• Etusivu
  • Energia

Sähkölaskut

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.12.2011
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Miksi saan sähkölaskuja kahdelta eri yhtiöltä?

Sähkön toimitus koostuu kahdesta osasta, sähköenergiasta ja siirtopalvelusta. Sähköenergian voi kilpailuttaa ja sen laskuttaa valitsemasi sähkönmyyjä. Sähkön siirtopalvelua ei voi kilpailuttaa ja sen laskuttaa aina paikallinen jakeluverkkoyhtiö.

Miksi sähkölasku on talvella suurempi kuin kesällä?

Talvella sähköä kuluu enemmän lämmitykseen ja valaistukseen. Talvella vietetään myös enemmän aikaa sisällä, joten sähkölaitteita käytetään muutenkin enemmän. Uudet etäluettavat sähkömittarit mahdollistavat päivittäiset mittarien luennat ja näin ollenlaskutus voi perustua todelliseen sähkön käyttöön, minkä vuoksi sähkölasku on talvella suurempi kuin kesällä.

Mikä on arviolasku?

Arviolaskut perustuvat yleensä aiempien vuosien sähkön kulutukseen. Arviolaskulla sähkön kulutus laskutetaan arvioiden kulutuksen mukaan. Vuositasolla laskutus tasataan kerran vuodessa mittarin luennan jälkeen. Jos sähköä on kulunut arvioitua enemmän, tasauslaskulla veloitetaan arvion ylittävä osa. Jos sähköä on kulunut arvioitua vähemmän, tasauslaskulla hyvitetään arvion alittava osa. Etäluettavien sähkömittarien mahdollistaman todelliseen kulutukseen perustuvan laskutuksen myötä osa sähköyhtiöistä on luopumassa arviolaskutuksesta.

Mikä on lukemalasku?

Arviolaskutuksessa laskutus tasataan tasauslaskulla kerran vuodessa mittarin luennan jälkeen. Jos sähköä on kulunut arvioitua enemmän, tasauslaskulla veloitetaan arvion ylittävä osa. Jos sähköä on kulunut arvioitua vähemmän, tasauslaskulla hyvitetään arvion alittava osa.

Maksanko liikaa, jos kulutan vähemmän kuin vuosikulutusarvioni?

Sähkövertailu.fi -palvelussa esitetty vuosikulutusarvio on vain arvio tulevan vuoden kulutuksesta. Maksat aina sähköstä kuluttamasi energiamäärän mukaisesti.

Jos sähkösi laskutetaan arviolaskulla, todellinen sähkön kulutus tarkastetaan vuosittain mittarin luennan yhteydessä. Jos vuosikulutusarvio on tällöin ollut todellista kulutusta suurempi, hyvitetään erotus tasauslaskulla. Vastaavasti arviota suurempi kulutus veloitetaan tasauslaskulla.

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20127_31511.jpg
Päivitä kattotulityötietosi TTS:n kurssilla
TTS järjestää muun muassa monipuolista rakentamiseen ja remontointiin liittyvää koulutusta. Tarjolla on kestoltaan lyhyempiä kursseja sekä pidempiä koulutuksia, jotka tähtäävät ammattitutkintoon. Ajankohtainen kurssi tällä hetkellä on esimerkiksi kattotulityökurssi.Tutustu koulutuskalenteriinKattotulityökurssiKesto: 1 päiväHakeutuminen suoraan oppilaitokseen.
20214_65417.jpg
Rakennusteline ei ole vain uudisrakentajan apuri - 5 vinkkiä telineiden käyttöön
Rakennusteline voidaan helposti mieltää vain uudisrakentajan apuvälineeksi isoissa tai pienissä kohteissa. Esimerkiksi piharakennuksen katon kasaus onnistuu helpommin telineiltä tai sisäkaton kipsilevyjen asennus, mutta rakennustelineillä voi tehdä paljon muutakin. Olemme koonneet 5 vinkkiä telineiden käyttöön.
201611_47751.jpg
Koulutus Oulussa: Vinkkejä ja ohjeita energiatehokkaaseen ja terveeseen puurakentamiseen
To 1.12.2016 klo 15-19, Ympäristötalo, Solistinkatu 2, OuluTTS Työtehoseura:n koordinoima PUUNET-hanke ja Oulun rakennusvalvonta järjestävät koulutuksen energiatehokkaasta ja kosteusturvallisesta rakentamisesta sekä energiatehokkaan rakentamisen perusteista ja rakennustyömaan laadunvarmistuksesta. Koulutus on suunnattu omakotirakentajille. Tilaisuus on maksuton.
20237_82517.jpg
Aurinkosähkö­järjes­telmät yleistyneet - asennuksissa virheitä
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) selvitti aurinkosähköjärjestelmien asennusten turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta. Selvityksen taustalla olivat lukuisat ilmoitukset virheellisistä asennuksista. Tarkastuksissa paljastui isoja puutteita asennuksissa.
20146_39966.jpg
Uusia ideoita saunaan Loma-asuntomessuilta!
Kaipaatko omaan saunaasi jotain uutta ja ehkä erilaistakin? Onko saunasi kenties vasta suunnitelmana ruutupaperilla? Vuoden 2014 Loma-asuntomessut pidetään Kalajoella, joka on erinomainen mahdollisuus päästä hakemaan uusia ideoita.Mikä on mielestäsi saunaan kuuluva värimaailma? Jotkut puhuvat tumman värityksen puolesta, jolloin saunaan saadaan ehkä hieman savusaunamainen tunnelma. Toiset taas mieltävät saunan erittäin vaaleaksi, jolloin mieli virkistyy valoisuudesta ja rentouttavasta lämmöstä.Tässä esittelyssä muutamien kohteiden uskomattomat saunat.
20149_40878.jpg
Osallistu arvontaan - voita sadevesijärjestelmä asennettuna!
Arvo sadevesikouruVesivek Arvo yhdistää kaikki toimivan, kestävän ja kauniin vesikourun ominaisuudet. Syvyytensä ansiosta sen läpi virtaavat kevyesti isommatkin vesimäärät – eikä roisku yli! Ulkopäärme pitää kourun ulkopinnan puhtaana, joten Arvo jättää rumat valumajäljet historiaan. Saumattomuutensa ansiosta kouru ei vuoda ja sen sisäpuolen puhdistus on helppoa. Alumiinista valmistettu Arvo on käytännöllisesti katsoen ruostumaton ja näin todella pitkäikäinen.Tilaa esite >>

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton