi Solmaster). Pinnoite antaa lattialle suojan kulumista vastaan eikä lattiasta irtoa betonipölyä käsittelyn jälkeen. Lattian valamisen hoitaa tyypillisesti betonin liippaaja. Liipparin kustannus on noin 15–20 €/m² sisältäen betonit.

Autotallin rakennustyön hinta

Työn osuus on tallin rakentamisessa tarvikepaketin ohella suurin kuluerä. Itse tekevä säästää paljon. Työn toisilla teettävällä on kaksi vaihtoehtoa: palkata kirvesmiehet itse tai ostaa rakennustyö rakennusliikkeeltä. Budjetistaan tarkka saattaa nähdä tässä säästön paikan välttämällä arvonlisäveron maksamisen palkkaamalla kirvesmiehet itse. Autotallin koosta riippuen kahdella kirvesmiehellä tallirakennuksen rakentaminen säältä suojaan valmiiden perustusten päälle kestää yleensä 1–2 viikkoa.

Smartia-autotallipaketin sisältö

Autotallit rakennetaan nykyään joko valmisosapaketista (precut) tai elementeistä. Elementtirakentaminen vähentää työmaa-aikaa, mutta yksilöllisten rakennusten tekeminen elementeistä ei aina ole kustannustehokasta. Smartia ei toimita elementtejä, vaan yksilölliset rakennukset mahdollistavia precut-valmisosatoimituksia. Voidaan sanoa, että precut-toimitus vastaa toimitussisällöltään tyypillistä talopakettitoimitusta.

Precut tarkoittaa, että kaikki rungon osat ovat määrämittaan katkaistuja valmisosia, joiden tarvittavat loveamiset, esimerkiksi palkkeja varten, ovat valmiina. Jokainen rungon osa on yksilöllisesti numeroitu. Vastaava numerointi löytyy seinäkohtaisesta rakennekuvasta. Rakentaminen onnistuu kokemattomammaltakin pystyttäjältä. Precut-valmisosat nopeuttavat rakentamista, vähentävät hävikkiä ja työmaa pysyy siistinä, koska osia ei tarvitse työstää työmaalla.

Tyypillinen täyslämpimäksi tehtävä tallipaketti Smartialta sisältää

 • puutavaratoimituksen
 • kattoristikot
 • katon pintamateriaalin (pelti, tiili tai huopa)
 • kattoturvatuotteet
 • ikkunat
 • ovet
 • nosto-ovet
 • höyrynsulkumuovit (tai paperit)
 • aluskatteen
 • teipit
 • eristeet
 • tarvittavat rakennusteräsosat kuten kulmaraudat sekä tuulensuoja- ja sisäseinäkipsilevyt.

Myös vesikourut ja kattoturvatuotteet tyypillisesti kuuluvat toimitussisältöön, mutta ne voi myös hankkia halutessaan paikalliselta peltisepältä.

Rakennuspaketin hinta-arviota voi helposti arvioida Smartian verkkosivujen valmiiden ideamallien pohjalta. Alasvetovalikoista varustelutasoa vaihtamalla hinta muuttuu.

Info

Info

Nämä asiat vaikuttavat oleellisesti autotallin lopulliseen hintaan

Autotallin koko

Tavallisesti autotallin halutaan olevan kooltaan 20–90 m², riippuen kuinka monta autoa taloudessa on. Yhden auton talli on yleensä maksimissaan 50 m², ja kahden auton talli korkeintaan 90 m². On selvää, että näissä ei ole mitään valmiiksi määriteltyjä kokonaisuuksia, koska nykypäivän autojenkin koko vaihtelee äärimitoiltaan. Autotallin koko on valittavissa tarpeen mukaan; halutaanko siellä säilyttää ainoastaan autot vai tulisiko sinne muita kulkuvälineitä, harrastustiloja tai aina kaivattua varastotilaa.

Meneekö joku autoista katoksen alle?

Jos autotallia ollaan rakentamassa useammalle kuin yhdelle autolle, kannattaa miettiä, halutaanko kaikkia autoja säilyttää sisällä tallissa, vai olisiko vain yhdelle autolle paikka tallissa ja muille pihalla katoksessa.

Lämmin, kylmä vai puolilämmin tila

Tämä on aina rakentajalle makuasia. Joillekin riittää, että auton saa katokseen tai talliin, varsinkin talviaikaan, toiset taas haluavat autotallista lämpimän harraste-, oleskelu- ja varastointipaikan. Puolilämmintä tilaa voidaan pitää varastona muun muassa maali- ja rakennustarvikkeille. Käyttölämpötila vaikuttaa eniten eristys- ja lämmitysratkaisuihin. On myös hyvä muistaa, että säilyttäessä autoa autotallissa, tulee tallissa olla lattiakaivo ja toimiva tuuletus, joilla voidaan varmistaa sisäilmankosteuden pysyvän hallinnassa.

Yhdistetäänkö talliin muita tiloja, kuten varasto- tai harrastetilaa?

Nämä päätökset vaikuttavat sekä autotallin kokoon että lämmitykseen. Vesipiste kannattaa aina lisätä autotalliin, koska sitä voi hyödyntää niin käsien pesuun kuin kukkien kasteluunkin. Autotalliin voi sijoittaa työtasoja, ja vaihtorenkaat voi ripustaa puhtaina seinälle siihen tarkoitetuilla koukuilla. Seinille voi aina kiinnittää hyllyjä säilytystilatarpeen mukaan, joten tila kannattaa suunnitella riittävän suureksi.

Lataa Autotallin rakentajan -opas

Smartia auttaa sinua tarpeesi mukaan vaikka koko autotalliprojektin ajan, aina suunnittelusta toteutukseen. Yrityksen ainutlaatuiseen palvelukokonaisuuteen kuuluu suunnittelu, tavarantoimitus sekä tarvittaessa rakennusaikainen tuki. Isommissa kokonaisuuksissa Smartia tarjoaa myös asennuspalvelua.

Puuttuuko sinulta autotalli tai -katos? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Smartia Oy
Rakentaminen
rakennukset
sauna
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20224_77738.jpg
Pihasauna kruunaa arjen vuoden ympäri - valitse suosikkisi ja nauti löylyistä jo kesällä
Kevät antaa nyt odotuttaa itseään ja takatalvi yllätti monet ympäri Suomen vielä huhtikuun alussa. Pääsiäisen aika saa kuitenkin ajatukset lämpimiin ja aurinkoisiin päiviin vieden ajatukset kiireettömään ja rentouttavaan paikkaan, nimittäin saunaan. Sauna on suomalaiselle kuin toinen koti, monet saunovat päivittäin, valtaosa vähintään viikoittain. Liian pieni sauna ei tarjoa nautinnollisia löylyhetkiä, mutta onneksi Smartian valikoimista löytyy sauna jokaiseen makuun. Ja jos ei löydy, se suunnitellaan sinulle tarpeidesi ja toiveidesi mukaan!
20225_78183.jpg
Pihasauna pikana pihaan, kiitos! Nopean toimituksen pihasaunat parhaaseen hintaan
Kesä tulee kovaa vauhtia ja monella alkaa lomasuunnitelmat olla valmiina. Kalenteriin on merkitty vapaat viikonloput, kesälomat, reissut perheen kanssa ja etenkin juhannus ‒ kenties mökillä! Puuttuuko sinulta kuitenkin pihasauna, paikka jossa voi rentoutua isommallakin porukalla ja luoda muistoja jaettavaksi sukupolvelta toiselle? Nyt olisi tilaisuutesi hankkia pihasauna nopealla toimituksella, suoraan varastosta.
20223_76675.jpg
Kuinka paljon autotallin rakentaminen maksaa?
Tiedäthän tunteen, kun tilantarve kasvaa, tarvitset säilytystilaa harrastevälineille, erilaisille kulkupeleille ja jonkun nurkkauksen nikkarointia varten ‒ eikä harrastetilakaan olisi pahitteeksi. Valmista ratkaisua ei tunnu löytyvän, joten haluat suunnitella autotallin itse. Onpa kyseessä autotalli, autokatos, halli tai jokin muu piharakennus, pätevät alla esitetyt asiat pääsääntöisesti kaikkeen rakentamiseen. Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon suunnitellessa piharakennusta?
20217_71604.jpg
Pihasaunapaketeissa turvallisuuspuutteita - varmista nämä ostaessasi
Moni haaveilee omasta pihasaunasta ja sellaisen saakin helposti ostettua monista verkko- ja rautakaupoista valmiina pakettina. Saunapakettia ostettaessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on saanut ilmoituksia valmiina myytävien pihasaunapakettien puutteista, jotka aiheuttavat paloriskin. Riskin aiheuttavat esimerkiksi kiukaan ja savupiipun liian lyhyet suojaetäisyydet, kiukaan ja savupiipun yhteensopimattomuus ja harhaanjohtavat ohjeet saunan sijoittamisesta asuinrakennuksen välittömään läheisyyteen.
20216_71275.jpg
Perinteisen neuvon saattelemana: tarina savusaunasta ja sen teosta
Yksi lapsuusvuosien muistoista on matka pihan perällä olevaan savusaunaan. Koko kesäisen päivän sitä oli lämmitetty hartaudella –pikkuhiljaa, vähitellen. Tuttu ja kotoisa savun tuoksu täytti koko pihan ja aina voimistui, kun uudet puut lisättiin tulipesään. Lapsen vatsassa kihersi jännittävä ja odotuksen täyttämä tunne, kun talon isäntä ilmoitti saunan olevan kohta valmis saunojia varten, lämmön piti antaa vielä tasaantua ja häkälöylyt heittää. Sitten, sitten olisi saunomisen vuoro.Tumma sauna tuntui mystiseltä ja suorastaan maagiselta. Koko tilan täytti pehmeä lämpö, joka kietoi syliinsä. Sinne sitä kiivettiin riviin istumaan lauteille ja nautittiin veden sihahduksesta kuumilla kiuaskivillä sekä kiukaasta tulvahtavasta höyrystä, joka hetkeksi kätki katseilta kaiken mitä ympärillä oli. Lämmön pehmeys helli ja rentoutti – tästä saunasta ei ollut kiire mihinkään, vaan aika katosi. Varomaton saunoja saattoi toki löylyn lämmössä rentoutuessaan tahria itsensä likaisemmaksi kuin mitä oli saunaan mennessään, sillä savusaunan ominaisuuksiin saattoi laskea pintoja peittävän noen, joka tarttui märkään ihoon kiinni herkästi.Vaikka tästä lapsuusmuistosta on vierähtänyt vuosikymmeniä, eivät savusaunat ole kadonneet Suomesta minnekään. Päinvastoin savusaunan pitkää perinnettä jatkaa osaltaan myös Tulikivi savusaunakiukaillaan.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Asfaltoinnin päälle autokatos?
Kysymys:Tarkoitus olisi ensi kesänä asfaltoida talon edusta. Ajattelimme tulevaisuudessa rakentaa autokatoksen pilareiden varaan. Voiko tätä mitenkään tehdä asfaltin päälle? Eli miten pilarit saa asfaltoinnin päälle vai pitääkö asfaltti särkeä ja kaivaa kuoppa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton